Keresés

Részletes keresés

HEV Creative Commons License 2016.10.30 0 1 59764
Előzmény: Törölt nick (59751)
Törölt nick Creative Commons License 2016.10.30 -1 1 59763

A Vértes ma (is) gyönyörű. Csókakőnél sok-sok hátizsákos/bakancsos kollegát láttam a Kéken, minden irányban.

https://goo.gl/photos/ZnBWdxMerv1E2TYG8

Törölt nick Creative Commons License 2016.10.30 0 1 59762

Nálunk a gyereknek van ilyenje, táborozni jár vele, az idén nyáron a négynapos folyamatos esőt is állta a sátor, nem kellett külön lefóliázni. Bőven megéri az árát szerintem is. 

Előzmény: hadidoki (59755)
annyi baj legyen Creative Commons License 2016.10.30 0 0 59761

De könnyen lehet, hogy igazad van, és eltaláltad a helyszínt.

Előzmény: annyi baj legyen (59760)
annyi baj legyen Creative Commons License 2016.10.30 0 0 59760

Sorompó felőli képem nekem sincs, csak egy kicsit hátrábbról készült:

Előzmény: Bikk Pubi (59759)
Bikk Pubi Creative Commons License 2016.10.30 0 0 59759

Igen, a sorompó felől nézve.

Előzmény: annyi baj legyen (59758)
annyi baj legyen Creative Commons License 2016.10.30 0 0 59758
Előzmény: Bikk Pubi (59757)
Bikk Pubi Creative Commons License 2016.10.30 0 0 59757

Szerintem ott, ahol a kék (már megint) átmegy a Derán. Csobánka felé nézve. Persze lehet, hogy valahol egészen máshol van, de nagyon arra emlékeztet.

Előzmény: Törölt nick (59754)
Törölt nick Creative Commons License 2016.10.30 0 0 59756

nekem is van egy ilyen, csak 3 személyes. Abszolút alap sátor, de nem ázik be, teszteltem már.

Amennyibe kerül, annyit bőven megér, viszont a cövekeket érdemes egyből lecserélni.

Előzmény: hadidoki (59755)
hadidoki Creative Commons License 2016.10.30 0 1 59755

Igen. Eddig elvoltam egy egyszerű duplafedelű "Tesos" sátorral (vagy 10 évig kiszolgált), de az utóbbi időben kezdett beázni. Így beruháztam egy "komolyat" ;-)  

Előzmény: Törölt nick (59752)
Törölt nick Creative Commons License 2016.10.30 0 0 59754

Pontosabban? Érdekel.

Előzmény: Bikk Pubi (59753)
Bikk Pubi Creative Commons License 2016.10.30 0 0 59753

Szurdokalja

Előzmény: vViktor13 (59726)
Törölt nick Creative Commons License 2016.10.30 0 0 59752

...milyen új sátor, a zöld Arpenaz? Mint Hörpöliné?

Előzmény: hadidoki (59750)
Törölt nick Creative Commons License 2016.10.29 0 1 59751

Egy kis kéktúra-történelem, annak akit érdekel:

Az 1952-ben a Lokomotív Turista Egyesület létrehozta az Országos Kéktúrát, melynek útvonal-kijelölése és felfestése során szinte 100%-ban az 1938-as Szent István Vándorlás útvonalára hagyatkoztak, az itt-ott még meglévő kék sáv jelzések útjait festették újra.
Az 1938-as útvonalról tudni kell hogy két lényeges dolog határozta meg a kijelölését:
-a célszerűség és
-a sok-sok tilos terület,
Ennek következtében az akkori kék út bőven hagyott kívánni valót maga után, de a Vándorlás céljának tökéletesen megfelelt.
Ezek a szempontok az '50-es évek vége felé halványultak.

A szocializmusban jóformán megszűntek a tilos területek, szabad utat hagyva a természetjáróknak a legszebb völgyekbe, bércekre, a célszerűség pedig kiegészült a közelben, ésszerű keretek közt elérhető látnivalók bemutatásával.
Így aztán az '50-es évek vége felé több módosítás is történt az útvonalban az 1938-as állapotokhoz képest, egytől egyig a kéktúra hasznára vált mind, szépült, jobbult a Nagy Kék Út!

(nem úgy mint manapság, mikor a fő rendező irányelveket az íróasztal és az öncélúság határozza meg, de ezt most hagyjuk is...)

Meggyőződésem szerint a kéktúra legszebb, legideálisabb útvonala a '60-as években volt érvényben!

Ezeknek a változásoknak a kutatásához kezdtem el beszerezni a korabeli kiadványokat, a Darnay-Dornyay-féle műveket, és a Sport Lap és Könyvkiadó útikalauzait, melyekben pontos útleírások találhatóak az útvonalakról és a változásokról is.
Érdekes írások vannak szinte minden általam eddig ismert könyvben, egyszer érdemes lenne összefoglalni, addig is pár példa:

Cserhát-hegység útikalauza 1957:

"A Cserhátban a két világháború között a Naszály környékén és a Bujáki részen készültek jelzések. Előbbieket a váci, utóbbiakat a vasutas természetjárók készítették.

