4mm-es falemezt ekkora átmérőre simán meg lehet hajlítani házilag. Be kell áztatni egy napig, majd forró kályhacsőnek nekinyomva csúszkáltatni rajta. Nem nehéz a kör alakot megformálni. Nem árt, ha az áztatás végén forróvízre cseréljük rajta a vizet.
Érdeklődnék, hogy nem tudja e valaki hol lehet beszerezni faszitát. 40-50 cm átmérőjű kéne. Voltaképpen nekem csak a fakeret kell, a hajlított rész. Gondolkoztam rajta, hogy vajon házilag nem lehetne e hajlítani 4 mm-es rétegelt lemezből, de nem egyszerű egy pontosan kör alakúra hajlítani a falemezt. Ahhoz, hogy hajlítsam a 4 mm-es rétegelt lemezt, ahhoz be kéne áztatni, de akkor a ragasztás felválhat benne szerintem. Vannak olyan bútorok, székek, amiket rétegelt lemezből hajlítanak, de gondolom valamiféle gőzöléses eljárással nagyüzemileg készül, spéci gőzölő gépekkel.
Annyit azért nem árt tudni a vízüvegezésről, hogy a rákent lakk alapozására sokkal jobban oda kell figyelni, mert a vízüvegezett felületről szeret lepattogzani a lakk. Ez többszörös tapasztalat, én is megerősítem és a mester is ,akinél jártam. Ő azt mondta, hogy az eredeti Sztradivári hegedűk több darabján is megfigyelhető a lakk lepattogzása. Tehát nem elég alapozni, hanem a vízüvegezett felületet finoman át is kell csiszolni, hogy a pórusok kicsit megnyíljanak és a felület érdesebb legyen. A pórusokat a lakk előtt így csak az alapozóval zárjuk le, ami azonban így jobbal bele tud kapaszkodni a felületbe.
Vízüvegezésnél jól el lehet vékonyítani a fát/Sacconi szerint Stradivári is azért tudta elvékonyítani a fát. A hát közepét f-re hangoltam/a legmélyebb hangolástól egy fél hanggal feljebb, vízüvegezés nélkül jelentéktelen lenne a hangja ilyen vékonyításnál, így viszont kiváló/, a tető közepét meg közel 3 fél hanggal lejjebb, mivel közel egyenlő vastagra faragtam a tetőt. Ha vízüvegezve van a fa, a gyakorlástól/bejátszástól/ hatványozottan jobban javul a hangja, mintha nem lett volna vízüvegezve, mert a vízüveg nem engedi elfáradni a fát a sok rezgéstől akár több száz év múlva sem.
F.Sacconi a Stradivari titkai című könyvében mindenképp ajánlja a vízüveget. Én hegedűhöz használom. A hegedűtetőt színte teljesen egyforma vastagra faragtam. Belülről bátrabban vízüvegezem, mert arra nem megy lakk, de kívülről is teszek rá két réteget. Nagyon hígra, 5%-os hígitásban viszem fel, az jobban beszívódik a fába. Belülről vízüvegezésnél pácot is teszek a vízüveges oldatba, így antikolom belülről, nem marad fehéren és vékonyan egy réteg nagyon híg propoliszoldatot is kenek belülről is egy réteg és kívülről is, ez jól kihozza a fodrokat és a hangnak is jót tesz. A gerendát fordítva feszítem be, így erősebb a hang, de ennek több idő kell míg rezgésben marad, nehezebb a bejátszás, de amikor "összerezeg" a hangszer akkor a hangszín is kialakul és egy nagyon erőteljes tömör hang. A hangszerre kívülről egy réteg gumiarábikumos réteget viszek.
gumiarábikumos oldat:
-90 ml víz
-1 teáskanál gumiarábikum
-5 ml 36%-os káli vízüveg
-10 ml pörgetett tojásfehérje
-fél teáskanál virágméz
-negyed teáskanál kristály cukor, ezt rögtön fel kell használni a kikeverés után, másnap már nem használható.
A vízüveg alá nem kell összekötőréteg, hanem rá kell, mert a lakkok rosszul tapadnak a vízüveghez. Emlékezetből írom az összetevőket, úgy emlékszek kell az alapozóba gumiarábikum meg tojásfehérje. A gumiarábikumot meleg vízben oldd fel, és várd meg hogy kihüljön, utána tedd hozzá a tojásfehérjét. Én ezen kívül még foghagymapépet is áztattam bele szűrőpapíron keresztül.
Sokat segít még az is, ha alapozás előtt a már megszáradt vízüveges felületet finoman átpolírozod finom csiszolószivaccsal (300-400-as szemcse), mert a vízüvegnek nem az a célja, hogy lezárja a pórusokat, hanem hogy erősítse a fát és tartósítson. Én vastagságtérkép-korrekcióra is használtam vízüveg foltokban való felhordását. Ebből következik, hogy ha vízüvegezel ,akkor vékonyabbra kell csinálni a tetőt-hátat, de főleg a tetőn jelent sokat, mert az jobban issza.
hígítani kell 5X. Majd olyan legyen mint a víz, és óvatosan itatni, inkább csak bedörzsölni a felszínt, mert száradáskor elhúzhatja, elrepesztheti a tetőt.
És hárfahúrokat nem lehet kapni Magyarországon? Merthogy a mongol citerám egyik húrja végérvényesen megadta magát, és elnézve a hangszer használati módját (ujjal pengetett nejlon húrok) és hangját, igencsak megfelelő lehet rá a hárfa húrja. Nejlon vagy selyem húr kellene, inkább nejlon.
Jaaa, hogy áthangolás történt? akkor nem biztos, hogy a szegekkel baj van. Amikor ugyanis felfelé hangolod az egész hangszert, akkor a váz a terhelés alatt engedhet, és produkálhatja a leírt jelenséget, továbbá a húrok is igazodnak az új helyzethez. Addig kell visszahangolni újra meg újra, míg meg nem tartja a hangot. Azt pedig azonnal észreveszed, ha a szeggel van a baj, mert lelazulások visszaforgatja a szeget, ami jól látható, ha a kulcs közben rajta van. Ha a húrokat felhangoláskor megcibálod (egyenként), akkor le fog engedni, de neked újra vissza kell feszíteni, addig, míg a cibálás már nem okoz jelentős lehangolódást. Ha szeghiba van, akkor a cibáláskor vissza fogja forgatni a kulcsot, ha ezt nem csinálja, akkor a váz illetve a húr felfekvésének idomulása okozza a lehangolódást, ez esetben addig kell az egészet elejétől a végéig újrahangolni, míg megállnak a hangok. Szóval hangolj szorgalmasan, mert még jó is lehet az az öreg hangszer.
Egy Szerb honlapról letöltöttem régebben egy könyvet, PDF formátumban, ami a tambura alapjaival foglalkozik. Sajnos nem találom az eredeti honlapot, így linkben nem tudom ide beszúrni, fájlként meg nem engedi a rendszer csatolni.
Ha adsz egy e-mail címet szívesen átküldöm, meg még sok más tamburával kapcsolatos letöltött anyagot is!
Most akarok először vízüvegezni elkészült hangszert. sok jót olvastam a vízüvegezés hangra gyakorolt hatásáról, és sikerült is káli-vízüveget szereznem hozzá.
Kérdéseim:
Hígitjátok-e a vízüveget, vagy gyári töménységben viszitek fel a hanszerre?
Alapoztok-e a vízüveg alá, ha igen mivel?
Milyen anyag kell a vízüveg és a fedőlakkozás közé, ha a lakk szeszlakk?