No majd egyszer visszatérek rá. 3 céget hívtam olajszintellenőrzés miatt, 2 vagy nem veszi fel vagy épp ma zártak be a nyárra, másik szakszerviz meg nem foglalkozik automatával :D
Az én Ignisem kézi váltós, sajnos. Előtte volt egy cápa Galantom, az volt automata. Az hibátlanul működött. A váltódra csak tippelnék, hogy valami szelep vagy olajcsatorna kis olajnyomásnál eldugul vagy embóliázik. Nagyobb gáznál (magasabb olajnyomásnál) meg pikk-pakk át tudja nyomni az olajat a résen. De ez csak egy teljesen amatőr tipp.
Ez egy nagyon mezei automata, mindenkinek így viselkedik, nincs gondja, korszerűbbek tudom automatice n-be rakják magukat, ez nem.
Egyet nem tudok, főleg hidegen, gyenge gáz mellett néha hajlamos rántani 1-ből 2-be váltásnál. Ha lendületesebb gyorsítás van, akkor már nem, melegen sem jellemző. Ez nem tudom mitől lehet, ritkán fordul elő, nem kihozható mindig belőle.
Pár évig kiszolgál már bőven jó, 4-5 év múlva szeretnék egy újat venni, de ez sokmindentől függ még :)
"még a szervizkönyv is 3 sebességes + gyorsítófokozatos automatának írja, ezen jót mosolyogtam"
Miért mosolyogtál? A 3. direkt fokozat, a 4. gyorsító áttételes, tehát gyorsítófokozatos.
"az automata 1 fokozata a kézis 1 és 2 sebességek átlaga, azaz mint ha 1.5 sebességes lenne kézishez képest." STB.
Ezt azért készítik ilyenre, mert a száraz kuplunggal kb. 1,5x-ére tudod növelni a nyomatékot, míg a hidrokuplungnál a "citrom" 2x-ére növeli a nyomatékot (amikor slippel), azaz hosszabb fokozatokkal is megbirkózik a rendszer.
Az otthoni izzoikert nem kar, az egesz LEDes trendet elegge elaludtak, es hig fos volt amit produkaltak (az E27-es Osram LED izzoim ugy hullottak, mint a legyek). Viszont az autos izzoik jok, es ha a kinaiak elviszik a gyartast Nemetorszagbol, akkor atallok a Philipsre (ami vicces modon szinten Made in Germany, a xenon izzok legalabbis).
munkábajárós Határ úttól Lágymányosin át, kicsit kertek alatt Apor Vilmosra, sok dugót nem látva, de lámpát sajnos igen plusz kis emelkedő odafele 8.5 liter környéke, haza 7.5, átlag 8.1 szokott lenni, ebben van Pilisvörösvári kiruccanás is egy, de főképp város (bár Pvári kirucc se számít vidéknek, jobb esetben is csak külvárosnak mondható :))
Vidék 6-7 liter, de volt már 6 alattim is :)
Hogy teljes legyen a kép, a kéziváltós 1.3-am evett városban 7.5-et, vidéken 6.5 és felette.
1.5 kézisek panaszkodnak ignisre, hogy 8 alá nem megy a város, de inkább 9, vidék meg 7-8 között általában. Na most vagy nekem van hihetetlen jó lábam vagy ők tiporják jobban, utóbbira tippelek. Nem ismerek olyan ignisest, aki ne szeretné forgatni, oka van :D
Hozzáteszem automatám városi fogyija gyári adatban több: 9.8 a gyári, ezt sosem értem el vele :D
Sokan hülyén használják az automatát, mert ugyanolyan lendületesen akarnak indulni vele, mint a nyers kapcsolatú kéziváltóssal, no az nem megy :D Jobban mondva megy, de sokkal nagyobb zabálással.
Ugyanúgy hirtelen rántások sincsenek (vagy nem akkorák), mert ugye nyomatékváltónál olaj a kuplung, hirtelen gáznál nem tud akkorát ütni, mint a közvetlen kapcsolatú kuplung.