(már a '30-as években is a vasutasok festették a kéket... h-b)
Ekkor készült az országos kék jelzés Naszály-Romhány-Cserhát-Szécsénke-Becske-Szandavár

(még mind a három szandai  csúcson áthaladt a túra, az azóta elpusztított Péterkút érintésével! h-b) -Buják-Szuha-völgy-Cserhátszentiván-Pásztó szakasza amely azóta azonban teljesen tönkrement és a közel 80 km-es útszakaszon talán tíz jelzés nyoma fedezhető fel....
... az egyetlen jelzés amelyet megfelelő terepismerettel vagy térkép segítségével követni lehet: Mátraszőlős-Garáb-Hollókő-Alsótold-Cserhátszentiván-Buják PIROS jelzésű útvonal...."

Mátra útikalauz 1956:
"Az OTSB mellett működő Országos Társadalmi Természetjáró Szövetség technikai bizottsága 1956. év tavaszán véglegesen megállapította az Országos Kék útjelzés útvonalát amely a Mátrában is változott.
Egyrészt azért mert nem Pásztónál hanem Mátraverebélynél lép be a hegység területére, másrészt mert Galyatető és Mátraháza között helyesebb a nyírjesbérci úton vezetni, mint a régi vonalon, amely közvetlenül az autóút mellett haladt, (ezek szerint a mai, Vércverés felé tartó kék volt a Vándorlás útvonala is... h-b)

továbbá a Vargák Kútjánál épülő új turistaházra is tekintettel kellett most már lenni. (Vörösmarty-th,)
jelenleg még kék, de a jövőben zöld jelzésű út:
Pásztó v.á.- Hasznos-Gombástető- Ágasvári-th... "
(ez az útvonal ma is zöld jelzésű, kezd érdekelni... )

Folyt. köv... (valamikor:-) )

A forrásművek:

A kék útvonala a Bableves-Pásztó szakasz után Ágasvárig:

hadidoki Creative Commons License 2016.10.29 0 2 59750

Ígéretem szerint jelzem, elkészültem a tavaszi DDP túra leírásával (Siófok-Igal). Akit érdekel itt találja meg:

http://feltser1.x3.hu/EGYEB/indexE.html

(Reményeim szerint nemsokára elkészülök az őszi utam leírásával is.) 

Előzmény: hadidoki (59635)
HEV Creative Commons License 2016.10.29 -2 0 59749
nagypapi Creative Commons License 2016.10.28 -1 0 59748

OFF

Nekem pedig fölösleges dakota 10-em bőrtokkal.

Előzmény: vViktor13 (59746)
Törölt nick Creative Commons License 2016.10.28 0 2 59747

Sokáig el tudok molyolni egyébként az ilyen feladványokon amit tegnap adtál, de nem volt könnyű. Mit is tudunk a kép alapján?

Kék, vagy zöld jelzésű útvonal, nekem gyertyánnak tűnő a fák, időszakosan erős sodrású patakvölgy, amely mentén közvetlenül  autóval is el lehet menni, közelben valószínűleg kőfejtő, minden bizonnyal andezit, esetleg bazalt kőzettel. 

Három ilyen jutott eszembe komolyabban, (párat kizárt a széles szekérút)

-Legelsőre az Arka-patak völgye, ez egykoron biztosan gyakrabban járt völgy volt, ezt bizonyítja az omladozó erdészház és az egykori széles út benőtt nyomai:

-Másodszorra az egykoron kék jelzéssel bíró Zsunyi-patak völgye Cserhátszentivántól Ecseg-Buják-Szanda irányába, hasonlítani talán ez hasonlít legjobban:

-Az Upponyi-hegységben a Kohász kéken is van ilyen, a Csernely-patak völgye, ez is kék sáv jelzésű volt kezdetben 

Nehéz ügy amúgy, beugrott még a Gaja, a Csondró, a Csarna és a Cuha-völgy is, ezekben még kék jel is volt/van, kivéve talán a Cuha...

Előzmény: vViktor13 (59726)
vViktor13 Creative Commons License 2016.10.28 -1 0 59746

OFF!

Dakotához van fölös kerékpáros tartóm ha érdekel!

Előzmény: Törölt nick (59744)
akárkibárki Creative Commons License 2016.10.28 -1 0 59745

Köszi neked + 9:3-at tippeltem és annyi baj legyen fórumtársnak is a gyors segítséget!Mondjuk egy kicsit tolnom kell a túrát,mert ma a nem túl derült égből lecsapott rám egy enyhe térdsérülés,de a tanácsaitok termékeny talajra hullottak...:)

Előzmény: nagypapi (59729)
Törölt nick Creative Commons License 2016.10.28 -1 1 59744

Köszi!

A többi fórumon is többnyire ezt a típust ajánlották!

