Tudom, hogy van már Lancia topik, csak ott nincsenek Kappa tulajok, akikkel meg lehetne vitatni a típust. Tervezem egy Kappa vételét, de szeretnék tulajdonosokkal értekezni róla, tesztek/népítélet alapján nagyon jó lehet, és nincs annyi hibája, mint amennyit egy olaszról gondolna az ember(egyébként imádom az olasz autókat), ugyanakkor több tulajdonos megkérdezése nem ezt támasztja alá.
Szóval Kappa tulajdonosok, légyszi segítsetek! Vegyek? Ne vegyek? Jöhet minden info! Képek eladó Kappák is jöhetnek, bármi, ami a típussal kapcsolatos!
Kösz előre is.
"Én GS300-ba zuhantam majdnem bele, az utolsó pillanatban léptem vissza."
Én meg momentán épp IS 250-be vagyok szerelmes. Esetleg van tapasztalatod ezekkel? Tudok egy valóban keveset futott példányt reális pénzért, egyelőre vajúdás van a részemről. Mi az, ami visszatartott Téged a GS-től? (ha publikus)
Már Henry Ford óta tudjuk hogy jó autó az új autó :) Nekem már a Toyota is kicsit kiábrándító úgy, hogy beleláttam a mélyébe. Lényegében amit szoktak ajánlani az Hybrid, illetve a benzinmotorok, csakis kézi váltóval (abból is leginkább az 5ös). A VVTi-knél, illetve a 95-ös évjáratnál a Carina E-knél előfordulhat olajevés 2000-2005 között (gyűrűzés, vagy gariban cserélt motor), 2006-ban lengyelországba tették ki a váltók gyártását, egyik csapágy megadja magát kb 60e-nél (persze javításál megkapja a jót). A 2.0 VVTi-nél a hengerfej csavarja jön ki, a dízelek az 1.4 D4D kivételével betegágyak.
Még nem tudom milyen lenne a köv kocsim, ha Sanyi mondjuk csapágyas lesz. Most pár évig nem akarok új kocsit, valszeg vennék még egy Kappát: öreg, nem szapora, a beltér recseg ropog, de van benne feeling.
Egyfelől elég mezei a dizájnja, mert ma szinte csak a jel különbözteti meg az elején az opeltől, kiától, Hyundaitól stb-stb. Viszont a kombi seggén azért látszik szerintem, hogy mégis csak van valami kis olasz vérvonal.
Egyébként én is pont a 2000 utáni kiábrándultságom miatt gondolkodtam el rajta. Van a punto cabriom , amit nagyon szeretek - talán sosem adok majd el. Talán most már neki tudok majd állni évvégén a Beta Coupé befejezésének is.
Viszont a jelenlegi állás szerint mégsem akar az asszony harmadik gyereket, így okafogyottá kezd válni a Mitsubishi Grandis - főleg, hogy lassan a babakocsit is elhagyhatjuk örökre.
Az idegesít, hogy a használt autóknál mindig jön elő valami hiba. A Kappánál belefáradtam anno, a Puntonál szerencsére csak kevéssel van dolgom és jellemzően könnyen olcsón szerelhető. Viszont a 2000 utáni autókat nem szeretem már szerelni. A Grandis is úgy kezdte, hogy új önindító 80ezerért, Aztán -szerencsére öcsém alatt az ő költségén - trélerezni kellett Németországban egyszer, mert megadta magát az autópályán az üa. szivattyú. Azóta nincs vele különösebb gondom, de mostanság pl lassan tűnik el belőle egy kis hűtővíz. Minden hónapban kell pár decit rátölteni egyszer.
Öcsém ugyancsak iszonyúan beszopott a 156 Crosswagonjával. Pl tavaly szicíliai nyaraláson kétszer kellett vontatni és kint kellett megszereltetnie.
Szerintem tök mindegy, hogy mit vesz az ember, egyre fiatalabban válnak egyre kevésbé megbízhatóvá az autók.
Én viszont szeretnék többet külföldre mászkálni - most hogy nődögélnek a gyerekek és újra megtehetem. A Grandis idén 10 éves, idén köthetek rá utoljára Assistance biztosítást az utasbiztosítás mellé. Nálam ez paranoiává kezd válni de egyre jobban félek idős autóval külföldre menni.
Egy vadiúj 1.4-es tipoval haláli nyugalomban lennék. Egyrészt a motorterébe nézve mintha a punto-m 1.2 16V motorját látnám egy az egyben . Én bízok abban a motorban és szedtem is szét már többször is. Bárki bármit mond - szerintem ez egy jól szerelhető, megbízható és strapabíró motor - ha rendesen karban van tartva.
Márpedig egy nullkilóméteres motor nálam kezdve nem 20-30ezres olajcsere periódusokkal szerintem az is marad.
Nekem egy ilyen szívó benzines Tipo pont a '90-es éveket idézi. Egyszerűen alig van, ami elromolhat benne az az első 5-10 évben. Emellett illeszkedik is az autózási szokásainkhoz, mert mi legtöbbet városban, elővárosban autózunk. Rádásul a fogyasztása még akkor sem vészes benzines létére, ha mindenhez hozzáadok két litert :) ..
