Amikor beoltod a cefrét több nagyságrendel(100-1000) több jó élesztőt viszel be mint az adott cefrében lévő vad ezért is gyűrik le őket a szaporodásban mert gyakorlatilag kiszorítják őket a asvas pH-t az élesztők szeretik a bacik nem.
A pektin bontás biológiailag bonyolultabb mint az elfolyósítás van ott minden :
A Pektin-észteráz vagy pektin-metil-észteráz a pektinláncok metilezett csoportjairól szakítja le a metil csoport. Ez a pektinbontás 1. lépése, mert a poligalakturonáz enzim csak a metil csoportok leszakítása után tud csatlakozni és továbbhaladni a pektinláncon. Tehát a Pektin-észteráz enzim, ha úgy tetszik kötelező tartozéka a pektinázoknak. Ahhoz, hogy a pektint hatékonyan le tudjuk bontani legalább 6 különböző enzimre van szükség. Ezek: 1 Pektin-észteráz; 2 Poligalakturonáz; 3 Pektin-liáz; 4 Arabinogalaktanáz; 5 Ramnogalakturonáz; 6 Arabanáz.
A felszabaduló metanol a direkttermő fajtáknál és az almából készült termékeknél jelenthet gondot, ahol a pektin erősen metilezett és ennél fogva a pektináz aktivitás szignifikáns mennyiségű metanolt szabadíthat fel.
A pektinbontás mellett jelentősége van a karboxi-metil-celluláz aktivitásnak a sejtfal cellulóz és hemicellulóz vegyületeinek feltárásában (aroma és tanninextrakció).
A pektináz és maceráz enzimkészítmények eltérnek dózisigényben és hatóidőben.
Alapból átpárolódik az, ha nem párolódna át akkor a technológiai zománc vezetékeket, hőcserélőket nem 0,5-1 m% kénsavoldat átgőzölésével tisztítanák.
'A cefrébe beleöntve a kénsav pedig 'elreagál' azaz miután bekerült a rendszerbe erős savként leadta két protonját szulfát ionként =gyenge bázisként tengeti tovább az életét és onnan 'feltámasztani' többé nem lehet .'
szerintem nincs nagy metszete a realitásokkal, ha 50 literes üstből szed 7 liter alszeszt akkor azzal kondenzációs hővel elméletileg el tud párologtatni 7 liter forrponti finomítandó alszeszt ha nincs hőveszteség sehol , ezzel az üsttel max 20:1 arány működhet de még szerintem az is sok ..... az a hulladékhő amit hasznosít pár 100 forint , és elég korlátosan alkalmazható ez a rendszer.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Sztem Ø6mm jo lenne meggy, cserkóhoz, Ø12mm barackhoz. Én akarok még Ø10mm szilvához, és Ø3mm som, Kökény, szőllő... apróbbakhoz. Kérek majd ajánlatot 2mm vastag lemezhez és akkor többet tudok mondani.
Következő projekt egy profi magozó és bogyozo. 2mm vastag perforált lemezt nem adnak csak táblában 1000x2000), így keresek még 3 önkéntest akit érdekelhet ilyen. 3, 6, 10, 12mm perforált lemezt akarok venni som, meggy, szilva, barackhoz. Ha valakit érdekel akkor jelezze és lehet kóperální.