Keresés

Részletes keresés

ivankavago Creative Commons License 2017.04.03 0 0 23499

Az én gépemen 03.12-e óta nincs új hozzászólás.Ez a valóban így van?

baso Creative Commons License 2017.03.12 0 0 23498

Köszönöm a tanácsot.

Előzmény: Törölt nick (23495)
MTZ-FREDDY bá Creative Commons License 2017.03.12 0 0 23497

Volt egy kis időm tegnap este, és kipróbáltam megint az új távcsövemet... Az a helyzet, úgy van legyártva, hogy rosszul, nem is lehet összerakni ! Viszont elkövettem egy hibát..ami annyira ciki, hogy nem is mondom el inkább :-) A lényeg hogy működik !  A holdat néztem vele, és azon gyakoroltam..élességállítást..nagyítás váltásokat..  szépen tisztán látni a hegyvonulatokat a széleken.. Nagyon más mint a kézi kukker élménye... viszont,azért a kép is halványabb vele ! Kézi távcsővel ragyogóbb a kép sokkal ... A szerkezet, nem valami igazán precíz munka..de ennyi pénzért ez van..:-) Használható... Talán pár év múlva, beruházok egy komolyabbra...

agy73p Creative Commons License 2017.03.11 0 0 23496

Azt kellene megfogalmaznod, hogy mire szeretnéd használni, akkor tudunk nagyítást, átmérőt, típust ajánlani.

Előzmény: Gyulavadász (23492)
Törölt nick Creative Commons License 2017.03.11 0 0 23495

Nekem van egy Nikon Action EX 12x50CF, szerintem nagyon jó képe van ,és szemüveggel is jó használható.

Bpc távcsövem még nem volt,biztosan jó képe van és valószínűleg sokkal olcsóbb ,ezért nem valószínű hogy megérné a csere.

Előzmény: baso (23494)
baso Creative Commons License 2017.03.11 0 0 23494

Üvd tisztelt fórum társak. Szeretném a tanácsotokat kérni. Van nekem egy nagyon szép állapotú Bpc 12X45 távcsövem, de sajnos szemüveggel nem igazán tudom használni. Arra gondoltam hogy el adom és helyette veszek egy nikon action 12x50-et. A kérdésem az lenne hogy tud-e olyan kép minőséget a nikon mint a legendás orosz? Illetve a nikonnak ezt a tipusát tudom-e szemüvegben használni? Illetve bármilyen tapasztalatot szivesen veszek a nikonnal kapcsolatban. Nem akarok ennyi pénzt feleslegesen ki adni. Válaszaitokat előre is köszönöm.

ronya1 Creative Commons License 2017.03.11 0 0 23493

sógor ilyet vett pár hete: https://edigital.hu/tavcso/olympus-10x50-dps-i-tavcso-p15413

meg van vele elégedve

ő valami 20ért vette talán a médiamarkt vagy hol a fenében

Előzmény: Gyulavadász (23492)
Gyulavadász Creative Commons License 2017.03.11 0 0 23492

Sziasztok új vagyok ezen az oldalon,a segítségeteket szeretném kérni, távcső választásban.Elképzelésem sincs mi volna a .jó választás. Árban 30 ezerig gondolkoztam. 

...hun114 Creative Commons License 2017.03.09 0 0 23491

Szia. Koszonom az informaciot. En is csak kiprobalas utan adnam. Koszonom az okfejtest az arral kapcsolatban is.

Előzmény: MTZ-FREDDY bá (23490)
MTZ-FREDDY bá Creative Commons License 2017.03.09 0 0 23490

Őszinte leszek..én ezt a távcsövet csak úgy venném meg, ha előtte kipróbálhatnám...aztán összevetném azokkal, amikbe eddig belenéztem már.....a kép amit ad..a mechanikája..a fogása...Aztán már eldönteném, hogy adok e annyit érte, amennyit kérsz :-) Az a helyzet, hogy én mindég félem a zoomos távcsövektől.. Az a minőség amikkel találkoztam, eggyik sem volt kiforrott technika..nem adtak ragyogóan éles képet... Ahogy nézem a te távcsöved, olyan 20-25 000 forintos kategória..a külföldi árazások szerint.. Használtan, 12-15 között mozoghat...kb :-)

Előzmény: ...hun114 (23489)
...hun114 Creative Commons License 2017.03.09 0 0 23489
Előzmény: MTZ-FREDDY bá (23488)
MTZ-FREDDY bá Creative Commons License 2017.03.08 0 0 23488

Szia.. Én egyetlen helyet találtam, ahol ezt a márkanevű távcsövet árulják itt.. DE az oldal, karbantartás miatt épp nem üzemel... http://www.hunting-shop.hu/sekce/359-exakta/ 

Viszont nem háttér nélküli a márka név ! A minőséget illetően, ez talán jelent valamit..https://www.google.hu/search?q=Exakta&client=firefox-b-ab&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjB8dqf6cfSAhVhIJoKHbaQCX8Q_AUIBigB&biw=1010&bih=634

Előzmény: ...hun114 (23485)
MTZ-FREDDY bá Creative Commons License 2017.03.08 0 0 23487

