Minden amit az újra előtérbe kerülő megújuló energiaforrások eltüzelésére alkalmas készülékekről tudni érdemes, hogyan kell kiválasztani, hol lehet kapni, hogy lehet csinálni
Szeretném megkérdezni, hogy egy Viadrus U25D5 /30kw/ kazán, mekkora puffertartályt bír el? Illetve, ha egyszer elkészül a 10x10-es régi kockaházam teljes szigetelése, akkor az a pufi kibír-e egy 24 órát, újabb felfűtésig, vagy mennyit fog kibírni?
Aztán egy más jellegű kérdés. Többet olvastam már az eltávozó füsthő hőmérsékletével kapcsolatban. Nekem egy elég nagy teljesítményű kéményem van, ami miatt a Viadruson rendesen használnom kell a pillangó szelepet. Most épp egy olyan beállításom van, hogy 75 fok körüli kazánvíz-hőmérsékletet tartva a füstcsövem a kazánhoz közel nem süti meg a kezem. Más beállításnál mondjuk hozzá sem tudok érni a füstcsőhöz. Úgy tűnik, hogy a kevésbé meleg füstcsöves beállításnál, mintha kevesebb tüzelőt kérne.
A kérdés, hogy az alacsonyabb füsthőmérséklet okoz-e valami gondot? Egyébként mi alapján, is milyen füsthőfokot tartanak ideálisnak?
Nekem egy 6 éve újonnan vett van, tűztere 6mm-s, többi 5mm-s lemezből, ajtó és a hamurács is vizzel töltött. 65 cm mély, fél rönkfát elnyeli. Akkor volt szigeteletlenül 170 ezer.
120 m2-s, régi téglaház befűtése a legnagyobb hidegben sem izzasztja meg.
"Tescoban dolgozom, van nálunk ilyen mintadarab Dunatech kazán. Múltkor jól átvizsgáltam, szörnyűnek tűnt. Az egészről a minőségtelenség, az olcsóság jött le, ja meg a spórolás. :)" Teljesen egyetértek veled,átlagos kazán ,semmi extra,nagykunnál sem a kazán miatt jobb a hatásfok hanem a teljes konfiguráció optimális együtt állásából fakadóan.Szerintem.
Régebben is panaszkodott a szomszéd, hogy nagyon füstöl a kémény, akkor kizárólag lengyel szénnel fűtöttünk, fa csak a begyíujtáshoz kellett.
Mióta kikupálodtam, a fórumon keresztűl, 2006. óta alig használok szenet, inkább csak fával fűtök.
Nem lehet összehasonlitani a kétféle tűzelési mód eredményét. Régen alulról gyújtottam be,, és a teljes tűztér tele volt pakolva szénnel. Nem csoda, hogy néha megszaladt a rendszer. Jelenleg egy rakat fához, egy lapátka Lengyel szenet rakok, ettől a kevés széntől, azt várni, hogy 100 celzius fok körülire emelje a 360 liter viz hőmérsékletét, merőben dőreség.
Úgy, hogy visszavonom, azon feltételezésemet, hogy ez nem lengyel szén.
Én ezt ajánlanám 35 kw-tól felfele:http://kazangyartas.hu/kazanok.pdf Indok:Szakcég csinálja mint az öntvényeket(nem sufni tunning),3 hőcserélő táska van benne(jobb hőcsere),a tűztér belseje 55cm (a méterfát elég akár félbevágni), van bennük vas anyag (súly összehasonlítás alapján is előkelő helyen van),amúgy ezek a kazánok 1 kaptafára vannak kitalálva és a választásba az objektív részekben kevés a különbség.Nekem is csak szubjektív a véleményem amit leírtam,a döntés a tied,ezeket a szempontokat amit írtam a többi kazánnál is preferáld ,akkor nem tudsz nagyon mellé nyúlni!A hatásfokon (ha visszaolvasol)otthon kicsi/egyszerű tunningolással kicsit javíthatsz.!:-)
,,Egyszerre csak keveset 1-2kg-t kell a tűzre tenni és azt nagy levegővel nagy lángon hirtelen kell elégetni akkor nem fog annyira kormolni viszont a hőt rendesen leadja .
