Keresés

Részletes keresés

pajaci Creative Commons License 2016.08.09 0 0 72426

A homokolós kút, az tényleg nem jó dolog, gondolom kompresszorozott kivitelű van nálad. Felénk már csak szűrőseket csinálnak, azok nem homokolnak.

Előzmény: szocske_ (72424)
pajaci Creative Commons License 2016.08.09 0 0 72425

Alapból a locsolás az első, amit egy búvár szivattyú nyom az IBC-ből a szórófejek felé, ahonnan a fan-coil is kapja a vizet. Ennek a kijövő vize meg a csepegtetőrendszerbe megy. A locsolástól függ hányszor kell feltölteni a szivattyúnak óránként.

A 70m-es kútban 14-15 fokos víz van, 1200Ft-ért csinálták méterét, mint írtam homok a talaj.

Az 5fok 5kw-ot csak azért írtam, hogy aki nincs tisztában a dolgokkal, az is értse valamilyen szinten.

5kw hűtésre biztos hogy nincs szükségem, csak a töredékére.

szocske_ Creative Commons License 2016.08.09 0 0 72424

mondjuk ha egy IBC-be tennék egy tiszta vizes tartályt, és annak a vizét keringetném a fan-coilban, akkor a homok probléma nálam sem jelentkezne...
itt már csak annyi a gond, hogy öntözni kora reggel praktikus, nem amikor meleg van...

éjjel meg fan coil sem kell a hűtéshez, elég kinyitni az ablakokat.

Előzmény: peterch (72423)
peterch Creative Commons License 2016.08.09 0 0 72423

Hat itt van a kutya elasva, mert ugye megadja a teljesitmenyeket es a kWh-t, amit atad a viznek, csak itt pont az idohosszot nem adja meg, igy csaloka a dolog.:) Mert ha 1 ora alatt tortenik meg, akkor durvan 445Wh-val erne el 5kWh hutest, ami fantasztikus lenne, de a valosagban  csak alom marad, sajnos.:(  De majd valaszol nekunk es lehet, hogy mi fogunk meglepodni, akkor viszont erdekelne a dolog , mivel mindenem megvan hozza ami kell.

Előzmény: szocske_ (72422)
szocske_ Creative Commons License 2016.08.09 0 0 72422

és milyen gyakran kell cserélned az IBC-ben a vizet, óránként?

Előzmény: pajaci (72415)
szocske_ Creative Commons License 2016.08.09 0 0 72421

a klímám többnyire max 300W teljesítménnyel hűti a házat.
A kútban 10 méteren van kb. a víz, éppen felhozza egy 300W-os búvárszivattyú, de annak nem kell csak talajszintre hozni, nem pedig talajszint +5 méterre ahol a klíma ideális helyen van, ráadásul nem nonstop üzemre van van tervezve.

Ráadásul a vizet szűrnöm is kéne, mert kétlem, hogy a fancoil hőcserélője szeretné a homokot, amit felhoz a szivattyú, ahhoz pedig további teljesítmény kellene.

Szóval az "ingyen" vízhűtésem 2-3x annyit fogyasztana, mint a klíma.
Igaz az öntözés már tényleg "ingyen" lenne...

Előzmény: pajaci (72412)
peterch Creative Commons License 2016.08.09 0 0 72420

Elmeletileg elfogadom amit irsz, de a gyakorlatban szeretnem ezt latni, esetleg meresekkel alatamasztva.:)  Milyen a homerseklet a kutviznel? Jelenleg ugy 16-18°C nalunk, mivel a Duna is kb olyan meleg  . Viszont mekkora az a fan-coil, ami kepes 500liter vizet egy ora alatti atfolyasnal felmelegiteni 5°C-al? Ha a benti homerseklet mondjuk atlagosan 25°C, mert ugye hontartasrol beszelunk folyamatos uzemben . Mekkora a dT?  Hany m3 levegot kell atforgatni rajta?   Inkabb maradok a klima mellett.:)  Hova csurgatod el orankent a sok vizet? Akkora kertje nincs mindenkinek.:(

Előzmény: pajaci (72415)
pajaci Creative Commons License 2016.08.09 0 0 72419

1500m2 a telkem, ráadásul homokos talaj. Így nem csak locsolok, hanem egy lendülettel hűtöm a házat is.