Még egyszer köszi a tanácsot!

:)

Előzmény: Törölt nick (59740)
jzp2107 Creative Commons License 2016.10.28 -1 1 59743

én a Jézuskától egy 64s-t kérnék..

Előzmény: Törölt nick (59742)
Törölt nick Creative Commons License 2016.10.28 -1 1 59742

A Dakota 10 is bírja, abban is van bringás üzemmód.

Előzmény: Törölt nick (59740)
Remélemilyennicknincs Creative Commons License 2016.10.28 -1 1 59741

Azért vagyok óvatos, mert mindössze egy FB ismeretség köt össze a palival. 

Most jön vissza Mongóliából és amikor írta, hogy jön BP-re lecsaptam az alkalomra, hogy esetleg volna-e kedve dumcsizni. 

Minthogy a világ másik feléről jön és nem kevés távot gyalogolt le, gondoltam, hasznos lenne egy eszmecsere. Nekem megvannak a magam kérdései

Aztán elgondolkoztam azon, hogy valójában mást is érdekelhet a dolog, úgyhogy ezért szóltam itt.

Egyenlőre a dolog úgy áll, hogy neki mindegy az időpont. Nekünk, akik meg már döntöttünk, hogy megyünk-mennénk, jövő hét hétfő délután a jó. Ezt megírtam oda, ahol el tudom érni, úgyhogy most várom a választ.

A létszám azért lenne fontos, hogy olyan helyen üljünk le, ahol mindenkinek kényelmes.

Előzmény: jzp2107 (59737)
Törölt nick Creative Commons License 2016.10.28 -1 0 59740

Igen, tudunk.:-)

Íme:

Előzmény: Törölt nick (59739)
Törölt nick Creative Commons License 2016.10.28 -1 1 59739

Sziasztok!

Tanácsot szeretnék kérni tőletek! Olyan Gps-t keresek, mely egyaránt használható túrázáshoz és bicajozáshoz! Tudtok valamilyent ajánlani?

Köszi 

jzp2107 Creative Commons License 2016.10.28 0 0 59738

egy dolgot kifelejtettem: ha jól értem, a US Post vállalja hogy viszi utánad a motyódat (ilyen a filmben is van ha jól emlékszem, hogy még otthonról egy sajátmaga által postára adott kartondoboz várja valamelyik postahivatalban)

és talán ennek köszönhető, hogy a hagyományos nagyzsákos teljesítők száma radikálisan esik vissza (elkaminósodás?)

ha valamit félreértettem, javítsatok ki

Előzmény: jzp2107 (59737)
jzp2107 Creative Commons License 2016.10.28 0 0 59737

hívhatjuk nyugati parti kéktúrának, de azért kicsit mások a körülmények

hossza 2600+ mérföld, ez nagyjából a teljes kékkörnek felel meg

viszont "apróság", hogy sivatagtól 4000 méteres hegyig van benne minden

hogy kb fogalmat kapjunk, érdekes elolvasni a wikis oldal "deaths" szekcióját

Van ott minden, pech (gázolás), májusi hóviharban eltévedés, hőguta, botlásos zuhanás, műholdas telefonon segítségkérés (ez amúgy eszünkbe szokott jutni OKT közben, mekkora módon vagyunk elkényeztetve a 98% lefedettséggel? (persze eszünkbe, de max. Vágáshután :-)

most olvastam először ezen a wiki oldalon a thru hiking kifejezést

nagyon tetszik :-)

és a Vadon című filmet látta mindenki?

jót röhögtem az elején a csajon ami felszerelést a hátára akart kanyarítani

eszembe jutott az első nagyzsákos túrám :-)

de hogy a kérdésre is válaszoljak: érdekelni érdekelne, de sajnos elég ritkán érek rá

Szerintem ha itt feldobtad a témát, az időpontot is szabad itt közölni (szerintem)

És akkor aki akar, elmegy.

köszönjük előre is

Előzmény: Remélemilyennicknincs (59733)
nagypapi Creative Commons License 2016.10.28 -1 1 59736

Hű, ez nem semmi útvonal lehet...

Egy pár kiló lement a srácról az túra alatt.

Előzmény: Remélemilyennicknincs (59733)
pavarotti Creative Commons License 2016.10.28 -1 1 59735

OFF

Turistaházak. Csak úgy.

Klasszikus, kiváló helyen levő célpont a Vörösmarty-th.

Pusztul lefelé, pár éve sejtettem hogy eladósorban van igaziból, most láttam konkrét hirdetést, 80mill+ÁFA (valószínűleg már 2-3. körös tulajdonos a "privatizáció óta").

Végül is ha onnan nézem nem is sok, nagy telek, sok férőhely, páratlan elhelyezkedés, kiváló infrastruktúra.

Na persze, ha legális terepen mozgunk, csak Gyöngyös városának az építményadóra évente befizetendő több-százezer forint. Idegenforg. adó 440Ft/fő/éj.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!