Valahol, valamikor nem lehetne összehozni egy össznépi főzést kezdőknek?
Lenne rá igény, még ha fizetni is kellene érte. Nem horror összegekre gondolok itt, de lagalább egy kis aprópénzzel hozzájárulni az illető idejéhez, fáradozásához, stb.
Aztán lehet rosszul látom...
Én szívesen részt vennék rajt.
Az az igazság, hogy lehet olvasgatni a reggeli "misét" 1x, 2x 100x, de ha valaki a gyakorlatban is elmagyarázza, megmutatja a legalapvetőbb dolgokat, akkor már többet segít mint 100x elolvasni valamit.
Na meg nem utolsó sorban a társaság is megismerné egymást.
Biztos meg fogom előbb utóbb tanulni, és rá fogok érezni erre.
Most még egyenlőre azon gondolkodom hogy ez ennyire fontos?
Nem az hogy esetlegesen többet veszek el, és kevesebb (lesz,lett) a mennyiség (mert meggyőződésem hogy mindig ezt tettem)
hanem az hogyha már elvettem azzal a pár decivel többet, az általában kapott 15 liter hígított pálinkánál akkor az ennyit számít? Ilyen kis mennyiség elvétele ilyen nagyban befolyásolja a pálinka esetleges jó (jobb) minőségét?
"hát ez egy történelmileg új feladat" legalábbis nekem, de elkezdek poharazni.
Biztos pár liter jó kis nedűt elrontok majd, főleg először de ha ennyire működik ez, megpróbálom.
(nincs kockázat... neked kérem szépen, de nekem lesz... mert bizti hibázok. Sosem kóstoltam még menet közben pálinkát)
Nem az 1-2 deci többlet pálinkáról van szó és nem is kockáztatunk. Tényleg olvasd el a reggelente belinkelt tudnivalókat. Az öt (több) poharas módszernél nincs kockázat, nyugiban, kényelmesen lehet dönteni az elválasztásról. Az elején illatot, a végén ízt vesztesz ha túl sokat dobsz el.
Írásodból egyértelműen kiderül hogy 1-1 dl elvétele, és esetleges elhagyása kifejezetten a minőség javulása érdekében történik. Ezt remélem jól értem.
Mert (de) ez olyan kis mennyiség hogy nem növeli számottevően a pálinka mennyiségét.
Csak ennyiért valahol érdemes kockáztatni? Mert ha az esetleges rosszat bent hagyom mennyivel rosszabbat kapunk a végeredménynél? Gondolom sokkal rosszabbat.
S ha azt a kis mennyiséget, a jót, azt hagyom benn, az mennyivel növeli meg pálinkánk minőségét, élvezeti értékét? Annyival jobban, annyival jobbat kapunk?
Szerintem aki így csinálja annak már nagyon profinak kell lenni.
A szakkönyvek is említik a kóstolást, de rettentően körültekintően, és igazi profiknak javasolják. Mindenhol inkább számokban, fokokban, mennyiségekben beszélnek, és In Lak'ech topiktárs szavaival élve "abból nagy baj nem lehet" utánérzésű az egész.
De az az érdekes, hogyha tényleg számít az a pár deciliter jó anyag ahhoz hogy kitűnő pálinkám legyen - amit én esetleg kidobok félve attól hogy ne rontsam esetleg el - akkor nincs mese meg kell tanulnom ezt.
"Rézeleje: ez a párlatrész tartalmazza a legtöbb előpárlati szennyeződést, (közte sok rézvegyület - innen a neve -), gyakran kékes-zöld színű a hűtő belső felületéről leoldott grünspan miatt.
Nagy szennyezettsége miatt semmisítsük meg. Mennyisége az alszsesz 0,3-0,5 %-a."
"Gyakorlati módszer: Rézeleje+előpárlat = 0,3 - 2%, amit meg kell semmisíteni, de pontosan mennyit?
Saját példámat mondom el! Egy alkalommal 25 L alszeszt teszek fel finomítani.
Rézeleje gyanánt (0,3-0,5 = ) ~0,4%-ot, azaz 1 dl-t ízlelés nélkül kiöntök.
Majd 5 db számozott [1-től 5-ig] pohárba 1-1 dl párlatot, (összesen: 5 dl párlatot) fogok fel!
Az 5. számú pohártól visszafelé kezdem kóstolgatni (langyos vízzel kihígítva, öblös pohárból) a mintákat. Amelyik pohár tartalma ízben, illatban megfelelő, megy a középpárlathoz, amelyik nem, kiöntöm. Azért nem gyűjtöm az elő és utópárlatot, mert egyrészt kis mennyiség lenne, másrészt olyan mértékben dúsulna fel bennük a káros anyag, hogy nem lehetne belőle jó minőséget (újra) lepárolni!"
Tehát nem a cefrefőzéskor veszed el, hanem finomításkor.
Nekem is hasonló gondom volt a fokolással mint neked. Mármint az, hogy kis mennyiséget nem tudtam fokolni.
Ezen úgy felhúztam magam, hogy rendeltem egy refraktométert innét.
November közepén rendeltem meg és a nagy karácsonyi hajrá ellenére is megjött 1 hónap alatt.
Ezzel akár egy cseppből is meg tudom mondani hány fokos a szesz.
A kóstolást is higítva csináld, mert azért a 70-80°-os szeszt nem sok ember bírja elviselni. :-D
Igen, értem amit írsz. Mindenképpen ki fogom próbálni.
A 0,5 dl. egyébként valahol jó mennyiség (lehet), mert 30literes főző utasításába tanácsolják ezt, és én a cefrével mindig 27-28 literrel töltöm fel, a finomításnál használom a teljes kapacitást a 30 litert.
