Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
Volt egy kis időm tegnap este, és kipróbáltam megint az új távcsövemet... Az a helyzet, úgy van legyártva, hogy rosszul, nem is lehet összerakni ! Viszont elkövettem egy hibát..ami annyira ciki, hogy nem is mondom el inkább :-) A lényeg hogy működik ! A holdat néztem vele, és azon gyakoroltam..élességállítást..nagyítás váltásokat.. szépen tisztán látni a hegyvonulatokat a széleken.. Nagyon más mint a kézi kukker élménye... viszont,azért a kép is halványabb vele ! Kézi távcsővel ragyogóbb a kép sokkal ... A szerkezet, nem valami igazán precíz munka..de ennyi pénzért ez van..:-) Használható... Talán pár év múlva, beruházok egy komolyabbra...
Üvd tisztelt fórum társak. Szeretném a tanácsotokat kérni. Van nekem egy nagyon szép állapotú Bpc 12X45 távcsövem, de sajnos szemüveggel nem igazán tudom használni. Arra gondoltam hogy el adom és helyette veszek egy nikon action 12x50-et. A kérdésem az lenne hogy tud-e olyan kép minőséget a nikon mint a legendás orosz? Illetve a nikonnak ezt a tipusát tudom-e szemüvegben használni? Illetve bármilyen tapasztalatot szivesen veszek a nikonnal kapcsolatban. Nem akarok ennyi pénzt feleslegesen ki adni. Válaszaitokat előre is köszönöm.
Sziasztok új vagyok ezen az oldalon,a segítségeteket szeretném kérni, távcső választásban.Elképzelésem sincs mi volna a .jó választás. Árban 30 ezerig gondolkoztam.
Őszinte leszek..én ezt a távcsövet csak úgy venném meg, ha előtte kipróbálhatnám...aztán összevetném azokkal, amikbe eddig belenéztem már.....a kép amit ad..a mechanikája..a fogása...Aztán már eldönteném, hogy adok e annyit érte, amennyit kérsz :-) Az a helyzet, hogy én mindég félem a zoomos távcsövektől.. Az a minőség amikkel találkoztam, eggyik sem volt kiforrott technika..nem adtak ragyogóan éles képet... Ahogy nézem a te távcsöved, olyan 20-25 000 forintos kategória..a külföldi árazások szerint.. Használtan, 12-15 között mozoghat...kb :-)
Sziasztok ! Köszönöm mindenkinek a hozzászólását és a hasznos segítségét, a sok jó tanácsot ! Pár napig, nem tudok érdemben foglalkozni a dologgal sajnos ( családi okok miatt..) De a jövőhetem már, a sok jó tanácsot megfogadva, elmondom majd hogy mire jutottam... csinálok képeket is a a távcsőről..újonnan vettem amúgy.. Azt hogy mi a zenittükör, most néztem meg a netten..:-) Én csak a rajz szerint felraktam rá a helyére..mert be volt számozva :-) Na de...egyszer elkel kezdeni valahol.. azért más dolog ez nekem mint a kézi kukker..:-)
Én kiegészíteném annyival, hogy nem is a fele, gyakran több mint fele.
Hiszen egy nagyon kaki objektívvel rendelkező távcsövet fele átmérőre blendézve megtáltosodni láthatunk, de ha gagyi az okulár, azzal nem lehet mit kezdeni.
"Figyelem! Az alaptartozék Barlow-lencse használatakor a zenittükröt el kell távolítani, ellenkező esetben nem kap fókuszt."
Ebből az is következik, hogy a zenittükör használatakor meg a 2x-ezőt kell eltávolítani, rövid a fényút, vagy az egyik, vagy a másik, különben homályos a kép. Ettől eltekintve jó kis csövek ezek és nem sokért már jó 4-5 mm-es (180X) okulárt kapsz. 120x-os nagyítás fölé pedig amúgy sem érdemes menni a 60 mm-es objektívvel. Ha arra gondolsz, hogy egy 5-10 eFT-ba kerülő Plössl ára 1/6-1/3-a a távcső teljes árának, gondold tovább, a teljesítményének (legalább) a felét adja. Van erre egy híres megmondás is, ami nem feltétlenül pénzben értendő. "Az okulár a távcsöved fele."
