A numizmatika éremgyűjtés beszélgető fórum azzal a céllal nyílt meg, hogy a régi és új pénzérmék, bankjegyek gyűjtői tudjanak itt eszmét cserélni.
Az alaptéma a gyűjtés, rendszerezés, egyes darabok azonosítása, és egy kis pénztörténeti csevej.
Itt lehet bemutatni egyes kérdéses darabokat, kérni a hozzáértők segítségét a beazonosításban, esetleg hozzávetőleges értékelésben.
Miután a reklámozási tevékenység fizetős az index alatt arra legyünk különös figyelemmel.
A fentiektől eltérő, az egymást ingerlő hozzászólások topic rombolásnak minősülnek az ilyenekért tiltás jár.
A Numizmatika címszó alatt pénzekkel, pénztörténettel foglalkozó történeti segédtudományt értünk legfőképp ehhez tartsuk magunkat.
Egyszerűen meg lehetne oldani a problémát! Néhány helyen külföldön ez már evidencia! A feltöltésnél kötelező érvényűen be kellene írni az eladónak, hogy a terméke eredeti-e vagy csak másolat. Ettől kezdve, ha megtévesztő módon nyilatkozik, akkor az jogi úton számonkérhető rajta! Kis tételeknél szabálysértés a csalás, 50.000.-Ft feletti tételeknél már bűncselekményről beszélhetünk! Az üzemeltetőnek ez nem érdeke, mert minél nagyobb a leütési ár és minél több a tranzakció, annál több lesz a bevétele! Ebből kifolyólag nem fog gátakat emelni az eladók előtt! Ezt a vevőknek kellene kiharcolnia!!!!!
Nem rakok be listát a Vaterán fenn lévő hamis cuccokról, mert az itteni moderáció nem nézi jó szemmel (..a vatera jogászainak fenyegetőzését), de ha visszaolvasol, akkor jópárat találhatsz.
Illetve persze a vaterán is körülnézhetsz.
Egy más típusú gyűjtői körben (nem numizmatika) nem véletlenül terjedt el a vatera helyett az átb@szoda kifejezés.
Rengeteg átverés van a Vaterán, nem csak numizmatika témakörben.
A Vatera azzal pattintja le magáról a felelőséget, hogy ő csak a piacteret biztosítja.
Egy időben szó volt róla, hogy a vaterán is áruló nagy numizmatikai cégek (Procopius, Nudelman, Toth) fellépnének valahogy az ilyen hamisítások/átverések ellen, de aztán elhalt az ügy.
Mindannyiunk érdeke lenne az, ha megtisztulna a magyar numizmatikai élet ezektől a csalóktól.
Akkor a Monetáriumtól sose vásárolj, de az Árpád Érembolt nevű amatőröket is felejtsd el, náluk minden tételen ott van az 5 perces hosszabbítás! :D
Az 5 perces hosszabbítás lényege nem a reális ár, hanem a reálison túli, annál magasabb leütési ár elérése. De ez már árverési pszichológia. Ennek jelentőségét csak az érti, aki igazán jó tételek esetén már alkalmazta az 5 perces hosszabbítást és az szidja, aki amiatt marad le a tételekről, mert másnak többet ér meg az adott darab...
A legtöbbször az ötperces visszaéléssel nem is a nagynevű numizmatikai cég a hibás , mert hallottam már olyanról , aki beadott árverésre ezt azt , aztán meg jól felhúzta az árat a kamulicitelő profillal az ötperces hosszabbításnál a markát dörzsölgetve.
Egy Nudelman például nem használ hosszabbítást , mégis jól elmennek a dolgok a legtöbbször . Nem ritka , hogy az utolsó másodpercben valami 10 ezerről 80 ezerre ugrik. Mert a vásárlók is tudják , hogy mennyit ér nekik az adott termék. És szerintem ez a tisztességes hozzáállás , mert aki fél hogy nem úgy megy el ahogy szeretné , az alkalmazzon minimál árat. De ma már nagyon sok ismerősöm nagy ívben elkerüli az ötperceseket.
Figyelem egy jó ideje a saját magukra licitálókat / persze más néven / de eddig ez az öt perces dolog nem esett le. Én úgy szűröm ki őket, hogy megnézem az eladó többi termékét és ha ott is licitál ugyanaz a vásárló /általában ellenőrizetlen és kevés értékeléssel/ akkor már nem is foglalkozom vele. Sajnos van jó néhány belőlük. Mondjuk én is megfizettem a tanulópénzt, de azóta már nem tudnak csőbe húzni. Mondjuk nem is értem a Vatera miért engedi az ellenőrizetlen felhasználókat. De lehet ez a saját magára licitálósdi, már ki is meríti a csalás fogalmát.
A Vaterás holmikat eleve nagy fenntartással kell kezelni; rengeteg a hamisítvány, és átverés.
A szakszerűtlen "restauálás" rontja az érme/bankjegy értékét, szélsőséges esetben a "0" gyűjtői értékig.
Ezt így látatlanban nem lehet megmondani.
Ha belinkeled az aukciót (nem tudom hogy szabad-e, majd szólnak ha nem), akkor talán többet tudnak mondani az itteni gyűjtők, illetve nagy tapasztalattal rendelkező kereskedők.
Így igaz. Felesleges arról győzködni bárkit is, hogy mely korszak mely érméi a legszebbek. Olyan ez, mintha arról vitatkoznánk, az őskori barlangrajzok a szebbek, vagy Picasso Guernica-ja. Mindkettő szép a maga nemében, mindkettőnek van jelentése és jelentősége, formavilága, kifejezési módja, stb.
