Nagyon keveset futott. Mi off Coltot vettunk, boven a kinalat dragabbik oldalarol. De fiatal volt, leveset futott, es brutal jól felszerelt. Meg ritka, mint a feher hollo, ilyenbol 15db rohangal az országban.
Kérdezném , hogy mitől szakadhat fel a bal első lengéscsillapító felfogatásnál a tartószerkezet a motortér felöl a felső résznél ? Járt e már valaki így ?
Ja, ha már magas. Nem írtam, sajnos a videófelvétel gyakorlatilag értékelhetetlen, mert még sötét volt. Szóval mikor elindultunk Esztergomba, indulás után egy olyan negyed órával az M35-ön a belső sávban egy döglött vadmalac feküdt a sáv közepén. Külső sávban kamion ment, így módom sem lett volna kikerülni. Ha ott kellett volna sávot váltani, vagy nem a sáv közepén van, hanem kicsit odébb és ráhajtok, akkor szerintem most nem írogatnék itt. Így aztán csak annyit tudtam tenni, hogy összeszorított foggal tartottam a kormányt és vártam a koppanást. De nem koppant! Éppen elfért az autó alatt. Hát, nem tudom, vajon hány másik típus fért volna el fölötte a tetem érintése nélkül. De gondolom egy 110-es tempóval való ráhajtás, vagy érintés érdekes dolgokat tudott volna tenni.
A Trabant a bátyámé volt, de közösen használtuk. Mikor elköltözött, verda után kellett néznem. A 2T Wartburg volt a kiszemelt. Mennyivel komfortosabb volt! És jó meleg! Reszkettünk annyit a Trabantban, hogy ihaj. Aztán jött a katalizátorral való fenyegetés, akkor el kellett döntenem, hogy leműszakiztatom és tudom használni fél évig, vagy veszek másikat. Utóbbi mellett döntöttem, közben kiderült nem olyan forró az a katalizátor mint amennyire fújják, nyugodtan maradhatott volna. DE lett utódja a 4T Wartburg. A komfortosság csak annyiban változott, hogy kicsit lágyabb volt a rugózása és halkabb volt. No meg negyedikben jobban gyorsult egy hangyányit. De ezzel aztán minden pozitív tulajdonsága ki is múlt. Több fogyasztás, gyakoribb szerelő látogatás, jobban rohadt, igaz, több km is volt benne mint a 2T-ben. Aztán eljött az újabb autóvásárlás ideje. Alapvetően Opel vagy Volkswagen volt a kiszemelt. Mikor meglett a pénz, akkor nézegettem mit is kapnék érte. Hát, elszomorodtam. A rászánt összegért 12-16 éves rozsdafészkek jöhettek volna szóba. Azt meg nem akartam. Ekkor jutott eszembe, hogy előző év októberében a kertszomszédunk meghalt, így az autójuk eladóvá vált. Áprilisban volt mikor rákérdeztem a feleségétől, hogy megvan-e még az autó, mert nem látom hirdetni. Azt mondta, megvan. Eladó, de nem hirdetik, mert mindenféle kétes idegen alakok érdeklődtek korábban. Így aztán a megtekintés után megköttetett az üzlet. Friss műszakival, fél éves nyári gumikkal, tetőcsomagtartóval, motorolaj+szűrő (ez utóbbit nem volt ideje a bácsinak lecserélni, hirtelen halt meg). GC változat, de VVT motoros, klíma, elektromos ablakemelő, riasztó, elektromosan állítható tükrök, műanyag sárfogó gumik, szélterelők az ablakokon, 38499 km volt benne. Némileg többet adtam érte mint amennyit eredetileg szántam, de nem bántam meg, hűséges kis jószág. Most van benne nagyjából 86000 Km. Akkumulátorokat cseréltem, meg két hátsó lengéscsillapítót. Ja, meg kétszer töltettem a klímát, de lehet nem is kellett volna. Ez az összes szervizelés leszámítva a műszaki vizsgákat és az olaj és szűrő cseréket. Ködlámpát és ablakemelő elektronika modult én szereltettem, szereltem be. Ja, meg kapott új felnin téli gumikat.