Röviden összefoglalva, amit érdemes tudni:
Nekem egy 3 + overdriveos automatám van, még a szervizkönyv is 3 sebességes + gyorsítófokozatos automatának írja, ezen jót mosolyogtam, gyorsító fokozat a 4 :D
az automata 1 fokozata a kézis 1 és 2 sebességek átlaga, azaz mint ha 1.5 sebességes lenne kézishez képest.
2. fokozatom mint ha 2.5 lenne
A 3 nekem a kézis 4. fokozata
a 4 nálam a kézis 5, de annál sokkal hosszabb, tehát nem forog annyit automatánál 120 mellett, mint kéziváltós, ebből jön a jó fogyi alapja, viszont itt gyengébb is, mint a kézis 5 :)
Ez majd az összes automatánál így néz ki, viszont nagyon jól összelőtték a vvt motorral, nagyon szépen dobálja. Nem érzem szükségét ehhez 5 vagy annál több fokozatnak, felesleges egyszerűen, ráadásul minél több a fokozat, annál nagyobb is hibalehetőség. Ezt szervizesek is megerősítik, ha kell :)
Mivel 1 és 2 fokozat hosszabb, ettől is van az, hogy többet zabálhat, ha úgy akarsz vele elindulni, mint mezei kéziváltós bajtársával plusz még rájön a kevésbé sportos feelinget adó olajos nyomatékátvitel, amitől nem érzed, hogy hú de hátradobott, pedig ha órát nézed megy az szépen felfele :). Nem beszélve a nagyságrenddel gyorsabb váltásról.
Most voltunk Dinnyésen hétvégén, 3 személlyel úgy előztem, mint 2000-es crv-vel sem tudtam sosem, mivel 80 alatt padlónál 2-be kapcsol (sacc 4000 fölé), ami 120-nál ér véget, azaz megy mint a veszett disznó, 3 személlyel is ülésbedobja az embert (kismotoroshoz viszonyítva persze :D), pedig csak egy kicsi 1.5 motor, igaz, ignis motorja hírhedten nagyobb étvággyal bír, mint mondjuk a swift vagy sx, ez a vvt miatt. 1-ben lendületesebb indulásnál nem ritka a 90 és felette lévő pillanatnyi fogyi :D
Ignis, swift, sx trióból a legidiótább az ignis, robbanni képes (mint régi hondák pl), de alul tohonya, sx és swiftnél ezen módosítottak már, cserébe fent nem megy úgy, mint ez az idióta köcsög autó, de jobban fogyasztanak és ezáltal jobban autózhatóbb.
(sx-ből cimbi vidéken nem egyszer hozott ki 4.5-es fogyit, máig nem értem hogyan)
Szal ennyi.
Ha arra használja valaki automatát, amire kitalálták, akkor a többletfogyi szinte 0, de ez gyártófüggő is (sógorom egy viszonylag friss focust adott el és vett egy 20 éves mazdát, mind a kettő at, utálta a focust, össze-vissza kapcsolt, a 4 seb mazda meg egy alattomos valami, vezettem, nagyon megy :D).
Korábban kéziváltós 1.3 ignisből pl hoztam ki pályán 13 literes átlagot, nehéz volt a lábam na....
Jah, enyém szabadonfutós, nincs motorfék D-ben, tehát dombról gurulva lefele 0 a motorfék, cserébe tudom OD offra kapcsolni vagy ha erősebb kell visszahúzom 2-be, no akkor hirtelen lesz elég jó :D. Ez újabbaknál (Belzebubnál is talán) megoldották D-ben lévő motorfékkel, ne kelljen még ehhez is neked gombot nyomni, ah már automata :D. Ugyanakkor játszok is ezzel városban is, ha nem kell nem nyomom a gázt. Ezzel a technikával is sokat spórolok, minimális figyelmet igényel csak, de nincs motorféknél 0l fogyasztás, mint kézisnél :) D-ből viszont nem javasolt kivenni lámpáknál, itt többet eszik állás mellett (D-ben 600 alapjárat, kiveszem N-be, kapásból felszökik 800-ra)
Ignis automatája kb ugyanaz, mint a régi swiftekben volt, max a vezérlés egy jó része korszerűbb, váltóbot nem teljesen közvetlen kapcsolatú pl, hülyebiztos (130 mellett, ha lerántom L-be, nem 1-be kapcsol, hanem egy program szerint húzza le és ha eleget lassult, akkor még lejjebb majd megint lejjebb).
