Néhány növény nálam is elérte az évszakra jellemző állapotát.
A 3 hetes januári fagyos idő miatt február elején még minden nagyon le volt maradva. A fák is, meg a tavaszi hagymások is, azok még csak februárban kezdtek megjelenni, más években újévkor már kint van a tulipán meg a nárcisz első levele. (Van olyan nárciszom tulipánom, jácintom, amelyik még csak most pár napja bújt ki, mások viszont már majdnem akkorák, mint máskor szoktak, egy hét alatt hihetetlen módon beindultak.)
Ma voltam almát és körtét metszeni, és nagy meglepetés ért: a kertem - a rengeteg víz meg az állandó csepergős idő ellenére - átállt nyári üzemmódra.
Ami azt jelenti, hogy nyáron, ha éjszaka esik 10 mm eső, akkor délelőtt 10 óra felé már lehet kapálni. És ezt nem egy homoktalajon, hanem egy jó vízháztartású, erősen agyagos vályogon.
Két napja még akkora ragacs volt, hogy a fél kertet a bakancsomon hurcoltam.
Erre ráesett még vagy 8 mm, tegnap este még 2.
Ma 11 óra tájban egyszer csak azt vettem észre, hogy a föld kezd szürkülni, ami a tavasz jele, csak veteményezés előtt látni ezt először. Fél egykor már rendesen világosszürke volt. Igaz, 17 fok és meglehetős szél kellett hozzá, de akkor is.
2 arasszal a talajvíz szintje felett.
Persze, ez még nem a veteményezéshez való minőség, mert éjszaka a ragacsos alsó rész fel fogja áztatni a tetejét, de ha lesz még a héten két napos nap, meg az előrejelzések jók, és csak pár mm fog esni, akkor szombaton felrotázom a fél kertet, hétfőn éjszakás vagyok, tehát hétfőn vagy kedden veteményezés, ha minden jól megy. :)
Erre utaltam én is, jó pár héttel előbbre vagyunk szerintem idén. Nálam is éledeznek a ribiszkék és a josták. A dézsában nevelkedő mézbogyóm is elkezdett hajtani már jó 4-5 leveles. Igaz még nem túl nagy, mivel éppen hogy csak egy kis ágat szakítottam a kertészetben egy amúgy is elég kicsi bokorról, így nem került semmibe. :D 2500 forintért vesztegettek egy 1 literes konténerben lévő 40 cm magas növényt. Rablásnak tartottam, így ezt láttam ésszerűbbnek. Azóta meggyökeresedett és növekszik, bár még épp, hogy csak kilátszik a földből.
Köszi, amit írsz, a metszés irányára mindig nagyon figyelek, a fügéknél is sokszor nagyon folyik a leve, ha éppen olyankor metszek, így tudom, hogy figyelni kell. Ma mindenképp valahogy a sár ellenére betipegek a szőlőmhöz és megnézem hogyan is áll. Déli falon fut így sok napfényt kap, ma is sütött rá a nap, így lehet, hogy gyorsan elindul benne a keringés. Jó lenne a héten, maximum a hétvégén. Jó eséllyel még nem indult meg a nedvkeringése.
Nálunk meg épp mostanra lett jó, kora reggel óta hajladoztam rendesen. Elvetettem a borsót, Kobak salátát, retket, valamint a leendő paprika-paradicsom-padlizsán ágyásokba egy csomó mustárt, addigra pont megnő védőnövénynek, utána pedig máris lesz takaróanyag - remélem.
A szőlő akkor kezd könnyezni, ha már megindult benne a nedvkeringés. Ha lehet, ezt az időt ne várd be, korábban végezd el a metszést. Ha mégis, akkor arra ügyelj, úgy vágd, hogy a metszlapról ne tudjon a nedv az alatta lévő rügyre ráfolyni.
Valamikor márciusban metszettem tavaly. Általában a február még elég hideg, bár metszeni már lehetne, csak lefagy a kezem :D. Én a fákkal együtt szoktam a szőlőt is, most már pár hete lehetne metszeni. Két hét múlva tervezem a metszést, mert most vasárnap nem tudok menni a telekre, utána meg igen :).
Szóval jó lesz egy-két hét múlva szerintem. De volt olyan, hogy áprilisban metszettem, na az már elég késői, de baja nem volt, csak könnyezett kicsit. Azért kiszáradni nem fog.
