Keresés

Részletes keresés

...:: PEGI ::... Creative Commons License 2016.01.01 0 3 120846

Valahol, valamikor nem lehetne összehozni egy össznépi főzést kezdőknek?

Lenne rá igény, még ha fizetni is kellene érte. Nem horror összegekre gondolok itt, de lagalább egy kis aprópénzzel hozzájárulni az illető idejéhez, fáradozásához, stb.

Aztán lehet rosszul látom...

Én szívesen részt vennék rajt.

Az az igazság, hogy lehet olvasgatni a reggeli "misét" 1x, 2x 100x, de ha valaki a gyakorlatban is elmagyarázza, megmutatja a legalapvetőbb dolgokat, akkor már többet segít mint 100x elolvasni valamit.

Na meg nem utolsó sorban a társaság is megismerné egymást.

Előzmény: öreg_néne_b (120844)
Q1GUB Creative Commons License 2016.01.01 0 0 120845

Biztos meg fogom előbb utóbb tanulni, és rá fogok érezni erre.

Most még egyenlőre azon gondolkodom hogy ez ennyire fontos?

Nem az hogy esetlegesen többet veszek el, és kevesebb (lesz,lett) a mennyiség (mert meggyőződésem hogy mindig ezt tettem)

hanem az hogyha már elvettem azzal a pár decivel többet, az általában kapott 15 liter hígított pálinkánál akkor az ennyit számít? Ilyen kis mennyiség elvétele ilyen nagyban befolyásolja a pálinka esetleges jó (jobb) minőségét?

"hát ez egy történelmileg új feladat" legalábbis nekem, de elkezdek poharazni.

Biztos pár liter jó kis nedűt elrontok majd, főleg először de ha ennyire működik ez, megpróbálom.

(nincs kockázat... neked kérem szépen, de nekem lesz... mert bizti hibázok. Sosem kóstoltam még menet közben pálinkát)

Előzmény: öreg_néne_b (120844)
öreg_néne_b Creative Commons License 2016.01.01 0 1 120844

Nem az 1-2 deci többlet pálinkáról van szó és nem is kockáztatunk. Tényleg olvasd el a reggelente belinkelt tudnivalókat. Az öt (több) poharas módszernél nincs kockázat, nyugiban, kényelmesen lehet dönteni az elválasztásról. Az elején illatot, a végén ízt vesztesz ha túl sokat dobsz el.

Előzmény: Q1GUB (120842)
...:: PEGI ::... Creative Commons License 2016.01.01 0 1 120843

A kóstolást még nekem is tanulnom kell.

Az írás meg nem saját ötlet. Innét származik, csak magamnak kiollóztam belőle a legfontosabb dolgokat.

Előzmény: Q1GUB (120842)
Q1GUB Creative Commons License 2016.01.01 0 0 120842

Neked is BUÉK!

Írásodból egyértelműen kiderül hogy 1-1 dl elvétele, és esetleges elhagyása kifejezetten a minőség javulása érdekében történik. Ezt remélem jól értem.

Mert (de) ez olyan kis mennyiség  hogy nem növeli számottevően a pálinka mennyiségét.

Csak ennyiért valahol érdemes kockáztatni? Mert ha az esetleges rosszat bent hagyom mennyivel rosszabbat kapunk a végeredménynél? Gondolom sokkal rosszabbat.

S ha azt a kis mennyiséget, a  jót, azt hagyom benn, az mennyivel növeli meg pálinkánk minőségét, élvezeti értékét? Annyival jobban, annyival jobbat kapunk?

Szerintem aki így csinálja annak már nagyon profinak kell lenni.

A szakkönyvek is említik a kóstolást, de rettentően körültekintően, és igazi profiknak javasolják. Mindenhol inkább számokban, fokokban, mennyiségekben beszélnek, és In Lak'ech topiktárs szavaival élve "abból nagy baj nem lehet" utánérzésű az egész.

De az az érdekes, hogyha tényleg számít az a pár deciliter jó anyag ahhoz hogy kitűnő pálinkám legyen - amit én esetleg kidobok félve attól hogy ne rontsam esetleg el - akkor nincs mese meg kell tanulnom ezt.

Előzmény: ...:: PEGI ::... (120841)
...:: PEGI ::... Creative Commons License 2016.01.01 0 3 120841

Sziasztok, boldog új évet mindenkinek!