Az igazsaghoz hozzatartozik, hogy ezekbe a kisautokba jellemzoen valami primitiv, haromfokozatu automata kerul, nem csoda ha zabal. A CVT egy kisautoban jobb valasztas.
apám munkatársának volt automata régi swiftje, de hogy 1.0 vagy 1.3 passz.... a lényeg hogy kisvárosban, a sok rövid táv miatt 10 litert evett neki az automata Stift :)
a tiéd már 2005 utáni vasaló Swift lehet ha 1.5 benzin+automata. Az mennyit fogyaszt?
Poénnak meg annyit, hogy én az egygombos kocsikat szeretem, amiben nincs sok állítási lehetőség meg sok extra, csak elveszik benne az ilyen parasztember :D
Suzukit pont az elmebetegsége miatt szeretem, még ez a fránya 1.5-ös automataváltós ignis is az, pedig at váltó mellé 1.5 nem sok.
Nagyon elmebeteg, tovább forgatja, mint értelmes ember forgatná, mindemellett egy olyan automataváltó van benne, ami kb swift 1-ben is volt már meg wagonr-ben, letesztelt, nem hullik. 3+overdrive butaváltó, 2 szimpatikus gombbal a boton, egy retesz, 1 od off :D Nincs motorfék, szabadonfutó teljesen, od offban van vmi nagyon gyenge, egyedül 2 és L fokozatban van, bár ott egész erős.
Stabpálcagondom tuti nem lesz benne, mert nincs ilyen extra, stabrúd keresztben van, ami egy vasdarab, végein szilentekkel, szerinted? xd
Szilenteket mondjuk sztem cserélnem kéne, sokat állt vétel előtt :( Néha kicsit nyúlósnak érzem, de lehet csak keréknyomást kéne megnéznem végre :D
Nemrég ültem egy kis toyota Yarisban, hát cimbi hiába forgatta, az nem akar menni, igaz nem is zabál :D
vegyél 1. generációs 1.6 benzines Avensziszt vagy 2004 körüli Korollát, azoknak hülyebiztos a futóműve. Az nem megy semerre, olyan anti racing boyoknak készült, igazi nagypapás kocsi, utóbbinak hiába nyomod a gázpedált, hangja is alig van. :)))
Bár most hazafele kímélőüzem lesz, mert nagyon üres a tank :D Konkrétan utolsó vonal alatt van, sacc 6 liter lehet benne, de itt burzsulyéknál nincs szívem tankolni, bár lehet kap valamennyit majd. Meglássuk.
Neked nem kapar, nekem meg ha Lágymányosira kanyarodok fel a kisutcából (Dombóvári) akkor meg túlkormányzott egy erős padlónál indulás után oszt szalagozni akarna, pedig nincs szalagavató :)
A Daciamon (mert volt ám az is :) ) a fényszórókból kivettem a bordázott üveget, raktam helyére simát, és alulra is fölkerült 4 ködlámpa, aminél kettőből kivettem a bordázottat, szóval 4*100 watt szúrófényem volt :)
Basszus, ebből felpakolsz 4-et előre a hondádra, nem tetszik valaki szemből, huppsz egy pillantásra felkapcs, az félre is áll, mert egy hangot nem fog látni :D
Cimbiék mesélték rég, hogy játszottak a lámpával, másik izzót tettek még egy swiftbe. Hol refi, hol tompított és nem vették észre, hogy szemből meg egy kamion jön. Egy darabig tűrte aztán úgy gondolta akkor ő is bekapcsolja a refisort, beszállt a játékba. No abban a pillanatban satu, 10 perc pihi, semmit se láttak :D 10 perc után tudtak ismét elindulni :D