Sziasztok.Hát én,két év után tegnap rászereltem,igaz baromira kilóg és zavaró,de nem akarok 30 ezret fizetni.Pénteken mutatta a haver a csekket.Legyen meg az örömük!
r) Segédmotoros kerékpár: a külön jogszabályban L1e járműkategóriába sorolt kétkerekű, L2e járműkategóriába sorolt háromkerekű jármű, továbbá az L6e járműkategóriába sorolt quad és mopedautó.
r/1) Kerékpár: olyan, legalább kétkerekű jármű, amelyet emberi erő hajt, és ezt legfeljebb 300 W teljesítményű motor segíti. A kerékpáron a kerékpárt nem hajtó személy is szállítható erre alkalmas ülésen. A kerékpáron utánfutó vontatására alkalmas berendezés helyezhető el.
301W os rasegito motorral nem kerekpar. De segedmotoros kerekpar sem, mert emberi ero hajtja...
nem hinném hogy van ilyen kitétel, hogy a "lábad ne érjen a földhöz", emberi erő hajtotta jármű a max 300W-ig vagy kerékpár, vagy még az sem, hanem az illető gyalogosnak minősül
szerintem a roller, vagy egy gyerekbringa pl amin a 2 évesek ülnek és lábbal hajtják gyalogosnak minősülnek, vagy pl a görkorcsolya
ha esetleg műszakilag olyan adottságai vannak a rollernek pl a motor miatt, vagy mert a hajtója tud valami trükköt hogy gyorsabban haladjon, akkor logikus lenne kerékpárként kezelni, de persze ez a helyszínen álló jogalkalmazóra van bízva, vagyis a rendőrre
én rendőr lennék az elektromos rollert simán elektromos kerékpárként kezelném, és azt nézném hogy több-e mint 300W, ha igen, akkor az segédmotoros kerékpár 4KW-ig, kérem a jogosítványt, forgalmi engedélyt és a bukósisakot
egyébként bár valahol megértem hogy sok olyan ember használ robogó alakú elektromos kerékpárt, akinek nincs jogosítványa, nem éri meg neki a vesződséget, azért elég nagy baromság ezeket kerékpárnak jogászkodni, elég nyilvánvaló hogy ha tényleg 300W lenne a teljesítménye azzal a felépítéssel nem lehetne vele értelmes sebességgel közlekedni
én mondjuk eleve inkább robogót céloznék meg 1,5-2KW tejesítmény sávban
Kit akartok itt megtéríteni?Jöttök itt a sajátos szövegértelmezési formákkal,de kit érdekel?Majd a rendőrnek adjátok elő hogy rollerezni akartok,meg hasonló baromságok.Időről időre mindig felüti a fejét ez a baromság.Aki nem hajlandó elfogadni a szabályokat,az válasszon más közlekedési formát.Felesleges erről vitatkozni.
A rollert elvileg nem is használhatod - főleg nem üttesten.
A hazánkban kapható elektromos rollerekkel hivatalosan tilos közlekedni. Ezért szoktak rárakni egy kamu ülést/üléscső helye kialakítva hogy kerékpárnak látszó tárgy legyen. Aztán a valóságban igazából úgy se.
Kb egyenértékű a görkorcsolyával, gördeszkával - nem minősül járműnek.
Van ennek továbbfejlesztett változat is már, az egyik ultratriatlonisták ilyennel indult a RAAM-on (3000 mérföldes kerékpárverseny,, ami minél előbb kell teljesíteni).
Bár azt hiszem utána visszatért a hagyományos hajtáshoz.