Idézet a reggeli kötelezőből:

"Rézeleje: ez a párlatrész tartalmazza a legtöbb előpárlati szennyeződést, (közte sok rézvegyület - innen a neve -), gyakran kékes-zöld színű a hűtő belső felületéről leoldott „grünspan” miatt.

Nagy szennyezettsége miatt semmisítsük meg. Mennyisége az alszsesz  0,3-0,5 %-a."

"Gyakorlati módszer: Rézeleje+előpárlat = 0,3 - 2%, amit meg kell semmisíteni, de pontosan mennyit?

Saját példámat mondom el! Egy alkalommal 25 L alszeszt teszek fel finomítani.

Rézeleje gyanánt  (0,3-0,5 = ) ~0,4%-ot, azaz 1 dl-t ízlelés nélkül kiöntök.

Majd 5 db számozott [1-től 5-ig] pohárba 1-1 dl párlatot, (összesen: 5 dl párlatot) fogok fel!

Az 5. számú pohártól visszafelé kezdem kóstolgatni (langyos vízzel kihígítva, öblös pohárból) a mintákat. Amelyik pohár tartalma ízben, illatban megfelelő, megy a középpárlathoz, amelyik nem, kiöntöm. Azért nem gyűjtöm az elő és utópárlatot, mert egyrészt kis mennyiség lenne, másrészt olyan mértékben dúsulna fel bennük a káros anyag, hogy nem lehetne belőle jó minőséget (újra) lepárolni!" 

Tehát nem a cefrefőzéskor veszed el, hanem finomításkor.

Nekem is hasonló gondom volt a fokolással mint neked. Mármint az, hogy kis mennyiséget nem tudtam fokolni.

Ezen úgy felhúztam magam, hogy rendeltem egy refraktométert innét.

November közepén rendeltem meg és a nagy karácsonyi hajrá ellenére is megjött 1 hónap alatt.

Ezzel akár egy cseppből is meg tudom mondani hány fokos a szesz.

A kóstolást is higítva csináld, mert azért a 70-80°-os szeszt nem sok ember bírja elviselni. :-D

Előzmény: Q1GUB (120839)
Törölt nick Creative Commons License 2016.01.01 0 0 120840

Vettél már párlat jegyet..?

Előzmény: rézműves1 (120834)
Q1GUB Creative Commons License 2016.01.01 0 0 120839

Igen, értem amit írsz. Mindenképpen ki fogom próbálni.

A 0,5 dl. egyébként valahol jó mennyiség (lehet), mert 30literes főző utasításába tanácsolják ezt, és én a cefrével mindig 27-28 literrel töltöm fel, a finomításnál használom a teljes kapacitást a 30 litert.

Elgondolkodtam ezen a kóstoláson is, és ráveszem magam de nehéz lesz, mert a hígítatlan pálinka nekem túl "nyers" és nem igazán tudok (egyenlőre) még különbséget tenni jó illetve rossz között. A kóstolást is hígítva kell csinálni? Azt mivel fokolja be az ember? Nekem hőmérős fokolóm van ami kis oszloptartályos edényben mutat de ahhoz meg kell min. 2 deci.

Előzmény: In Lak'ech (120838)
In Lak'ech Creative Commons License 2016.01.01 0 1 120838

"Többen említették itt a cefrelefőzés elején megjelenő "rézeleje" meghagyását, de valahogy én nem tudom de - nem fogom az alszeszben hagyni ezt ezután sem."   Rosszul teszed.

"A pálinkafőzőhöz kapott használati utasításban egyébként az szerepel vastagon kiemelve, idézem: " A párlat első 0.5 dl-ét semmisítjük meg, magas szennyezőtartalma miatt! (metil alkohol,réz eleje)" és ez ugyanúgy szerepel a cefre lefőzése fejezetben is, mind az alszesz finomítása résznél is."   Ezt meg ők teszik rosszul.  Egyrészt a rézeleje az nem standard 0,5 dl. Annak mennyisége függ a finomítani kívánt alszesz kiinduló mennyiségétől.

Azt pedig, hogy a cefrefőzéshez is odaírják, csak amerikai minta lehet, ahol a népesség átlag IQ-ja alig éri el a palotapincsiét. A DES azt gondolja, inkább vegye el a jóember mindkét esetben a rézelejét, mint egyszer sem. Abból nagy baj nem lehet.