Egyértelműen nem egy erőgép, viszont szerintem még épp nem tartja fel a sort. Régen volt még a régi fajta Tipom - az is 1.4-es volt és nagyon szerettem azzal a motorral is. Ez nyilván nehezebb és a helyi márkakereskedő értékesítője szerint nem biztos, hogy a kombi is kijön majd a sima szívóval.
Viszont abból indulok ki, hogy az 1.2 16V punto cabrio-m 86 pacis 1050kg mellett, míg az 1.4-es Tipo kb 1200 kg 95 paci mellett. Azért a puntommal is lehet még picit huncutkodni a 0-120km tartományban.
Tegnap pl az 1100 kg-os céges Fiat Dobló Maxinkkal hoztam 60 tábla gipszkartont haza Veszprém mellé. Ez velem együtt saccra 1300-1400kg terhelés (1000kg a megengedett :) ..) 95 pacis 1.3 MJTD motor van benne. Ilyen extrém terhelés mellett is simán tudtam vele pályán 120-130-al menni. Az autót elviszi, de ökörködéshez persze kevés.
Régen nagyon száguldozós voltam ifjú koromban, de mára már lenyugodtam. Egyre több a trafi, egyre több a gyorsforgalmi út - nincs már akkora késztetésem rá.
Nem egy rossz ötlet és komolyan elgondolkodtató. A limó talán még picit keleties, de a ferdehátú és a kombi szerintem nagyot szól majd.
Be fog jönni ez a józan koncepció, hogy kicsit visszavesznek ezekből az agyonbonyolított holmikból és kicsit realistább ésszerűbb szerethetőbb modellek is készülnek.
Most ebben valahol úttörő a Fiat, de hamarosan más gyártók is kijönnek hasonló modellekkel.
Nem rossz ez a Fire blokk pláne így cca 30 év fejlesztés után.
Nézzétek meg találomra akármelyik fórumot a valódi autórajongás java megáll az ezredforduló előtti járgányoknál szinte kivétel nélkül mindenütt ez a téma. És nem igaz hogy ennek pusztán csak anyagi okai vannak, nem igaz.
A Youngtimer kategória a sláger, hódít. Talik rendezvények sora. És ez nem véletlen, átlátható józan felépítés egyszerűbb megoldások ezt hiányolja mindenki laikus, hozzáértő, szakmabeli, mindenki.
Két éve majdnem. ;) Érden az egyik szomszédnál volt egy 9,v 10 éves kombi. 2,5T bőr, meg ami kell. 280eft. Csak angol. ;) Még a cégbe is bevett volna, hogy "használhassam" :O
Én - másik fórumon már beszéltem róla - most épp abba az irányba kezdek hajlani, hogy az építkezést befejezve és anyagilag újra feltöltődve visszatérek a japánról olaszra. Konkrétan az a tervem, hogy veszek egy 1.4 16V fire motoros benzines új Tipo kombit (már ha árulják majd azt is az 1.4 szívó motorral). Nem Lancia, nem japán, de egyszerű, mint a faék, viszonylag nagy, valahogy még csak ki is néz és nullkilóméteres.
Megtartom 5-10 évig - évi max 10-15e km mellett akkor sem lesz benne sok. És bízok benne, hogy olajcserén túl nem látom majd a műhelyemben.
A prémium autó: sok szolgáltatás, nagy a típuson belüli variációk száma, hosszú extralista, kifinomult, bonyolult (drága) megoldások, ennek megfelelően nagyon drága fenntartás.
Ha gyakran elromlik, az nem a prémiumkategória irányába megy.
LS400: méregdrága tud lenni használtan.
Én GS300-ba zuhantam majdnem bele, az utolsó pillanatban léptem vissza.
Létezik olyan prémium autó, amivel viszonylag kevés a probléma? :D
Igaz Toyota fórumon sosem követtem a Lexus tulajokat. Egy LS400 van csak a látóteremben, szép, baba meg minden, átmegy vizsgán, de ha odaadnák ajándékba egy másik autó árát rá tudnám költeni csak a légrugóira. A szélvédő feletti rozsda is el tudna vinni nem kevés pénzt, azt a 3 hónap állást is el szokás hallgatni, mire találtak gázpedál vezérlő elektronikát emberi áron.
Igen, lehet jobban állna neki egy 16-os felni, de a kocsihoz kaptam két garnitúra 15-öset, 3 éves 195ös téli Pirellikkel, meg vettem egy garnitúra 0km-es Hankookot a képen láthatóakra. Annyira nem érdekel ez a kinézet dolog, hogy nekiálljak csencselni, matekozni. Meg ha épp nem a pályán tolom bele a kilométereket, akkor Borsod, útnak nem éppen nevezhető aszfaltmorzsáit pusztítom. Szóval komfort miatt sem nagyon érdekel a nagyobb méret.
Abban nem hiszek, hogy a 195 helyett 205ös gumi mérhető mértékben jobban pusztítaná a futóművet vagy a csapágyakat, elvégre gyári méret, bele van tervezve.
Ma este az anyós oldali kapcsolót próbáltam direkt megtáplálni. Multiméterrel kicsengettem a testet, arra érintettem a negatív pólust. A másik három saruhoz próbáltam a pozitívot, de semmi nem történt. Utoljára mikor a két ablak egyszerre lement, a vezérlő reléi kattogtak folyamatosan, azért gondolom, hogy ott lehet a baj. Még egy próbát holnap este teszek. Leveszem az ajtókárpitot, és a motornak próbálok közvetlen delejt adni.