Elgondolkodtam ezen a kóstoláson is, és ráveszem magam de nehéz lesz, mert a hígítatlan pálinka nekem túl "nyers" és nem igazán tudok (egyenlőre) még különbséget tenni jó illetve rossz között. A kóstolást is hígítva kell csinálni? Azt mivel fokolja be az ember? Nekem hőmérős fokolóm van ami kis oszloptartályos edényben mutat de ahhoz meg kell min. 2 deci.
"Többen említették itt a cefrelefőzés elején megjelenő "rézeleje" meghagyását, de valahogy én nem tudom de - nem fogom az alszeszben hagyni ezt ezután sem." Rosszul teszed.
"A pálinkafőzőhöz kapott használati utasításban egyébként az szerepel vastagon kiemelve, idézem: " A párlat első 0.5 dl-ét semmisítjük meg, magas szennyezőtartalma miatt! (metil alkohol,réz eleje)" és ez ugyanúgy szerepel a cefre lefőzése fejezetben is, mind az alszesz finomítása résznél is." Ezt meg ők teszik rosszul. Egyrészt a rézeleje az nem standard 0,5 dl. Annak mennyisége függ a finomítani kívánt alszesz kiinduló mennyiségétől.
Azt pedig, hogy a cefrefőzéshez is odaírják, csak amerikai minta lehet, ahol a népesség átlag IQ-ja alig éri el a palotapincsiét. A DES azt gondolja, inkább vegye el a jóember mindkét esetben a rézelejét, mint egyszer sem. Abból nagy baj nem lehet.
Nem ecetet főzök, csak egyedül az alma nem sikerült valamiért.
A kajszi, szilva, és pár nem klasszikusnak mondható pálinkáimat - ilyen a szeder, galagonya, dió, bodza, csipkebogyó - kifejezetten jónak tartom, és akik eddig kóstolták, ők is.
Meg fogom fogadni a jó tanácsokat, elolvastam mindent amit itt javasolnak, javasoltatok.
Igazából nem nagyon találok mást bennük mint amit eddig szakkönyvekben olvastam.
Többen említették itt a cefrelefőzés elején megjelenő "rézeleje" meghagyását, de valahogy én nem tudom de - nem fogom az alszeszben hagyni ezt ezután sem.
A pálinkafőzőhöz kapott használati utasításban egyébként az szerepel vastagon kiemelve, idézem: " A párlat első 0.5 dl-ét semmisítjük meg, magas szennyezőtartalma miatt! (metil alkohol,réz eleje)" és ez ugyanúgy szerepel a cefre lefőzése fejezetben is, mind az alszesz finomítása résznél is.
Hiszek a DES cég szakembereinek, mert nagyon jó pálinkafőzőket gyártanak, és talán ők is értenek hozzá. A cukrot mennyiségét megpróbálom növelni az alma termésűeknél, de valahogy nem akarok annyira cukrozni. Olyan vagyok hogy megfájdul a fejem tőle.
Egyébként lehet itt találkozni a tapasztalt régi szakikkal, akiknek esetleg meg lehet kóstolni a pálinkáit? Szívesen elmegyek bár hova jó tapasztalatokat szerezni.
Nagy pálinkafőzőnél már jártunk, az egyik legismertebbnél - nem szeretném megnevezni hogy hol - de oda inkább nem mennék többet. Kóstoláskor többedmagammal megkérdeztük hogy milyen pálinka volt éppen az amit most ittunk- a válasz a következő volt: Várjatok megnézem a címkét a kannán!- nem üvegen, üvegkorsón, hanem müa. kannán! majd a számítógépembe és utána kaptuk meg a választ. Mert az íze, aromája alapján senki sem volt képes a beazonosításra...
Úgy gondolom hogy a kisüsti az azért (is)kisüsti hogy ilyenek nem fordulnak elő.
59/A. §339(1)340 A magánfőzés keretében évente átalányadózással előállítható 50 literes párlatmennyiség alatt 50 liter 86 térfogatszázalék etil-alkoholt tartalmazó párlatot, vagy legfeljebb ezzel megegyező mennyiségű etil-alkoholt tartalmazó nagyobb párlatmennyiséget kell érteni.
Amire feltétlen figyelni kell: 50x86 = 43x100, azaz max. 43 liter 100 térfogat százalékos párlat előállítása engedélyezett magánfőző részére. Én úgy gondolom, nem lenne nyerő 43 liternél többet feltüntetni a bevalláson, mert az önkormányzatnak - egyébként is - jelentést kell küldeni a NAV részére. A 43 liter bevallott mennyiség felett - szerintem - garantált a bukta, mert az efeletti mennyiséget már korábban be kellett volna jelenteni megsemmisítésre.
Sajnos vannak emberek, akik azért jönnek ide, hogy megerősítést kapjanak abban, hogy az a rossz, amit csinálnak igazából jó. És ha ezt nem kapják meg, akkor jön a sértődés.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
2015 őszén döntöttem úgy, hogy csatlakozom az otthoni lepárlást végzők csodálatos táborához.
Nagyon sok információt gyűjtöttem be a fórumról, melyet mindenkinek köszönök szépen. A cefrézéshez és lepárláshoz szükséges eddigi tudásom jelentős részét a világhálóról szereztem melynek birtokában vágtam neki az első cefrézésnek (körte; alma;seprő), majd a lepárlásnak.
Mind a három változatból más mennyiség készült, és a kifokolás sem egységes (48;50;51 fokosak).
A kérdésem felétek az lenne, hogy a 2016.01.15-ig (asszem ez a határidő) leadandó bevallásban a mennyiséget milyen egységben kell megadni? Literben foktól függetlenül, vagy átszámolva a HLF-ban vagy gyümölcsszesz literben..... és ha több fajta van eltérő mennyiségben(L) és fokban akkor hogyan kell eljárni?