Jajj igen! Akartam is írni, hogy amíg az ARC már két éve eljutott oda, hogy a légtartályokat a légcsatornába kell beépíteni, addig a Kravtex nagyszerű mérnökei még mindig nem jutottak el erre a szintre. Ez elég szomorú.
Hűha, azért nem kell kandidátusnak lenni ahhoz, hogy például az ajtós oldalon az üzemanyagtartály az, ami az egyik ok. A másik oldalon jó eséllyel a légtartály(ok) vannak.
Jujj. Van pár ország a világban, ahol szeretnek újat alkotni, dolgozni és úgy általában többet tenni, mint amire a konkurencia képes.
Nem tudom feltűnt-e, hogy az alacsonypadlós buszok egyik továbbfejlesztési módja, ha az utastérben minél kevesebb az utasok mozgását akadályozó, nehezítő gépészeti benyúlás marad?
Ezek szerint nem. Pedig elég lenne végigmérned ilyen szempontból az aktuális Solaris Urbino IV szóló, vagy az EEV-s Citaro C2G utasterét. De segíítek: Nincs egyéb magaslat, csak ami elkerülhetetlen: A kerékdobok és a motorsátor melletti rész. Minden más fellépés néllkül megközelíthető. A titok például az üzemanyagtartályok alakja, a C2G-n például a B tengely feletti dobogóba van integrálva, nem kell neki külön dobogó. Ez utóbbi megoldása volt büdös itthon, mára már csak a Kravtexnek maradt az.
A gyártó jól felfogott érdeke lenne. A közlekedési társaságok egy-egy azonos ajtókiosztású és hasonló feladatú buszt sem azonos ülésezéssel rendelnek. Ha valakinek 1+2 vagy 2+2 vagy 1,5+1,5, stb. kiosztás kell, akkor a megszakítás nélküli sík padlófelület, oldalt sínes rögzítéssel adja a legnagyobb berendezési szabadságot=variálhatóságot.
A Volán Buszpark vélhetően a központi tendereket írja ki, ez esetben a buszok több cég között kerülnek elosztásra. Azokat a tendereket, ahol csak egy cég szerez be buszokat, továbbra is az adott cég fogja kiírni.
Az oroszok megtanultak formatervezni és van már a Kamaznak is 12 méteres elektromos busza, ez a Nefaz 6282. (Engem nehezen tudna így meggyőzni a Mészáros, hogy az ő buszát begyem a képen látható helyett.)
Senki sem beszélt a telephelyen való átalakításról. Arról beszéltem, hogy így nincs meg a variálhatóság, van kábé kétféle üléselrendezés és, ha tetszik, ha nem azt kell megrendelned. A VDL-nél, hirtelen van hatféle, a rövid Solarisnál pedig négyféle. (Ha Google-znék még egy kicsit biztos találnék többet is.)
Ne haragudjatok, de egy kicsit "butácska" hitvita alakult itt ki a dobogós és dobogó nélküli ülésekkel kapcsolatban.
A helyes megfejtés közelében leginkább Dante járt. A gond nem az, hogy van-e a buszban alacsonypadlós ülés vagy olyan ülés, ami a padló szintjén van, hanem az, hogy vajon miért van tele dobogóval a busz, amikor például a kiskerekű VDL buszokban nincs? (Egyébként a 10,6 és a 9,9 méteres Citeában is van dobogó nélküli ülés.)
Azért rossz a Credo megoldása, mert így a busz nem elég kompakt, nem variálható rendesen. Meg van kötve az üzemeltető keze, ha buszt rendel és így az utazási igényekhez nehezebben alakítható a belső tér.
Persze tudom a hazai Volánoknak ez így jó lesz, mert örüljenek, hogy egyáltalán új buszt kapnak, de ilyen belső elrendezéssel a büdös életben nem fognak exportálni, miközben a VDL letarolja a kiskerekű európai piacot.
Nem hinném, hogy a dobogó hatékony evolúciós szűrő volna.
Az angoloknál emeletes buszok vannak, a II.VH-ban mégis az amerikaiaknak kellett megvédeniük őket, pedig az amcsiknál nincsenek is emeletes buszok :-)))
Ha most a 10m-es változatnál sikerült a rövidebb dobogók alá tenni ugyanazokat a dolgokat, mint a 12m verziónál, akkor innentől kezdve adná magát hogy a hosszabb verzióknál sokkal több legyen az ap-s ülés...