Tavaly te mikor metszetted a szőlőd? Én tavaly meghagytam minden vesszőt, mivel a lugasformához kellett, de idén mindenképp metszek, egy- vagy két hét múlva szerintem jó lesz, te mikor tervezed?
Szeretek korán túl lenni rajta, mert később van más elfoglaltság :). Bár a barackot érdemesebb közvetlenül virágzás előtt metszeni, a többit már lehetne metszeni lemosózással együtt, ha nem esne folyton.
Ráadásul nekem hetente jó esetben csak egy napom van metszésre, de egy nap alatt meg nem tudom az összes fát megmetszeni, mert némelyik nagyon nagy. Viszont ilyen időben hamar be fognak indulni a rügyek, remélem nem kapnak fagyot virágzáskor.
Tél végén egy darabig még nem könnyezik, tavasszal már igen.
Hétvégén a férjem megmetszette az 5 tő szőlőnket, a szomszédasszony most metszi az övét, neki sok van. Mi hideg helyen lakunk, ezt is figyelembe kell venni. Szóval Nálad már bőven lehet, ha oda tudsz menni, de lehet, hogy már folyni fog. Kibírja.
Nem értek annyira a szőlőhöz, ezért csak az olvasottakból indulok ki:
"Az ősz folyamán visszavágott vesszők rügyei érzékenyebbek a téli fagyokra és az esetleges fagykárt sem tudjuk több rügy meghagyásával ellensúlyozni..."
"Téli metszéskor is számolnunk kell a fagykárokkal, így inkább csak előmetszés javasolható, 20- 25%-kal több rügy meghagyásával."
"Hagyományosan a szőlőt tél végén februárban és kora tavasszal, márciusban metsszük."
"Déli kitettségű domboldalakon kezdhetjük meg először a munkát kora tavasszal. Fagyzugos helyeken várjunk, amíg a rügyek duzzadni kezdenek. Kis területen a késő tavaszi metszés előnyös lehet, hiszen látható a rügyek épsége."'
"Olaszországban csemegeszőlő esetében a későbbi metszés eredményeképpen eltolódott a virágzási idő, a fürtök egységesebben termékenyültek, kevesebb lett a „madárkás” fürt. Emellett az érési idő 2-3 héttel eltolódott a korai és normál metszési időhöz képest."
Mindegyik metszési időpontnak megvan az előnye és hátránya (ez a forrásban fel van sorolva). Nyilván nagy területen nem lehet egy-két napra időzíteni, ott folyamatosan kell metszeni, de kiskertben szerintem jobb a tavaszi metszés. De nincs nagy tapasztalatom, mert 10 tőkét művelek és mindig tavasszal metszem.
Idén úgy néz ki minden egy kicsit előbb jön majd, felénk már hetek óta nem volt negatívban a hőmérő. Így már a hóvirágok és a kankalinok már lassan elvirágzanak a nárciszok lassan nyílnak. Szerintem ebből gondolva elég korai, illetve a TV-ből hallottam, hogy már a mandulafák is valahol virágzanak...
köszi! Bár azt hallottam, hogy a tél végén jobb, mivel általában nagyon könnyezik a szőlő vesszeje, és a hidegebb téli napokkor megfagyhatnak ezek a részek... Szerintem március első felében lesz megmetszve, vagy még február végével a következő hétvégén. Bár még az előtt szeretném, hogy a rügyek növekedésnek indulnak, ne növessze őket feleslegesen a növény.
A szőlő egyáltalán nem érzékeny erre. Sokan keverik a téli fagyokat a késő tavaszi faggyal.
Ha metszés után fagy van nem gond.
A gond az, ha tavasszal a vegetációs időben fagy meg a szőlő.
Ehhez viszont az kell, hogy csak nagyon későn metszd a szőlőt, mert a csúcs dominancia miatt, a tőkéhez közel lesznek alva maradt rügyek is. Így ha fagy után metszed le az elfagyott rügyes vesszőt, akkor az alva maradtak kihajtanak.
Van aki már november végén elkezd metszeni, mégse fagy el januárban a szőlője.
Évek óta figyelem a gyümölcsfák virágzási idejét van, hogy 3 hét különbség is van az évek között az időjárástól függően. A barackfélékkel kezdődik volt év, hogy márc.17-én kezdődött volt, hogy április 10-én csak. Tehát van még időnk, hogy a metszést lemosózást megcsináljuk.
