Szóval te mint néző, aki beülsz bármelyik SW filmre elégedett lennél azzal hogy az összes eddigi űrcsata effektek és hangok nélkül néma kussban történjen, mondván az űrben nem terjednek a hangok és ez így van jól?
Szerintem az Indy 4 és a Jurassic World szintjén mozog a film, vagyis egymást váltják a zseniális, a szívmelengető, a kínos és az idegesítő jelenetek. Nem gyalázza meg a klasszikus elődöt, de nem is nő fel a színvonalára.
Megjegyzem, idén ez már nem az első film, ahol a gyenge forgatókönyv okozza a problémákat (a legutóbbi példa a Bond-film volt). Hollywood előbb-utóbb bajba kerül, ha nem talál jó filmírókat.
Távol keletről importált barátaink, (Iko Uwais, Yayan Ruhian ) akiknek feltehetően jobb mozgáskultúrája van, mint az összes többi karakternek (beleértve az összes "jedit és sithet) űrkalózként puskákkal állnak egy űrhajóban...
Ki volt az a debil, aki így használta fel őket?
Költői kérdés.
Jut eszembe, az űrben, mért van hangja az űrhajóknak, még mindig?
Egy olyan kérdésem lenne, aki már látta a filmet, hogy mennyire szükséges a filmhez "előképzettség"? Akivel mennék nem látta az utolsó két részt (nem is értem ez, hogy lehet). Élvezhető kategória nélkülük, vagy inkább gyorsan nézze végig őket? :)
De ugye ebben a részben elmondták, hogy az Ellenállás erői nem egyenlőek a Köztársaság erőivel, magyarul a köztársasági flottát nem láttuk. Talán a következő részekben. Ebben pont annyi űrjelenet volt, mint a New Hope-ban, inkább a bolygókon folytak az események. (Ez az OT-ben is ugye az EpV-ben változott, ahol a cselekmény egy része áttevődött az űrbe.)
Azért maradt itt rejtély még szerintem.
Érdekes, Snoke-ról nekem is Gollam jutott eszembe meg a Gyűrűk ura...
Carrie Fisher szerintem nem lett volna rossz, de túl kevés jelenetet adtak neki, ahhoz képest, hogy a nyitószövegben az állt, hogy ő vezeti az Ellenállást. Lehet elfelejtett játszani? Hiszen a ROTJ vége felé egészen belejött a drámai részekbe is.
Most hogy kicsit ülepedett a dolog, Harrison Ford kiírását sajnálom, bár logikus és várható volt. Ennek ellenére valahogy hiányérzetem volt, mégis a Felkelés emblematikus alakja távozott, semmi megemlékezés, temetés, Csuvi is tajtékzik egy percet, szomorkodik kettőt, aztán repül tovább a csajjal.
Nekem bejött Boyega, minden értelemben hozott egy kis színt. Egyáltalán nem volt rossz a játéka, és nagyon háttérbe sem szorult, bár kíváncsi vagyok mit tartogatnak neki a következő részekre. Nem hiszem, hogy egy szerelem létrejön Daisy-vel, de akkor meg mi, barátság? Na ne. Lehet, hogy ő sem éri meg a befejező részt.
1. A prequel-trilógiában az volt a baj, hogy túlságosan eltávolodtak az eredeti trilógia látványvilágától és cselekményvezetésétől. Itt éppen fordítva történt: túlságosan ragaszkodtak hozzá.
2. Az előzetesekben sugallt nagy rejtélyek nagyjából egy brazil tévésorozat szintjén lepleződtek le. Nagy kár volt, mert a Han Solo-Kylo Ren kapcsolat remek ötlet volt, sokkal hatásosabban is lehetett volna tálalni.
3. Az űrhajós jelenetek közül azok, amelyekben a Falcon szerepelt, nagyon jól sikerültek, de az egyéb légi és űrcsaták nem tudtak magukkal ragadni (legalábbis a látvány, mert a hangeffektusok jók voltak). Nem kizárt, hogy ezen a téren Emmerich és az ID4 folytatása beledöngöli a földbe a Star Warsot. De könnyen lehet, hogy a B-filmekbe illő Starkiller bázis is csúnyán elvérzik az ID4/2 várható gigászai mellett.
4. A Jakku bolygó jelenetei rendben lettek volna, ha nem lett volna a Tatuin-feeling. Így sajnos plagizálásnak tűnt. JJ! Muszáj volt sivatagban játszatni a történet ezen részét?
