Bocs tényleg üveg. Igen elvileg a benne lévő levegő szigetel, de valahol azt mondták hogy ha tömörítem attól nem lessz rosszabb. Kb mint ha a télikabátodat tömörítenéd attól még ugyanúgy meleg lesz. No mind1 legfeljebb ragasztok még köré 15cm nikecel táblákat aminek a sarkit kitöltöm kőzetgyapottal. Szerintem a 15-ös nikecel tábla ragasztóhabbal meghintve falazóelemként is megáll önmagában kötésbe rakva. Ha nem akkor lehet összedobok egy tetőléc keretet és arra csavarozom fel plusz ragasztom mint a falazóelemet.
Az lenne a kérdésem hogy 1500-as pufferre tekertem 20cm kőzetgyapotot de jó feszesen. Dróttal dróthálóval és agro fóliával. Attól még gondolom a szigetelés hatékonysága nem romlik le, hogy tömörítve van. Valahol olvastam hallottam hogy a 20cm szigetelés 10-re tömörítve ugyanolyan hatékonyan szigetel.
Illetve kérdés még hogy van-e értelme még rászenvedni plusz rétegeket?
Azért kérdem mert lassan be fogják kötni és ha akarok most kell mert ha rajta lesznek a csövek már nehezebb lesz.
Nekem nem kell semmi ilyesmi: kell maga a szeleptest, meg a forgató motor, esetleg végállások. Aztán én majd osztom az észt és megmondom neki mikor nyisson zárjon kicsit a sok infó alapján :9
Sejtettem, csak oda akartam kilyukadni, hogy az ESBE gyárt sokféle szelepet, meg kütyüt...
Csak fejből írom a szeleptest talán VRG 131, a mozgató meg talán ARA 651. Nekem sima nyit-zár, 3 pontos. Én külső hőmérsékletet veszek alapul és előremenőt, de van egy olyan extra verzió is, ahol a visszatérő függvényében eltolás volt az előremenő keverésébe (tipikusan nagyobb épületek szabályozása, ahol csak visszatérőre szabályoznak). Aztán puffer ürülés esetén is lehet dolgokat beletenni, vagy fűtés leállás és megfelelő puffer hőfok felett visszazárni, hogy ne tudjon kigravitálni, stb. :)
Nem csak a külső hőmérsékletet veszem figyelembe, hanem pl a padlófűtés hőmérsékletét (nem az előremenőjét, hanem a padló hőmérsékleténlk változását, irányát, meredekségét), a hőmérséklet változását és meredekségét (nem csak magát a hőmérsékletet), és sok egyebeket.
Így fel lehet húzni egy görbesereget, amire rá lehet rakni az aktuális munkapontot, és így ehhez rendelni az éppen ideális szabályzási görbét.