A numizmatika éremgyűjtés beszélgető fórum azzal a céllal nyílt meg, hogy a régi és új pénzérmék, bankjegyek gyűjtői tudjanak itt eszmét cserélni.
Az alaptéma a gyűjtés, rendszerezés, egyes darabok azonosítása, és egy kis pénztörténeti csevej.
Itt lehet bemutatni egyes kérdéses darabokat, kérni a hozzáértők segítségét a beazonosításban, esetleg hozzávetőleges értékelésben.
Miután a reklámozási tevékenység fizetős az index alatt arra legyünk különös figyelemmel.
A fentiektől eltérő, az egymást ingerlő hozzászólások topic rombolásnak minősülnek az ilyenekért tiltás jár.
A Numizmatika címszó alatt pénzekkel, pénztörténettel foglalkozó történeti segédtudományt értünk legfőképp ehhez tartsuk magunkat.
Azert is mert az aEg-EF tartas igen tag, foleg ha a szubjektiv faktort is belerakjuk :)))
30-50 ezer igy kep nelkul.
Sima X polturasok, tehat VJN eseteben rengeteg veroto valtozat letezik, de a minoseget emelnem ki inkabb ami az arat dontoen meghatarozza. Illetve kicsit konkretabban kene leirnod (vagy kepet berakni) melyik X polturasrol is van szó?
Picit felreerthetoen irtam: a fb csoportokat nagyon jo kezdemenyezesnek tartom, inkabb a platformmal kapcsolatban gondolom ugy hogy nem a legmegfelelobb.
Az érdekelne, hogy a X polturásoknál melyik verető változatok számítanak ritkáknak(főleg az átvésett évszámosok érdekelnének). Illetve, hogy te árban hova raknál egy X polturást aEF-EF tartásban egy ellen jeggyel?
Nincs baj ezzel a zsebalbummal praktikus és jó anyagból is van. Használok én is hasonlót és Numis albumot+lapokat azok is nagyon profi minőségűek. A 35ös 2 pengős meg simán meglehet :)
Probalom ertelmesen osszefoglalni a gondolataimat, melyek a bejegyzeseddel kapcsolatban felmerultek bennem.
Tehát, rolam annyit, hogy korabban ugy indultam ezen a forumon mint most te. En is az itt (akkor még) jelenlevo, nagy tudasu kollegak segitseget kertem. (Nehanyan meg mindig olvassak ezt a forumot es esetenkent valaszolnak is.) Mikor evekkel ezelott csatlakoztam, meg hasznos es hasznalhato volt. Aztan megjelent egy illeto aki tobb nicken is trollkodott. Ez annyibol orvosolhato volt, hogy ha jol emlekszem akkor mar szurni lehetett kinek a hozzaszolasait lasd es kiet nem. Viszont addigra mar sokan elpartoltak a forumtol.
Személy szerint amikor egy (azthiszem maig aktiv) kollega aki ertelmes hozzaszolasokkal epitette a topikot kitalalta, hogy az en nickem is egy ezek kozul es nem fogadta el a vedekezesemet, lejaratva ereztem magam. Az akkor meg aktiv tagok kozul senki sem gondolta az ellenkezojet (vagy nem akart belefojni a vitaba) igy toroltem a regisztraciomat. (Ekkorra mar en is igyekeztem segiteni, amiben tudtam!)
Az egyre ritkulo bejegyzeseket tovabbra is olvastam
Erzesem szerint a forum nem mindig volt rendesen moderalva. Itt jegyeznem meg, hogy vicc ami a vakera linkekkel kapcsolatban tortent... de hat pénz beszél.
A magyar online numizmatikai elettel kapcsolatban osszessegeben sincs tul jo véleményem. A fb oldalak erzesem szerint nem a legjobbak es talan nem is lesznek. Volt olyan blog ami nekem nagyon tetszett, de ugy latom az is elhalt.
Jelenleg, ha pl okori ermevel kapcsolatos valaszt keresek, azt kizarolag angol nyelvű forumon teszem! Ez szomorú. Igény lenne egy jo es jol moderalt forumra!
Korabban azt gondoltam, hogy az információk "visszatartasa" mögött a "tudas hatalom" elve all. Ergo, ha egy ritka veretet nem ismer fel a vakeran mas, akkor nem lesz olyan magas az elkelesi ár. Azonban most mar inkabb azt gondolom, hogy akik itthon komoly szakertelemmel rendelkeznek azok jelentos resze nem hasznalja ezeket az online feluleteket.
En magam, fiatal korom ellenere tobb mint 10 eve gyűjtök, azonban a papírpénzek világa eddig kimaradt az életemből, igy sajnos a kerdesedre nem tudom megadni a valaszt! Azt tudom jotanacskent adni, hogy annyi szakirodalmat szerezz be amennyit csak tudsz! (Van egy okolszabaly is, miszerint annak az osszegnek amit a gyujtemenyedre koltesz, bizonyos -talan 15- szazalekat koltsd szakirodalomra.)