5. Amúgy nem tetszett, hogy a helyszínek túlságosan földiek voltak. Mondjuk ezt már szóvá tettem a trailerek ismeretében is. Megint sikerült átesni a ló túloldalára.
6. Sajnos a rohamosztagosok szerepeltetése viccessé vált. Kár is ragozni, itt új ötletek kellettek volna. Megjegyzem, Az emlékmás remake hol emberi, hol robot fegyveresei remekül illettek volna ide, hiszen sokkal jobb volt a páncél, miközben megmaradt volna az SW-feeling is. Sajnos ezt egy másik filmben ellőtték.
7. Daisy Ridley viszont abszolút húzóembere volt a filmnek. mint már írtam, túl hamar tanult meg mindent, de ha ezen túllépünk, akkor elmondható, hogy minden jelenete élmény volt (esztétikai értelemben is).
8. Az űrlény- és szörnyfelhozatal éppen ideális volt, nagyjából mindennek megvolt a funkciója.
Némelyik - a HDCAM-ek - gyakran egész jók. Főleg ha a film nem túl sötét. Ha meg még TeleSync-is, akkor kifejezetten élvezhető, mert ott már a hang is egész korrekt.
Alapvetően arra jók, hogy ha a moziban már láttad, akkor utána vissza tudod nézni akár az egészet, akár részeket. Én pl. a Mentőexpedíció és az Everest esetén is ezt tettem.
Ezt az ábrát én már láttam "Giant" (gondolj egy phalanx-ra pl.) aláírással is. Jobbra fent a fej, rajta réz sisak tarajjal, balra a jobb kéz, alattuk egy mellkas.
A Deadline.com szerint Az ébredő erő csütörtökön 14,3 millió dollárt termelt csak a briteknél, ami minden előzetes várakozást és tippelést messze felülmúlt. Már az éjféli vetítések után lehetett sejteni, hogy valami hasonló fog történni, hiszen 3.6 millió dollár értékben fogytak a jegyek. Hogy lehessen valamihez hasonlítani a dolgot, a legutóbbi James Bond-film, a Spectre 6,4 millió dollárt hozott az első nap, (50 százalékkal kevesebbet), az eddigi rekordot tartó Skyfall pedig 2012-ben 9,6 millió dollárral nyitott.
Az októberben megvett mozijegyem egy holnapi 3D-s előadásra szólt, de egyszerűen képtelen voltam addig várni, ezért ma befizettem egy sima 2D-s meccsre. Holnap újrázás!
A rövid véleményem (SPOILEREKKEL) elolvasható sárgítva:
8/10
Sajnos enyhe csalódást érzek. Esküszöm, hogy a Jurassic Worldről jobb kedvvel jöttem ki, és ha már Abramsnél tartunk, a Star Trek-filmek is jobbak voltak. Sajnos tényleg összecsapott volt a forgatókönyv, tele plagizált megoldásokkal és néhány B-filmbe illő megoldással.
A főszereplők:
Ford: kellemes meglepetés, utólag is elnézést kérek tőle, amiért kételkedtem benne. Néha szó szerint a hátán vitte a filmet.
Chewbacca: nagyon nagy király, de sajnos időnként csak statiszta volt.
Fisher: egy percig sem hittem el, hogy tábornok, inkább egy idősek otthonának az igazgatónőjére emlékeztetett. Nem sok értelme volt a szerepeltetésének.
Hamill: ő a jövő zenéje, egyelőre annyit, hogy nézni nagyon tud.
Boyega: totális melléfogás a karaktere, alig jobb, mint Jar-Jar Binks. Nekem volt egy ötletem, hogy legyen ő is Luke korábbi tanítványa, akinek aztán törlődött a memóriája és most egy Jason Bourne-féle alakként tér vissza. Szerintem az sokkal jobb lett volna, mint amit most láttam, de nem ezzel a színésszel (inkább egy japánt vagy kínait hoztam volna helyette, ha már színesíteni kell).
Ridley: kb. ő az új Katniss Everdeen. Összességében tetszett, de túlságosan hamar tanult meg mindent tökéletesen kezelni.
Isaac: nem volt rossz, de nem írták meg jól a szerepét.
Gleeson: hatalmas csalódás, még Grievousnál is bénább a karakter és a színész sem átütő erejű.
Serkis: túlságosan hatásvadász volt. Inkább A Gyűrűk Urába illett volna.
Driver: rendben volt, vele semmi baj. Az akciózás azért jobban ment neki, mint a drámai jelenetek