Nem tudom, hogy milyen az és hogyan viszonyul az Industaros megoldáshoz, de utóbbi gondolom, hogy eleve makróra tervezett, síkra korrigált objektív. (Van még egy ritkább, drágább testvér(?)modellje a Volna-9.)
Az 1:1-et tudó 90-105mm között a Komine gyártmányok a legolcsóbbak (30-40e Ft-tól) sokféle néven és bajonettel (pl. Vivitar 90mm f2.8 Macro). A Kiron félék, szintén több verzióban ezek fölött vannak árban és minőségben is (pl. Kiron 105mm f2.8 Macro). A linkekről össze tudod halászni a neveket, legtöbb létezik M42 és Pentax véggel, ezeket nem gond adapterezni Canon EF-re. Ha csak kifejezetten makróra kell, akár a sokszor olcsóbb, rövidebb bázistávú rendszerekre készülteket is be lehet vállalni, ha létezik lencse nélküli adapter hozzá.
Az 1:1 leképezésű 55mm-esek szintén nem túl gyakoriak és árban sem sokkal maradnak el a hosszabbaktól: pl. Vivitar 55mm f2.8, Panagor 55mm f2.8...
Nem mellesleg az Industarral ellentétben, ezek itthoni beszerzéséhez szerencse is kell.
Industar-61 50mm F2.8 L/Z (M42) + közgyűrű + adapter: ezt 20e Ft alatt megúszhatod. Vannak 55/2.8-as 1:1-et tudók, de itthon ritkák és drágábbak az előbbinél, 90-105mm környéke szintén. A Cosina, Soligor, stb. nevű 100/3.5 létezik EF bajonettel is, ez AF-es, de igen gyatra, műanyagos építésű és csak az előtétlencséjével tudja az 1:1-et, viszont az árához (~15-25e Ft) képest jó a képminősége.
Canon EF-re keresek jó ár-érték arányú makroobjektívet, kb. 1:1-es leképezéshez, sík felülethez. Lehet bármilyen, nem kell AF, lehet régi, más bajonettes (ha létezik adapter).
Aki nek nincs eladó, de tud ajánlani hogy mit keressek, szívesen veszem.
Ha nem vakuzásról volna szó, akkor az adott fénynél makrókorrekcióval kellene számolni. 1:2 leképezésnél, amire a 2.8/105 AI-S optika képes, egy rekesz a korrekció értéke. Ha TTL vakuzol, akkor ez nem számít, de kérdés az adott fény és a vakufény aránya. Ha az adott fény számottevő, expókorrekció kell.
makró expozíció korrekciót minden régi, elektromos csatlakozással nem rendelkező makróobjektívnél alkalmazni kell. 1:2 -nél egy rekesz, 1:1 -nél két rekesz a korrekció.
Egy kérdésem lenne, talán valaki tud segíteni (bár analóg gépről lesz szó):
Nikon F100-zal és Micro-Nikkor Ai-S 2,8/105-ös objektívvel, TTL vakukkal (zsinórral eltartva a géptől) sötét színű bogarakról készült képeim mindig alulexponáltak lesznek. A vakuzás TTL módban történik.
Arra gondoltam, hogy a kitinpáncél megcsillantja a fényt és ez becsaphatja a gép vaku-TTL érzékelőjét. Tettem az optikára polárszűrőt is, hogy valamelyest csökkentsem a csillanást, de így se lettek sokkal jobbak a képek (Fujichrome dia).
Ebben az az érdekes, hogy a Nikonnak azért nem volt rossz vakuvezérlése már az F100 korában sem.
Arra gondoltam, és ez lenne a kérdés, hogy esetleg a régi manuális Micro-Nikkor csapja be a gépet, mert amikor a maximális nagyítás közelébe húzom ki a makrót, akkor a tényleges blende szűkebb lesz, mint a blendegyűrűn beállított, ugyanis a kihuzat hossza megnő.
Mondjuk TTL vakuzásnál ennek ellenére is jónak kellene lennie az expozíciónak.
Valaki tud olyanról, hogy az F100-nál ha régi Ai-S objektívet rak rá az ember, akkor alkalmazni kell-e expo korrekciót???
Milyen technika kell a miliméter környéki, alatti dolgok fotózásához? Ezek egy teljes 3 részes közgyűrűsorral plusz fordított 28mm optikával készültek. Méretre szép nagy, de hiányolom a részleteket... :(
Most próbálgatom a makrózást, nagyjából 2 hete csináltam először fordított 50mm-es manuális objektívvel az első pár képemet. Vagyis több százat, de nem túl nagy sikerrel. :)
Azóta próbálkozom 28mm/35mm objektívekkel is. Még nehezebb... :))))
Gitzo - extra alacsony, Carbon 6x középoszlop eladó kifogástalan állapotban. Magassága a rögzítési síktól az oszlop aljáig 10,5 cm. Átmérője 28 mm. A rögzítőcsavar átfordítható 1/4” és 3/8” között. Ára 14000,- Ft.