Első benyomás: álom autó! Mint a bankkártya reklámban: Kia Ceed 5,3 millió Ft, de az érzés megfizethetetlen.
Hétvégén mentem vele 900 kilométert autópályán (130-150 km/h) és kb. 70 kilométert városban. Fogyasztás computer szerint 6,8-7,0 l/100km! Most van benne 2000 km! Nagyon kényelmes. Jó dolog a deréktámasz. 4-5 óra vezetés nem nagyon veszel észre és még a biztonságérzet is megvan. Sok-sok pozitívum is társul az autó mellé. Kormányozhatósága és úttartása nagyon jó. Senki se várja azt, hogy versenyautó lesz. Szépen teszi a dolgát, gyorsul amikor kell és ha meg kell állni akkor a fékek is rendben vannak. Negatív dolgot egyenlőre nem tudok sokat mondani: nem magyar a navi, napos időben nehezen látni a műszerfal piros feliratait, tetősín lehetett volna króm és nem matt ezüst, nincs benne esőérzékelő. De ezek nem életbevágó dolgok. Összességében nem bántam meg a vételt. Hyundai i30 kombi volt a versenytárs, de győzött az ár és a 7 év garancia.
Első szerviz (olajcsere) 24ezer forint lesz állítólag. 2 évente van kötelező szerviz és évente vagy 30ezer km olajcsere. Pollen és levegőszűrőt nem érdemes lespórolni szerintem egy 5-6 milliós kocsinál. Tessék minden évben kicserélni saját egészségünk és autónk "egészsége" miatt. Ha valakinek van még kérdése szívesen válaszolok. Pappasnál is lehet elég jól alkudozni. Én Jász-Plasztiknál vásároltam.
tudod ha egykét országgal nyugatabbra lennék, akkor nem félne senki attól, hogy áttolják az agyát a szervizben és feleslegesen cserélgetnek alkatrészeket végeznek el olyan karbantartásokat amiket sem a garanciális előírások sem az autó állapota nem indokolna... de ma magyarországon tisztességes és hozzáértő márkaszervizt/autószerelőt találni legalább olyan nehéz mint tisztességes politikust... najó, annyira talán nem... szóval nem véletlen ha kétkedik az ember...
Természetesen utána okosban vesz rá kéz alól turbót, majd pár ezer kilométer után csapágyas lesz a motor, aztán vesz új autót. Ez az igazi biznisz a kereskedőnek, nem a 30e ft-os olajcsere.
Jó minőségű, LongLife minősítésű olajjal simán lehet menni 2 évet (ha 2 év alatt kevesebbet mégy, mint 20 - 25 ekm) csak ebben mi az üzlet a márkaszerviznek?
A márkaszerviznek az az üzlet, ha évente bemégy (futásteljesítménytől függetlenül) és otthagysz éven 25-40 ezer forintot (félig feleslegesen).
Ha viszont az évenkénti szerviz elvégzése feltétele a 7 éves garanciának, akkor nincs más választásod, mint évente viszed szervizbe és fizetsz, mint a katonatiszt.
Nézegetem a Skoda Octaviákat is, ott kétévente kell vinni olajcserére, de ott meg a megfelelő minősítésű LongLife olaj ára horribilis. A szűrő ára (amit megspórolok minden második évben) meg nevetségesen alacsony. Ki van ez találva...
a pollenszűrő miért olyan fontos? olaj+szűrőt kb értem, elfogadom, a motor azért eléggé "fontos"...
de a pollenszűrő?laikusként: ok, a pollen mellett nem csak azt szűri és az utastéren kívül a szellőzőrendszert is védi a portól-kosztól, de az egy év alatt - ha nem mész vele sok km-et - nem tömődhet el, nem fáradhat el úgy az anyaga mint egy olajnak nem?
ezzel az erővel a légszűrőt is évente kéne cserélni a megtett km-től függetlenül...
szóval én ennél a kettőnél - laikusként, érzésre- csak km függőséget mondanék...
A kérdés pont azért vetődött fel, mert nem sokat megyünk az autóval (kb. 7e/év), így a km nem igazán indokolná az éves olajcserét, a szervizkönyvbe a kereskedő által beírt érték pedig némi ellentmondásban állt a kézikönyv ajánlásával. Na mindegy, marad akkor az éves olaj+olajszűrő+pollenszűrő csere.
Az árral kapcsolatban az az emlékem, hogy már alapból egy ún. akciós árról indultunk (listaár -500 talán), amiből talán kb. 200e-t sikerült még alkudni, de az is csak valamilyen extra ingyenessé tételét jelentette leginkább.
No, akkor az uefa-nál is a kedvezményes árból még 5%+ még pár extra "ajándékba"... szóval ezzel már nagyjából akkor tud számolni az ember... kösz! :)
nálunk kicsit macerásabb az autó, mert van pár "kritérium" aminek meg kell felelni:
- el KELL hogy férjen hátul 3 gyerekülés (bármilyen összeállításban) ergo 3 osztott ülés kell hátul
- nem lehet túl batár (mint vw sharan pl) mivel én melóba gyalog járok, Asszonyka fogja inkább vezetni, de ez lesz "az autó"
- automata kell, szintén Asszonyka miatt (de tény, én is szeretem)
- méret miatt kell tolatókamera, szintén Asszonyka miatt
- + az én személyes hülyeségem: legyen nyitható tetőablaka
- ~10 évre tervezem kb, és használtban nem merek gondolkodni...
