Még egy érdekesség: 2015 decemberében cseréltem segédszíjat a dci-n. contitech szíj ment rá. Új feszítő is került rá ekkor, és nem sokkal előtte fel lett újítva a generátor, ami új szabadonfutóval lett összerakva. Na, ez a 14 hónapos szíj, ami futott időközben kb. 30e km-t, kb. cafatokra van repedezve... Ennyi erővel vehettem volna egy gagyi, 1000 Ft-os szíjat is, az is kibír 1-1,5 évet... Bosszantó, hogy egy márkás terméknek ilyen rövid az élettartama.
Van nekem egy Fiat Uno CS 1.1 Fire. autóm. 1992-es évjárat.
A problémám az vele, hogy az utóbbi időben, simán megeszi a 12 litert . Eredendően is 7 litert fogyasztott. Tavaly ősszel kezdődött hogy sokat eszik. Átnéztem az autón mindent, nem folyik el a benzin, nem csöpög sehol. A motorba nem kerül bele ( nem nől az olajszint ). Sajnos a gyújtás nem igazán van a helyén, mert elég kormosak a gyertyák. Bár merre állítom a gyújtást mindig kormos a gyertya. Próbáltam stroboszkóppal beállítani, de a kémlelő nyíláson belül nem látom a jelet forgás közben. Bár sajnos vörös fényű strobim van. Lehetséges az hogy a fogyasztása azért nőtt meg mert bekormolódtak a szelepek?
"nem igazán van pénzem hogy vegyek egy szatyornyi hf tömítést..."
Hogyan jön ehhez a hengerfejtömítés??? Ha olyan mint az Opel*, akkor simán kijönnek azok onnan minden bontás nélkül. Illetve a szelepfedelet persze le kell venni. Nagyon egyszerű ellenőrizni is. Amelyik zárt szelepnél rugózik, az döglött. Ha mind kemény és nem mozdul, akkor megint a dugattyúknál vagyunk. Amit levett karternél lehet ellenőrizni is. Alulról nézve, a felsőholtponton (gyertyák nélkül) átfordítva a motort látható és nem ritkán hallható is a billenése.
* 1.5-ös Daewoon cseréltem anno veztengelyt/himbákat/szelepemelőket, nem vettem le a hengerfejet.
Mert le kell venni a vezérmű tengely házát,amit nem más fog,mint a hengerfej csavarok. Tudomásom szerint,meg ha az meg van bontva,akkor a tömítés kuka.
Nem buzi,jogos kérdés ez. Igen,szétszedtem mind a 8-at,kimostam. korábban képet is tettem be róla. Sajnos semmit nem segített. Nekem ugyan nem tűntek kopottnak, de persze az én kezem mégse 4-6bár-os (olaj)nyomás.
Az öreg szerint akit korábban említettem 100%,hogy hidrotőke a baj, én meg már elfogytam az ötletekből,miután a hajtókar csapágy,és a csapszegek jónak tűnnek.
Már bánom,hogy mikor kivettem a hidrotőkéket, ugyan oda raktam vissza,ahol voltak. ha pont fordított sorrendben tettem volna,tehát hogy a 4. hengerét az 1.-höz,és így tovább,akkor már ki is derült volna a dolog.
Még megtehetném ugyan,de nem igazán van pénzem hogy vegyek egy szatyornyi hf tömítést...
Nos, levettük az olajteknőt, megrángattuk az összes hajtókarcsapágyat, egy sem moccan sehová. A teknő alján volt vizesedett olajsár,de fém por eléggé minimális.
Olajnyomást mérni nem tudtunk,de már 4-en hallgattuk a motort,és az utolsó 4 hidrotőkére gyanakszik mindenki. rábólintottam,hogy ok,akkor kap új tőkéket..
Az elsőt legkönnyebben kiégetni lehet egy gázlámpával.
Büdös, koszos, tűzveszélyes meló, kell neki egy negyed óra teligázon.
A hátsót le tudod ütni egy nagyobb vágóval, ha a belső fém perselyt ütüd.
Kiégetheted ezt is utána a perselyt leflexeled, leütün külön.
Visszapréselésnél fontos a pozició, a hátsó szilent füle nem párhuzamos a lengőkarral, hanem szögben áll. Az sem mindegy mennyire tolod rá a csonkra, mert nem fog bemenni a csavarja.
El lehet vele szórakozni, bár nem túl szórakoztató meló.
Most nézem, hogy mind a kipuff, mind a szívó szelepeknél az 1, és 4-es hengereknél kisebb a hézag. Mi lehet az oka ennek? Vagy csak véletlen?
180e-nél cseréltem hajtókarcsapágyakat. Érdemes most ezzel újra foglalkozni?
Olajszivattyúval, olajszivattyú láncával érdemes foglalkozni, tmk cserélni?
Gates vezérléskészletet választottam. Van ezzel tapasztalatotok?
Első futómű: vettem lengőkarokat, de mindkettőben ferdén áll a vízszintes (első) szilent. Kb. 2 cm-re mutat a függőleges mellé. A gyári lengőkar szilentje, és a futóműkeret furatai is egy tengelyben találkoznak. Találkoztatok már ilyen ferde szilentes lengőkarral? Rendeltem helyette egy pár lemfördert, remélem azzal nem lesz ilyen gond.
Hátsó lengéscsillapító: kissé, kb. 1 mm-nyire hullámosra/fűrészfogasra koptatta a hátsó gumikat. Mindkettőt egyformán. Ez lehet lengéscsillapító, vagy más is? Nem veszem észre, hogy kis terheléssel hintázna a hátulja. Ha meg van pakolva, akkor azért leng egy kicsit. Érdemes elvinni futóműveshez ellenőriztetni a lengéscsillapítókat, vagy ennyi km után megérdemel 2 új csillapítót?
Kuplung: hirtelen/erősebb/emelkedőn való indulásnál kissé rángat. Kuplung pedál új korához képest eléggé felkeményedett. Kocsit felemelve, sebességbe téve, kereket mozgatva nyers, fémes nyekergés hallatszik a kuplung felől. Csere, vagy maradhat, amíg nem csúszik? Szét tud esni úgy a kuplungtárcsa ezeknél, hogy út szélén marad? (lesz pár osztrák/olasz utánfutós út idén.
Olyan kérdésem lenne, hogy lengőkar szilenteket szeretnék cserélni Ctiroen Xsarán (1999; 1,4 benzin; 5 ajtós). A lengőkart már leszedtem, de a szilenteket az istenért se tudom leimádkozni róla.
Erre ötletem sincs hogy mégis hogy lehetne leszedni.
Erre van ötletem, ha más nem leflexelem. Nagyon megköszönném ha tudnátok nekem segíteni ebben.
Azt szeretném kérdezni hogy mitől lehet hogy ha jár a kocsi alapjáraton és elindulok ezzel eggyütt emelkedik a fordulat is a tompított fény ereje is megnő.