Korábban is láttam már ezt az írásodat és a képeket, nagyon tetszik.
Egy észrevételem lenne a végéhez, ahol ezt írod: "A fekete szövet a talaj tavaszi felmelegedését elősegíti."
Pont ez (is) volt a téma zöldség szakmai modulunkon, és fel lettünk világosítva, hogy a fekete fólia nem segíti a talaj felmelegedését, csak a gyomok elfojtására alkalmazzák, a talaj melegítésére az átlátszó fólia jó (pedig mi is úgy gondoltuk, hogy a fekete fólia is jó erre, de nem). És akkor vannak a különböző színű (kék, lila, zöld) fóliák, amik elvileg gyomirtásra és talaj-melegítésre is jó, de a tanárunk azt mondta, hogy a saját tapasztalatuk az, hogy a gyomokat nem hatotta meg a különböző színű átlátszó fólia, az alatt is nőttek. A fekete fólia felett lehet melegebb a levegő, de ez későbbiekben - pl parinál - kényszeréréshez vezethet, tehát akkor nem előnyös.
Zölden nem olyan erős, mi sokszor még úgy megesszük éretlenül, mint a hegyes erős-t pl. Idén vetettem magamnak Faludi paprikát, ez TV-paprika kinézetű, de csípős. Volt már egyszer és akkor nagyon bejött, mert nem túl erős és elég finom.
Érdekesség: A Soroksári Tangazdaságban van az egyetemnek egy nagy fóliaháza, ebben nevelnek kőzetgyapoton paprikákat. Mivel kísérleti üzem, ezért több félét is, köztük pl Balaton F1 fajtát.
A tanárnő mondta, hogy finom ugyan, de kb eladhatatlan, nem is terjedt el, ugyanis csípős TV-paprikára nem nagyon van kereslet. Ha csípős, akkor a hegyes-hosszúkás fajták a menők. Ez a Faludi, amit én vettem, hasonló hozzá, bár nem töltött paprikának csináljuk meg :).
Ilyet vetettem én is :). Bár én bohócsapkának hívom, de ugyanaz. A család követeli minden évben, tényleg nagyon jó :). Ez a fetasajtos-olajos töltött paprika nagyon tetszik, így vacsora előtt meg is hozta az étvágyam (mondjuk már e nélkül is volt :D).
Csírázik a krumplink így nyitásnak én is vetek krumplit na nem sokat. Több réteg fátyolfóliával takarom. Elvileg jó időt mondanak jövő hét végére remélem tudok haladni.
Ma dugattam hagymát a Stuttgarti óriást. 300 db került a földbe sűrű esőzés közepette. Maradt az 1 kg-ból még kb. 50 db ez azt jelenti hogy min. 350 db dughagyma esik az 1 kg-os kiszerelésbe. Tudni kell nem kicsik a hagymák.
Utólag azt mondom nem volt értelme erőltetni a melót tiszta sár volt minden. Főleg én. Raklapokon deszkákon araszolgattam csúszkáltam. No majd nekifutok jövő szombaton a lila hagymának és a fokhagymának is. Ha minden igaz tudok szerezni fokhagymát 400 ft-ért még. Közben ma megérkezett a Napoly F1 sárgarépa magom vetek belőle fólia alá is.
Sajnálattal tapasztalom ,hogy a ZKI magok milyen gyatrán keltek ki a saját magokhoz képest ( a felső sor saját mag az alsó a ZKI -s ) , kb. egyforma mennyiségben voltak szórva . Várható még , hogy tovább kelnek ki ? ma 2 hetes .
Érdemes lenne, éjszakára be tudnám menekíteni a fagyok elől. Csak ne lenne mindig annyi cserepes növényem... Minden évben elhatározom, hogy csökkentem a számukat, de nem szokott sikerülni.
Szerintem egy tövet azért ültess inkább cserépbe, az a biztos. Nekem az erkélyen is szokott lenni egy tő, az akkor is terem, amikor a kertben már rég elfagyott.
Kaptam ajándékba tulipánpaprika magokat. Nem terveztem ugyan, hogy ültetek ilyet, de ha már kaptam, illett elvetni. Eddig 4 palántám van belőle, 2 mag még csírázik, szóval ha minden jól megy lesz 6 tő. Van rá remény, hogy legalább pár szem beérik? Nálunk sajnos hamar jönnek az első fagyok. Ha nem érik be, éretlenül se rossz, ugye?
Háát, nálam egyszer másnapra lerágták a frissen kiültetett palánták egy részének a csúcshajtását. A paradicsomok körül is állandó őrjáratot kell tartanom. Mikor megerősödtek, már nem eszik a levelét, csak a bogyókat, de a fiatal növényekét igen. Fajtafüggő is valamennyire, úgy vettem észre, hogy a Mexikói mézet kedvelik legjobban.
Dehogy riasztja! Fölzabálják, ahogy kikel, azért kell palántát nevelnem. Nem riasztónövény lesz, tapasztalatom szerint csigák esetén ilyen nincs, csak olyan, amit nem esznek meg.
Csak levélpetrezselyem lesz, a csigák miatt palántának. Tavaly bevált a módszer, és már láttam egy csomó fiatal meztelencsigát a kertben, úgyhogy számolni kell velük.
A fóliában már pár hete el van dugdosva a hagyma, mást még nem vetettem. De a retket talán már lehetne, ha nagy hideg jön, le tudom pluszban takarni fátyolfóliával. A saláta (Kobak) palántázva lesz, még ládában vannak, de szépen fejlődnek.
A kertben nagy a sár. Tegnap kiástam a paradicsomkordon szélső sorából a málnát, sikerült találni rá befogadókat. Hát nem volt ideális ásáshoz a talaj, de örültem, hogy meg tudok szabadulni tőlük, és nem kell kidobni. Már megjelent a szomszéd sorban is a málna, gyorsan kiszedtem, amit láttam. Persze nem áltatom magam azzal, hogy ezzel végleg málnátlanítva van a terület, de most tiszta.
Én annak idején az angolkertes Ágicza blogján keresztül keveredtem ide, a Gazlapot csak jóval később láttam. De nem sokat olvastam belőle, elrettentett a csicsás, izgő-mozgó vacakokkal teli külleme.