Jelen esetben adott volt a kombi cirko, tehat arrol megy az eszmecsere. Valamiert valamit. Ha nincs penz uj kazanra, akkor kompromisszumra van szukseg.:)
működni működik, de 80fokon járatni a kazánt azért, hogy utánna 30 fokos vizet keverjek belőle, nekem értelmetlenül hangzik. nekem fontos a kondenzáció, az meg nem megy ha a hidrováltóra 80/60 dolgozik a kazán.
én a helyedben összeszorítanám a fogam, utánnanéznék hol lehet jó áron megvenni azt a modult, és megcsinálnám a terv szerint. tudom hogy ilyenkor minden pénz kevés, és nagyon vágyik az ember hogy megspóroljon pár százezret valahol.
a tervezőnek nem kerül pénzbe baromi drága dolgokat rajzolni, és sajnos nálunk sem az nem szokás hogy a terv alapján készüljön költségvetés az elején, sem az hogy a tervre úgy néznének hogy tényleg teljesen olyanra lesz megépítve.
Azert en lentebb konkretan leirtam, hogy hidrovalto ket kor ,stb , tehat a kazan mehet 80°C-on . Nalad is van kevero ami a padloba csak 40°C-os vizet enged. Tehat felvazoltam a legegyszerubb megoldast, amennyiben nem akar kazant cserelni.
Sajnos már a finisben vagyunk, kazán fent, fenti radiátor kiállások megvannak,vakolva is van belül, llassan jön a gk.
Van helyiségenkénti hőigényszámításunk, volt fűtési tervünk is, azon szerepelt a dim modul. Azóta beszéltem még 2 gépész-tervezővel, mindegyik ugyanezt javasolta, látva a kazánhelyiségünket. Az kb 1 nm a fsz-i közepén.
Most már én is inkább mennyezetet csinálnék,csak mikor kezdtünk k..va drága volt + feleségem is szeret odabújni a meleghez.. . Most ebből próbálom kihozni a legjobbat. Van esetleg javaslatod, látom már régóta, hogy értesz valamelyest hozzá.
én konkrétan egy másik gyártó kazánját, és ahhoz a bazidrága kiegészítő modult vettem meg. és amikor a kazán meghalt, értelemszerűen nem akartam ugyanolyat venni, így viszont a kieg. modult is dobhattam ki.
ezért kezdtem az egész threadot azzal, hogy új építésnél erőssen megfontolandó elkerülni a radiátor+padló hibridet. mert bonyolult, komplex rendszer. 100m2 fűtésére aránytalan egy ilyen sok komponensből álló, összetett rendszer. tetőtérben csinálj falfűtést a plafonba meg a ferde részekre, és készen is vagy. olcsóbb nem lesz, de egyszerű, kis karbantartási igényű.
Lehet, hogy jó, csak eléggé sokallom az árát. Pláne ,hogy nekem össz kb 100 nm-t kell fűtenem. És mi van, ha mondjuk behal valami a dim-ben.Csak a gyári cuccokra cserélhető vagy csereszabatosak a cuccok benne és kérdés, hogy milyen áron? Ezekre tudsz gyakorlati példát?
C20NE dupla hőcserélőről írt, arra írtam hogy nem kell dupla.
egy nemműködő hmv részű kombi cirkó az tkp egy mezei fűtő kazán. perszehogy tud 80fokot, de ha oda feltekered, akkor a radiátorba is 80fokot küld. jó lenne ha hmv üzemmődban 80fokkal menne, fűtés módban meg 50-60fokkal. aminek a szoftvere gyárilag tudja a külső boylert, az magától váltja a hőfokot. de amihez én szereltem hozzá a váltószelepet meg a boylert, az honnan fogja tudni hogy most milyen előremenőt csináljon?
(onnan, hogy rendesen beállítom rajta a külső hőmérséklet függő előremenő hőfokot, a hőmérő helyére meg fix ellenállásokat teszek, amiket a váltószeleppel együtt kapcsolok egy relével)
Nem atfolyossal kell felfuteni a HMV-t, hanem kombicirkoval, amelyiknek a HMV resze nem mukodik. Azert az kulonbseg . Mint irtam, nalam siman mukodik, a kazan barmilyen atalakitasa nelkul. Milyen futokazan az, amelyik nem tud 80°C-os eloremenot ? Itt konkret kazanrol es nem elmeletrol volt szo.
Tetőtéri fűtés kialakítással kapcsolatban szeretném véleményetek kérni.
A földszinten padlófűtés és radiátor van, a tetőtérbe radiátorokat terveztünk helyiségenkénti szabályzással és egy kondenzációs kazán fűt.
