"A Civiced elavult megoldasaibol teljesen felesleges az egesz autoiparra ervenyes kovetkezteteseket levonnod."
Miért? Te meg a BMW megoldását hitted egyetemesnek. :-D
Tök jó, hogy mindenki azt hiszi, hogy az általa ismert rendszer a legjobb. Már akkor tudtam, hogy BMW-zel amikor még nem is írtad. A VW-csoportál sem világításmodult használnak ugyanis. Bár pont így müködik, csak nincs leválasztva. Egy nagyobb vezérlö része.
A Civiced elavult megoldasaibol teljesen felesleges az egesz autoiparra ervenyes kovetkezteteseket levonnod. A kimenetek tranzisztoros kapcsolasa mar bo egy evtizede standard technika a vilagitasnal, de a premium szegmensben mar a kilencvenes evekben is az volt. Csak a te kedvedert szetkaptam egy E39 vilagitasmoduljat es leszedtem a hutobordat. (Ennel regebbi nincs itthon, kidobaltam oket.)
Azt a dedikalt vezerloegyseget, ami a fenyeket kapcsolgatja az autodon. Neha a bodycontrollerbe integraljak.
Viszont az, hogy feltetted a kerdest, azt is jelenti, hogy nem merted ki ;)
A mostaninal meg bepotolhatod; fogj egy szkopot es mericskeld a kimeneteit. Ne lepodj meg, ha szabalyozott pwm-jelet talalsz. Ilyen moduloknal en meg sosem tapasztaltam tulfeszultseget - legfeljebb olyat, hogy tonkrement az egyik tranzisztor. De az is 10 eves kor felett.
Egyreszt, nem a tuske oli meg oket, hanem a tartos tulfeszultseg. Masreszt, egy mai vilagitasmodulban nem fogsz relet talalni, tranzisztorokat hasznalnak a kimenetek kapcsolasahoz. Harmadreszt szabalyozott kimenetekrol beszelunk, sokszor meg a pwm-jel kitoltesi tenyezojet is lehet allitani szoftveresen, hogy izzot es ledet egyarant meg lehessen hajtani vele a kulonbozo variansokban.
A magan- es ceges autokat altalaban 5 eves korukig tartjuk, atlag 200e futassal adjuk le, az utobbi 10 evben egyikben sem kellett cserelni semmilyen izzot (meg a menetfenyt es az indexet sem). Ami tonkrement, az pont ket ledmodul volt... (egy index es egy hatso zarofeny)
Taxis rokon kipróbált mindent, a tungsram megalighttól a legolcsóbb szutyokig és mind kb ugyanaddig bírta, max 1 hónap. Elege lett és vett a 300ft-s izzókból egy marékra, azok is addig bírták, de legalább olcsó :D, látni meg jól látott avval is, persze picivel gyengébb volt, de nem zavarta.
Nála a sok km miatt még drasztikusabb ez a dolog. Előző egy merci volt, de le kellett cserélnie, különben nem dolgozhatott volna, pedig imádta, sose volt baj vele, sima szívódízel volt (neki aztán mindegy a teljesítmény), sokkal kényelmesebb, megbízhatóbb volt, passatot szídja kényelem és megbízhatóság terén, nem kis tételek másznak el, de legalább tudja előre, mert az összes taxi ilyen volt melóhelyén, 10.000km pontosságra mindegyiken ugyanaz a hiba jött ki :D
Kínjukban röhögtek és szórakoztak na volt turbócseréd? Áh nekem sosem, puff 2 hét. A kérdező, no megmondtam hogy lesz :D A legtöbb hiba ilyen, pedig kímélik őket, hajtják, mert menni kell, de nem ész nélkül.
Tőle előbb vennék kocsit, mint bárki mástól, persze nem 5 éves korában, mert akkor már bíz 300 felett van bőven, ha nem 500 felett :D
Persze, h nem normális. Ez a kétezres évek óta van így, akkor vette át a motorirányító a feszültségszabályzó irányítását, azóta reléznek mindent, jó minőségűek a csatlakozók, szóval indítás után minden adott, h az izzó lábaira jó nagy feszültség jusson.
Régen, míg a feszszab egy külön egység volt, nem kapott sehonnan parancsot a túltöltésre, hanem szépen belőtte a feszt 14.2 voltra, érdekes módon nem volt ritka, h 10 éves autón minden izzó gyári volt.
Erosen tul van ez lihegve szerintem. Az izzocsere ma mar kozel sem olyan mindennapos tevekenyseg, mint 15-20 eve. Nem is emlekszem igy hirtelen, mikor kellett utoljara auton izzot cserelnem, az izzokeszlet sem kotelezo mar. Ha vegignezel a topikon, ide sem azzal irnak, hogy "kiegett az izzom, milyen kell az automba", hanem kiserletezgetes folyik.
Létezik valami átalakító csati h7 rol H1 re? A projim H1 - es de az autó gyári h7 es, ha egyszer ki akarnám próbálni xenon helyett H1 halogénnel akkor nem tudom a gyári h7 csatiját rá tenni a H1 es izzora.