Fogyasztásával is elégedett vagyok. A márciusi gyárlátogatásra menet a 273 km-ből kb 210 km volt autópálya, 110-120-as tempóval haladva 7,7 l/100 km fogyasztás adódott. Visszafelé ahol a forgalmi helyzet engedte, 130-al mentem (autópályás szakasz kb 3/4-e), ott 7,8-as átlag jött ki. Úgy gondolom, ez sem rossz. A 4T Wartburggal országúton nem tudtam 8 liternél jobb fogyasztást kicsikarni akármit csináltam. A 2T megelégedett 6,5-7 literrel is.
MIvel minden tankolást regisztrálok immár 7 éve, így a megtett távolság és az elhasznált üzemanyag mennyisége alapján 6,42 l/100 km az átlag. A 7 év alatt 47233 km-t mentem, 212 alkalommal tankoltam, 3031,46 l benzint tankoltam és 1266694 Ft-ot költöttem benzinre. Ez utóbbi adat elég sokkoló. :) De kizárólag MOL EVO-t adok neki, amit szerintem meghálál.
Én a kényelemmel elégedett vagyok. Nem szeretem az alacsony, aszfalton ülős autókat. Nem vagyok egy vén ember, de sokkal könnyebb ebből ki és beszállni. Most először voltam egyhúztomban ilyen nagyobb távolságon mint a gyárlátogatás. Odafelé a kerekharaszti pihenőnél álltunk meg egy kávéra, aztán a solymári Auchan parkolóban gyülekeztünk. Onnan konvojban mentünk Esztergomba. Visszafelé már egyedül jöttünk, szintén a kerekharaszti pihenőnél álltunk meg egy kapucsínó erejéig.
Már bocsi de honnan tudod kinek mekkora a pénztárcája. De úgy látom azért téged is érdekelt mert elolvastad. Azért bátorkodtam közzétenni, hogy aki esetleg váltana mint annak idején jómagam ,esetleg lecseréli. De ha nem akkor nem, Nem kötelező.
Észre lehet venni mikor a klíma bekapcsol. Olyan 10-12 lovat lekap a teljesítményből. Ha a 76 paciból elveszünk 12-t, még marad 64. Hááát, még mindig dupla teljesítmény marad mint amennyivel a Trabant rendelkezett. A kelet-németek bejárták egész kelet-európát lakókocsival. Ha innen nézzük, elmegy az a klímával. :)
Miért lenne ritka az 1,3-as motorú wagonban a klíma? Az enyémben is van. Nálad a költségen kívül az ezres motor a probléma. Gyenge lesz klímához. Az 1,3-ast is visszafogja, én előzéskor kikapcsolom.
Mikor megvettük a wagont majd megőrültem úgy rázott a /60-as gumikkal, aztán megjött az eszem és nagyobb gumikat vettem cserekor. Azóta élvezhető a vezetés a kis margarinkockával. :)
Múltkor láttam a debreceni Auchan parkolóban egy Wagont. Nem tudom, hogy a gumik voltak nagyobbak, vagy 15-ös gurigák voltak alatta, de éppenhogy elfért a kerékjáratban a kerék. 3-an ültek benne. Nagyon óvatosan indult a parkolóból a fickó. Ezeken a jó utakon biztos hogy beleér a gumi az ívbe. Még meg sem kellett hozzá nagyon pakolni. Magamtól nem tudok rájönni, hogy miért is jó ha akkora a kerék, hogy alig fér el a helyén. Könnyen beleérhet a sárvédőbe és nem beszélve arról, hogy tökéletesen ki sem lehet mosni az ívet, mert nem lehet hozzáférni.
Köszönöm a részletes választ! De szerintem jól kérdeztem, ESP-t, vagy másképp ESC (elektronikus stabilitás-kontrollt) szereltek be a 2004 körüli modellévtől, de a guglival sem nagyon találtam rá pontosabb információt.