Nem az volt a kérdés, hogy hol - ezt eddig is tudtam - hanem hogy hogyan? :-) Illetve ha az etalon kocsikat a hitelesítő mérlegen hitelesítik, akkor a hitelesítő mérleget hogyan hitelesítik. :-)
Ilyesmik, de persze most csak német kocsiról találtam gyorsan képet. Az FS logót jól lehetett látni rajtuk, kb. 20-30 kocsi lehetett össze-vissza a kétféle kocsi. Én kb. 100 méterre lehettem a hídtól.
Lenne egy tehervonatos kérdésem. A minap láttam a Soroksári út feletti hídon egy olyan vonatot, amit egy MMV(*?) Csaurusz húzott és csupa olasz gabonás kocsiból állt, vegyesen két- és négytengelyes barna Tds/Tads(?) önürítős kocsikból állt, feltételezem, hogy gabonásak. Milyen gyakran jár ez a vonat, honnan hová és mit visz?
*? Nem követem a fejleményeket, hogy melyik cégből mikor mi lett/lesz, megvan-e még, de olyan festésű volt.
És azt esetleg tudja valaki, hogy az Yg 117 1249 -> 971 0032 -> Ygl 99 55 9380 532-9 "Terhelési próbakocsi" pontosan mit is csinál, mire szolgál? Mintha valamit darut emlegettek volna...
Pontosítok, még mindig a józsefvárosi mérleg az etalon. Épp ma volt is egy hitelesítő mérés, sajnos mire elolvastam az üzenetet, már visszafelé tartott a menet.
A kérdést két MÁV-os utasítás szabályozza, az 1987-es Mérlegutasítás (C.5. sz. Vasúti fuvarozásnál használatos mérlegelő berendezések üzemeltetése), és a némileg újabb, 2006-os D.9. Vasúti járműmérleg műszaki utasítás. Nekem egyik sincs kéznél, így konkrét értékeket nem tudok, de a MÁV könyvtárban mindkét könyv megtekinthető.
Az viszont biztos, hogy egy 400 km-es út alatt nem kopnak a kocsi kerekei számottevően. Maga a gördülésből, illetve súrlódásból adódó kopás elhanyagolható. A fékezésből eredő kopás már komolyabb tényező lenne, de épp emiatt a mérleghitelesítő kocsik fék nélküliek.
A hitelesítő kocsikat hitelesítő mérleg pedig, úgy tudom, Józsefvárosban megszűnt, helyette Ferencvárosban épült egy új, korszerű, dinamikus járműmérleg.
Pontosan én sem tudom a részleteket, de a lényeg, hogy nincs fékezve a kocsi pontosan amiatt, hogy ne kopjanak a kerekek. A mérlegkocsik hitelesítésére pedig Józsefvárosban volt egy hitelesítő kocsi hitelesítő mérleg - a működését nem tudom, és azt sem, hogy megvan-e még.
Itt van egy cikk régről az első ilyen kocsik megjelenéséről, ebben sok mindent leírnak - lementhető formában:
Tudja esetleg valaki, hogy a vágányhídmérlegek hitelesítése hogyan zajlik? Hány Kg a minimál mérési tartomány érték, mennyire meghatározható ennek a pontossága? Kérdezem ezt amiatt, hogy jómagam is foglalkoztam mérőeszköz felügyelettel, és minden kalibrálást az országos etalonra vezethetünk vissza legközelebb. De egy ilyen vasúti vontatmánynak kopnak a kerekei, ami mondjuk egy 400km-es túrán tippem szerint akár 0,2-0,3 kg-ot jelenthet négy tengelynél, ha a sok kitérő, és félreállítás miatt is sok a az ív, vagy a kocsit nem ismerve, éppen fékezés esetén...
Vagy ha van bármilyen más -kérdezném- milyen egyéb tényező merülhet fel?
Szóval ezek a vágányhídmérlegek milyen pontossággal működtek, működnek, és ezeket a próba kocsikat ki hitelesíti? A mérlegek milyen pontosságúak?