Mivel egy betétcsere kb 20 perce alatt önmagában nem szokott az akkumulátor lemerülni, még egy rajtahagyott lámpával sem valószínű, így én azt gondolom, hogy a töltő lesz a ludas. Ha ez az előző hozzászólásból nem jött volna le.
Két hónapja vettem bohóc áron, aminek az egyik oka a nyilvánvalóan az élettartama végén járó kuplung volt - egészen fent fog, erős autópályás emelkedőn padlógázra meg is csúszik.
Nem rohantam azonnal kuplungot cseréltetni, mert normál közlekedésben még teljesen használható volt (rendesen kiemel stb.), ill. valamennyit használni akartam, hogy szétesik-e rajta még valami más is, szmájli (azóta mentem vele közel 3e km-t, úgy néz ki, rendben lesz egyébként).
Nemrég viszont elkezdett egy olyat, hogy erősebben kihúzatott motorral, gyorsabb váltás után visszaengedéskor megakad a kuplungpedál útközben, illetve egyszer már bent is maradt - cipőorral felhúzva, néhányat rápumpálva utána megint jó lett.
A kérdésem, hogy okozhatja ezt a szerkezet kopottsága, vagy valószínűbb, hogy egy új munkahengerre is szükség lesz?
Háttér: 2014. márciusi gyártású, még facelift előtti Ford Focus 1.6 TDCI (115 LE), T1DA motorkódú autóval járok, 2014. szeptemberben vettem át. Belement a 26 hónap alatt 100 ekm.
Végig OMV MaxxMotion gázolaj, 10 ekm-enként olaj+olajszűrő+légszűrő csere (olaj mindig WSS-M2C913-d megfelelőségű Castrol Magnatec Professional 5w-30 A5, ami a márkaszervizekben 103 kódnévre hallgat), gázolajszűrő 40-nél és 75-nél cserélve. Minden mindig márkaszervizben, alvázszámnak megfelelő Ford "gyári" cuccokkal.
Jellemző használat országúton és autópályán (persze város is, de ez nem lehet több kb 15 %-nál), jellemző fordulatszám tartomány 1750-2250 rpm (persze városi éppen csak sebességtartáskor 1500-1600 is, autópályán is inkább csak 2250, persze néha 2500, akár rövidebb szakaszokon 2500-3000 is).
105 ekm-nél készülök a 10. szervizre.
Olaj+olajszűrő+légszűrő csere, mint mindig, és tervezem a 3. gázolajszűrő cserét, és a 3. pollenszűrő cserét is.
Kérdéseim:
- érdemes az olajcserével összekötni valamilyen belső motormosást (flush) is? Ha igen, mit érdemes használni?
- érdemes foglalkoznom (csak a biztonság és az egyszerű kivehetőség okán) az izzítógyertyák esetleges cseréjével?
- ennél is kell vizsgálgatni az injektorok tömítéseit, esetleg kilazultságát, mint ezt a korábbi (MK2) változatok esetén olvastam?
- érdemes bárhol bárminek a tisztogatásával/koromtalanításával foglalkozni?
A márkaszervizben nem foglalkoznak semmi mással, csak a cserék végrehajtásával. Ennek megfelelően nem is mondanak semmit, hogy mi lenne célszerű, kockázat csökkentő.
Hibajel nincs, működési zavar nincs.
Egyetlen nagyon fura jelenség:
Kifejezetten meleg motor esetén, tolóüzemben, főleg 3. sebességfokozatban (de időnként 4.-ben is) hallhatóan, kattogó/csattogó/kerepelő hang, mely 1600 rpm-nél elhallgat. Márkaszerviz folyamatosan elhajt vele, azt mondják, míg nincs DTC vagy érzékelhető működési zavar, ez nem hiba. Lehet, de kb. 60 ekm-ig nem volt. Képviselet javaslata szerint EGR és IMV együttes jelét kellene vizsgálni, de az én márkaszervizem nem is érti (1. nem tudták, mi az az IMV - hosszas unszolásomra azért végül is megkérdezték, és boldogan konstatálták, hogy most már tudják, hogy a CR nyomásszabályozó; 2. hogyan kell nézni, és mit?; 3. Ha meg tudnák nézni - valahogy azt a valamit , mihez képest van a jó és nem jó érték?; - szóval totális a hozzá-nem-értés, a klassz kis számítógépükkel kizárólag állandósult hibát tudnak nézni/törölni, illetve tanult értékeket törölni. Ezért szóban és írásban is mindig azt közlik velem, hogy nincs hibajelenség, az autó kifogástalan - pedig a többszöri próbaút során mindig hallják ők is a tolóüzemi kerepelést, de ezt írásban mindig jól letagadják.)
Igazából abban reménykedtem, hogy ha valaki szedett ilyet le akkor képben van.
2 gyanús dolog van. Minden zsákon 1 csati van, a bontott átvezetőkön mindig csak az egyik nyomorodik meg a másik patika mintha sosem lett volna benne semmi.
Szóval van az üres kormányom 2 aljzattal, és vannak a zsákok 1 csatival. Namost két lehetőség lehet:
- Csak az egyikbe kell dugni a másik extra cuccokhoz van, de itt nincs használva
- Nem jó zsákokat nézek ami azért furi mert mind ilyen.
Messze van, de a fojtószelep miatt úgyis megyek lefotózom majd.
Az Ebay-en nézegettem de ott nem bontanak bal kormányos autót és az utasoldalinak pont a tükörképét árulják :-) a vezetőoldalinak meg hiányzik a csatlakozója.... van baj! :-)
Vett már le valaki 2004-es Ford Fusion kormánylégzsákot? Hány csatlakozó van rajta? Az enyémet jó régen ellopták most döntöttem úgy, hogy veszek rá, de elég zavaró, hogy nekem van rajta 2 aljzat de amit árulnak annak csak 1 csatlakozója van. Simán lehet, hogy elég azt bedugni és a másik olyan kormányokhoz van amik a rádiót is vezérlik de nem szeretnék lyukra futni. Ha kép is lenne az lenne a legjobb.