Köszönöm a választ, így legyen ötösöm a lottón, szinte biztosra vettem hogy te fogsz először reagálni ellenpéldával! :-)
De én nem erre gondoltam.
Mondok egy példát, vita szándéka nélkül:
Miért van az hogy a Bélkőt majd' 100 évig bányászták, úgy néz ki ahogyan, 7 millió köbméter mészkő hiányzik a tetejéről, és ezek után még a siklóernyősöket és a sziklamászókat sem engedik fel rá, ami pedig még a cementgyár megszűnése utáni munkanélküliséget is enyhíthetné?
Azért egy ilyen mértékű tarolás után már egy-két sziklamászó vagy siklóernyős nem okozna túlságosan nagy kárt, szerintem.
Saját véleményem szerint a túrázásra a legnagyobb veszélyt az ilyen olyan megoldásokkal privatizált területek jelentik. Ezekről előbb feliratokkal tiltják ki a turistákat, azután kerítések, végül biztonsági őrök tartják majd távol a nemkívánatos nézelődőket.
Vajon milyen logika mentén van az hogy mindenki aki pusztítja a természetet (vadász/favágó/bányász) utána a turistáktól akarja mindenáron megvédeni? Aki sem puskát, sem fűrészt, sem csákányt nem visz magával az erdőbe...
Sőt, a hegyen még a medvehagyma is védett :) Igen, csak fizetés ellenében..vagy sunyiban, ha nem látják. Szerintem nincsenek mindig ott, de gps nélkül bajos feljutni, mert az egyik ösvény elég köves és jelzés ugye nincs. A másik, amin lefelé jöttünk már jobb, főként erdős.
Vasárnap felmentünk a Szársomlyóra, a Villányi-hegység legmagasabb csúcsára a Nagyharsányi szoborparkból. A hegy fokozottan védett természetvédelmi terület, így csak vezetéssel látogatható. A vezető sok érdekes infót elmondott ugyan, de sajnos elég sokszor politizált és kesergett a jelenlegi helyzetről, ami elvett kicsit az élményből. A kilátás viszont szép volt a 442 m-es csúcsról, bár nem körpanoráma, de kicsit odébb menve a körbe lehet azért nézni. Aki látni akarja a csak itt honos magyar kikericset - régi 2 Ft-oson látható pl. - az kora tavasszal vegye erre az irányt, mert akkor virágzik, sokszor megelőzve a hóvirágot is. Aki csak a szoborparkot akarja látni annak az 400 Ft-ba kerül, a vezetett túra 800 Ft, ami tartalmazza a parkbelépőt is.
A hegy mellett megy az ormánsági kék túra is, amely Villány és Sellye között kanyarog. Voltunk előző nap a villányi vörösbor fesztiválom és arrafelé is láttam jó állapotban lévő jelzéseket, valamint Diósviszlón is.
Húú, tényleg észre sem vettem, az naggyon durva! Minimum 20 000 km lóg a falon! :-))
De nekem azért a két skótjuhász tetszik a legjobban, szépek, jól ápoltak, aranyos fejűek.
Más
9:3-at tippelő fórumtársunknak igaza van:
Rengetegen voltak ma a Cserhátban is, volt egy ttúra, de nem csak azon. A Naszályon az ellenkező irányból egy komplett osztály érkezett a teljesítménytúrától függetlenül, majd később a Gyadai-réten szó szerint alig fértünk el az ösvényen további kiránduló csoportoktól.
1. Gyadai-rét
2. nyitva volt a geodéziai torony, az idő sajnos párás volt, de azért nem reménytelen
3. aki kékezik az ha teheti ne hagyja ki a Látó-követ! 350 méter kitérő, szép kilátópont, eddig én sem ismertem!
4. Gyadai-rét, szembejövő csúcsforgalom
Naszály-túra, alcím: jóllakott napközis a Naszályon (fotóval!) :-))
Nem volt maga véletlenül a mai napon a Naszályon asszony, gyermek, skótjuhász és egy magyar vizsla társaságában?
A scottie-nak megsimogattam a bukóját, beszélgettünk is pár szót, de valahogyan nem volt most arcom rákérdezni a férfiembörnél hogy nem-e Csuhás úr személyesen véletlenül...:-)
Ma reggeli: nyolckor kecskék, bárányok és egy őz legeltek együtt a Kisgyónban az úton és az út mellett. :D Ha lett volna egy békésen heverésző jegesmedve is, akkor az összkép elégg őrtorony-szerű lett volna. :)
A múlt szombaton (szept 24.) jártunk a RP-DDK Dél-Zselici etapján Gálosfa és Abaliget v.á. közt 27 km-en . A szakasz vonalvezetése tempós haladást tesz lehetővé,csak két fickósabb emelkedő van közben. Az egyik rögtön Gálosfát követően egy szép szurdok mellett kapaszkodik a Szamár-domb gerincére,a másik pedig a Hollófészekhez emelkedik. A táv nagy része lakatlan területen vezet,így készletekkel is így kell készülni. Vízvételi lehetőség Felsőkövesden van,egyébként csak kitérővel juthatunk hozzá. Viszont pont ez adja a táv sava-borsát,mert végig szinte érintetlen csodálatos környezetben haladhatunk,így igazi testi-lelki feltöltődés vár ránk. Érdemes pár kitérőt beiktatni(akinek van ideje) a Csepegő-kőhöz,Bakócára a Nagy-Máté vadászházhoz vagy a Zselic legmagasabb pontjára a Hollófészekre. Mi sajnos csak ez utóbbit tettük meg.... A jelzések ritkásak,de odafigyeléssel,türelemmel jól követhetőek. Érdekesség,hogy a Csurgó után több szakaszon a kék nyomvonala le volt kaszálva ,így nem kellett a méretes gazban harcolni. Viszont a szakasz vége előtt továbbra is dzsindzsában kell ereszkedni a meredek lejtőn az országút felé. Az első putriból több acsargó kutya is felénk rontott,de erőteljes felszólításra vissza takarodtak . A ház lakóinak egyébként eszük ágában sincs rájuk szólni...