Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Nem látom az ajtódat, a videódon. A tekercselő 15 ezerért tekeri, csapágyazza 2000 liter után az ágaprítót, ha locsolják vízzel, de legyen hozzá szerencséd. Őszintén szorítok neked. 30 mA -es Fi- relét azét használj! Általában 16-20 mA -nál már leold.
Oszt ha éppen meggyet, szilvát, vagy éppen somot szeretnék magozni?... Nem egyszerűbb és kézenfekvőbb egy ilyen? Ilyen igényes anyagokból 30-bol meg áll aztán örök mint a nyomorúság. BezzegJani megoldásával feléből is megvan... Arról nem beszélve hogy daráló is egyben.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
"és mit tudok a szesszel kezdeni??" A rezet könnyű kiszedni a párlatból ,tejes derítéssel! Ami jobban érdekelne ,hogy kerül oda? Beecetesedett cefrére gondolok ,kell valami ami oldja a rezet !
Gondoljunk csak arra, amikor hetekig a gázégőkről beszélgetünk, szerintem a jogi rész is ide tartozik , méghozzá szorosan! Én nagyon gyorsan át tudom szaladni ,ami érdekel alaposan ,ami nem azt felületesen.A jogi rész is kifut, ha már közelednek a vélemények, Feribá gőzelmélete is elcsitult amikor már meguntuk! Ami fontosabb ,idén is tudok egy kevés cseresznyét főzni, sokkal kevesebbet ,mint tavaly.
Akkor viszont ki kellene írni felülre jó nagy betűkkel, hogy itt nem kap senki jogi tanácsot az otthoni pálinkafőzéssel kapcsolatban. Ne is próbálkozzon. :)
Honnan indul és hol ér véget az otthoni pálinkafőzés? A földterület megvételével? A fa elültetésével, nevelgetésével? A gyümölcs leszedésével? A cefrézési ismeretek elsajátításával? A cefrézéssel? A főzőberendezés megvásárlásával? Magával a főzéssel? A berendezés elmosásával? A párlat elfogyasztásával, annak helyszínével? Esetleg beletartozhat ebbe a körbe az ide vonatkozó jogi ismertek is?
Ha lesz állásfoglalás, az be lehetne rakni a reggelinkbe is..........
" Ha közösben élnek, akkor a ,,lehet" az bizony nem. "
Lehet, hogy neked van igazad, és én néztem be valamit a szabályzóban. Ezért jó lenne, ha belinkelnél valamit, ami alapján ezt állítod.
Hogy száműzve lett-e, és jogosan-e azt most ne firtassuk. Mivel a másik fórum nem nagyon megy, a pálinkafőzéssel kapcsolatos - jogi - kérdéseiket kénytelenek ide feltenni a szaktársak. Szerintem meg ezzel sincs semmi gond. :)
A kérdésből nem derül ki, hogy magánfőző, vagy bérfőzető. Csak gyümölcstermelő magánszemély 2 fő. Bérfőzetőként is lehetek desztilláló berendezés tulajdonosa, csak ugyanazon adóévben nem állíthatok elő párlatot, sem én sem az, akivel közös háztartásban élek.
Az a pl. 2 fő honnan találtad ki, hogy nem közös háztartásban él? Ha közösben élnek, akkor a ,,lehet" az bizony nem.
Az általad idézett mondat mennyiben válasz a feltett kérdésre? Mert szerintem nem releváns.
A fórum témája a pálinkafőzés( otthon ), amelyhez az ide vonatkozó szabályok is szorosan kapcsolódnak. Miért ne lehetne itt feltenni az erre irányuló kérdést?
"(8 Amennyiben egy háztartásban több bérfőzető vagy több magánfőző él, e § (3) és (6) bekezdésében meghatározott éves mennyiségi korlátok szempontjából az általuk főzetett, illetve főzött mennyiségek egybeszámítandók."
Szerintem nálad a pont. Bár nem életszerű, hogy az asszonynak, gyereknek stb. külön főzője legyen, a tv. ezt kifejezetten nem tiltja.
A tárolás helyének megválasztásában sincs különös korlátozás a bejelentési kötelezettségen kívül.
Szóval Gercso82 kérdéseire a válasz:
- 1 db. legfeljebb 100 liter űrtartalmú, párlat-előállítás céljára kialakított desztillálóberendezéssel rendelkezhet egy fő gyümölcstermelő magánszemély.
- Igen lehet
És nem mellékesen a törvény úgy van megfogalmazva, hogy nehéz lenne bármivel elhasalni.
"Egy konkrét helyrajzi számon belül ( lakóház-gyümölcsös stb.) lehet e több gyümölcstermelőnek pálinkafőzője, pl 2 főnek?"
Lehet.
A tárolási helynek nem kell megegyeznie a tulajdonos lakcímével, ezt be is kell jelenteni az önkormányzatnál az adatlapon. Viszont a nem ott lakó desztilláló berendezés tulajdonosnak is ugyanúgy bejelentési és NAV/párlatjegy vásárlási kötelezettsége van, ha használni is akarja a lepárlót.
Családon belül lehet neked, az asszonynak, felnőtt gyereknek (ha tulajdonostárs a termőterületen). Ami mindenképpen szükséges, az személyenként az önkormányzatnak történő bejelentés (ki, hol, mekkora desztilláló berendezést birtokol), a NAV (J27 nyomtatvány) bejelentés, a lepárolni kívánt mennyiséggel egyező, de minimum 5 párlatjegy megvétele/megléte.
Igazad van, a hatóságot kell kérdezni. Pl. egy Hrsz.-ra( félhektáros zártkerti ingatlan gazdasági épülettel) akár 4 család is külön- külön ( magánfőző) egyenként bejelentheti a saját tulajdonú 100 literesét. És egyszerre főznek, 3 db 100 literessel főzik a cefrét, 1 db. 100 literessel tisztáznak. Ilyen hasonló esetekről beszéltünk a másik fórumon. Sok variáció létezik.
Ezt azert nem kellett volna....elore szolt....es ott nem nagy az aktivitas mostanabban! De egyszerubb ha felhivna a NAV-ot...ott segitokeszek,es a jovedeki osztalyon mindent elmondananak neki errol turelmesen-reszletesen mint egy erdeklodonek....szerintem!