Előzmény: GeriSoft07 (72417)
Hapo Creative Commons License 2016.08.09 0 0 72418

A megnézett adatokból kiderül, hogy a LECA nem női név, és alig szigetelt 20m2-re bőven alkalmas, ha a csúcs hőigény teljesül. Ezt a korábbi áram-radiátoros mérésből derülhet ki mekkora volt a fűtés hőigénye!

Előzmény: baloghgabor67 (72402)
GeriSoft07 Creative Commons License 2016.08.09 0 0 72417

egyszer már ki lett számolva, hogy amennyi víz elfolyik, annyival egy 18 lyukas golfpályát is lehetne öntözni, ha meg visszaforgatod, akkor még kisebb az amúgy sem magas hatásfok

De persze, ez is egy megoldás, de akkor már rendes talajszonda, nem fúrt kúttal bohóckodás

Hapo Creative Commons License 2016.08.09 0 0 72416

Köszi, ugyanis kishazánkban a kereskedőknek fogalmuk sincs a készülékek műszaki adatairól, sőt külföldi oldalak fordításait nézve is csak reklám-adatok vannak. A Fujitsu klimák 07,09,12 jelzettel, mindegyik 0,9kW minimális teljesítményt mutatott. Én ebből arra gondoltam, hogy kisebb leadott hőfok teljesítménynél vagy roszabb a hatásfoka (az hagyján), vagy egyáltalán nem üzemképes az inverteres kompresszor. Komoly leírást csak 1 volt, de azóta ott is gagyizódott! Ott még arra is volt adat, hogy mekkora néhány külső hőfokon a legkisebb és a legnagyobb hőteljesítmény és az áramfelvétel. Teljesen érthetően -15C foknál lecsökkent a kapható legnagyobb teljesítmény, és beszűkült a működőképesség mindkét határa, akárcsak a COP is.
Szóval 500W-ról indul, és ott 125W áramot fogyaszt?

Előzmény: NAND708 (72399)
pajaci Creative Commons License 2016.08.09 0 0 72415

Az 1.1Kw-os szivattyú a kútból 15perc alatt feltölti az 1 köbméteres IBC tartályt. 50w-os keringető nyomja tovább a két fan-coilba, amikben 1-1db 60w-os ventilátor van. 1m3 víz 5 C fokkal történő hőmérséklet változása kb. 5kw-nak felel meg.

Előzmény: peterch (72414)
peterch Creative Commons License 2016.08.09 0 0 72414

Azert ez mar egy kicsit santit!  A kutbol kikell emelni a vizet, a fan-coil ventije is villanyra mukodik. Ha folyamatos uzemben ugyanazon erteku hoelvonast akarjuk elerni, akkor lehet, hogy a modern klima lenne hosszutavon a nyertes.

peterch Creative Commons License 2016.08.09 0 0 72413

Szia !

Nalam is futesre van a klima felszerelve es hasznalva.:) De hutesre nem is lett kialakitva a belteri, mert minek. Jelenleg is 25,5°C-nal meg a benti homerseklet nem ment feljebb. Most eppen 24,5°c van bent. Viszont nagyo sok lakas, haz van, ami gyorsan tulmelegszik, azert ott mukodjon  a klima hutesre es eljenek elfogadhato emberi korulmenyek kozott a lakok.

Udv , Peter.

Előzmény: szocske_ (72411)
pajaci Creative Commons License 2016.08.09 0 0 72412

Akinek van saját kútja az olcsón és kis CO2 terheléssel megtudja oldani a háza hűtését. Fan-coil a jelszó. A belőle távozó vízzel pedig lehet locsolni a kertet.

Előzmény: peterch (72408)
szocske_ Creative Commons License 2016.08.09 0 0 72411

igazából én teljesen jól eléldegélnék klíma nélkül, úgy, hogy éjjel szellőztetek nappalra meg igyekszem árnyékolni.

De mivel fűtésre megvettem a klímát, így ha már ott van, nyári időszakban is megy átlagosan 10 napot.