Előzmény: Q1GUB (120837)
Q1GUB Creative Commons License 2016.01.01 0 1 120837

Nem ecetet főzök, csak egyedül az alma nem sikerült valamiért.

A kajszi, szilva, és pár nem klasszikusnak mondható pálinkáimat - ilyen a szeder, galagonya, dió, bodza, csipkebogyó - kifejezetten jónak tartom, és akik eddig kóstolták, ők is.

Meg fogom fogadni a jó tanácsokat, elolvastam mindent amit itt javasolnak, javasoltatok.

Igazából nem nagyon találok mást bennük mint amit eddig szakkönyvekben olvastam.

Többen említették itt a cefrelefőzés elején megjelenő "rézeleje" meghagyását, de valahogy én nem tudom de - nem fogom az alszeszben hagyni ezt ezután sem.

A pálinkafőzőhöz kapott használati utasításban egyébként az szerepel vastagon kiemelve, idézem: " A párlat első 0.5 dl-ét semmisítjük meg, magas szennyezőtartalma miatt! (metil alkohol,réz eleje)" és ez ugyanúgy szerepel a cefre lefőzése fejezetben is, mind az alszesz finomítása résznél is.

Hiszek a DES cég szakembereinek, mert nagyon jó pálinkafőzőket gyártanak, és talán ők is értenek hozzá. A cukrot mennyiségét megpróbálom növelni az alma termésűeknél, de valahogy nem akarok annyira cukrozni. Olyan vagyok hogy megfájdul  a fejem tőle.

Egyébként lehet itt találkozni a tapasztalt régi szakikkal, akiknek esetleg meg lehet kóstolni a pálinkáit? Szívesen elmegyek bár hova jó tapasztalatokat szerezni.

Nagy pálinkafőzőnél már jártunk, az egyik legismertebbnél - nem szeretném megnevezni hogy hol - de oda inkább nem mennék többet. Kóstoláskor többedmagammal megkérdeztük hogy milyen pálinka volt éppen az amit most ittunk- a válasz a következő volt: Várjatok megnézem a címkét a kannán!- nem üvegen, üvegkorsón, hanem müa. kannán! majd a számítógépembe és utána kaptuk meg a választ. Mert az íze, aromája alapján senki sem volt képes a beazonosításra...

Úgy gondolom hogy a kisüsti az azért (is)kisüsti hogy ilyenek nem fordulnak elő.

Előzmény: öreg_néne_b (120818)
Q1GUB Creative Commons License 2016.01.01 0 0 120836

Igen, látom, ezt félreértettem, ő is azt javasolja mint ti.Elnézést!

Előzmény: In Lak'ech (120830)
In Lak'ech Creative Commons License 2016.01.01 0 1 120835

Egy barátom szokta mondani, hogy az ilyen hideg napokon csak két "b" betűs dolgot tud elképzelni, amit csinálni érdemes: b...ni, és bort fejteni. :-)

Én hozzávennék egy "C" betűst is...  csorgatni.

Előzmény: rézműves1 (120834)
rézműves1 Creative Commons License 2016.01.01 0 0 120834

Sziasztok otthonfőzők! 

Sok dologról tudok, amit január elsején nem lehet csinálni, de remélem, hogy a finomítás nincs köztük...DD..

Gyönyörűen csurog a Stanley szilvám és isteni illata van.

Előzmény: öreg_néne_b (120833)
öreg_néne_b Creative Commons License 2016.01.01 0 1 120833

Ha nem érted, legalább ne magyarázd...
https://www.nav.gov.hu/nav/ado/jovedeki_ado/tajekoztatok_informaciok/tajekoztatok/Felhivas_a_maganfozes20150115.html

100%-os párlatot lepárlással nem lehet előállítani.

Előzmény: kabold (120832)
kabold Creative Commons License 2016.01.01 0 1 120832

A jogszabály mai napon (2015.12.30.) hatályos állapota.

Magánfőzés338

59/A. §339 (1)340 A magánfőzés keretében évente átalányadózással előállítható 50 literes párlatmennyiség alatt 50 liter 86 térfogatszázalék etil-alkoholt tartalmazó párlatot, vagy legfeljebb ezzel megegyező mennyiségű etil-alkoholt tartalmazó nagyobb párlatmennyiséget kell érteni.