Sziasztok !  Köszönöm mindenkinek a hozzászólását és a hasznos segítségét, a sok jó tanácsot ! Pár napig, nem tudok érdemben foglalkozni a dologgal sajnos ( családi okok miatt..) De a jövőhetem már, a sok jó tanácsot megfogadva, elmondom majd hogy mire jutottam... csinálok képeket is a a távcsőről..újonnan vettem amúgy.. Azt hogy mi a zenittükör, most néztem meg a netten..:-) Én csak a rajz szerint felraktam rá a helyére..mert be volt számozva :-)  Na de...egyszer elkel kezdeni valahol.. azért más dolog ez nekem mint a kézi kukker..:-)

In Lak'ech Creative Commons License 2017.03.08 0 0 23486

""Az okulár a távcsöved fele.""

Al Nagler elhíresült mondása.

Én kiegészíteném annyival, hogy nem is a fele, gyakran több mint fele.

Hiszen egy nagyon kaki objektívvel rendelkező távcsövet fele átmérőre blendézve megtáltosodni láthatunk, de ha gagyi az okulár, azzal nem lehet mit kezdeni.

Előzmény: XLI Lajos (23484)
...hun114 Creative Commons License 2017.03.08 0 0 23485

Szia!

A képek a távcsőről.

A két tekerő a fókusz és a zoom.

Előzmény: MTZ-FREDDY bá (23475)
XLI Lajos Creative Commons License 2017.03.07 0 0 23484

Minden tisztelet mindenkinek!

Ha a belinkelt távcsövet a belinkelt boltban vetted, akkor talán elkerülhette a figyelmedet az alábbi mondat a haszutmellémaforból:

http://www.tavcso-mikroszkop.hu/termek/skywatcher-60-900-refraktor

"Figyelem! Az alaptartozék Barlow-lencse használatakor a zenittükröt el kell távolítani, ellenkező esetben nem kap fókuszt."

Ebből az is következik, hogy a zenittükör használatakor meg a 2x-ezőt kell eltávolítani, rövid a fényút, vagy az egyik, vagy a másik, különben homályos a kép. Ettől eltekintve jó kis csövek ezek és nem sokért már jó 4-5 mm-es (180X) okulárt kapsz. 120x-os nagyítás fölé pedig amúgy sem érdemes menni a 60 mm-es objektívvel. Ha arra gondolsz, hogy egy 5-10 eFT-ba kerülő Plössl ára 1/6-1/3-a a távcső teljes árának, gondold tovább, a teljesítményének (legalább) a felét adja. Van erre egy híres megmondás is, ami nem feltétlenül pénzben értendő. "Az okulár a távcsöved fele."

Üdv

Lajos

u.i.: meszeld be az utolsó sort.

Előzmény: MTZ-FREDDY bá (23477)
Transzformátor Creative Commons License 2017.03.07 0 0 23483

Ebben a videóban mintha a hölgy "Abbe" prizmát említene 90% fölötti fényhasznosítással:https://youtu.be/_bpizrKyp-c 

Mondjuk ha elmentem volna a kiállításra,akkor ezt a valószínüleg ikerpárt biztos "nem hagytam volna ki" :)  :https://youtu.be/4_GfuDZDeFA

Előzmény: Transzformátor (23451)
Transzformátor Creative Commons License 2017.03.07 0 0 23482

In Lak' ech már megelőzött. Ebben a csillagászati témában(is) ő a rangidős.

Egyébként amici prizmával már teljesen oldalhelyes képet kapsz földi megfigyelésnél.

Ne add fel,mert szép hobbi az amatőrcsillagászat is.

Előzmény: MTZ-FREDDY bá (23479)
In Lak'ech Creative Commons License 2017.03.07 0 0 23481

Na, akkor az elejéről.

Ha a zenittükröt használod, akkor földi megfigyelésre is alkalmas a távcső. A képet a feje tetejéről a talpára állítja, esetleg (ha nem tetőélprizát tartalmaz a zenit"tükör") a bal-jobb oldalt csréli fel. Ám ez női napozó vizsgálatakor nem jelenthet túl nagy gondot. :-))

Az életlenség oka kétféle lehet. Az egyik az, hogy nem megfelelően rakod össze a távcsövet, a másik, hogy az előző tulaj szétszedte az objektívet, és addig már nem terjed a tudás, hogy helyesen rakja össze.

Azt nem is feltételezem, hogy az élességállítást nem használod. Tehát ettől tekintsünk is el.

Nem kizárt, hogy az optikai úthossz úgy van belőve a tubuson, hogy vagy csak zenittükörrel, vagy csak anélkül kapsz éles képet. Ezt ki kel próbálni.

ha kaptál hozzá fókusz n-szerezőt (ahol "n" pozitív egész szám), azt feledd el. Egyrészt olyan pocsék a minősége, másrészt messze a túlnagyítás hata fölötti nagyítást kapsz.

Ha így sem kapsz éles képet, akkor rosszul van összerakva az akromatikus objektív. Sok variáció nincs, de azért alapvető optikai ismeretet megkíván.

