Igen, elöbb az elmenő fázist, aztán az elmenő nullát
Az elmenő nulla kikötése esetén lehetett visszakapcsolni
Nomost ez ugyanolyan, mintha összekötném az elmenő kapcsát a FI-nek vissza a bemenő kapcsával, ami ugye fémesen a földsinre csatlakozik és leverné a kapcsolót
Ismétlem, villanyóránál a megszakitó lekapcsolva!
"Lehet, most is folyik ott 10-15 mA, de az kevés még a leoldáshoz."
Első nekifutásra én is ezt mondtam neki, amikor a mosogatógépet bedugta és leverte
Igen, az összeégés akármilyen kontaktot létrehozhatott
Műszert még csak-csak szereznék, de elég messze vagyok tőle és kedvem sincs odautózni, hogy méricskéljek a földelővezetékben
Lehet beszélek vele, hogy egy dróttal kösse a földre a nullát a FI után, mi történik
Ott nagyon el van baszarintva valami. Le kéne kötni mindent az óra után, és újraellenőrizni közvetlenül az óra után is, meg onnantól is, hogy megvan-e a megfelelő helyen a földelése, illetve a vezetékek hogyan viszonyulnak egymáshoz, meg a környezethez. Csakhát ki kéne húzni mindent, az emelet után nem vallotta be, de feltételezem, szóval a a pincét is, garázst is, kutyaólat is.
Mintha az elmenő fázist köttetted volna le vele, és nem a bemenőt. Ez lehet a titok nyitja.
A másik, ami az én szerény véleményem, hogy egy hiba állapot az sosem stabil, mert az nem egy tervezett állapot, hanem a véletlen műve. Így azzal konkrétan nehéz számolni, mert változhat a vizsgálat ideje alatt is. Most arra a beégett dugóra utalok, aminek az anyaga ugyan megváltozott a beégés következtében, de mégsem homogén módon. Ez mutatkozik meg a "hol leold, hol pedig nem" szituációkban. Másképpen megközelítve, az ilyen jellegű helyzeteket nehéz kézben tartani, mert nem tervezett állapotról van szó.
Az is lehet, hogy nem egyedüli, hanem kettős vagy többes hiba is fennáll a hálózaton, és ez a beégett dugó volt az utolsó ami ahhoz kellett, hogy leoldjon a FI. (Hogy összejöjjön az a fránya 30 mA) Lehet, most is folyik ott 10-15 mA, de az kevés még a leoldáshoz.
Mivel nincs mély villanyász ismerete igy nem is gondolt ilyenre hogy egy nem működő berendezés leveri a fi-t és lekapcsolva a fázist, se lehet visszanyomni
E utóbbit felvetettem itt korábban, hogy miért nem?
Szigoruan szakinak, ne kosse be a nullat csak a fazist, ahol mennek a gepek ott felcsereltek a nullat a vedovezetovel. Ha nincs ilyen, meg kell keresni a hibas berendezest.
Most már szórakozd végig módszeresen mindenhol, minden oldalsarj-ágon. Ha van pl. a kutyaházban fotocellás mozgásérzékelő ami szintén rá van kötve a házra, azt se felejtsd ki!
Bocs :) Mindez azért sikerült így, mert ugye nyilván nem tudhattam a megoldást, s a kiépítés alatt-ot természetesen a tetőtérre értettem - miközben igen, volt már egy teljes üzemelő rendszer a földszinten. Igen, te mondtad is, emlékszem, hogy kell lennie fogyasztónak a rendszerben. Én kötöttem az ebet karóhoz, hogy nem volt - pedig dehogynem - alul. Ezért bocs, de hát ezért laikus a laikus, vállalom :) Tényleg rengeteget tanultam tőletek, én örülök, hogy feltettem itt ezt a kérdést, jó fejek vagytok, köszi.
Lényegre törő megfogalmazás, bár az egyes ponthoz hozzátartozik, hogy az ilyen esetben megvalósuló leoldás sem bizonyító erejű, hogy a FISS megfelel a gyártó elgondolásainak (érzékenység, lekapcsolási idő), csak annyi válik bizonyossá, hogy van olyan hibaáram, ahol lekapcsol. Ezt inkább Borla kedvéért mondom, Te nyilván tudod.
Hát igen, de én (mi) eddig csak a tetőtérben, mint önálló rendszerben gondolkodtunk, pedig le is írtam, hogyan kapcsolódik a már korábban meglévő rendszerhez. Szerencsére egy fórumtárs rájött, hogy ez tulajdonképpen egyetlen rendszer. S így már nekem is világos, félig laikusnak. Köszi mindenkinek a téma kapcsán született hsz.-eket, én legalábbis sokat tanultam belőle, s ami a lényeg, immár tudom, hogy a rendszer helyesen működik. Köszi.
bazzz .... :) oakkor ott a pont :) - hát prsze, hogy az alsó szinten van fogyasztó, nem is egy, ami folyamatosan megy, a készenléti állapotú motyóktól a fagyasztóládákig, van rendesen. Hát persze! A rákötés módja miatt a fenti hálózat nem más, mint a lenti egy oldalága. Akkor, ha más hozzáértők is úgy látják (én csak egy elvárható hétköznapi szintig szakértem), akkor úgy lehet, a kérdés meg van oldva és tényleg nyugodt lehetek, rendben műxik így ... (?) {nagyon remélem :) }
Én így látom: abszolút normális, hogy ha a nullát és a védővezetőt összeérintjük és az ÉV leold, de CSAK AKKOR, ha valahol van üzemelő fogyasztó, ami a nulla-vezetőn feszültségesést eredményez a védővezetőhöz képest. Ez mindenütt így működik. A kérdés az, hogy az épület alsó szintjén ilyenkor van-e egyetlen fogyasztó üzemben (?), mert eddig én csak azt olvastam, értettem, hogy csak a tetőtérben nincs semmi a rendszeren.
Amennyiben alul, a mérőhely után, a közös nullán bármi is üzemel, az a nulla-potenciált "felhúzza" arra a szintre, ami a tetőtérben már elég egy védővezető felé történő hibaáramnak...
Szerintem ebben a házban átmenetileg ki kellene iktatni (áthidalni) a FI relét és a nullvezetőn több helyen is megmérni a (nulla-föld összeérintésekor) folyó áramot egy kb 1 milliamperes érzékenységű árammérővel (és nem egy akciós kínai lakatfogóval :)
Talán még jól mérhető feszültségkülönbség is van, ebben az esetben könnyebb/gyorsabb a nyomozás, mint több helyen megbontani a rendszert az áramérésekhez.