Közkívánatra, valamint az újoncok és a forróbb fejű őstagok okulására az alábbi szösszenetet kéretik elolvasni mindazoknak, akik először járnak itt és azoknak, akik csevegni kezdenek friss topiklakóinkkal:
Nalunk a driveway ketoldalan olyan magas soveny van, hogy oldalt szinte sosem fagy be az uveg, csak elol-hatul. De ha befagyna is, az nem olyan veszes :)
Irodaban csak 18 fok volt reggel fel nyolckor. Ket kollega aradozott, hogy "vegre milyen kellemes a homerseklet" az irodaban. Nem ertem miert nem koltoznek ezek Skociaba... Ott hidegebb van... Vagy Izlandra, az meg jobb lenne nekik...
Aszittem csak itt van ilyen bjuzi hideg.. Ülésfűtés van, kieg fűtés (olajkályha a kocsiban) van.. Meg van egy fasza, műbőrből készült külső ponyvám, úgyhogy nem kell kapirgálni.
Ja, 10 perc volt levakargaszni az auto ablakairol a jofajta, tapados, hamar-visszafagyos jeget... Aztan meg 54 perc volt a menetidom a szokasos 40 helyett (21 miles a táv, 2/3 reszben varoson kivul, de azert sok korforgalommal)...
Vegigbeszeltuk, mar azon a szinten amit mi tudunk a dologrol. De mivel sok kerdes volt mindenki reszerol vagy 2 orat utanaolvasassal, vitatkozassal toltottunk :)
UK government faces legal challenge over single market
Lawyers to argue June’s EU referendum did not address question of economic access and that parliament should have a say
Theresa May’s government is facing a legal challenge over whether it should seek to retain membership of the single market after Brexit.
Lawyers will argue that June’s referendum asked the public a single question over whether the UK should exit the EU, and did not delve into the more complex issue of economic access.
They will argue that parliament should have a say into whether the country could remain in the European Economic Area, in line with other non-EU countries such as Norway.
The U.S. Treasury decides to print money in the United States as it owns and operates printing presses. However, the Federal Reserve has control of the money supply through its power to create credit with interest rates and reserve requirements.
Kennedy elnok ezen valtoztatni akart. Tudjuk mi lett az eredmenye.
U.S. government agencies, including giant trust funds of the Social Security and Medicare systems, and the independent Federal Reserve System account for 41 percent of the federal debt, more than $2 of every $5.
A trükk az benne, hogy maga a pénzteremtés is adósságon keresztül megy, ez a belső államadósság. Magyarul az állam nem "csak úgy" kinyomtat pénzt, hanem az adott ország nemzeti bankján keresztül hozza létre, államkötvényen keresztül. Ez maga az államadósság.
Az USA különleges helyzetben van, ugyanis a pénze világpénzzé vált, azaz bármennyit létrehozhat belőle, az nem inflálódik el, hiszen elfogadják mindenütt. A világ gazdaságának a bővülése egyűttal a dollár mennyiségének a bővülése is. Ennek az egyik kulcsa az olaj, ugyanis azt dollárban számolják el, tehát akinek olaj kell, az dollárral fizet érte, azaz dollárt kell szereznie, olyasmit kell termelnie, ami dollárért adható el.
A folyamat: az USA nyomtat a "semmiből" dollárt, te előállítasz terméket, azt eladod az USÁnak, majd veszel belőle olajat. Az arab olajsejk pedig a dollárját befekteti az USÁban, ezzel bezárult a kör. Ez tartja fenn a dollárt meg persze az, hogyha valaki pillanatnyi elmezavarból kifolyólag nem dollárban akarna elszámolni, a világ legerősebb hadserege viszi el neki a demokráciát.
Es az is erdekes, hogy ezeket a tartozasokat sohasem kell visszafizetni, "nem hianyzik senkinek". Csak az interest-et kell fizetni. Egyszer kiszamoltam, hogy az USA teljes adossagallomanya annyi penz lenne (ha tenyleg letezne ez az osszeg), amennyi eleg lenne egy olyan hosszu autopalya felepitesere ami eler a Holdig es vissza, avagy eleg lenne 5 millio(!) jol felszerelt korhaz felepitesere, avagy 13000 atomeromu felepitesere, 50 Versailles-i kastelyra, vagy 2.5 milliard jol felszerelt VW Golf megvetelere, tovabba tobb az erteke mind az osszes aranynak es platinanak mint amit az emberiseg eddig (az okortol maig) osszesen kibanyaszott. Ebbol is latszik szerintem, hogy ezek az adossagok marhasagok, nem letezo penzek, ennyi penz nem is letezhet... Mi lenne, ha holnaptol lenullaznank, es egyetlen orszagnak sem lenne adossaga. Szerintem semmi, menne minden ugy mint eddig, illetve jobban, mert az orszagok nem koltenek GDP-juk xx szazalekat "adossag"-torlesztesre. Par multi-trilliados csalad aki az egeszet fenntartja valoszinuleg elszegenyedne es kiugrana alami magas toronyhaz ablakabol, de ezen tulmenoleg nem sok minden valtozna szerintem.