Nem kell kétségbe esni. Tudod, évek óta kísérletezem gyökérdarabokról hajtatni a jukkákat. Eddig egész jó eredménnyel. Néhány éve, amikor kaptam tőled egy pici, "fűszerű" Yucca constricta-t, idővel azt sikerült három példánnyá szaporítanom a fentebb említett gyökérdarabolásos módszerrel. Az sem jó, ha már nagyon nagy a jukka, mert a túl vastag gyökerek nem a legjobbak erre a célra...
Itt van(nak) az említett és megmentett Y. recurvifolia(-k), sövénynek ültettem a szomszéd felől takarási szándékkal, elé fogom tavasszal telepíteni a Yucca flaccida-kat, mellé a rokon faj Yucca gloriosa (robusta-kat) így reményeim szerint teljes takarásom lesz idővel!
Mutatós darab ez a constricta! Csak a keltetőbe nem indultak még be, sajnos! Kaptam még 5 éves magokat egy ismerőstől, a hesperaloe parviflora magok viszont szépen kelnek, a Nolina magvetésem is mozdul! 5 éves magok közül az Agave magok körül csend és nyugalom honol, sajnos!
Ha a télen nem lesz kemény hideg akkor átvészeli, akkor kivehető(de ezt előre senki sem tudja). Annak idején Ádám amikor nyitotta ezt a topikot ő is így ősz tájékán ültette az első Y. recurvifolia példányait kb 10 éve! Tavaly nyáron gyökereztettem kettő megmentett Yucca recurvifoliát egy-egy edényben(valójában egy növény volt, csak ketté kellett vágnom), amelyeket október vége körül ültettem ki a kertbe, a tél végére nagyon megcsúnyultak, de mostanra nagyon sokat kupálódtak. Ha nincs más mód akkor meg próbálkozhatsz vele, ha viszont van idő, akkor várd meg a tavaszi átültetést, az tényleg a legbiztosabb, ahogy Ádám javasolta!
Egy ismerősöm kertjében ráleltem pár gyönyörű yucca recurvifoliákra, szerintetek most is kiáshatom és elültethetem a kívánt helyre, vagy várjam meg a tavaszt? Ha úgy ásnám ki,hogy a gyökerek nem sérülnének,most is betudna esetleg gyökerezni a tél beálltáig?
Lehet, hogy már nem aktuális, de egy fontos tapasztalattal lettem gazdagabb, az angustissima kicsit érzékeny a téli csapadékra, legalább is a mesas magvetésből valók, ami azt jelenti, hogy sérül a levele, ami ezen is túl tesz, az a keskenylevelű Yucca harrimainae, tavaszra a levelei a füvekhez hasonlóan elszáradnak, tavasszal kihajt a növény. Megint sok eső van így ősszel, félő, hogy 3. évre is megkapjuk a téli mediterrán ciklonokat. A Yucca toftiae(angustissima csoport tagja) pl. egy szélsőséges példája a rossz csapadéktűrésnek, fedett takarás alatt visszaszárította a levelei nagy részét(igaz későn fedtem, tehát ősszel nedves talajban volt), és télállónak írják, tavasszal újra hajtott...