Ha a zenittükröt használod, akkor földi megfigyelésre is alkalmas a távcső. A képet a feje tetejéről a talpára állítja, esetleg (ha nem tetőélprizát tartalmaz a zenit"tükör") a bal-jobb oldalt csréli fel. Ám ez női napozó vizsgálatakor nem jelenthet túl nagy gondot. :-))
Az életlenség oka kétféle lehet. Az egyik az, hogy nem megfelelően rakod össze a távcsövet, a másik, hogy az előző tulaj szétszedte az objektívet, és addig már nem terjed a tudás, hogy helyesen rakja össze.
Azt nem is feltételezem, hogy az élességállítást nem használod. Tehát ettől tekintsünk is el.
Nem kizárt, hogy az optikai úthossz úgy van belőve a tubuson, hogy vagy csak zenittükörrel, vagy csak anélkül kapsz éles képet. Ezt ki kel próbálni.
ha kaptál hozzá fókusz n-szerezőt (ahol "n" pozitív egész szám), azt feledd el. Egyrészt olyan pocsék a minősége, másrészt messze a túlnagyítás hata fölötti nagyítást kapsz.
Ha így sem kapsz éles képet, akkor rosszul van összerakva az akromatikus objektív. Sok variáció nincs, de azért alapvető optikai ismeretet megkíván.
Talán nem veszi fejemet a fórumközösség, ha őszintén szólok a távcsőről. Nem erről konkrétan, hanem a zoom-ról. Mint távcsöveket igen-igen gyakran javítás céljából kézbevevő felhasználó szemszögéből.
Szinte az esetek 100%-ában a nagyítási szélsőértékeken vagy a kicsinél, vagy a nagynál párhuzamos a kép. Egyszerre fehér holló. Maximális nagyításnál inkább kaleidoszkóp érzetű a kép a kromatikus hibától, mintsem távcsőre emlékeztető.
Igen gyakori a meghibásodás, ami szinte javíthatatlan. Ugyanis elszakad, megtörik a vezérszalag, ami a középtengelyen át viszi a zoomot.
Értem..köszönöm ! Akkor ez a teleszkóp, földi megfigyelésre nem is alkalmas ugye ? Már csak egy kis csillagos égbolt kellene megint :-) Már egész fiatalon elkezdtem a csillagászattal kapcsolatos könyveket és kiadványokat gyűjtögetni és olvasni..azóta is folyamatosan nyomon követem a szakirodalmat a témában...azt hittem ez majd elég lesz hogy elboldoguljak egy távcsővel ! Tévedtem :-))) Eleve nem egyszerű a bolygók aktuális helyének a megtalálása... Mondjuk az Androméda galaxist megszoktam találni a Lacertával is.. a hold meg már kissé unalmas..:-)
Szia. Egyenlőre próbáld ki a zenittükörrel a 20mm-es okulárt. Próbáld meg párhuzamosítani a 6×24-es keresőt a főműszerrel. A 20mm-es okulárral van a legkisebb nagyításod,és legnagyobb látómeződ. Ha tényleg zenittükör van hozzá,akkor fordított állású képet fog adni. Ez a csillagos égbolton nem zavaró.
Szépen összeraktam a mellékelt utasítás szerint...Jól mutat tényleg..de nem látok vele semmit :-) A csillagok, óriási fehér halvány foltok benne... Földi megfigyelésnél meg csak elmosódott, felnagyított paca minden benne :-( Mit csinálok rosszul ? Hiába cserélem a fejeket ... szinte semmit nem változik a helyzet... Tudom hogy belépő kategória, de akkor is sokkal többet vártam tőle...
Egy két fénykép róla, sokat segítene a megítélésében.... "Exakta zoom 8-24x50 " De ezek az értékek, kissé azért árulkodóak szerintem...Nem túl sok komoly távcsövet gyártanak ilyen értékekkel. Túlzó a nagyítás az 50-es értékhez mérten.. de jól hangzik.
Figyelj rám.Én nem tartom szép dolognak hogy ennyire alpári módon ócsárolsz olyan dolgot,amit nem is láttál.Attól,mert te le kínaifosozod, még nem lesz az,ha fejre állsz akkor sem. Kultúremberek....