Amire feltétlen figyelni kell: 50x86 = 43x100, azaz max. 43 liter 100 térfogat százalékos párlat előállítása engedélyezett magánfőző részére. Én úgy gondolom, nem lenne nyerő 43 liternél többet feltüntetni a bevalláson, mert az önkormányzatnak - egyébként is - jelentést kell küldeni a NAV részére. A 43 liter bevallott mennyiség felett - szerintem - garantált a bukta, mert az efeletti mennyiséget már korábban be kellett volna jelenteni megsemmisítésre.

Előzmény: László.... (120820)
In Lak'ech Creative Commons License 2016.01.01 0 0 120831

Sajnos vannak emberek, akik azért jönnek ide, hogy megerősítést kapjanak abban, hogy az a rossz, amit csinálnak igazából jó. És ha ezt nem kapják meg, akkor jön a sértődés.

Előzmény: snapszmester (120819)
In Lak'ech Creative Commons License 2016.01.01 0 0 120830

Norrington nem azt mondta, hogy fok alapján vágjál. Pont az ellenkezőjét javasolja. Olvasd újra a hozzászólását.

Előzmény: Q1GUB (120816)
öreg_néne_b Creative Commons License 2016.01.01 0 1 120829

Akkor simán ráöntheted.

Előzmény: Mantis Screamer (120828)
Mantis Screamer Creative Commons License 2016.01.01 0 0 120828

nem savaztam vagy semmi ilyesmit nem csináltam :)

Előzmény: öreg_néne_b (120826)
sogi01 Creative Commons License 2016.01.01 0 0 120827

Köszi öregnéne! De tovàbra sem értem,hogy telórol tudok írni,gépről meg semmit nem enged.... 

öreg_néne_b Creative Commons License 2016.01.01 0 1 120826

Jó. Ha savaztad, semlegesítsd le mésszel vagy fahamuval.

Előzmény: Mantis Screamer (120825)
Mantis Screamer Creative Commons License 2016.01.01 0 0 120825

Boldog új évet !

Kifőtt cefre jó komposztnak ?

öreg_néne_b Creative Commons License 2016.01.01 0 1 120824

vf1 linkgyüjteménye  

linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

A tudás forrása

http://snapszmester.hu/

Benne

Snapszmester és Nabiti összefoglalója

Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

Előzmény: sogi01 (120725)

Előzmény: sogi01 (120822)
Törölt nick Creative Commons License 2016.01.01 0 0 120823

BUÉK  

és köszönet a "reggelikért"

Előzmény: sogi01 (120822)
sogi01 Creative Commons License 2016.01.01 0 0 120822

Bocs. Telorol írok a gépem nem oszt meg semmit...nem értem...

Előzmény: sogi01 (120821)
sogi01 Creative Commons License 2016.01.01 0 0 120821

Buék!  

László.... Creative Commons License 2016.01.01 0 1 120820

Sziasztok,

Először is B.U.É.K. mindenkinek.

2015 őszén döntöttem úgy, hogy csatlakozom az otthoni lepárlást végzők csodálatos táborához.

Nagyon sok információt gyűjtöttem be a fórumról, melyet mindenkinek köszönök szépen. A cefrézéshez és lepárláshoz szükséges eddigi tudásom jelentős részét a világhálóról szereztem melynek birtokában vágtam neki az első cefrézésnek (körte; alma;seprő), majd a lepárlásnak.

Mind a három változatból más mennyiség készült, és a kifokolás sem egységes (48;50;51 fokosak).

A kérdésem felétek az lenne, hogy a 2016.01.15-ig (asszem ez a határidő) leadandó bevallásban a mennyiséget milyen egységben kell megadni? Literben foktól függetlenül, vagy átszámolva a HLF-ban vagy  gyümölcsszesz literben..... és ha több fajta van eltérő mennyiségben(L) és fokban akkor hogyan kell eljárni?

Segítségeteket köszönöm.

snapszmester Creative Commons License 2016.01.01 0 0 120819

Még jó hogy ide mindenki tanulni jön.:-)

Előzmény: öreg_néne_b (120818)
öreg_néne_b Creative Commons License 2016.01.01 0 0 120818

Többen is írtuk neki, de nem akarja meghallani. Ecetet főz, de a hígító víz kimutathatatlan hatásával foglalkozik...

Előzmény: snapszmester (120817)
snapszmester Creative Commons License 2016.01.01 0 1 120817

Érzem hogy nem rám vagy kíváncsi, de a palinkad hibája nem a főzesből ered, hanem a cefrezesbol.

Előzmény: Q1GUB (120816)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!