Szervusztok,
Segítségeteket kérem.
Korábban már írtam róla, de összefoglalom:
Van egy 2014. márciusi gyártású, 2014. szeptemberben átvett Ford Focus 1.6 TDCI (115 LE) kombi autóm, manuális B6 váltóval.
- 48 ekm-nél garanciában vezérlés+vípumpa szettet kellett cserélni, mert alapjáraton ütemes kerregő hangot hallatott (és ekkor már láthatóan olajsaras volt a vezérlés-ház felett a töltőlevegő cső coolerről jövő szakasza egy illesztés körül - ez később garanciában cserére került, mert fokozódott a jelenség).
- 68 ekm-nél garanciában ki lett cserélve a (kettős tömegű) lendkerék, mert a kuplung pedál mozgásának középső harmadában kerregő-zötyögő hangot adott, ami a pedálon érezhető is volt. A jelenség huzamosabb használat, legalább néhányszor 10 km megtétele után jelentkezett, hidegen nem.
A lendkerékkel együtt a kinyomó szerkezet, tárcsa és kinyomócsapágy NEM lett cserélve, hiába kuncsorogtam érte, azt mondták, az ilyenkor nincs benne a garanciában.
Gyakorlatilag a lendkerék csere után azonnal (2 munkanap múlva) mentem vissza, hogy a jelenség nem szűnt meg (március 11-én volt a csere, utána hosszú hétvége, majd 16-án kedden nem használtam, 17-én szerdán Pécs-Budapest útról visszatérve késő délután már ott voltam a szervizben bejelenteni....) Elhajtottak azzal, hogy "a kuplung félig benyomott helyzete nem üzemszerű állapot, és a mechanikának természetes állapota ebben a helyzetben a köszörülő hang" - hiába mondtam, hogy szerintem üzemszerű ezen a helyzeten átnyomni, és nem tartom hibamentes működésnek, ha közben hallható/érezhető, arról nem is beszélve, hogy az erőátvitel helyes működésének egyik tesztje is a kuplung zajmentességének ilyen módon való ellenőrzése....)
Szóval, amikor a rendszer jól felmelegedett, akkor azóta is kerreg-darál.
De folyamatosan romlik a helyzet !!!!
Most már,
- ha huzamosabb használat után teljesen (padlóig) kinyomom a kuplungot, kb 1-1,5 másodperc múlva egy jellegzetes, laikusnak a kinyomócsapágyra utaló berregő/kerregő hangot ad, és
- folyamatos közlekedés közben váltásokkor kinyomáskor és felengedéskor a kuplung pedálon enyhe rezgést érzek
- hidegen nem, de kifejezetten tartós használat közbe/után úgy általában is zajosabb lett az alapjárat/üresjárás, szerintem a menet közbeni állapot is.
- ugyanazokat az (sokszor egészen nagy távú) utakat járom, nagyon hasonló körülmények között, nagyon hasonló vezetési stílussal, de szerintem a fogyasztás is felment vagy 0,5-0,7 l/100 km-t
Arról fogalmam sincs, hogy előbbiekkel bármilyen kapcsolatban áll-e, de 3. sebességfokozatban motorfék üzemben, 1900-1600 rpm között ütemes, gyors csattogó (tak-tak-tak....) hallatszik a motortérből.
Leírtam és emailben küldtem el a márkaszerviznek, mert különben megint elhajtanak, még munkalapot sem vesznek fel.
2 hét múlva bementem, hogy (bár levélben azt válaszolták, hogy keresni fognak, meg lesz bevizsgálás is), semmi visszajelzést nem kaptam, érdeklődnék a továbblépésről.
Kaptam időpontot további két héttel későbbre - azzal, hogy kicserélik a kinyomócsapágyat.
Bizonyosra vehető, hogy ezzel a barkácsolással csak elodázni lehet a következő, egyébként akár az egyik elem önálló cseréjével okozott további meghibásodást. Elodázni egészen addigra, amikor kifut a 2-éves alapgaranciából, és a kiterjesztett (+3 év) garancia meg már nem vonatkozik a lendkerékre/kuplungra.
Segítsetek:
Lehetséges, hogy nem tudom elérni, hogy garanciában cseréljék ki végre egyben ezeket az együtt mozgó/élő mechanikus elemeket (szerkezet, tárcsa, kinyomócsapágy), és ha megint rossz, akkor újból a lendkereket is (de most a 6 csavarral együtt, ami a szigorú tiltás ellenére múltkor nem lett) ?
Tudja valaki, hogy a Ford-nak milyen belső utasításai vannak ilyen esetre? Tényleg kifejezetten csak ezt a maszatolást engedik? Mi lehet a módja annak, hogy tényleg megcsinálják úgy, ahogy azt a szakértők úton-útfélen javasolják?