Előzmény: MTZ-FREDDY bá (23479)
In Lak'ech Creative Commons License 2017.03.07 0 1 23480

Talán nem veszi fejemet a fórumközösség, ha őszintén szólok a távcsőről. Nem erről konkrétan, hanem a zoom-ról. Mint távcsöveket igen-igen gyakran javítás céljából kézbevevő felhasználó szemszögéből.

Szinte az esetek 100%-ában a nagyítási szélsőértékeken vagy a kicsinél, vagy a nagynál párhuzamos a kép. Egyszerre fehér holló. Maximális nagyításnál inkább kaleidoszkóp érzetű a kép a kromatikus hibától, mintsem távcsőre emlékeztető.

Igen gyakori a meghibásodás, ami szinte javíthatatlan. Ugyanis elszakad, megtörik a vezérszalag, ami a középtengelyen át viszi a zoomot.

Hát ennyi.

Előzmény: ...hun114 (23474)
MTZ-FREDDY bá Creative Commons License 2017.03.07 0 0 23479

Értem..köszönöm ! Akkor ez a teleszkóp, földi megfigyelésre nem is alkalmas ugye ? Már csak egy kis csillagos égbolt kellene megint :-) Már egész fiatalon elkezdtem a csillagászattal kapcsolatos könyveket és kiadványokat gyűjtögetni és olvasni..azóta is folyamatosan nyomon követem a szakirodalmat a témában...azt hittem ez majd elég lesz hogy elboldoguljak egy távcsővel ! Tévedtem :-))) Eleve nem egyszerű a bolygók aktuális helyének a megtalálása... Mondjuk az Androméda galaxist megszoktam találni a Lacertával is.. a hold meg már kissé unalmas..:-)

Előzmény: Transzformátor (23478)
Transzformátor Creative Commons License 2017.03.07 0 0 23478

Szia. Egyenlőre próbáld ki a zenittükörrel a 20mm-es okulárt. Próbáld meg párhuzamosítani a 6×24-es keresőt a főműszerrel. A 20mm-es okulárral van a legkisebb nagyításod,és legnagyobb látómeződ. Ha tényleg zenittükör van hozzá,akkor fordított állású képet fog adni. Ez a csillagos égbolton nem zavaró.

Előzmény: MTZ-FREDDY bá (23477)
MTZ-FREDDY bá Creative Commons License 2017.03.07 0 0 23477

Szépen összeraktam a mellékelt utasítás szerint...Jól mutat tényleg..de nem látok vele semmit :-) A csillagok, óriási fehér halvány foltok benne... Földi megfigyelésnél meg csak elmosódott, felnagyított  paca minden benne :-(    Mit csinálok rosszul ? Hiába cserélem a fejeket ... szinte semmit nem változik a helyzet... Tudom hogy belépő kategória, de akkor is sokkal többet vártam tőle...

MTZ-FREDDY bá Creative Commons License 2017.03.07 0 0 23476
MTZ-FREDDY bá Creative Commons License 2017.03.07 0 0 23475

Egy két fénykép róla, sokat segítene a megítélésében.... "Exakta zoom 8-24x50 "  De ezek az értékek, kissé azért árulkodóak szerintem...Nem túl sok komoly távcsövet gyártanak ilyen értékekkel.  Túlzó a nagyítás az 50-es értékhez mérten.. de jól hangzik.

Előzmény: ...hun114 (23474)
...hun114 Creative Commons License 2017.03.07 0 0 23474

Sziasztok!

Költözéskor előkerült egy régebbi távcsövem.

Kb 10 évig a garázsban volt a tokjában. 

Szeretnék érdeklődni a hozzáértőktől, hogy van-e valami értéke? 

Ezek vannak ráírva:

Exakta zoom 8-24x50 

Made in Japan

Field 4,5 at 8x

Szeretném esetleg beárazni, ha esetleg valakit érdekel....

Kezdő csillagászati távcsőbe beszámítani.

Előre is köszönöm, ha valakinek lenne infója!

MTZ-FREDDY bá Creative Commons License 2017.03.07 0 0 23473

Megértelek én téged is.... Hibáztam....bocsánat !

Előzmény: Törölt nick (23470)
ndx Creative Commons License 2017.03.06 0 0 23472

értem, de azt sem tudom mit keressek, nem értek hozzá !

5-6e ft-ért milyen márkát, típust tudtok ajánlani városba hobbi célra?!

Előzmény: ronya1 (23456)
Törölt nick Creative Commons License 2017.03.06 0 0 23471

Szép bemutatkozás,gratulálok a modorodhoz.Attól nem lesz olcsóbb mert okoskodsz.....

Előzmény: Törölt nick (23461)
Törölt nick Creative Commons License 2017.03.06 0 0 23470

Figyelj rám.Én nem tartom szép dolognak hogy ennyire alpári módon ócsárolsz olyan dolgot,amit nem is láttál.Attól,mert te le kínaifosozod, még nem lesz az,ha fejre állsz akkor sem. Kultúremberek....

Előzmény: MTZ-FREDDY bá (23464)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!