Egyrészt ízlés dolga ki mit tart esztétikusnak, szépnek, másrészt figyelembe kell venni a kor technikai színvonalát is, amikor készült. Az ókorban és a középkorban klasszikus módon, kézzel verték az érméket, valóban nagyon nehéz köztük két tökéletesen egyformát találni. Az újkorban pedig már verőgépek ontották magukból a súlyra, méretre, küllemre tökéletesen azonos darabokat. Én magam is inkább azon véleményekhez csatlakozok, akik a középkori magyar érméket részesítik előnyben. Úgy vélem, egy gyűjtő számára ez a korszak sokkal nagyobb kihívás, mint az újkori (értsd 19-20-21. századi) érmék gyűjtése. A kezdő gyűjtők inkább korban lefelé szoktak terjeszkedni, azért, mert a forint-fillér, pengő-fillér, korona-fillér forgalmi érmék viszonylag könnyen elérhetőek, megfizethető áron.
A javaslatom tehát az, hogy aki abszolút kezdő, az ne Árpád-házi érméket gyűjtsön először, hanem inkább újkori érméket. Ezáltal rengeteg pozitív élményt, tapasztalatot, szaktudást, intuíciót szerezhet, amire nagy szüksége lehet később, ha évek múlva úgy dönt, hogy a középkori érméket is elkezdi gyűjteni.
Vannak, akiknek a nagy példányszámban, de kevés variációval létező, szép újabb kori érmek tetszenek, másoknak pedig a rengeteg variációval ismert (és ki tudja mennyivel még nem), sokszor hibátlan állapotban megmaradt középkori pénzek, melyek általában magukon viselik a kézi gyártás esetlegességeit.
Aki katalógusból szeretne gyűjteni, annak a középkor semmiképp sem ajánlott, mivel egyetlen katalógus sem tudta ezt a részletgazdagságot, még a teljességet megközelítve sem bemutatni sok uralkodó pénzverésénél.
Az 1945-ig gyűjtőknek is érdemes utánanézni, hogy a még pengőkön is jelen levő egyik fontos éremképbeli elem (Madonna - Jézus) honnan származik.
En meg szemely szerint pont hogy a mondjuk Maria Tereziával bezarolag gondolom legszebbnek az ermeket, az egyediseg, rendkivuli gazdasag miatt is.
azaz I. Istvantol......
ezek mint egy ujjlenyomat, mind kulonbozik, nincs kettő egyforma!
a kesobbi idoszakoknak is megvan a maga szepsege, de az mar gepesitett modon folyt, az ermek egyedisege elveszett!!
szerintem szerezz be egypar aukcios katalogust, Nudelman, Pannonia, abban jo minosegu kepeket talasz, leutesi arakat a neten, vagy akar a katalogusok ott is megtekinthetoek, es akkor kepbe kerulsz milyen korszaknak milyen eremmuveszete volt, mi az ami teged erdekelhet!
Én is magyar vonalon mozgok, mivel magyar ember vagyok, a hazai érmék, papírpénzek érdekelnek, külföldi tételek sosem érdekeltek, de így vagyunk ezzel legtöbben.
Személy szerint a 48-49-es szabadságharctól kezdve a Pengőig ajánlom a gyűjtést.
Saját véleményem szerint a legszebb pénzérmék Ferenc József nevéhez fűződnek, és ezeken már magyar felíratok szerepelnek.
Én a Ferenc József krajcárok, forintok (1868 - 1892), fillérek, koronák, és a Pengő érmék gyűjtését javaslom.
Abba szerintem a többség egyet ért velem, hogy a leggyönyörűbb érmék a pengők, koronák, forintok, krajcárok korszaka.
1700-tól korábbi érmék gyűjtését nem javaslom, ezeknek is megvan a maga szépsége, de ezeket olyan "gyurma" érméknek nevezem, mivel régiek, ezért kopottabbak, a minta amik rajtuk vannak, azok sem tetszenek.
Ferenc József idejében forrott ki igazán az érmeverés szépsége, ha megnézel egy 1868-as Körmöcbányai 1 Krajcárost, akkor látod rajta, hogy itt már nagyon szép az angyalos címer, meg a tölgyfakoszorúban az értékjelzés is.
Pengő korszak utáni forintokat, tehát 1946-tól jómagam gyűjtök, de ezek már közel sincsenek olyan szépek, mint amiket korábban felsoroltam.
Igazából én 1982-ben születtem, a lila Ady 500-as, meg a zöld Bartók ezres nekem nagyon kedves nosztalgia, ezért is szeretem őket, ebből az időszakból az érméket is.
De szépségre felül nagyon felül múlja ezeket a pengő, korona, FJ forint érmék, krajcárok, fillérek.
A most is forgalomban lévő forintok számomra hanyagolandóak.
Nem is nagyon gyűjtöm őket.
Hasonlítsunk össze egy forgalomban lévő 5 forintos érmét egy Ferenc József 1968-as 1 Krajcárral.
Mondhatni, hogy ég és föld a különbség a kettő között.
A mai forintok gyűjtését senkinek sem javaslom.
Érdemes böngészni a forintportal.hu oldalt, és facebookon is vannak numizmatikau oldalak, ahol lehet vásárolni érméket, papírpénzeket.
Vaterán Procopius, Árpád, és egyéb boltok tételeit érdemes venned kezdő létedre, mert sokan mások átverhetnek, amitől elmegy a kedved a numizmatikától.