Szia ,Persze alakítható még . így a kép nem adja vissza milyen vastag illetve mennyire vannak a földtől a kanyarulatok . De ha jól láttam egy ilyet simán kiad .
Azt szeretném kérdezni , a képen látható csavart fűzből még alakítható bonsai ? Kérnék némi infót , illetve valamilyen irodalmat , hogy mikor áshatom ki illetve hogyan metszhetném meg , tapaszolhatnám , drótozhatnám !
A válaszokat előre is köszönöm ! Leszögetném , kezdő vagyok !
Egy japánbirs - Chaenomeles japonoca 'Elly Mossel' növényem. 2015-ben gyűjtöttem egy kivágott kerti bokorból, több társával együtt. Tavaly túl hosszúra hagytam az elágazó törzsének mindkét ágát. Idén tél végén rövidebbre vágtam az ágakat, ezekből csak az egyiken hozott hajtásokat. Ma levágtam az ágat amelyik nem hozott hajtásokat, kezeltem a vágási sebet, leszedtem a most még felesleges virágokat is:
Ez a kis rövidke de szép vastag törzs maradt ami szerintem éppen jó is lesz:
Júniusban drótozás és a hajtások visszametszése következik hogy ágazzanak el.
Goji bonsai project. Lehet hogy egy kicsit nagyképű ez a kifejezés arra amibe belekezdtem de nem baj. :D Április elején autózás közben felfigyeltem arra hogy az út menti vadon nőtt bokrokat valamikor a télen erősen, a talaj szintig visszavágták. Megálltam felmérni a terepet, talán akad érdekes yamadori alapanyag amit majd ősszel kiszedhetnék. Felfigyeltem egy lícium tőre (Lycium barbarum) - ez egy annyira közönséges növény hogy szinte észre sem vesszük. Törzset rosszul nevel, az ágai lehajlók, ráadásul tüskések is, a virágai aprók de szép piros bogyókat hoz és rendkívül élelmes, szívós növény. A bogyóit (és a Lycium chinense bogyóit szintén) goji bogyó néven gyógyhatásúnak tartják. Az én felfedezett növénycsonkomat sikerült szerszám nélkül kitörnöm és kiszednem a vastag avarból. Alig volt gyökere és egyetlen fényhiányos hajtása indult. Így nézett ki amikor hazahoztam:
Nem egy szívderítő látvány és nem ilyenre gondolunk amikor yamadoriról beszélünk. Hajszálgyökér semmi nincs, hajtás csak ott középen az a fehéres sárga valami és a tő összképét is rontja a két szélen az a két szétfelé nyúló csonk. Ráadásul az egyikről indul egy gyökér tehát még levágni sem célszerű. Ennek ellenére elültettem egy nagyobb tálba tiszta tőzegbe:
Gyakori öntözések után a mai napon így néz ki:
Most már kezdek bizakodni!:D Nagy kérdés még hogy a nyári nagy meleget hogy fogja majd viselni. Ha életben marad akkor jövő tavasszal levágom a két szétfelé nyúló törzsdarab java részét.
Ez lesz az első év, hogy kiviszem a beltéri bonsaiaim. Tud valaki tanácsot adni? Már kirakhatom őket, vagy csak később? Egyből hagyjam kint vagy elsőnek nappal legyenek kint este hozzam be stb.... Esetleg, hogy meddig maradjanak kint.
Cseresznyéből bonsait készíteni valószínűleg nem lesz könnyű. Javaslom hogy először nézz szét a neten: milyen fajta lenne alkalmas illetve hogy melyik netáruházból tudnál rendelni. Nem hinném hogy itthonról be tudnád szerezni.
Nagyon régóta érdekelnek a bonsai fák, és van egy fikuszom is. Már sok ideje szeretnék egy cseresznyefát készíteni saját kezűleg. Hogy kezdhetnék neki? Honnan tudnék egy jó alapnövényt szerezni hozzá, vagy érdemes saját magamnak felnevelni egyet? Ha igen, hogy csináljam, magról ültessem?Ha tudnátok valami olvasnivalót küldeni ezügyben nagyon hasznos lenne.
Ha kint telelt, akkor nincs vész. A kertben lévő juhar még nálunk sem hajt. Én a bonsiknak valót teleltetem 8-10 fokban, azok is még csak félig lombosodnak.
pont egy éve van nálam egy acer palmatum atropurpureum.
Első tele volt nálam és jelenleg a képeken látható állapotban vannak a rügyek.
Nem nagyon akarnak igazán kipattanni (ki kell-e egyáltalán már?)
Sajnos úgy érzem elfagyott a kis fácska.
Középtájon van egy kivilágosodott törzsrésze,de az annál feljebb lévő ágakat megmetszve is zöld még a vágáskép,nem törik,hanem hajlik.Gondolom él még azért.
Nekem is vannak kökényeim, 3 éve szedtem őket tél végén. Kettőről itt van 1-1 fotó:
Ezen a példányon van ugyan pár virág de most még nem tartom fontosnak hogy legyen.
Ahonnan én gyűjtöttem őket ott mindegyik növénynek a gyökerei többsége túl mélyen volt, a hazahozott példányoknak igen kevés használható gyökerük volt, a törzs pedig kivétel nélkül mindegyik növénynél túl hosszú volt bonsai célra. Ezért 2 év kizárólag a gyökeresedés elősegítésével és a törzs kurtításával, oldalágak nevelésével telt. Mostanra a törzsük megfelelően rövid, a gyökerek is szépen kifejlődtek. Remélem hogy ebben az évben már szépen fognak fejlődni, alakítgathatom őket. Úgy tippelem hogy jövőre már az összes kökényem virágozni fog.