Talan te irtad, hogy az a bizonyos 2 pengő hianyozni fog... ha maradsz ennel a teruletnel, akkor biztos vagyok benne, hogy elobb-utobb meglesz az! Hasonlitsd ossze az 1906-os 5 koronassal, na arra mar nem all az allitasom... :D
A hozzaszolasom valószínűleg nem epp lelkesítő, de örülnék ha nem adnád fel, mert szukseg van a kerdesekre es a valaszokra is!
Ez egy jó topik lenne, de az esetek többségében nagy a pangás, csak ritkán érkezik válasz a kérdésekre, gondolom legtöbben facebookon aktívabbak.
Ez elmúlt írásaim láttán én sem számítok sok jóra kérdésekkel kapcsolatban, a Pengő korszak vagy ennyire nem érdekli a topiktársakat, vagy csak lusták válaszolni, vagy nem is tudják a választ, amit én azért kétlek.
Nos, egy utolsó kérdést azért még felteszek, bizakodva abban, hogy valaki válaszol. Ha nem, akkor maradok olvasója a topiknak, de ahogy látom egy héten egyszer elegendő lesz belépni.
Tehát a kérdés.
Az 1930-as papír 20 Pengős bankjegyeknél tűnt fel, hogy elég sok eladó darabbal találkozni, de ezeknek a 90%-a többször hajtott, esetleg szakadt, foltos, rongyos állapotban lévő salátadarab.
Miért van az, hogy ebből a címletből ilyen kevés maradt fent jó állapotban?
Én csak gyűjtögetek, olcsóbb darabokat, de képben nem vagyok... :-)
a bal alsó után veret, remélem a többi nem az
Sőt, szívesen olvasnék róluk szakmai szemmel íródott véleményeket, jó tanácsokat, elemzéseket.
Például milyen típusok léteznek (munkácsi, nagybányai, kassai...) miért van ennyi féle-fajta, a pirosabb színűek miért korrodálódnak sokkal hamarabb, melyek a legsikerültebb példányok, honnan lehet tudni hogy biztosan hamisítvány... stb
Még egy kérdés egy kezdőtől:
Olvastam hogy létezett négy polturás érme. De még nem láttam, hogyan nézett az ki? Nekem 1, 10 és 20 polturásaim vannak.
Több hosszabb-rövidebb tanulmányt olvastam már a késő középkori pénzhamisítás kérdéséről, de ezek közül a leginkább dr. Kahler Frigyes írását ajánlom A Magyar Numizmatikai Társulat 1971-es évkönyvében. Remekül, jól érthetően összefoglalja ezt a kérdéskört, tisztázza a hamisítványok típusait, időrendjét, anyagát. Minden alább felmerült kérdésedre, felvetett gondolatodra választ kapsz belőle.
Köszönöm az infót! Azt tudtam, hogy Ferdinand dénárokat szakmányba hamisították akkoriban, de amennyire tudom az is ezüst volt, csak nem kicsit hígítva/ötvözve.
Valszeg réz is készült, de a réz egy rohadtul princos anyag, nem csak szublimál mind atom, hanem a korrózió is szereti. Puha fém, szinte minden zabálja /sav/lúg/ jóétvággyal annak aránylag roppant híg elegyében is.
Ez végett gondoltam arra, hogy rézből nem nagyon maradhatott fent belőle mennyiségben.
Korabeli hamisítvány. Mivel viszonylag szép állapotú, jól látható az éremkép, szerintem párszáz forintot megér egy olyan gyűjtőnek, akit kifejezetten érdekelnek a hamis pénzek. Egyéb esetben ezek a 16. századi denárhamisítványok nem ritkák, csak amiatt nem nagyon találni a neten, mert gyakorlatilag eladhatatlanok.
Kétség sem fér, hogy Miksa 1564-1576 denárt volt hivatva helyettesíteni anno. Fura szilikát-szerű képződmény volt az érme címeres oldalán. Kicsit megpiszkáltam, repedt. Órás csavarhúzóval finoman aláfeszítettem, lepattant. Alatta réz a cucc!
A másik oldalon ami csillog, az ezüstözés, alatta szintén réz a kopások alapján. Ütős a smiley, ami Máriát és a kis Jézust ábrázolja! :D :D :D
Vélemény erről? Ér ez valamit? Nem tudom mennyire sűrű a Miksa korabeli fals érme, a neten zéró darabot találtam...
Láttam már én is sok furcsaságot, de ez az ember ez bizony nem beépített ember, a jelek szerint nem.
A másik témával kapcsolatban végül is igazad van, de átlátszó, nem átlátszó, ha jobban belegondolsz a legyártott termék megvédése racionális üzleti lépés, de ez a nullás tologatás-licittörlés viszont cseppet sem életszerű, max Pistikénél aki maga is 0-ás és eladni próbál.