Ezt a 10 napot simán kibírnám klíma nélkül is, ha nem lenne. 
Nálam nincs bekapcsolva és fix hőmérsékletre állítva, mert akkor a fűtési szezonon kívül 180 napból 170-et feleslegesen menne készenléti teljesítményfelvétellel, ami valahol 15W körül van.
Amikor úgy érzem, hogy túl meleg van, ez páratartalomtól függően 25-27 fok között szokott elérkezni, akkor bekapcsolom, megy néhány órát, durvább időszakban néhány napot, aztán pihen a következő felmelegedésig.

De ha fűtésre nem vettem volna meg, akkor ezekben a napokban is simán elviselhető lenne az élet nélküle.

peterch Creative Commons License 2016.08.09 0 0 72410

Bocsi!

eloallitanal - eloallitasanal

G.b.Reload Creative Commons License 2016.08.09 0 0 72409

26fokra van állítva, így 27 alatt be se kapcsol... így nem én vagyok a te embered. :D

Előzmény: szocske_ (72406)
peterch Creative Commons License 2016.08.09 0 0 72408

Sza !

off.

Termeszetesen van benne valami, mert a villamos energia eloallitanal sajnos sok CO2 keletkezik. Vszont szerintem az emberek hasznaljanak klimat esszel, igy komfortosabban elhetnek es foleg tovabb, ha meg szelloztetnek is eleget. Viszont az ellenervem meg az, hogy a sok termek amit az uzletek es gyartok kidobnak, sokkal nagyobb teher a Foldunk szamara. Komcsiban hianycikk volt minden technikai dolog, ami nem volt nagyszeru, de szemetre nem termeltunk. Ma elelmiszer tonnai mennek naponta a szemetbe, a technikai dolgokrol nem is beszelve. Szerintem eloszor regulalni kellene a gyarthato mennyiseget mindenbol. Egyforma tudasu technikai dolgokat nem engedni gyartani eszeveszetten. Mert a kapitalista vilag profitorientalt es ez lesz a vesztunk. Az uj vilagrendben majd ez megvaltzik, ott minden orszag belesz sorolva kategoriakba, melyik, mit es hogyan. Par ev es hatalmas valtozasok kozepette fog eljonni, de sajnos az is csak rovid idore.:(   Ezt igyekezik az USA megakadalyozni foggal korommel, ezert a nagy oroszellenesseg. 

on.

Udv , Peter

Előzmény: bakibaby (72403)
bakibaby Creative Commons License 2016.08.09 0 0 72407

Ez a cikk jutott eszembe erről:

http://www.origo.hu/itthon/20130618-a-bkk-kotelezove-tette-a-klimahasznalatot.html

"a Combino villamosokon automatikusan kapcsol be a klímaberendezés, amint a levegő hőmérséklete eléri a 24 fokot."

( szerintem egyébként ez nem igaz... )

Előzmény: szocske_ (72406)
szocske_ Creative Commons License 2016.08.09 0 0 72406

ez az alap biztos, nem kevés emberrel találkoztam, aki nyáron 24 fokban klímát kapcsol, mert elviselhetetlen a meleg, télen meg 23-ban panaszkodik, hogy megfagy, nem fűtenek rendesen :)

Előzmény: Pomber Béla (72405)
Pomber Béla Creative Commons License 2016.08.09 0 0 72405

Az alapja igen. Magyarországon nyáron túlhűtik, télen túlfűtik a lakást.

Előzmény: bakibaby (72403)
Pomber Béla Creative Commons License 2016.08.09 0 0 72404

a szerelője el volt hülve, hogy mennyi mocsok (szürke-porszerű lerakódás) van a mókuskeréken, és mondta h következő karbantartáskor azt is ki kell szedni és tisztítani.

Neeeeem... azt most kellett volna, csak lusta tetű a szerelő és áttolta a lószart a következő szervizes területére.