Ahogy juhosttt is írja, fagymentes időben már lehet metszeni. Arra szoktak figyelni, hogy nagy fagy már ne legyen metszés után, nehogy elfagyjanak a rügyek. Szőlő tudtommal érzékeny erre. Most már nem igazán várható fagy (remélem).
A gyümölcsfákat is már illene megmetszeni, de hetek óta nem lehet. Pontosabban jó lenne összekapcsolni a lemosó permetezéssel, szőlőnél szintén nem ártana. Bár valaki elhagyja a lemosót, mert főleg az olajos permetezéssel a hasznos állatok telelő alakjait is el lehet pusztítani. Mindenesetre egyfolytában esik, így permetezni még nem tudtam. Lehet, hogy idén annyira bio leszek, hogy ezt is elhagyom. Csak metszés után mégiscsak sebfelületeket hagyunk a növényen, akkor meg minden egyes sebet le kéne kezelni sebkezelővel. Az meg kicsit sokáig tart.
Felénk a Rába és Csörnöc is rettentően fenn volt már pénteken, ma ahogy jöttem a vonattal már az egész környéken hömpölyög a víz, otthon a lakótelepen sem más a helyzet. Hétvégén szombat éjjel is szakadt az eső. Már három hete tervezem a kertbe lépést, de egyelőre nem tehettem semmit sem, pedig jó lenne a szőlőt is lassan megmetszeni, egyébként még a környéken nem láttam, hogy más is megmetszette volna a lugas szőlőjét, de egyben tőletek is kérdem, ti mikor szoktátok a szőlőt megmetszeni? A magas ágyásomat sem tudtam még földbe süllyeszteni, de lehet, még a héten sem, nagy a sár...
sajnos az időjárás nálunk sem volt kegyes a kertészkedőkhöz, elég nagy a sár és még ez fokozódott vasárnap az eső miatt, hideg, nyirkos idő volt, az ázott talajra ha most rámegyek még több kárt csinálok mint hasznot, ettől függetlenül vettem magokat, pl. csípős étkezési paprikát a neve REKORD, és retekmagot is, megpróbálom
Igen, ezt én sem értettem. De elsősorban nem velem szúrtak ki, mert kb 300 méterre van a másik kertészet. Ráadásul ismernek. Igazából az volt a baja, hogy még nem árazták be, de azért csak kitalálhatott volna rá egy árat.
Szerintem is, de most volt rá időm. :) Következő két hétben a vasárnapjaim is tevékenyek lesznek, így döntenem kellett. Három hét múlva sem lenne rossz, de annyira előre meg nem látok az időben. Sajnos nem a naptárhoz, hanem a szabadidőmhöz kell igazítanom a dolgokat. Azért talán nem lesz rossz így sem.
A paprikákat évek óta április közepén-végén ültetem ki a kertbe. Múlt évben áprilisban nem akartak eladni nekem paprikát a kertészetben, mondván, hogy ugyan van nekik a fóliában, de csak két hét múlva fogják értékesíteni. Mondom, de nekem most kell. Nem adta el :D. Elmentem a másikba, ott megvettem, kiültettem, nem lett baja. Kettőn volt egy kis fagyás, de kiheverték. Mivel május közepétől vizsgaidőszakom van, így évek óta nem tudok májusban ültetni. Szóval ez van, így kell megoldanom.
Betettem pár problémás magot csíráztatni jó nedves papírtörlőre lefedve celofánnal műanyag dobozkákba. Ahol nem kelt rendesen a mag utólag ültetek még előcsíráztatott maggal.
A fene egye meg nem tudom házikerti magokat minek agyoncsávázni....
Nekem tavaly egy egész zacskó F1 mag nem tudott kikelni, mert olyan vastagon volt rajta az a zöld izé, hogy szinte golyónak látszottak. Megreklamáltam, azt mondták minden rendben volt a magokkal.
Nektek nincs problémátok a tmtd-vel csávázott magokkal? (zöld bevonatos) Egy csomószor nem tud normálisan kikelni a növény, mert amikor kihajt a szikelvelek nem tudják kirepeszteni a maghéjat. Ha idejében észreveszem akkor megpróbálom kiszedni kézzel ami vagy sikerül vagy nem vagy leszakad a növény két sziklevele vagy nem.... grrrr...