Hát ha azt nézzük hogy a halfőzőT 18 kwttal kellett fűteni, és 5 óra volt 90 l cefre főzése,és ezt 12 kwattal fűtöm ,és három óra 100l cefre lefőzése,akkor semmiképp nem zasztava.😂
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Igen, egy ponttól kezdve az ördögtől való. És alkoholizmusnak hívják. Sokan nem is gondolják, hogy orvosi / pszichológiai szempontból ez a pont hol van, hol kezdődik.....
Csinálj tányérpróbát, akkor kiderül érdemes -e foglalkozni vele.
(Ha nem tudod esetleg: vegyél ki a cefréből egy kicsit és melegítsd egy edényben a gázon. Aztán tegyél hideg tányért a tetejére és a tányér aljára kondenzálódott cseppek megmutatják a valóságot.)
Nem tudom most mire céloztál, de gondolom, hogy nem az ivásra. Ha másra, akkor megkockáztatom, hogy nem sokan kezdték úgy, és főleg nem azért versenyeztetni a pálinkáikat amiért én. :)
Meglepett az erős alkohol illat. Mennyi lehet egy szilvacefre alkoholtartalma? A szakirodalomban valahol azt olvastam, hogy 10% maximum. Ez szaglószervem szerint, (bár ez nem egzakt mérés tudom) többnek tűnt.
Ma kaptam ajándékba 5 db 60 literes profi pántos cefréshordót. Fullra feltöltve cefrével! Az ajándékozó nagy lendülettel belefogott mindenféle tudományos módszerekkel a pálinka készítésbe. Megvette a hordókat, kotyogót, mindenféle indító élesztőket stb-stb. Megcsinálta a cefrét, aztán ezen a ponton elfogyott a lendülete. 3, vagy 4 évvel ezelőtt!
Az ajándék "feltétele" volt hogy a cefrét is viszem ami benne van.
Ma ellenőriztem az egyik hordót, gondoltam kiöntöm a komposztra. Fel voltam készülve a legrosszabbra. Viszont van egy "probléma"! A kiönteni szánt cefre igen erőteljes szilva illatú, homogén barna folyadék, aminek igen átható és kifejezetten erős alkoholszaga van! Semmi mellék szag, ha nem lenne a kinézete, pohárban is elfogadnám.
Létezik, hogy ennyi idő (3-4 év) után a hermetikusan lezárt cefre (nyitáskor szusszant) ilyen jó állapotban legyen?
Ha igen, akkor kaptam ajándékba 300 liter első osztályú kajszi és szilva cefrét!!!