Előzmény: G.b.Reload (72401)
bakibaby Creative Commons License 2016.08.09 0 0 72403

Kicsit off, de azért bekérdezek. Van ebben igazság?

http://www.uzletresz.hu/penzugy/20160808-karbon-labnyom-energiafogyasztas-okologiai-katasztrofa-uveghazhatas.html

"A Knauf Insulation korábbi felméréséből kiderült, hogy Magyarországon minden negyedik ember otthon is használ légkondicionálót. A klímaberendezések áramfogyasztása növeli az üvegházhatást okozó széndioxid-kibocsátás mértékét: minél inkább hűtjük a lakást, annál inkább növeljük a külső meleget, vagyis azt, ami ellen védekezünk. Ha a belső hőmérsékletet 2°C-kal alacsonyabbra állítanánk télen és ugyanennyivel magasabbra nyáron, nagyságrendileg 1 tonnával kevesebb CO2-t bocsátanánk ki évente."

( Megj.: 1 tonna CO2-t háztartásonként vagy hogy? )

bb

baloghgabor67 Creative Commons License 2016.08.09 0 0 72402

No, hogyha végre szakmai kérdést is szabad, akkor kapcsolódva az előzőekhez: a FUJITSU ASYG 7 LUCA már fűtésre tervezett készülék lenne. Nekem egy kb. 20 m2-es kis szobát kellene temperálnom. Az árkülönbözet az LLCC vagy LECA típusokhoz viszonyítva (majdnem 100ezer a LUCA javára) megérhet-e ennyit? A heti programozhatóság, meg pici dizájn többlet igazán nem játszana. De teljesítményben (hidegebben), vagyis fogyasztásban, beltéri hangban?! 

Köszönöm! ;)  

G.b.Reload Creative Commons License 2016.08.09 0 0 72401

Sziasztok!

Tavaly januári beüzemelésű Fuji LMCA klímám van. 

Folyamatosan be van kapcsolva a legkisebb fokozaton (így is sokat áll a mókuskerék) áprilistól-szeptemberig hűtés üzemben, még nyaralás alatt sem kapcsolom ki...

A májusi karbantartáskor a szerelője el volt hülve, hogy mennyi mocsok (szürke-porszerű lerakódás) van a mókuskeréken, és mondta h következő karbantartáskor azt is ki kell szedni és tisztítani.

Más is tapasztalt a Fujival ilyet? Mi lehet a gond?

Még annyi hogy 0-24ben megy a szellőztető rendszer.

Pomber Béla Creative Commons License 2016.08.09 0 0 72400

egy rendesen üzembehelyezett készülék

Na ez a lényeg...

Előzmény: pajaci (72388)
NAND708 Creative Commons License 2016.08.09 0 0 72399

Az LMCA pont 0,5kW-ról indul, bár én pont nem félnék, hogy épp 400W-tal több megy be mint kéne. Nem jelent szaunát

Vannak független mérési adatok az eurovent honlapon.

Előzmény: Hapo (72397)
Zeki_ Creative Commons License 2016.08.09 0 0 72398

Semmiféle hőingadozást ne képzelj el, pláne ne lényegest. Az inverteresek nagyon jól tudják tartani a hőt, folyamat alapjárat kell neked. :)

Előzmény: Hapo (72397)
Hapo Creative Commons License 2016.08.09 0 0 72397

Kellene egy olyan légkondi (hőcserélős-inverteres) amelyik képes 500W fűtőteljesítménytől maximum 2000W.
Több márkás példányt megnéztem, de többnyire 800-900W felett indul a fűtés pl. 3kW-ig, Pl. FUJITSU ASYG07LLCC/AOYG07LLCC, ami elvben 2kW hűtés-fütésre készült, de fűtés 900W-tól mehet felfelé! Akkor a COP 4,0-s.
Csakhogy a hőszigetelt kislakásban 600W is elég -15C fok kinti hidegnél a benti 22C fok meleg fenntartására.
A kimért maximum igény 1200W volt. További hőszigetelést csak a hőigény felezésére lehetne létesíteni,
a hőcserélő pedig elvben negyede energiát igényel!
Tudom, hogy a kinti hőfok csökkenésekor a COP is durván gyengül. Erre ritkán adnak adatokat, vagy diagrammot.
Tehát ha a Klima fűtéskor 900W-nál indul, akkor 2/3 időben fűt, és 1/3-ad időben kikapcsol, azaz lényeges hőingadozást képzelek a reális fűtés közben a megadott adatokból számítva!
Tud-e valaki kisebb induló fűtéssel is jó hatásfokkal működő berendezést?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!