Akkor próbáljuk meg szakmailag. Egyenes menetben, fékezéskor, gyorsításkor nincs szerepe a stabilizátornak, hisz a kanyarodást stabilizálja. Kisebb, olcsóbb autókban nincs is! Ha a lengőkarra szerelt változatot nézzük mint esetünkben az E36, akkor egy egyszerű szilentblokkos "kutyacsont" van a rúd és a kar között, aminek a szilent miatt van némi mozgása, de ez hétköznapi autózás során észrevehetetlen. De miért rosszabb ez a megoldás? Mert a lengőkaron keresztül a talpas gömbfejet terheli, ha nagyon ki lenne kopva akkor egy durva kanyarban akár ki is emelhetné a helyéről és kiesik a kerék, a példa erősen lesarkítva. Mi a helyzet a gólyalábra bekötéssel? A "stabpálca" kivitele két gömbfejes ami elég precíz erőátvitelt eredményez, mivel a lengéscsillapítóra van kötve így a lengőkar gömbfejet tehermentesíti. Szerintem!:)
Talán azért vastagabb, mert más erőkaron dolgozik és a lengőkarra kötve nem érvényesül az a hatás, ami a gátlóra kötve. Ezáltal egy kicsit merevebbé tették, ami azért nem olyan finom mint az M3-nál.
Mert az M3-nál minden gramm számít . Az én véleményem ehhez , az M3-at nem szabad alapul venni .A bódén kívül semmi nem egyezik a gyengébb modellekkel .
Mondjuk ettől fontosabb az első és a hátsó stabilizátor összhangja, csak ezzel senki nem foglalkozik az utólagos "tuningnál"... Pl. az M-technél bát a lengőkarra van kötve, a stabilizátor rúd átmérője viszont nagyobb, mint az M3-nál, ahol a gátlóra kötik.
Talán takarékosságból. Egyébként a Fiat Bravo-Brava-Marea szérián is megvolt ugyanez. A legdrágább Mareán a stab. a lengéscsillapítóra csatlakozott, a másik kettőn a lengőkarra.
Igen, tőcsavarozni kell a p@csába, oszt utána szerelhető tetszés szerint.:)
Mi 4X szedtük szét, meg vissza, de eleve két részben vettem azt a motort: DDD, tehát legalább 5X volt szétkapva. Utoljára kapta a teljes HF felújítást, aztán azóta kimegy a világból.