Két szobában erkélyajtó lesz, mindkét ajtó mellett van egy-egy 90-es ablak is, ami alatt lesz a radiátor.
Felmerült az a kérdés bennem, hogy a radiátor mellett lenne-e értelme az erkélyajtó elé padlóradiátort tenni ~1M hosszban. Nem az a cél, hogy plusz fűtés legyen, inkább üvegfelület párásodás mentesítés (az ajtó és ablak is 3rétegű így nem tudom lesz-e egyálltalán) illetve hőfüggöny kialakítás.
Most még beépíthető lenne egy 110-130-as magasságú, mit gondoltok van értelme?
ha mindenáron átfolyóssal kell tartályt fűteni, akkor nem kell a tartályba hőcserélő, hiszen van a kazánban. egyszerűen egy szivattyúval át kell forgatni a tartály vizét a kazánon. van irodalma, rétegtárolónak hívják. elvileg bronzházaas szivattyú kell a frissvíz miatt.
Igen, ezért kell az átfolyós rendszerű HMV készítésre kitalált résszel fűteni a tárolót. Ha elegendő áramlás van beindul és a kívánt hőfokra fűti a keringő vízet. A gond kettő lehet:
- Ha kicsi a hőcserélő a tartályban
- Ha a tartály már felmelegedett és a visszatérő ami a hideg bemenetre csatlakozik már túl meleg.
( valójában a két fenti az egy és ugyanazon problémára vezet )
régen egyszerű volt, egy váltószelep volt az egész. de mára az történik, hogy fűteni max 50 fokos vízzel fűtes, a hmv készítéshez meg kellene a 60-70fokos előremenő az indirektnek. és hozzábarkácsolni olyan vezérlést, ami a hpfokot is váltja, nem egyszerű
Nézd, én azt gondolom, hogy valamiért két féle kazánt gyártanak ugyanabból a kivitelből, az egyik átfolyós rendszerben készíti a HMV-t a másik meg egy tárolót fűt. A mi gépészeti dolgok LEGO-k, bármiből bármit ki lehet alakítani, de én azt gondolom, valamiért a gyáriak kitalálták a fent említett két típust. És a kombival is lehet tárolót fűteni meg a fűtőkazánnal is lehet HMV-t készíteni átfolyós rendszerben de nem így praktikus.
A fűtőkazánban benne van a váltószelep, a vezérlés, minden ami egy indirekt tároló használatához kell a kombi-ban meg van egy profi hőcserélő ami az átfolyós meleg víz készítéshez kell. (pont!)
Lentebb leírtam, hogyan lehet a tárolót felfűteni egy kombi kazánnal, láttam már működni is ilyet mégis azt gondolom, hogy nem erre lettek kitalálva...
Szia! Persze hogy van , csak hát így qva egyszerű megcsinálni.
Sok rendszerrajz létezik a neten ,kiválasztod és a szerelőnek szólsz hogy ezt kéred, vagy keresel egy jó épületgépész tervezőt aki megcsinálja a rajzot külön neked.
Vagy ebből kikeresed ami neked kell, én nem sok jót hallottam az Immergasról , inkább hanyagolnám.
Ha van belőle fűtő kivitel, akkor többnyire át lehet alakítani. Ebay-ről be lehet szerezni a fűtő cuccait a vezérlőt meg át lehet programozni.
Ha ezzel nem akarsz foglalkozni akkor ki lehet alakítani egy hidraulikus kört ami átmegy a hmv hőcserélőn és a visszatérőt kötöd a hideg bemenetre, dobsz rá egy tágulásit és kész is vagy. A vezérlését lesz nehéz megoldanod, mert kell egy termosztát ami indítja ennek a körnek a szivattyúját ami generál akkora áramlást ami beindítja a fűtését. A 2 hőcserélő miatt persze rosszabb lesz a hatásfok de menni fog.
Szerintem megoldhato. Futokore teszel egy hidrovaltot a kazanra, amibol bekotod a futest es a tarolot kulon-kulon koron, sajat keringetoszivattyuval. Valamint sajat termosztattal, amit a kazanban paralel rakotsz a vezerlokimenetre. A korokbe beszerelsz rugos visszacsaposzelepet, hogy egymast ne zavarjak.Gondolom csokigyos hocserelosre gondolsz, mert ha olyan tarolora, amibol egy csokigyon keresztul vetelezed a HMV-t, akkor pluszba kell egy tagulasi is az indirekt tarolo melle, annak meretebol sziszamolva!