Lehet, hogy túlságosan naiv és jóhiszemű vagyok, de az én olvasatomban azért e megmagyarázhatatlan "magabiztossága", mert ő nem tudhatja, hogy ki rendelkezik deflegmátorral, így nem tudja, kinek írjon privátban. Akinek pedig van, az tudja magáról (gyanítom), hogy van neki, így ír neki mailt.
Persze mondom, lehet, hogy tényleg én vagyok szerfelett türelmes, elnéző és empatikus. :-)
Az rendbe van, de én sem vatta csomóval, sem kávé filterrel nem tudtam kiszűrni fagyasztás nélkül, abban az 1-2esetben, amikor opálos lett, ha neked sikerült, örülök neki, lehet, hogy a kérdezőnek is beválik a módszer, de attól függetlenül azt sem árt tudni mi a szakma véleménye erről a helyzetről.
Az is egy szempont természetesen, hogy egy kereskedelmi terméknek azt is ki kell bírni, ha valaki hűtőbe teszi, azért tanítják így, ez nekünk nem szempont, mindenki szűrjön belátása szerint.
:)
Hidegkezelés - Ha a párlatok kozmaolajtartalma magas, akkor nemcsak élvezeti értékétcsökkentik, hanem a visszahígításkor, a lehűtéskor a termék opálossá válik. Ennek elkerüléseérdekében a fogyasztási alkoholtartalomra visszahígított pálinkát hűteni kell -8 - -10 oC-ra,majd hidegen szűrni
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Amit éreztél az a vajsav illata. Bár a forráspontja 100 oC felett van, de így is átmegy a párlatba kevés, ha jelen volt a cefrében. Főképp a túlzott meleg, nyári napokon, melegnek kitett helyen történő erjesztés mellékterméke, ugyanis a vajsavat termelő baktériumok kb. 35 oC felett aktivizálják magukat.
Nem értem, hogy minek görcsöltök ilyen szutykokkal? Többszörösen ioncserélt? Marketingduma!!!
Elvégre kéznél van az IGAZI, tiszta, baktérium mentes desztillált víz előállítására való berendezés. Csak cefre helyett csapvizet kell főzni benne.
Én minden évben, az első főzés előtt alaposan kimosom a berendezést, majd 2/3-ig feltöltöm csapvízzel. Aztán alákongatok a gázrezsővel. Az első 2-3 liter megy a levesbe (átmosó előpárlat), majd a többit szépen leszedem. Kb. 3-4 liternyi üstmaradékig desztillálok. A lejött desztillált vizet egy 20 lityis kannában tárolom, a pincében. Ebből hígítom a finomítványokat.
Előállítási költsége alíg magasabb, mint a bolti "ionmentes desztillált " vizeké.
Olvasd el a nevét, ioncserélt víz. 20 mikro Siemens a vezetőképessége. Gyantaszűrővel szokták szűrni. Én csapvízzel hígítanék, ha jó minőségű. A csapvízben lévő ionok lehet, hogy jótékony hatással vannak a pálinka pihentetésére (érlelésére). A válaszom nem.
Jó ez így. A magkivető ablak még nincs kivágva, azt majd csak akkor ha készre van szerelve. Akkor látom mm-re pontosan, hogy a késtartó tárcsa és azon a perforalt lemez milyen magasan lesz. Afelett kell lenni a mag kivetőnek, alul meg majd a lé folyik ki.
Készíts egy grafikont a finomításról, akkor jobban megismered a főződet, abból lehetne látni mikor jön a vezéraroma. Ez lehet 65 és 35 %-os kifolyó párlatnál is(berendezés függő, kismértékben cefrétől is függ). Az up-t 5-10% ig lehet gyűjteni gazdaságossági szempontból. Tapasztalatom szerint a 20%-tól gyűjtött up. újra finomítva, cefremoslékra hasonlító párlat lesz.