Én egyszerre kb 10darabot nem tévedés teszek az izzó parázsra, ég mint a zsír de tényleg néha még serceg is"
Kiaprózod, én 30-40kg szenet öntök egy rárakással a kazánra. :D
Tescoban dolgozom, van nálunk ilyen mintadarab Dunatech kazán. Múltkor jól átvizsgáltam, szörnyűnek tűnt. Az egészről a minőségtelenség, az olcsóság jött le, ja meg a spórolás. :)
És az utolsót hogy nyomáspróbázza, ha már ott figyeg a radiátor előtt?
Figyu, kazán-puffer összekötésről van szó, gondolom nem akarja egybehegeszteni az egészet, menetekről is volt szó, tehát darabokból fog állni a csövezés.
Én amikor meghegesztek egy csövet, akkor ledugózom az egyik végét, a másikat is, de azon át pumpával fefújom 2 barra, szappanhabbal körbekenem, ahol szelel, rájavítok, és kész.
Azért csinálom így, mert nem tudok jól hegeszteni, és nincs kedvem visszabontani az egészet, vagy helyszínen taknyolni, ha folyna(nem folyt, tavaly is fűtésátalakítottam).
Persze szakit is hívhat, majd eldönti.
Nézz át a hőszigetelő témába, Mekkmester szerint el lehet bszni, ha befújhat közé a levegő.
Nem nézek át, 2x körberagasztottuk/tam a házat, először 4, aztán 6 centivel, padlásra 2x5 centit tettem+üveggyapot, a hőigény is lecsökkent az eredeti 40%-ára, nem hinném hogy elbsztuk.
Találni találok, ha mindegy milyet, Győr környékén itt sok helyen van kazán készítő, a szerelő szerint a csanaki plumbo lenne a legjobb (állítólag erre várni kell most), de apósomnak csepregi van, meg van elégedve, ismerősnek koroncói, meg van elégedve, másik ismerősnek egy másik csanaki készítőtől (azt hiszem ott vagy három helyen is készítenek...) ő is meg van elégedve, én meg nem tudom melyikben bízhatok, de szeretnék én is elégedett lenni :)
Az öntvény meg úgy jött képbe, hogy azt mégiscsak gyárban csinálják... esetleg csak tartják magukat valamihez, persze ez se garancia semmire, sőt.
De ahogy olvasgatom ha fával tüzelek gyakorlatilag csak hátránya van az öntvénynek (azon túl hogy raktárról talán könnyebb venni).
Még arra gondoltam esetleg lehet-e valahol akció ahol raktárról lehet venni, gondolom aki erre az idényre akart az megvette, most talán nincs olyan nagy kereslet (max akinek kilyukadt a régi), persze ezt csak én találtam ki, nem tudom mennyire lehet belefutni tényleges akciókba.
Fatüzeléshez nagyon mondogatja a fűtés szerelő, hogy ne vegyek öntvény kazánt, inkább csináltassak lemezkazánt az egyik közeli kazán készítőnél, aki szerinte a legjobb erre fele. (Gondolom kap vissza valamit, ez nem érdekel, csak akkor ha direkt csak ezért akar lebeszélni az öntvény kazánról)
Tényleg ennyire nem bírja ezt a felhasználást az öntvény kazán? Tényleg egy-két év alatt tönkremegy? Valahol azt írják - elvileg - tartósabb mint a lemezkazán, valahol azt hogy hamar tönkre mehet, inkább széntüzeléshez jó.
Pedig nekem szimpatikus, mert bemegyek megveszem, másnap működik, a lemezkazánra meg várni kell egy, vagy másfél hónapot.
Nem muszáj kiszedni a beton/műkő párkányt, elég levágni? Ez így rohadt jól hangzik.
Bár ha hozzáveszem, hogy szülőknél az új bejárati ajtó miatt ki kellett vágni az első lépcsőfokból egy kb. 4*10 centis részt, és ipari géppel, gyémántvágóval meddig tartott egy olyan embernek, aki a munkaideje felében ezzel vág, hááát... három napot rászámolok minimum... durva egy meló lesz :D
És az utolsót hogy nyomáspróbázza, ha már ott figyeg a radiátor előtt? Nem hiszem hogy olyan nagy dolog kihívni egy szakit, két palackkal meg 50 méter vezetékkel meghegeszti az egészet. Aztán menetet csak oda kell vágni, ha nagyon kell, ahol valami cserélhető alkatrész van. De sok esztergályos szaki van, aki két liter borért megcsinálja az összeset.
