Nem tudom PBéla, hogy mit szólnál ha mondjuk azok a szolgáltatások amiket rendszeresen használsz egyszer csak 2-3* annyiba kerülnének mint most, mert hát az amortizáció megamiegymás....
A cégben bizony nekem az alkatrész, a szerszám, a gép, a szervizdíj annyiba kerül mint a svájcinak, a németnek, az osztráknak. Általában az én véremet szívják, hogy dolgozzak annyiért mint a kínai.
Az eszköz avulását rengeteg tényező befolyásolj... bár már régen tanultam de itt egy kis közgázos magyarázat:)
Neeee...
Nem könyvelési szabályokról beszélek hanem a CASH-ről. Tök mindegy, hogyan amortizálod a könyvekben a gépedet, a készpénzt elő kell teremteni rá és az bizony benne fekszik a gépben és jogos elvárás a tulaj részéről, hogy az a pénz legkésőbb 5 év múlva térüljön meg amellett, hogy a megélhetést is biztosítja. Igen, amikor megtérült, és még jó a gép, akkor bizony plusz profitot fog termelni, illetve akkor kezd valójában profitot termelni.
Néha a pénzügyeseket és a közgazdászokat is el kéne küldeni vállalkozni, de valami eszközigényesebb buliba, magyarul nem csak egy könyökvédő meg a tintaceruza az eszköz amivel dolgozik hanem egy komolyabb géppark.
Ezt az ugrást úgy mondod nekem, mintha én (s)írtam volna tele 2 oldalt a beruházás összegéről, megtérüléséről, a telepítés árának emeléséről és a kapitalizmusról. Na most ugorhatunk.
Ez az egész vita, de különösen pb hozzáállása, vagy nézőpontja a plazmatelevízióra emlékeztet, amikor beindult az áruhitelezés, és a kevésbé tehetős réteghez is eljutott. Sokan a gazdagok kiváltságának érezték a lapos tévét, nem egy fórumon lehetett találkozni magukból kikelt tehetősebb, vagy magukat annak tartó hozzászólókkal, akik azon hőzöngtek, hogy ez milyen dolog, be kéne tiltani, vegyen az, aki megteheti stb.
Jaj, ne viccelj már, hogy nem számít, amikor a beruházott összeg megtérüléséből vezette le az optimális, vagy gazdaságos telepítési árat. Nem akarok közgazdaságtanból vitát nyitni, tekintve, hogy nem is vagyok az, de azért számold ki a telepítést, ha már úgyis mindegy és öt milliárdot ruház be egy kétfős cégbe.
Itt ulok egy mukticeg targyalojaban, ami kb 20m2, es a plafonon kett darab kazettas belteri de mindketto dupla meretu, minek ekkorak?? GEA gyartmanyok, kb 15 evvel ezekott epult..
"autó 5 év felett illik új, mert széthajtják, pl Dokiék símán beletolnak 100.000km/év akkor az nem fog 5 évet menni, stb"
amikor én nyerőgépes területi képviselő voltam én havi kb 5-6 ezret mentem (az nagyon sok!!! évi 100 ezer km futás esetén -azaz napi kb 400km!!! mikor dolgoztak????) na mindegy a lényeg 0 km es autót (2,4m új ár Clió) 6 évvel és kb 400 e km-el még mindig el lehetett adni 700 ezer ft-ért!!!
tényleg nem akarom szétoffolni a topikot, de még annyi:
"Mivel a kezdeti vett eszköz legyen 25mFt, 5 év alatt leírod nullára, de ha kell 5 év múlva 15M-ért cserélni, akkor neki 40m-t kellett kitermeljenek az eszközök..."
az sem 40 mill hiszen 5 év alatt már - elvileg - megtermelte az eszköz az árát, nem? Az új eszköznek megint lenne 5 éve hogy kitermelje magát... ezért az amortizációs költségeket a nem sorolják a beruházás tényleges működési költségei közé. Az amortizáció alapvető funkciója az újratermelés feltételeinek megteremtése, tehát az értékátvitel biztosítása.
Az értékcsökkenési leírás tervezése csupán azért szükséges, mert a számviteli törvény alapján ez a költség adóalap csökkentő tétel, és így a vállalkozás adózott jövedelmének kiszámításához feltétlenül szükséges.
ON
megyek dolgozni, hogy ki tudjam fizetni a klímám beszerelési költségét, és ez tényleg komoly!
Pénzügyileg helyes amit írsz, de sok esetben az 5 éves gép igenis cserére szorul. bár egy több tízezres koronás lyukfúró nem megy 2 évet se, ha sokat használják
Egy hornymaró tárcsa pár, vagyon.
autó 5 év felett illik új, mert széthajtják, pl Dokiék símán beletolnak 100.000km/év akkor az nem fog 5 évet menni, stb
A kolléga számai se jók, csak nagyon sarkos példának, de a tied se jobb semmivel.
Mivel a kezdeti vett eszköz legyen 25mFt, 5 év alatt leírod nullára, de ha kell 5 év múlva 15M-ért cserélni, akkor neki 40m-t kellett kitermeljenek az eszközök, mivel a kezdeti beruházás + újra beruházás összege kell, amit újra le tud majd írni
eredménytartalék >> beruházási tartalékba átvezet év kezdetén
Nem lehet ész nélkül árat sem emelni, egyszerűen azért mert nagyon sok embernek nincs annyi pénze, hogy ezt megfizesse. Sokan élnek havi 100ezer nettóból vagy alatta. (tudom annak minek a klíma, de ha az a szolgáltatás jogosult emelni a korábbi indokok miatt akkor mások is!!!)
