Kimaradt: ha a rugó helyett a gumi oldalfala rugózik, puha gumit vagyunk kényszerűek használni. Gördülés közben is berugózik, ez teljesítményveszteség(több kWh/100km), és melegíti, gyűri a gumit.
A tapadáshoz elekgendő gumi magas nyomaáson, kis gördülési ellenállással és rugózás.
Puha talajra kénytelenek vagyunk ballonos, széles gumit használni, de ott soha nem lesz kis fogyasztás.
Nem akarok beugatni, becsülöm a munkádat, alkotásodat.
Azért a gyakorlati tapasztalatokat megosztom.
10 barral:
-vagy sík úton lehet bringával suhanni
-vagy az első gödörnél csatt
-vagy gödörnél 8-as a kerékbe
-vagy vesekő kirázás
Szóval 10 barhoz is kell a rugózás.
Kis Mz-szerű motor 16-17-18 motorcollos kerékkel(ugye motor 16=bicikli20 coll kerék)100-nál is stabil lenne (nehéz->elég tömeg az első keréken) , kényelmes rugózás, kényelmes ülés hosszú távon is.
Ha a kényelmes rugózás és kényelmes ülés megvalósítható 50kg-mal is, legyen. Terepen jobb lenne. Pl. határvédő elektromos motor földútra.
A képen számomra kis átmérőjűnek tűnik a tengely és a küllők-> teherbíráshoz szuper anyagminőség kell->drága lesz. (Már ha van elég szuperanyag a gyártáshoz.)
Ez ha azt nézem, hogy új korában a mi méréseink alapján 8-10%-al többet szoktak tudni az akkuk.
Legyen visszafelé a számolás. Ha azt mondom 4V-feszültségre töltve van benne mondjuk 900 wh akkor az olyan 50% töltöttség lehet.
Ebből elhasználtál 900wh-nyit (1000helyett amit belenyomtál) mert azt számoltad annyit tudott megint felvenni.
Azért gondolom, hogy kevesebbet, mert neked még nincs műszer a járgányon az nem mérte az átfolyó áramot meg feszt az akkun. Tehát gondolom konnektoron mérted a töltő felvételét.
Esetleg ámpermérő meg feszmérő és közben a számológéppel szorozgattad folyamatosan mert változott a fesz, változott az áram, és nyomtad a memóriájába. Esetleg az akku sarkára valami teljesítménymérést akkor már korrekt lesz és tényleg 1000W
Konnektoron mérve nagyjából 85%-87% ment akkuba a többi meg veszteség. Jóindulattal 90%
Tehát inkább 900Wh ment bele az akkuba.
20-30tempóval egyszer egyszer megnyomva neki kb reális a 20wh/km fogyasztás.
Szerintem ennél mivel azért még maradt benne, kicsit több volt... 55% :-)
De félretéve a viccet mert ez a számítás is lehet jó, de mivel nem ücsörög senki az akkuban hogy számolja az elektronokat, így nincs igazság soha. Nem egyszerű kivonás meg osztás a 70% töltöttség elérése.
:-)
Ezen látszik, hogy 24Wh/km átlag seb 23km/h max 61km/h
Ez kb egy 35 perces kis kör volt valahol.
A motor 55-57kg én meg 110kg
Tehát 20-30as tempó néha egy egy meglódulással 20wh/km egy 35kilós járgánnyal reális.
r/1.398Kerékpár: olyan, legalább kétkerekű jármű, amelyet emberi erő hajt, és ezt legfeljebb 300 W teljesítményű motor segíti. A kerékpáron a kerékpárt nem hajtó személy is szállítható erre alkalmas ülésen. A kerékpáron utánfutó vontatására alkalmas berendezés helyezhető el.
Eszerint az én fagyis kocsim is elektromos kerékpár, ha eltekintünk a "kicsit" erősebb motortól. 20 km/h-ra van belőve az áttétel, száguldozni nem tudnak vele. A magyar jogszabályok szerint még a pedelec sem követelmény.
Mivel a jogszabályokat a magyar nyelv helyesírási szabályzata szerint kell értelmezni, ezért még a pedál megkövetelésén is lehetne vitatkozni, mert pl. rollerezve is lehet hajtani egy kerékpárt. Az első kerékpárokon anno nem is volt pedál...
De a viták elkerülése miatt újabban már építünk be pedálokat is, amivel az egyik hátsó kereket lehet hajtani.
Szóval itthon nem tud fogást találni rajtunk a rendőr, de valahogyan legalizálni kellene külföldön is a fagyis kocsit, mert a magyar vevőknek kicsit drága egy ilyen kocsi. Végül is 5M Ft nem tűnik nagy összegnek egy típusbizonyítványért...
Évi max. 50 db-os gyártás esetén lehetne lassú jármű is, de akkor 5 évente van műszaki vizsga, meg jogsi is kell, az meg többnyire nincs a lányoknak...
Hollandiában sok elektromos riksát lehet látni, szerintem azok is kerékpárnak számítanak ott. De láttam már Németországban elektromos rollert, amin meg robogó rendszám volt, szóval nem igen van egységes jogi helyzet az EU-ban az elektromos kerékpárokkal kapcsolatban. Mondjuk a segédmotoros kerékpároknál is vannak eltérések, nálunk nem kell rendszám, máshol meg utast is lehet vinni, stb...
Na akkor hadd feszítsem a töltési történetet tovább....
