Minden amit az újra előtérbe kerülő megújuló energiaforrások eltüzelésére alkalmas készülékekről tudni érdemes, hogyan kell kiválasztani, hol lehet kapni, hogy lehet csinálni
Nekem az a bajom, hogy még nincs szigetelve a ház és sok a veszteség. Így általában 9-kor szoktam este utoljára rakni rá, és 85-90 fokos puffer (kint -10-12 mellett) reggel 6-kor már csak 40 fokos. :(
Azon agyaltam, ha azt a két lemezt beraknám, amit kaptam hozzá, akkor lényegében csukott ajtónál elölről elzárnám a füst útját.
Így a két szélső füstjáraton jönne a füstgáz hátulról előre (két szélső hátul nyitott, a középső kettő zárt, az megy ki a füstcsőbe), majd átfordulna a középső két járatba és onnan hátra kifelé a kémény felé távozna.
Szerintem így megnövelném a huzatot a két szélsőben is, és akkor nem tudna annyira lerakodni.
Igen nem ugyan az a bordák profilja, de a gépkönyve szerint solid +plus mindkettő. Azzal az un lángterelő lemezzel régebben kísérleteztek többen, szerintem hasznos . (ahogy a felső is ami nálad nincs). Lelassítja az elégetlen füstgázok kiáramlását a kéményen, Előbb éri el a kazán az üzemi hőfokot. Mint leírtam fél óra múlva 76 C foklt a víz. Azóta úgy hogy kb 1/2 örát a lakást fűtöttem +2C ot emelve a lakás hőmérsékleten,
80 C a puffer teteje 60 az alja. Összesen 9db fahasábbal. Most még dobok rá egy kettőt azzal 90 fölé ,megy alul-felül. Innen már a kazánt nem használom begyujtom a kandallót (vízteres az is ) az egy adag 15kg fával 4 órát ég 50 C vizet keringetve a radiátorokban a vegyes -puffer majd kb hajnali 4 óra körül kezd el hőt leadni 21,5 fokos szobatermosztát állásnál
Reggel tettem bele szenet fát vegyesen, és tökig kinyitottam a huzaszabályzót. Kb. 3/4 óra múlva 95 fokon tekertem le. Kell egy automata huzatszabályzót beépítenem...
Az 50 előremenő kicsit extrém alacsony ha az elmegy a radiátorokba onnan órákig amíg át nem fordul a víz 20 fok körüli , ha átfordult jó esetben 30-35 lesz a visszatérőd. Egy öntöttvas kazánt sokkal magasabb üzemi hőfokon kell járatni. Gondolj bele, közel 400 Kg vasat is fell kell melegítened
Tehát kéne egy olyan faelgázosító, ami éppen kiszolgálja a házat :D mennyi is a legkisebb, 15-18kw? :D
Atmos-nál meg Defro-nál mindig a puffertartállyal kezd...
Marad a Vigas (470 ezer) meg az Attackt (480-520 ezer), mint ,,B'' terv. ,,A'' terv ugye a puffer, ami ugye ha kicsit drágán 500 ezer, akkor a ,,B'' terv még mindig olcsóbb...