Nem gondolom,hogy azért mert valaki rendőr feltétlen igaza van,és mindent jól tud. Én pesten használok e robogót. Napi szinten korrepetálok kreszből. :-)) volt olyan hogy a járőr beszólt a térfigyelősnek,hogy nézzen rá a kamerán a motoromra hogy ez vajon minek minősűl. Szerintem ez csak kötözködés,aminek semmi értelme,nem ez lenne a feladatuk. Ráadásul sok esetben büntetnek úgy hogy az nem is jogos. A kressz nem követeli meg a pedált akkor a rendőr se tegye. Ez persze csak az én véleményem,de nem hiszem hogy igy népszerübb lesz az elektromos hajtás,ha folyton oknélkül belekötnek.
a)189személygépkocsival, motorkerékpárral, 3500 kg megengedett legnagyobb össztömeget meg nem haladó gépkocsival
aa) autópályán130 km/óra,ab) autóúton110 km/óra,ac) lakott területen kívül egyéb úton90 km/óra,ad) lakott területen50 km/óra,
a/1.190 a külön jogszabályban191meghatározott követelményeknek megfelelő autóbusszal
- autópályán100 km/óra,- lakott területen kívül, egyéb úton70 km/óra,- lakott területen50 km/óra,
b)192egyéb gépjárművel - kivéve teherszállításra kialakított motoros triciklit -, valamint gépjárműből és pótkocsiból álló járműszerelvénnyel
autópályán80 km/óra,lakott területen kívül egyéb úton70 km/óra,lakott területen50 km/óra,c) villamossal50 km/óra,d)193teherszállításra kialakított motoros triciklivel, elromlott járművet vontató gépjárművel, segédmotoros kerékpárral, lakott területen kerékpárral40 km/óra,da)194lakott területen kívül kerékpárral, ha a kerékpárt hajtó kerékpáros fejvédő sisakot visel és utast nem szállít50 km/óra,db)195lakott területen kívül kerékpárral, ha a kerékpárt hajtó kerékpáros fejvédő sisakot nem visel40 km/óra,d/1.196 hólánccal felszerelt gépjárművel50 km/óra,d/2.197 a kerékpárúton közlekedő járművel30 km/óra,d/3.198 a gyalog- és kerékpárúton közlekedő járművel20 km/óra,e)199mezőgazdasági vontatóval, valamint mezőgazdasági vontatóból és pótkocsiból álló járműszerelvénnyel 40 km/óra,f) lassú járművel, valamint lassú járműből és pótkocsiból álló járműszerelvénnyel 25 km/óra,g) olyan járművel, amelynek kerekei fúvott gumiabronccsal felszerelve nincsenek 20 km/óra,h) pótkocsinak nem minősülő fék nélküli vontatmányt (mezőgazdasági vagy ipari munkagépet) vontató mezőgazdasági vontatóval és lassú járművel
15 km/óra.
(2)200 Ha a „Sebességkorlátozás” jelzőtábla lakott területen 50 km/óránál, lakott területen kívül 90 km/óránál nagyobb sebességet jelez, személygépkocsival, motorkerékpárral és a 3500 kg megengedett legnagyobb össztömeget meg nem haladó gépkocsival legfeljebb a jelzőtáblán megjelölt sebességgel szabad közlekedni.
(3) Olyan járművel, amelynek megengedett legnagyobb sebességét a műszaki megvizsgálás során az (1) bekezdésben foglaltaknál alacsonyabban állapították meg és ezt a jármű forgalmi engedélyébe (igazolólapjába) bejegyezték, legfeljebb a megállapított sebességgel szabad közlekedni.
(4) A jármű sebességét az (1)-(3) bekezdésben említett sebességhatárokon belül úgy kell megválasztani, hogy a vezető járművét meg tudja állítani az általa belátott távolságon belül és minden olyan akadály előtt, amelyre az adott körülmények között számítania kell.
(5) Nem szabad a járművel indokolatlanul olyan lassan haladni, hogy az a forgalmat akadályozza.
(6)201 Ha a 16. § (1) bekezdés q)pontjában meghatározott jelzőtábla (84. ábra) alatt a 97. ábra szerinti kiegészítő jelzőtábla alkalmazásával távolságot jelöltek meg, akkor az így megjelölt útszakaszon - ha a közúti jelzésekből más nem következik - legfeljebb 30 km/óra sebességgel szabad közlekedni. A kiegészítő jelzőtábla jelezheti, hogy a sebességkorlátozás csak meghatározott időszakra érvényes.