Egy ilyen gép árán sok szerszámot kilehetne marni,de ezt csak egyszer kéne megcsinálni/megvenni,egyébként láttam már róla a videókat de nem beszéltem róla senkivel magamban meg nem sokra mentem :D
Az a sanda gyanúm(nem véletlen),hogy cnc-s itve van és a kezelő csak a lépéseket adja a többi előre kiszámolva beirva a gépbe!
Régen a GAMF tanműhelyében járkálhattam. Haverkodva a szakoktatókkal, téma lett a modellezés. Mutatott egy általuk köszörült körkést (alak kést), amivel modellvasút kerékprofilt lehetett esztergálni. Nagyon sajnálom hogy nem kunyeráltam el az eszközt, vagy nem gyártattam velük le egyet.
Véleményem a vonatkerék ügyében a következő. Hagyományos csúcsesztergán/E2N,E1N, EMU /el lehet készíteni, a CNC gépet ide feleslegesnek, és drágának tartom. A kerék kúposságát alakkéssel nyugodtan meg lehet oldani, kézből be lehet köszörülni a kést. A vonat kereke azért kúpos, hogy kanyarodni tudjon, ezen a kis maketton biztosan nem fog számítani a pontos kúpozás. Gondolom a műanyag persely csak azért kell a kerékbe, hogy elektromosan szigeteljen.
Nemrég kértem segítséget egy régi kecskelábas esztergagéppel kapcsolatban akkor még darabokban volt most már a nagyja egyben van hátha így fölismeri valaki és van valami infója .Bármi érdekel a géppel kapcsolatban. A tokmány a hajtással még nincs rajta ma szedtem darabokra.
Nemrég kértem segítséget egy régi kecskelábas esztergagéppel kapcsolatban akkor még darabokban volt most már a nagyja egyben van hátha így fölismeri valaki és van valami infója .Bármi érdekel a géppel kapcsolatban. A tokmány a hajtással még nincs rajta ma szedtem darabokra.
Esetleg jó lenne, ha az ide vonatkozó NEM szabványt is mutatnád, mert a kerék futófelületének ugye aszerint kéne készülnie, hogy jól fusson a gép a pályán.
Szerintem magát a szabványt kéne majd CNC-n leprogramozni, mert ezt kézzel csak saccolva lehetne ledrehálni.
Ha a kos tetején lévő kart fellazítod,akkor oldalt lévő négyszögletes tengely hajtásával a kos helyzetét tudod állítani,figyelj oda,hogy indítás előtt !!!!! jól rögzítsd a kos tetején lévő kart ellenkező esetben az orsó amivel az állítást végzed elgörbül.Nagyon sok gondot fordíts a megfelelő olajzó helyek olajjal történő feltöltésére.