Ez itt lent a Li-Po akku töltése.
Két módon tudod tölteni 4V-ig (kb ennyire töltöd most 4,05) mint ahogy te cellánként csínálod...
- Egyik, hogy eltekered a potit a töltőben és a max fesz a piros pontnál megáll, utána átkapcsol fix feszültségű töltésre!
Akkor onnan a piros ponttol indul szépen az áram görbe lefelé és valahol lekapcsol a töltőd.
Ezt nem számoltam most hirtelen át, de
azt gondolom a mennyiség amit "teljesítménybe" belenyomsz valahol 50%-nál lesz. Kellene egy watt görbét rárajzolni.
Szinte biztos, hogy nem megy bele 70%-nyi teljesítmény.
- Másik eset, hogy amikor a 4,2-re állított töltéssel eléri a 4V-ot (4,05) akkor lekapcsolod.
Na olyankor a piros pontnál jól megszakad minden. És szintés nem fogsz 70%-nyi naftát belenyomni.
Nem kell a védekezés! :-)
Csak jóindulatból szólok, szépen mérlegeld a görbéket és ha az első verziót csínáltad (poti tekerés a gyári vagy maszek töltőben) akkor picivel jobban jársz mint ha csak lekapcsoltad a töltőt 4V-nál.
Azt nem gondolom, hogy azt a módszer csínáltad amivel én szoktam küldeni a tengeren túlra a motorjaimat hajóval...
Feltöltöm 4,2V-al teljesen és szabályosan 0,5C töltőárammal az elején.
Aztán teszteljük a motort és elfogy belőle valamennyi (80% alá merítjük mindenképp). Ezt pontosan mutatja a motoron lévő műszer.
Majd visszatöltöm bele a névleges kapacitásának megfelelően annyit, hogy kijöjjön 80%-ra, ezt úgy hogy 4,1-re állítom a töltő feszültséget.
(a görbétnek amikor szemre nézegeted az értékeit, akkor az alatta 0V 0A -ig lévő területet is gondold magad elé. ami egy jelentős terület)
Ez az eredeti. Ezt olvasd ne a magyar kivonatokat.
Ott lesz minden, meg fogod találni.
lesz benne ilyen:
3. This Directive shall also apply to quadricycles, i.e. motor vehicles with four wheels having the following characteristics:
(a) light quadricycles whose unladen mass is not more than 350 kg (category L6e), not including the mass of the batteries in case of electric vehicles, whose maximum design speed is not more than 45 km/h, and
(b) quadricycles, other than those referred to in (a), whose unladen mass is not more than 400 kg (category L7e) (550 kg for vehicles intended for carrying goods), not including the mass of batteries in the case of electric vehicles, and whose maximum net engine power does not exceed 15 kW. These vehicles shall be considered to be motor tricycles and shall fulfil the technical requirements applicable to motor tricycles of category L5e unless specified differently in any of the separate Directives.
Szépen fejtegesd meg a történeted.
Azért mint ahogy itthon sem egyszerűek ezek. Ide oda utalgatás van az 5. és 6. köhém rendelet a Kressz meg az eu. rendeletek és direktívák között. Kint sem könyebb. Sőt van amit tagországi hatáskörbe utal.
Ilyen példáúl hogy a te járgányodra kell e rendszám. Hogy eladáskor a forgalomba helyezés procedúrája kit terhel. Pl ausztriában rendszámot neked kell intézni rá és utána adod el. stb stb
EN 15194 szabvány....
Kerékpárok. Villamos segédmotorral hajtott kerékpárok. EPAC-kerékpárok (pedelec és e-bike)
Többször is írod,h nem teljesen feltöltött akkuval. Ezt tudatosan csinálod? És ha igen, akkor miért? Én még életembe nem csináltam - a téli tároláson kívül- ,hogy nem töltöttem fel teljesen az akkut.
A 2002/24/EC a motorkerékpárok és a segédmotoros kerékpárok típusjóváhagyásával foglalkozik, csak annyit írnak benne hogy az elektromos kerékpárokra nem vonatkozik ez az irányelv.
Csináltam pár darab elektromos fagyis kocsit, amik nagyjából megfelelnek az elektromos kerékpárokra vonatkozó KRESZ szabályoknak, így Magyarországon rendszám nélkül használjuk, és az alkalmazottak többsége jogsi nélkül vezeti. A motor ugyan 1000W-os, de pont úgy néz ki mint a 250W-os, a rendőrnél meg nincs lakatfogó. Néhány városban hiányolták a rendőrök a pedált, de újabban már azt is építünk be. Van most egy svájci érdeklődő, aki venne egy fagyis kocsit, de azt mondták neki valamelyik hivatalban, hogy Svájcban max. 3 kereke lehet a kerékpároknak. De állítólag ha az uniós előírásoknak megfelel egy jármű, akkor azzal Svájban is lehet közlekedni, ezért keresnék valami EU-s jogszabályt, ahol konkrétan le van írva, milyen előírásoknak kell megfelelni egy elektromos kerékpárnak. Főleg a kerekek száma lenne a lényeges.
2010 előtt Magyarországon is csak legfeljebb 3 kerekek lehetett a kerékpároknak, akkor változott a KRESZ, és azóta lehet akár 4 kereke is egy kerékpárnak, és olyan utast is lehet szállítani, aki nem hajtja a járművet.