Nézz át a hőszigetelő témába, Mekkmester szerint el lehet bszni, ha befújhat közé a levegő. Nem igazán értettem hogy ilyet hogy lehet egyáltalán úgyhagyni, de a lényeg, hogy ha elbszod, akkor romlik a hőszigetelő képessége.
Annyi féle ragasztást írtak, hogy már azt sem tudom melyik az eredeti :D én eddig úgy tudtam, hogy körbekened a lapot, szögben, tehát hogy a legszélén minimális anyag van, pár centivel beljebb meg több, magasabb, majd nyomsz három pogácsát középre.
Én nulla fok körül vakoltam a két kéményt, egész jók lettek. Ráérez az ember, a ragasztót nem tudod elbszni, mert látod mikor jó az állaga.
Nem kell állvány és kész :D négy méterre azért fel tudsz mászni máshogy is. Ha meg van egy böszmemagas tűzfal, mi az akadálya annak, hogy szakik csinálják azt a részt?
Nem tudom hogy alakulnak az állványozási költségek, de gondolom pár napot várni kell, és csak utána mehet rá a szín. Vagy nem. De ha már úgyis állvány kell, azt valahogy meg kell szerezni.
Sima rókafűrész elviszi a lapokat, és egyszerű egyenes vonalat vágni, szóval annyira komoly vágóműszerre nem kell beruházni.
Akkor jó előre beszélj le egy időpontot a szakikkal.
Biztos lesznek akciók, pl. black friday, ott azért lehet spórolni rendesen, de akkor lehet csak jövőre állnak neki a szakik vagy te magad.
115m2 üveggyapot 20 centi vastagon épp egy százas volt. Ahhoz képest hogy volt 30 centi 300-ért, egész jó ár.
Na igen, ki hogy mutatja. Meg ugye ha rendszerben veszem, akkor kérdés melyik módszerre elég a ragasztó.
10m3 böszme sok. Még ha jól le is szigeteled, előbb-utóbb kihül.
Na és ősszel meg tavasszal mi van? Befűtesz egyszer a pufferba, és négy-öt napig pont jó idő van a házban. Ha nincs pufi, akkor bizony minden nap be kell fűteni, és kis tüzet rakni meg nem biztos hogy minden kazánban gazdaságos.
Ez a holnap fizetek dolog azért nem vicces, amikor a rendesen dolgozó szakit húzzák le vele. Aztán van hogy rádküldenek három szekrény méretű embert, hogy akkor ha még holnap sem, akkor kár lenne ezért a szép autóért/ablakokért, épp amit meglátnak a kedves behajtók :D
Régi oktatófilmekből már évek óta meg akarom nézni az esztergályos-marós sorozatot, csak sosem jutok el odáig :D egyszer belenéztem, böszmenagy esztergán visít a kés, kérdezi a riporter, honnét tudja, mikor kell kést cserélni? Hallani. Hát igen, ezek a mesteremberek. Ja hát kérem, ha a riporter süket :D azt még a gyár másik végében is hallották, hogy az a kés bizony már elkopott :D
Mert ma már nincs pénz az oktatásban. Kinyitotta az oktató a szekrényt, tömve volt jobbnál-jobb szerszámokkal. Visszacsukta, hogy akkor ebből ennyi elég volt, láttak ilyet is, a gépek fel vannak szerszámozva. Ja, alap szerszámokkal, csak amennyi kell, egyetlen lapka addig ment az esztergában, amíg el nem tört :D szigorúan lapkabarát felhasználás mellett.
Volt x méter anyag, mindenkire jutott egy évre kb. fél méter :D amit csináltál, abból még lehetett újat készíteni, marásnál szigorúan pár mm mélyen az anyagban, aztán vagy 10szer fel tudtad használni ugyan azt a kockát :D
Ezt sose értettem, fél misit ér a bicikli, de egy normális nyerget sehol sem tudnak rátenni :D