Az októberben megvett mozijegyem egy holnapi 3D-s előadásra szólt, de egyszerűen képtelen voltam addig várni, ezért ma befizettem egy sima 2D-s meccsre. Holnap újrázás!
A rövid véleményem (SPOILEREKKEL) elolvasható sárgítva:
8/10
Sajnos enyhe csalódást érzek. Esküszöm, hogy a Jurassic Worldről jobb kedvvel jöttem ki, és ha már Abramsnél tartunk, a Star Trek-filmek is jobbak voltak. Sajnos tényleg összecsapott volt a forgatókönyv, tele plagizált megoldásokkal és néhány B-filmbe illő megoldással.
A főszereplők:
Ford: kellemes meglepetés, utólag is elnézést kérek tőle, amiért kételkedtem benne. Néha szó szerint a hátán vitte a filmet.
Chewbacca: nagyon nagy király, de sajnos időnként csak statiszta volt.
Fisher: egy percig sem hittem el, hogy tábornok, inkább egy idősek otthonának az igazgatónőjére emlékeztetett. Nem sok értelme volt a szerepeltetésének.
Hamill: ő a jövő zenéje, egyelőre annyit, hogy nézni nagyon tud.
Boyega: totális melléfogás a karaktere, alig jobb, mint Jar-Jar Binks. Nekem volt egy ötletem, hogy legyen ő is Luke korábbi tanítványa, akinek aztán törlődött a memóriája és most egy Jason Bourne-féle alakként tér vissza. Szerintem az sokkal jobb lett volna, mint amit most láttam, de nem ezzel a színésszel (inkább egy japánt vagy kínait hoztam volna helyette, ha már színesíteni kell).
Ridley: kb. ő az új Katniss Everdeen. Összességében tetszett, de túlságosan hamar tanult meg mindent tökéletesen kezelni.
Isaac: nem volt rossz, de nem írták meg jól a szerepét.
Gleeson: hatalmas csalódás, még Grievousnál is bénább a karakter és a színész sem átütő erejű.
Serkis: túlságosan hatásvadász volt. Inkább A Gyűrűk Urába illett volna.
Driver: rendben volt, vele semmi baj. Az akciózás azért jobban ment neki, mint a drámai jelenetek
én speciel többek között pont azért aggódtam, h lehetőség szerint ne csak elérje, hanem szárnyalja is túl egy mai blockbuster színvonalát és ez sikerült is neki
üvölt a filmről a szeretet és szakértelem, ami szerintem JJ és brigádja érdeme
"Szerintem nem azt a scriptet olvastad, abban már szó se volt űrben lebegő kardról és az nagy spolier igaznak bizonyult"
Valóban, több forrást is átnéztem. Az egyikben ezt, a másikban mást találtam. Azért találtam fontosnak a fénykardost külön megemlíteni, mert attól elég sokan rettegtek és kíváncsi voltam, hogy mi is volt az.
"ki kinek a fia, ki kit öl meg,"
ez nem igaz! pontosan, hogy nem tudta jól, de nyilván, kb 30% esélye volt arra, hogy megtippelje, tehát volt, amit eltalált
"Én biztos vagyok benne, hogy a stábból valaki szivárogtatott"
igen, valaki valamit látott/hallott és kicsit akkor már hozzáköltött és úgy szivárogtatott
Én szivesenolvasok mindent azoktól, akik már láták, több filmet is előbb olvastam mint láttam (kettőt), de van akinek ez fontos, nem kellene odatojni nekik az asztalra pont most a célegyenesben.
Érdekes, hogy a várakozásban mindenki azon imádkozott, hogy jajj, csak elérje egy mai blocbuster szintjét...az összes komolyabb (!) kritikus szerint (nem az index hipszterbuzijaira gondolok, meg a 444 liberális nyalógépeire) a film min. jó lett, az OT érzés meg 100%. Mindenki kiemeli, hogy az új casting telitalálat (pedig mindenki félt tőlük a trailerek alapján). A látvány ))% szerint kva jó lett, az akciók is.
De mindig akad igazi megmondó, mert ő nem borg bakker, hanem egyéniség :P
A trailerekből simán boritékolható volt, hogy ez nem olyan gánymunka lesz mint a Prometheus.
Kár. :( Pedig szerintem ez is része kellene legyen az "inkább hasonlít a klasszikus trilógiára, mint a prequelre"-dolognak. A fordítók közül senkinek nem adta ki az esze?
Igen, de a PT után érthető, hogy biztonsági játékra törekedtek az újraindításnál. Volt pár kulcsjelenet ami még a játékidőben is nagyjából akkor történt amikor a negyedik részben. A PT három része összesen nem okozott annyi borzongást és váltott ki annyi érzelmet, mint az ébredő erő.
Arról nem is beszélve, hogy sok a tljesen "szűz "új néző, nekik akár új is lehet minden ilyen visszakacsintás.
Ja, egyébblént nem mondják, hogy SW filmben jujj, micsoda utánzás- gyakorlatilag az eddigi összes SW film ugyanarról az alapról inditott, Lucas is a PT-bel. Az EU az egy szemét, már valami magyar okostóni azt irta, bezzeg abban mennyi ötlet volt...egyedül a CW sorozat bizonyos részei árnyalták a dolgot.
MS
Szerintem nem azt a scriptet olvastad, abban már szó se volt űrben lebegő kardról és az nagy spolier igaznak bizonyult : ki kinek a fia, ki kit öl meg, a Starkiller dolog. Én biztos vagyok benne, hogy a stábból valaki szivárogtatott.
és felrónak sok olyan dolgot, ami a régi trilógiának is felróható volt.
lehet, hogy Abrams kicsit túllőtt a nosztalgiafaktorral, de valahogy be kellett rúgnia ismét a szekeret.
itt látom a fő különbséget:
az emberek egy része szerint kár volt folytatni (vagy legalábbis ebbe az irányba), nyilván nekik nem jött be, sokan viszont régóta vártak SW feelinget, ami azért megvolt bőven szerintem.
mindenesetre a nem túl jó 2015-ös évemet nekem feldobta így a végén, örültem neki, következő vetítéshez irány az IMAX :)
Hétfőig nem nagyon olvasok be, most is csak óvatosan. Valaki, aki szinkronosan látta, leírná, hogy az elején milyen a prológ? Szinkronizált (angol szöveg+magyar felolvasás) vagy magyarított? Ennyit nem baj, ha előre tudok, ha utóbbi, legalább nem táplálom tovább a reményt.
- a technikai megvalósítás, kivéve a CGI lényeket, amik továbbra is iszonyú rajzfilmszerűek
- szimpatikusak voltak az új szereplők, a lány és a néger is
- a "kikacsintások"
- hogy olyan főszüzséje van a filmnek, amit tovább lehet fűzni - de megjegyzem, egyetlen történetvezetés van a fimben, és semmi más, ezért a történések eléggé ad hoc módon, zavarosan zajlanak
De összességében én többet vártam a nagyon jó kritikák után.
Most még persze mindenki ajnározza, mert ki voltak éhezve erre a filmre, pár hónap, vagy pár év, és le fog ülepedni ez is. 1999-ben is mindenki ajnározta a Baljós árnyakat...