Keresés

Részletes keresés

Gercso82 Creative Commons License 2016.06.18 0 0 125693

Koszonom szepen a segitseget mindenkitől!

sogi01 Creative Commons License 2016.06.18 0 1 125692

                                                            vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

 

Előzmény: sogi01 (125684)
Törölt nick Creative Commons License 2016.06.17 0 0 125691

Nem látom az ajtódat, a videódon. A tekercselő 15 ezerért tekeri, csapágyazza 2000 liter után az ágaprítót, ha locsolják vízzel, de legyen hozzá szerencséd. Őszintén szorítok neked. 30 mA -es Fi- relét azét használj! Általában 16-20 mA -nál már leold. 

Előzmény: Lajos És Orsi Pecznyik (125689)
Törölt nick Creative Commons License 2016.06.17 0 0 125690

Felesleges volt. A centripetális erő ( kinyomja ) a kivezetőn.

Előzmény: 1zsakkrumpli (125688)
Lajos És Orsi Pecznyik Creative Commons License 2016.06.17 0 0 125689

jo gép ,de valami még hiányzik belöle.ill.én tettem rá egy ajtot ,ott kijön a mag.ha van kedved nézd meg a többit is.

Előzmény: 1zsakkrumpli (125688)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2016.06.17 0 1 125688

Most készre csináltam a forgó kereket, alulról megkapta a terelőlapátokat:

gabor0036 Creative Commons License 2016.06.17 0 1 125687

Oszt ha éppen meggyet, szilvát, vagy éppen somot szeretnék magozni?... Nem egyszerűbb és kézenfekvőbb egy ilyen? Ilyen igényes anyagokból 30-bol meg áll aztán örök mint a nyomorúság. BezzegJani megoldásával feléből is megvan... Arról nem beszélve hogy daráló is egyben. 

Előzmény: Jolida (125681)
snapszmester Creative Commons License 2016.06.17 0 0 125686

Erre az opciora határozottan nem kért választ.

Előzmény: In Lak'ech (125685)
In Lak'ech Creative Commons License 2016.06.17 0 2 125685

Én is ezt feszegettem. Biztos vagyok benne, hogy az oldott réz, ami megfestette az alszeszt, nem a hűtő elégtelen tisztításából származik neki.

Előzmény: körte51 (125683)
sogi01 Creative Commons License 2016.06.17 0 1 125684

                                                              vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

 

 

Előzmény: sogi01 (125661)
körte51 Creative Commons License 2016.06.16 0 0 125683

"és mit tudok a szesszel kezdeni??" A rezet könnyű kiszedni a párlatból ,tejes derítéssel! Ami jobban érdekelne ,hogy kerül oda? Beecetesedett cefrére gondolok ,kell valami ami oldja a rezet !

Előzmény: gyusy (125656)
körte51 Creative Commons License 2016.06.16 0 3 125682

Gondoljunk csak arra, amikor hetekig a gázégőkről beszélgetünk, szerintem a jogi rész is ide tartozik , méghozzá szorosan! Én nagyon gyorsan át tudom szaladni ,ami érdekel alaposan ,ami nem azt felületesen.A jogi rész is kifut, ha már közelednek a vélemények, Feribá gőzelmélete is elcsitult amikor már meguntuk! Ami fontosabb ,idén is tudok egy kevés cseresznyét főzni, sokkal kevesebbet ,mint tavaly.

Jolida Creative Commons License 2016.06.16 0 0 125681

Off: A gyerek kismotorját azért ne építsd bele. :-)

 

On: épp ma találtam infót arról, hogy van ahol eladáskor kajszit is szoktak magozni (15pénz/kg).

Előzmény: 1zsakkrumpli (125678)
mili70 Creative Commons License 2016.06.16 0 0 125680

Erről én lemaradtam, de így már értem.

Akkor viszont ki kellene írni felülre jó nagy betűkkel, hogy itt nem kap senki jogi tanácsot az otthoni pálinkafőzéssel kapcsolatban. Ne is próbálkozzon. :) 

Előzmény: In Lak'ech (125679)
In Lak'ech Creative Commons License 2016.06.16 0 0 125679

Már kérve volt állásfoglalás. Ennek eredménye az Ördög ügyvédje...topik.

Előzmény: mili70 (125677)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2016.06.16 0 1 125678

Ma ismét volt egy kis időm, és "lábra" állítottam a magozót, ideglenesen összeszereltem.

mili70 Creative Commons License 2016.06.16 0 1 125677

Szerintem kérjünk állásfoglalást a moditól.

Honnan indul és hol ér véget az otthoni pálinkafőzés? A földterület megvételével? A fa elültetésével, nevelgetésével? A gyümölcs leszedésével? A cefrézési ismeretek elsajátításával? A cefrézéssel? A főzőberendezés megvásárlásával? Magával a főzéssel? A berendezés elmosásával? A párlat elfogyasztásával, annak helyszínével?   Esetleg beletartozhat ebbe a körbe az ide  vonatkozó jogi ismertek is?

Ha lesz állásfoglalás, az be lehetne rakni a reggelinkbe is..........

:)

Előzmény: Figyelget (125676)
Figyelget Creative Commons License 2016.06.16 0 0 125676

Nem csak elutasítva..:))

Ez lemaradt...

Előzmény: Figyelget (125675)
Figyelget Creative Commons License 2016.06.16 0 0 125675

Nincs vele gond, ha (mint most is ) tájékoztatva van az illető a másik topikról..  :))

Előzmény: mili70 (125674)
mili70 Creative Commons License 2016.06.16 0 0 125674

" Ha közösben élnek, akkor a ,,lehet" az bizony nem. "

Lehet, hogy neked van igazad, és én néztem be valamit a szabályzóban. Ezért jó lenne, ha belinkelnél valamit, ami alapján ezt állítod.

