Szervíroztam 1 ad-vesz órát. Ezért "sajna" hamarost át kell alakítanom a lakáselosztómat (vésés), hogy betehessem az újraszereltet az órával. Az óra 3 fázisú, de átállítottam 1 fázis-4 vezeték funkcióba. Így külön mér 3 ponton. 1 a lakás normál fogyasztói. 2 a hőszipka fogyasztása. 3 a HMKE termelése. A képen a fogyasztott 0,0kWh, de próbaképp tápláltam vele 0,4kWh-t.
Persze akad még feladat bőven, mert az óra MBus kimenettel tud logoló b@szást hajtani, ahol szépen "fázisonként" tudom lesni a külön fogyasztókat. Ehhez már suta vagyok sajna. :-(
Nem ártana körülnézned még az inverter piacon! A Fronius semmivel se drágább, mint a Growatt (csak néhol :-( ). A Fronius előnye az USB pendrive helye, ami csak akkor működik, ha süt a nap, minimális a fogyasztása. Sötétedés után a logot PC-re bemásolva tetszőleges "blikkfangos" statisztikát lehet belőle készíteni. Bármilyen plusz költség, manőverek és fogyasztás nélkül. :-)
A Fr... egyetlen hátránya a zaj, amit kiválóan művel időnként, emiatt lakótérbe nem ajánlott. A Growatt csupán néha kattog.
Lánggal szerintem sem ég, maximum olvadozik valameddig. A padlástérben lévő cellulóz jobban ég, azt próbáltuk meggyújtani és égésgátló ide vagy oda, egész jól égett. :)
A házat építő munkások között három szabadnapos tűzoltó is volt. Fél évig folyton azt hallgattam, hogy de jól fog ez az EPS égni, meg miért nem vas tetőszerkezetet csinálok. Visszamaradt némi paranoia. :)
"A szárítógép nagy királyság, de nincs nála nagyobb áramzabáló gép. Én is miatta nem férek bele a korábbi, túltervezett keretembe, két panelt még fel kellene tenni. :)"
Egyszer belebonyolodtam abba hogy hogyan is néz ki ez az energiatakarékosság elméletben és valóságban, energiamegmaradás törvénye oldalról. Mert az működik biza.
Izzó kontra fénycső:
- az izzó amivel többet fogyaszt, azt el is fűti. Télen ez hasznos, nyáron veszteség.
Persze árammal egy Joule 3x annyiba kerül mint gázzal vagy hőszivattyúval!
Hűtőgép:
- a rosszabb hatásfokú hűtőgép több hővel fűti a konyhát. Szitu ua. mint előbb.
Keringető szivattyú:
- egyrészt több hőt fejleszt (ami a kazánházban, vagy fürdőszobában landol)
- másrészt ha több vizet kerget mint kellene (nem szabályozottak) akkor a megnövekedett folyadéksúrlódás hővé alakul.
És a szárítógép, téli üzemben:
A, kiteregeted a ruhát:
- ezzel növeled a páratartalmat, ahol ez szükséges (ez a ritkább) ott jól jön.
- a párolgással hőt vonsz el a szobából, amit valahol be kell tenned. Elvonsz a szobából Mondjuk 1MJ-t a példa kedvéért.
- ahol nagy a páratartalom ott párátlanítót üzemeltetsz, lekondenzálod a párát, energia kell hozzá, pontosan 1MJ + a hűtő vesztesége, mondjuk 1.2MJ összesen.
- vagy szellőztetsz, ezzel sok hőt kiengedsz feleslegesen hogy kimenjen a meleg levegővel együtt a pára is, legalább 1-2MJ lesz az is, azaz az egyenleg már legalább 2-3x annyi energiát toltál ki mint amennyi a párolgáshő volt.
B, kondenzációs vagy hőszivattyús szárítógéppel szárítasz:
- Ami hőt beviszel azzal elpárologtatsz azt lekondenzálod a hátulján a párolgáshő/kondenzáció egyenlege 0.
- a gép egyéb veszteségei is hőként jelentkeznek,
- az összes energia amit beleteszel (2-3kWh/szárítás) az a helyiségben landol
- nem lesz nagyobb a páratartalom
- szellőztetni sem kell.
A legnagyobb baj, hogy 3x annyiért fűtötted fel a szobát.
Szóval ahol gond a pára (és nagyon sok helyen gond) ott a legésszerűbb a szárítógép energiahatékonyság szempontjából is. Sajnos. Pedig zabál a rohadék.
Talán jobb. :) Kevesebb éghető anyag van ott. Az EPS ha égni kezd, körbe leolvad az egész házról. De majd kigondolom.
Azt mondták egyébként nekem is, hogy a tűzvédelmi kapcsoló senkit se érdekel, a tűzoltó nem ér rá utánakeresni, hogy amikor a napelemet telepítették, már kötelező volt-e, ezért alapból mindig habbal indít.
Az északi fal az utcára néz sajnos, oda nem szívesen raknám. Akkor már inkább a déli terasz árnyékos részére.
A garázsban nagyobb a hőingadozás, mint a gépészetben, de valóban kevesebb az egyéb cucc, ami melegít. Viszont ott a legalkalmasabb falakon 20 centi EPS hőszigetelés van, nem tudom, hogy ajánlott-e gyúlékony anyagra szerelni.
Akinek van már invertere beltérben, meg tudja mondani, mennyire fűt? Ha beteszem egy 6 m2-es, nyáron durva kánikulában 29 fokra felmenő hőmérsékletű helyiségbe (ahol nyáron a napkollektor által felmelegített 300 liter 70 fokos víz is ücsörög), mennyire lesz durva ott a hőmérséklet?
Vagy tegyem a padlásra? Ott 42 fokos csúcsot mértem, a paraméterei szerint 60 fokig működik az inverter, ebből 50 fokig teljesítménycsökkenés nélkül.
Kérdeztem az invertereket. Froniusból van több tapasztalatuk csak, abból olyan 2-3% hibásodott meg, mind az első 5 évben. Legtöbbje szoftveres meghülyülésnek bizonyult, reseteléssel, újratelepítgetéssel megoldható volt. A leglátványosabb hardver hibás viszont felrobbant és szép nagy láng csapott ki belőle. :)
Growatt meghibásodásuk még nem volt, de csak 3 éve mennek az elsők.
Várható élettartamra 12 évet mondott, de szerinte az elkó csere nem nagy pénz.