Innentől 2 autó maradt nálam a körben: touran és carens... innentől viszont elég egyértelmű a választás, és mivel automata csak a 2.0-ban (hagyományos) és a dízelben (itt viszont dsg) van ezért a drágább dízel lesz a befutó...
hátsó bringatartós téma nekem valamiért frissebbnek rémlett... de ezek szerint ez már régóta megoldódott... bocsi :)
Visszatérve a kerákpárszállítóra. Eddig a kombiba hátra betettem a két kerékpárt, de a kombit már igazából nem indokolja semmi, így fogyasztási megfontolásból a ferdehátúra esett a választás. Az az évi 2-3 alkalom, amikor visszük a bicajokat, az a kombi plusz költségeit nem indokolja. Viszont mivel ilyen alkalmatosságom még nem volt, melyik fajtát a legegyszerűbb kezelni, melyik a biztonságosabb? Tető/hátra?
Első benyomások? Fogyasztás, kényelem, biztonságérzet?
Nálam az 5milla lélektani határ autónál, abból kihozni a legjobbat, fényképező esetén meg a 200ezer ilyen (semmi profizmus, csak lelkes amatőr felh.). Az én értékrendem és életvitelem szerint ennél többet költeni ilyenekre nem indokolt, felesleges. Persze sok esetben várni kell az ilyen lehetőségekre, de ha az ember 5-10 évre vásárol valamit, akkor szerintem nem szabad elhamarkodottan dönteni, az +2-3 hónap bele kell, hogy férjen. És az extrák..számomra a megbízhatóság, tempomat, ülésfűtés, klíma(nem is extra), ablakemelők, könyöktámasz, szemüvegtartó(ne röhögjetek) amelyek fontosak, a többi ha belefér az "ám legyen" kategória. Ebből a szempontból a KIA tűnik a legjobb választásnak. Ha hiszitek, ha nem, az ülés/kormány fűtése legtöbb márkánál csak a fullos csomagoknál érhetőek el "pici pézé'". Ilyen szempontból is nagyon szimpatikus a KIA. A 7 év gari, meg a 3 év assistance magáért beszél....remélem...
Nemrég vásároltam Kia Ceed Sw 1.6 GDi UEFA autót. Nekem 300ezer forintot sikerült lealkudnom a kezdő árból (2 hét alatt). Plusz kaptam gumiszőnyeget, csomagtér tálcát és egységcsomagot.
ja, "mögé" kerékpártartóval vigyázz, mert asszem még nincs leszabályozva az, hogy használhass olyat amire át kell/lehet tenni a rendszámot ha takarja az eredeti helyén...
(mert ugye a rendszám nem levehető, de láthatónak kell lennie kresz szerint... ergo ha átrakod a tartóra / kitakarja akkor a rendőr megbaxhat)
ugye ez egy ceed (sima, nem kombi vagy pro stb) 1.6 crdi lx amihez kértél egy excl csomagot és egy metálfényt extraként?
(ha ezt számolom össze, akkor ennek a kedvezményes listaára 5339)
és ezt tudtad bepaszírozni 5m alá?
az végülis nem rossz, az akciós árhoz képest még ~7% (az eredetihez képest, bár ez egy folyamatos akció, meg ~15%
vagy félreolvastam valamit?
a kerékpártartó azért "jobb" extra a kereskedőnek, mert az autótól függetlenül tudja berendelni és adni rá kedvezményt vagy akár "ingyér" odaadni
(nekem anno amikor utoljára új autót vettem (2008-9 körül) és rendeltem hozzá eztazt, így tudott egy kereskedő mindenkinél jobb árat adni, ahogy utólag elmondta, mert az importőr az autóban már nem akart engedni egyik kereskedőnek sem ő meg ezzel a trükkel aláment a többinek)
Heló még új vagyok itt és érdeklődnék hogy ki mit ajánlana a következő kocsimhoz:
Kia ceed 1.4 es (109 LE) benzines 2008 as ferdehátú hoz előre fékbetétet érdekelne hogy melyik jobb és hogy mennyi kellene belőle rendelni előre ha teljesen kiakarnám cserélni ? előre is köszi a választ.
Az 1,6 crdi LX excl. metálfénnyel legkedvezőbb ajánlata nekem 31e híján 5misi. Még bele akarom szorítani a kerékpártartót a tetejére, vagy mögé, vagy mittudomén hova, amelyik a kedvezőbb. Remélem sikerül, többre nem számítok.
Dehogy féltjük a kereskedőket... :) abban mindenki biztos, hogy úgy nem fog autót eladni ha bukik rajta...
Aa kérdés, hogy mennyire "mohó" és mennyi teret enged neki az importőr (mennyit enged a kereskedő felé)
és pont emiatt az a baj, hogy minden márkának más az árképzési stratégiája így nem csak a kereskedőn múlik... pl a vw "híres" arról, hogy ~15%ot kb simán le lehet alkudni (de állítólag a ford is), de egy japánnál állítólag már 5% is jónak számít... van ahol folyamatos "gyári" akciókkal játszanak, van ahol azzal lehet trükközni, hogy a kért extrákkal külön játszanak valamit ha a kereskedő ügyes...
ezért lenne jó tudni a KIA stratégiáját/ próbálnám megismerni az aktuális tapasztalatokat :)
Azért nem kell félteni a kereskedőket, van még miből kedvezményt adni, tavaly a PorscheHungáriánál 18 % kedvezményt adtak ügyvédeknek, orvosoknak, vállalkozóknak. És nem csak Audira, hanem a Skodákra is adták a kedvezményt, ami a Kia Ceed kategóriája...
nekem most egy kereskedő, ismerősön keresztül - még az nem éles alkudozásban - már mondott a kedvezményes listaárból is még 5%-ot... az meg már "egészjó"... meglátom mi lesz belőle ha majd élesben megy...