Nem tudom PBéla, hogy mit szólnál ha mondjuk azok a szolgáltatások amiket rendszeresen használsz egyszer csak 2-3* annyiba kerülnének mint most, mert hát az amortizáció megamiegymás.... nyilván együtt érzően bólogatnál, és biztosan megsimogatnád mondjuk a fodrászod buksiját és a zsebébe dugnál még egy bónusz 5 ezrest - a 8 ezres hajvágás után - mert hát az ollót is meg kell venni valamiből :/
"Tegyük fel, hogy 25 millió forint beruházás van egy klímás cégben. Ezek autók, gépek, eszközök. Tehát NEM a forgóeszköz, azaz a raktárkészlet. Ezeknek az állóeszközöknek 5 év alatt meg kell 100%-ban térülniük..."
Ez nem igaz! Valóban van 5 éved, hogy a költségekből levond az amortizáció értékét, de NEM kell 5 év alatt megtérülni az állóeszköznek!
Az eszköz avulását rengeteg tényező befolyásolj... bár már régen tanultam de itt egy kis közgázos magyarázat:)
Hasznos élettartam: az az időszak, amely alatt az amortizálható eszközt a gazdálkodó a várható fizikai elhasználódás, erkölcsi avulás, az eszközök használatával kapcsolatos jogi és egyéb korlátozó tényezők figyelembevételével várhatóan használni fogja; (ez pl egy autónál biztosan nem 5 év)
Maradványérték: az üzembe helyezés időpontjában az eszköz meghatározott, a hasznos élettartam végén várhatóan realizálható értéke. Nulla lehet a maradványérték, ha annak értéke valószínűsíthetően nem jelentős. (csak sacc, de 25 milliós állóeszközpark (nem könyv szerinti hanem valódi, tehát termelő) értéke 5 év múlva biztosan nem 0Ft!, vagy ha mégis akkor ott valami nagy baj van)
A leírás történhet:
Bruttó érték alapján:
lineáris,
degresszív
teljesítményarányos,
évek száma összege,
abszolút összegű.
Nettó érték alapján:
állandó kulcs alapján,
termeléssel arányosan.
A lényeg: nem 5 év alatt kell 5 millát megkeresni.... de ha mondjuk - a játék kedvéért - 5 év múlva 0 az állóeszköz értéke akkor a következő 1-2 év alatt megtermelt többlethaszon - hiszen az eszközök az idő alatt is még bőven termelnek - kié lesz? Vagy akkor csökkentsen árat?
Nagyon ráérzel a dolgokra. Szerszámok isviszik rendesen a hasznot. Nálunk a szerelők prémium munkásruhát kapnak, okostelefonjuk mellé kapnak 3-5 GB netet, stb...
Ma volt a mestervizsga utolsó vizsgája... Hiába értem haza 18:00 ra, el kellett menni a fiuknak segíteni 19:00 től hajnali 1 ig, mert csúszásban vannak....reggel 5:30 kor ugyanúgy kelek
Itt keresztbe kasul 40e körüli telepítési pénzekről volt szó.
De nagyon egyszerű a matek. Számoljunk egy kicsit. Tegyük fel, hogy 25 millió forint beruházás van egy klímás cégben. Ezek autók, gépek, eszközök. Tehát NEM a forgóeszköz, azaz a raktárkészlet. Ezeknek az állóeszközöknek 5 év alatt meg kell 100%-ban térülniük. Ez évente 5 millió forint, azaz havi ~400.000, 20 munkanappal napi 20.000 forint. Magyarul innen indul a cehh, azaz 2.500 forintos óradíjtól. Itt még nincs munkabér, nincs évi 1-2 millió a tanfolyamokra, minősítésekre, egyéb igazolványokra, kutyafaszákra, csak az állóeszköz amortizáció van.
Egy darab normálisan megfizetett alkalmazott havi 400.000 Ft. Ketten járnak szerelni, ez 800.000. Ez már napi 60.000 Ft, azaz óránként 7.500 Ft. A tulaj/főnök még egy kanyi grand fizetést nem kapott, azért ő hadd keressen kétszer annyit mint a dolgozói, ez megint havi 800.000, azaz már napi 100.000 forintnál illetve 12.500 forintos óradíjnál tartunk.
Még nem számoltunk a cég rezsijével meg ha netán az irodában/boltban ül egy titkárnő, azzal sem. Akkor már bőven 15.000/óra felett tartunk, minden munkanapra az évben minimum 120.000 forint munkadíj bevétellel.
A képet egyedül az tudja feljavítani, ha a klímán amit eladnak van pénzük. Ezt nem tudom mennyi, de 10-15%-ot saccolok. Ha felraknak napi 8 órában 2 klímát, az nettóban 400e-600e közt lehet, azon keresnek 50-100 körül. Az üzleti modell valószínűleg ettől működik, meg attól, hogy nem napi 8 óra a meló hanem 10-12 és néha szombaton is, meg nyilván nem mindenről van számla.
De az egésznek az alapja az, hogy az amortizációt és az alap cégrezsit (ami akkor is van ha nincs munka) ki kell fizetni. Ez könnyen lehet havi 1 millió is. Nyilván a valódi kulcs számokat nem fogja elárulni senki, például, hogy mennyi az árrés a klímán valójában, mennyi a forgalmuk belőle, mennyi pénz nem lát számlát, de ha így nézem, karcos és vékony jég a klímázás, nem véletlen, hogy olyanok a piaci állapotok amilyenek.