melyik kéziváltónak van nyomóolajzása? van ilyen, de kíváncsi vagyok, hogy találkoztál-e már vele, mert szerintem az kb az ezerből egy kategória, sima szóróolajzása van gyakorlatilag mindnek.
A tultoltottseg jellemzoen olajhabzast okoz. Nyilvan az olajat nem olyan konnyu felverni mint a tojasfeherjet, es egy megfelelo szintre feltoltott valtoban/motorban is beleloghat egy csomo forgo alkatresz az olajba. De ennek ellenere nem mindegy az olajszint, ha tul van toltve, a forgo alkatreszek felhabosithatjak. Olajhabbal pedig nehezebb nyomast felepiteni (valtasi problemak), es rosszabbul is hut. Hosszutavon valamilyen valtokarosodas lesz a vege, szerintem latogass el valami normalisabb bandahoz, akiknek nem okoz lekuzdhetetlen problemat egy ketszaz forintos fecskendo beszerzese.
Ujabb kerdes, hogy ezek a turbo tisztito adalekok ernek valamit? Azert kerdezem, mert nem ertem hogyan tud tisztitani turbot egy uzemanyag adalek.
Talan ezek valamifele vegyszerek, amik nem egnek el az egesterben es kipufogaskor a turboba kerulve oldjak az ott osszegyutl szutykot? Viszont ha igy van, akkor nem lehetseges hogy megtamadja a tomoiteseket, csapagyakat vagy egyeb alkatreszeket is?
Ugy emlekszem annak idejen azt tanitottak, hogy meleg motornal kell, mert olyankor a szennyezodesek meg az olajban lebegnek igy kifolyik az olajjal egyutt a szutyok is, mig hideg motornal leulnek az olajtekno aljara es csak az olaj folyik ki a szennyezodesek meg ott maradnak az olajtekno aljan.
Nem voltam biztos hogy jol emlekeztem mert mar eleg reg tanultam. Ja, a kocsi egy rover 75 cdti, es ennel nem lehet feltolteni az olajszurot felrakas elott, de amelyiket lehet, azt fel szoktam tolteni olajjal mielott felrakom.
A váltó kapcsolási érzetre visszaváltozott olyanná, mint új korában volt. Olyan keményebb, feszesebb lett, és megint jobban kell ügyelnem a váltás kicsit kivárós ütemére.
De ez nekem valójában inkább tetszik, mint bajnak gondolnám.
Ellenben, mintha kicsit emelkedett volna az üzemi zaj is - vagy a fene tudja.... .
A váltónak szerintem van szuszogója így olyan túlnyomás ami szétnyomná a szimmeringeket nem lesz. Inkább kapcsolási nehézség amit valószínűbbnek tartok. ( Legalábbis nekem ezt okozott )
Nyomás*, elnézést :) Igen, eléri, de valóban kevés az olaj, nem a jelzés fals. Értem, és ez utal valami komolyabb hibára, vagy "tudjam be az öreg autónak"?
Van egy 98-as Suzuki Swiftem, és azt tapasztaltam ma reggel, hogy kanyarokban már bejelzett az autó olajszintre panaszkodva. A helyzet érdekessége, hogy nem füstöl az autó, és olajfolyás sem látható a motoron, tehát nem igazán tudom hova tenni az esetet. Nagyjából 1000 km múlva lenne olajcserés, szóval kb 8-9000 km alatt tűnt el belőle az olaj. Olajtócsát nem vettem észre egyszer sem alatta. A kérdésem az lenne, hogy mire tippelnétek, ha ezt tapasztalnátok? Mire gyanakodjak?
Hát, az a fura, hogy nem is az "én" szándékom a kérdés, hanem, hogy a márkaszervizben végül is ezt nem tették meg. Míg folyt a munka, én pötyögtettem ki a gépen a releváns részt, és leptem meg az információval az egész műhelyt. De nem volt megfelelő eszköz a leszippantáshoz (szükséges átmérőjű cső, és mondjuk injekciós cucc), így ez elmaradt.
(Én sehol máshol nem férek hozzá ehhez az információhoz. Míg a Ford "Műszaki zsebkönyv" az összes más típusú váltóhoz tartalmazza a feltöltési szinteket, addig a B6 esetén a szervizutasítást hivatkozza. A többinél is érdekes javaslatok vannak, 5-10-15-20 mm a beöntő szintje alatt - de ennek méréséhez semmilyen célszerszám nincs a műhelyben. Biztosan tudom, hogy nincs! Mint ahogy a kuplungtárcsa központozásához se.)
Miert megdobbento? Lehet, hogy vannak a valtonak olyan reszei, ahova uzemen kivuli allapotban csak akkor jut el az olaj, ha tultoltod - aztan utana leszivod a felesleget. Szerintem aki a szervizleirast keszitette, ezt alaposan atgondolta, en nem ternek el tole.