 

Hogy száműzve lett-e, és jogosan-e azt most ne firtassuk. Mivel a másik fórum nem nagyon megy, a pálinkafőzéssel kapcsolatos - jogi - kérdéseiket kénytelenek ide feltenni a szaktársak. Szerintem meg ezzel sincs semmi gond. :)

 

Előzmény: Törölt nick (125672)
Törölt nick Creative Commons License 2016.06.16 0 0 125673

 Igaz nem tőlem kérdezted. Mert ha vissza emlékszel innen száműzve lett a jogászkodás. Amit helyesnek tartok, mert két hétig csak az agyalás ment.  

Előzmény: mili70 (125671)
Törölt nick Creative Commons License 2016.06.16 0 0 125672

A kérdésből nem derül ki, hogy magánfőző, vagy bérfőzető. Csak gyümölcstermelő magánszemély 2 fő. Bérfőzetőként is lehetek desztilláló berendezés  tulajdonosa, csak ugyanazon adóévben nem állíthatok  elő párlatot, sem én sem az, akivel közös háztartásban élek. 

Az a pl. 2 fő honnan találtad ki, hogy nem közös háztartásban él? Ha közösben élnek, akkor a ,,lehet" az bizony nem.

Előzmény: Jolida (125667)
mili70 Creative Commons License 2016.06.16 0 0 125671

Az általad idézett mondat mennyiben válasz a feltett kérdésre? Mert szerintem nem releváns.

A fórum témája a pálinkafőzés( otthon ), amelyhez az ide vonatkozó szabályok is szorosan kapcsolódnak. Miért ne lehetne itt feltenni az erre irányuló kérdést?

Előzmény: barkócza (125669)
gyusy Creative Commons License 2016.06.16 0 1 125670

Köszönöm a tippet,megcsinálom!!

Előzmény: obsitos3 (125660)
barkócza Creative Commons License 2016.06.16 0 1 125669

A törvény szerint:

 

"(8 Amennyiben egy háztartásban több bérfőzető vagy több magánfőző él, e § (3) és (6) bekezdésében meghatározott éves mennyiségi korlátok szempontjából az általuk főzetett, illetve főzött mennyiségek egybeszámítandók."

Erre valóban ott a másik, idézett topik.

Előzmény: mili70 (125668)
mili70 Creative Commons License 2016.06.16 0 1 125668

Szerintem nálad a pont. Bár nem életszerű, hogy az asszonynak, gyereknek stb. külön főzője legyen, a tv. ezt kifejezetten nem tiltja.

A tárolás helyének megválasztásában sincs különös korlátozás a bejelentési kötelezettségen kívül.

Szóval Gercso82  kérdéseire a válasz:

- 1 db. legfeljebb 100 liter űrtartalmú, párlat-előállítás céljára kialakított desztillálóberendezéssel rendelkezhet egy fő gyümölcstermelő magánszemély. 

- Igen lehet

 

És nem mellékesen a törvény úgy van megfogalmazva, hogy nehéz lenne bármivel elhasalni.

Előzmény: Jolida (125667)
Jolida Creative Commons License 2016.06.16 0 2 125667

"Egy konkrét helyrajzi számon belül ( lakóház-gyümölcsös stb.) lehet e több gyümölcstermelőnek pálinkafőzője, pl 2 főnek?"

 

Lehet.

A tárolási helynek nem kell megegyeznie a tulajdonos lakcímével, ezt be is kell jelenteni az önkormányzatnál az adatlapon. Viszont a nem ott lakó desztilláló berendezés tulajdonosnak is ugyanúgy bejelentési és NAV/párlatjegy vásárlási kötelezettsége van, ha használni is akarja a lepárlót.

 

Családon belül lehet neked, az asszonynak, felnőtt gyereknek (ha tulajdonostárs a termőterületen). Ami mindenképpen szükséges, az személyenként az önkormányzatnak történő bejelentés (ki, hol, mekkora desztilláló berendezést birtokol), a NAV (J27 nyomtatvány) bejelentés, a lepárolni kívánt mennyiséggel egyező, de minimum 5 párlatjegy megvétele/megléte.

Előzmény: Gercso82 (125662)
Törölt nick Creative Commons License 2016.06.16 0 0 125666

Igazad van, a hatóságot kell kérdezni. Pl. egy Hrsz.-ra( félhektáros zártkerti ingatlan gazdasági épülettel) akár 4 család is külön- külön      ( magánfőző) egyenként bejelentheti a saját tulajdonú 100 literesét. És egyszerre főznek, 3 db 100 literessel főzik a cefrét, 1 db. 100 literessel tisztáznak. Ilyen hasonló esetekről beszéltünk a másik fórumon. Sok variáció létezik.

Előzmény: Törölt nick (125664)
körte51 Creative Commons License 2016.06.16 0 0 125665

Jó napot Neked is !

 

"Egy fő gyümölcstermelő magánszemélynek hány db 100 l.-es pálinkafőzője lehet?" Egy lehet ,vagy ha több van az összliter ne haladja meg a100 litert!

Egy háztartásban , csak egy lehet bejelentve.

 Üdv!

Előzmény: Gercso82 (125662)
Törölt nick Creative Commons License 2016.06.16 0 4 125664
Ezt azert nem kellett volna....elore szolt....es ott nem nagy az aktivitas mostanabban! De egyszerubb ha felhivna a NAV-ot...ott segitokeszek,es a jovedeki osztalyon mindent elmondananak neki errol turelmesen-reszletesen mint egy erdeklodonek....szerintem!
Előzmény: Törölt nick (125663)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!