csak a benzinesnél kell évente, vagy 15000-ént köztes olajcserét csinálni. Dízelnél 2 év 30000. Bár évente kéne csináltatni a karosszéria átvizsgálását, mert csak akkor adnak garit az átrozsdásodás ellen.
3-4 emberről tudok. Volt aki azt jelezte, hogy előtte hangosabb volt, mint korábban.
Egyik srácnak kettő cseréje is volt, de csak azért, mert az első csere alkalmával nem takarították ki rendesen...
Volt már valakinek olyan gondja, hogy hidegen egyesben indulásnál a kuplung rángat? Nagyon nehéz eltalálni a megfelelő fordulatot, hogy ne csinálja, aztán ahogy felmelegszik a motortér (nem a motor, mert pl 15 km de rögtön autópálya után is ez van) akkor elhagyja és vajszerű álom kuplungja van. Ezt a rángatást főleg hidegen emelkedőn elindulva lehet produkálni ahol kicsivel nagyobb gázt kell adni. De mélygarázsból rendszeresen indulva is produkálja...talán finoman csúsztatva alapjáraton nem. Lehet, hogy ezek ilyenek és amíg a kuplungfolyadék nem meleg addig ilyen? Egy új autónál azért nem kellene!
2016-os ceed SW 1.6 crdi 110 LE-s változat (itt van 136 LE és 110 LE is) A 110 LE-s változat elvileg ugyanaz a motor, ugyanúgy 280Nm, de nem 3000/min ig tudja, csak 2500/min-ig.
Otthon szervizelték, ill. pontosabban ez egy soronkívüli olaajcsere volt, de szakszervízbe vittem. 5w30 vagy 5w40-et akartak beletenni Total, castrol típusokat.
Természetesen -műszaki ember lévén- évente/15000-ként fogom hordani, ez nem kérdés. Csak mert én nem Magyarországon vásároltam, ezért nincs infóm az otthon adott szervízkönyvek tartalmáról. Engem itt a sógóróknál azzal engedtek utamra a szalonból, hogy találkozunk 2 év vagy 30000 km múlva. Jelenleg 11500 van a kocsiban, de saját magam vitt olajjal már 2700 km-nél alatt megvolt egy első olajcsere. A következőt 1 éves korára tervezem, addigra lesz benne kb 15-17000 km.
Nyilván sok mindenben igazad lehet és valóban túl van lihegve ez az olaj dolog. Viszon a 7 év garancia feltélele az évenkénti szerviz látogatás és az ekkor esedékes munkák elvégzése. Amennyiben lehetőség van arra, hogy vigyük az olajat akkor miért ne tennénk, főleg úgy ha adott esetben ugyan azért pénzért (vagy olcsóbban) jobb minőségü olaj kerülhet bele. Gondolom mindenki a legjobbat akarja az autójának és ezáltal magának is:)
Teljesen laikusként, élve a joggal, hogy hülyeségeket beszéljek, szerintem manapság ez az olaj dolog kissé túl van lihegve. Motorgyártói specifikációk, többféle paraméter,...nyilván van különbség az olajak között, de azt nem hiszem, hogy egy korszerű olaj, amit pl. Ford specifikál a közepes teljesítményű benzinmotorjához, ne lenne megfelelő egy hasonló jellegű Opel, vagy épp KIA motorba. És viszont, és bármely gyártó esetén.
Volt egy cikk nemrég, bevizsgáltattak olyan olajat, amit sok évig, sok kilométerig, messze, többszörösen a megadott csere előírásokon túl használtak, és majdnem minden paramétere megfelelő volt az olajnak.
Tudom, van az a mondás is, hogy inkább gyakrabban cseréljünk, mint a megadott csere szükségesség, főleg a sok kilométer vagy több év esetén, de ez nem biztos, hogy helytálló az előzőek fényében.
Átlag futást feltételezve egy autó 20 éve alatt megy 300 ezer kilométert, és akkor a motorja még elvileg egész jó állapotban van (olajozott kopó helyek tekintetében). Nem hiszem, hogy sokkal másabb lenne a helyzet, ha nem évente lenne cserélve az olaj (és az átlag futást tekintve 15 ezrenként), hanem mondjuk 2 évente és 30 ezrenként.
Biztos nem véletlen, hogy jópár autó esetén épp ez van megadva :-)
A fentiek ellenére mindenki cseréltesse az olajat a szervizkönyv előírásai szerint!
Bevallom, én a 13 éves Fusion-ömben, amivel évi pár ezer kilométert megyek, nem cserélek évente olajat. Inkább hidegen melengetem egy percet, és kímélve használom ezután az első pár percben.
Olajcsere elött végigkérdeztem a nagy Kia kereskedéseket, és szinte nem volt közös pont ami egyezett volna az ajánlott olaj paramétereit tekintve. Volt köztük 5W30, 5W40, A5/B5, C3, Mercedes szabvány(MB 229). Szerintem mindenki azt ajánlja ami van neki.
Ha megengedik, hogy vigyél akkor a könyv szerintit kell beletenni, abból nem lehet probléma.