Szerintem jó, de azért távolabb már ne kerüljenek, mert így is necces! Ha van kert akkor tartós 15 fok feletti éjszakai hőmérsékletnél pedig mehetnek ki félárnyékba!
Szeretném megkérdezni, hogy a legtávolabbi bonsaiom az ablaktól 150 cm re helyezkedik el. Ez mennyire optimális nekik? Egy térelválasztón vannak az ablaktól nézve a sorrend Buxus harlandii, Syzingium buxifolium, ficus retusa, kőtiszafa (ez van 150 cm en) szerintetek jó így? Esetleg változtassak a sorrenden? Esztétikailag így néz ki jól, de nem találok sehol arra adatokat melyiknek mekkora lux mellett érzi jól magát.
Szőlő bonsait nevel valaki? Vettem múlt héten egy cserepes szőlőt, de kicsit magas a törzse. Visszavágni nagyon nem merem, mert olyan, mintha oltva lenne és nem akarom levágni azt a részt. Állítólag ha mélyebbre ültetem, akkor begyökeresedik a törzs föld alatti része is és utána vissza lehet vágni a régi gyökereit. Szerintetek működik?
Nem tudom pontosan hogy milyen fa, lehet hogy valamilyen hazai szil.
Én már vágtam vissza ettől vastagabb fácskát is, legtöbbször kedvező eredménnyel. Pl. kökényt, gránátalmát, japánbirset. Sok mindentől függ hogy sikerül-e (ki fog-e hajtani, olyan helyen hajt-e ki hogy formás növényt lehessen belőle alakítani, stb). Leginkább a növényfajtól függ, aztán a gyökérzettől. No és persze hogy sikerül-e rendszeresen gondozni. Az első év nyara az igazán kritikus időszak. Ha mondjuk a nyári aszály idején eltelik 3-4 nap öntözés nélkül, akkor kipusztul. Az is fontos hogy pár évig nagyobb cserépben legyen és csak év múlva szabad bonsai edénybe ültetni. Több éves program az biztos.
én eddig akár hányszor próbálkoztam ilyen métrékű visszavágással, mindig az lett a vége hogy kihajtott egy centit aztán megdöglött :D kivéve a fikuszomat
reméljük ez nem jár így
ezekkel csak egy problémám van hogy ott az a vastag törzsvég ami ugye elvan vágva és az amire egybeolvad a fával, nem pár év hanem inkább pár évtized :D
Megválogattam a gyökereket, sikerült viszonylag szabályosan elhelyezkedő gyökérzetet meghagynom.
Egy nagy cserépbe ültettem és megkapta az alapmetszést.
Hagytam rajta néhány oldalágat de ezeket lehet hogy jövőre majd levágom. Arra számítok hogy a törzsből sok új hajtás lesz amikből majd ki tudok alakítani egy bonsait. Nem mondanám hogy a mostani kinézete szép, de nem is ez a cél. A fontos az hogy pár év alatt sikerüljön széppé alakítani.
amúgy nekem is ezt csinálja ittbent, de ugy hallottam hogy nemkell megmetszeni addig amig nem kap rendes fényt mert urjakezdi és legyengül tőle, szóval amíg nem tudod kitenni meg kell hagyni neki
én is különben megmetszettem tegnap mert már nem láttam a lombtól a fát :D le kellett volna fényképezni de elmaradt, de ki is tettem már a teraszra, ott lesz fény meg kicsit melegebb mint kint
jah a fény hatására azért lelassul, de észrevenni hogy amelyik kint volt egész télen és jól átfagyott, az elég lassan indul meg
Szépen alakul az erdőd is:-) Én tegnap metszettem meg a szilemet, annyira megindult, hogy kénytelen voltam nekiállni. 2 hét alatt 10 cm-es vízhajtásokat növesztett:-( Jövőre nem követem el ezt a hibát, hogy behozom idő előtt a telelőből. Azaz megvárom, míg kitehető egyből a kertbe. Most nappal a teraszon van, csak estére hozom be. Hátha így kicsit visszafogja magát.
Én egyszerre csinálnám. Ne drótozd nagyon szorosan (illetve ellenőrizd gyakran, mondjuk havonta hogy nem szorítja-e az ágakat a drótozás) mert valószínűleg erősen fognak fejlődni, vastagodni a meghagyott ágak.