Én szivesenolvasok mindent azoktól, akik már láták, több filmet is előbb olvastam mint láttam (kettőt), de van akinek ez fontos, nem kellene odatojni nekik az asztalra pont most a célegyenesben.
Érdekes, hogy a várakozásban mindenki azon imádkozott, hogy jajj, csak elérje egy mai blocbuster szintjét...az összes komolyabb (!) kritikus szerint (nem az index hipszterbuzijaira gondolok, meg a 444 liberális nyalógépeire) a film min. jó lett, az OT érzés meg 100%. Mindenki kiemeli, hogy az új casting telitalálat (pedig mindenki félt tőlük a trailerek alapján). A látvány ))% szerint kva jó lett, az akciók is.
De mindig akad igazi megmondó, mert ő nem borg bakker, hanem egyéniség :P
A trailerekből simán boritékolható volt, hogy ez nem olyan gánymunka lesz mint a Prometheus.
Kár. :( Pedig szerintem ez is része kellene legyen az "inkább hasonlít a klasszikus trilógiára, mint a prequelre"-dolognak. A fordítók közül senkinek nem adta ki az esze?
Igen, de a PT után érthető, hogy biztonsági játékra törekedtek az újraindításnál. Volt pár kulcsjelenet ami még a játékidőben is nagyjából akkor történt amikor a negyedik részben. A PT három része összesen nem okozott annyi borzongást és váltott ki annyi érzelmet, mint az ébredő erő.
Arról nem is beszélve, hogy sok a tljesen "szűz "új néző, nekik akár új is lehet minden ilyen visszakacsintás.
Ja, egyébblént nem mondják, hogy SW filmben jujj, micsoda utánzás- gyakorlatilag az eddigi összes SW film ugyanarról az alapról inditott, Lucas is a PT-bel. Az EU az egy szemét, már valami magyar okostóni azt irta, bezzeg abban mennyi ötlet volt...egyedül a CW sorozat bizonyos részei árnyalták a dolgot.
MS
Szerintem nem azt a scriptet olvastad, abban már szó se volt űrben lebegő kardról és az nagy spolier igaznak bizonyult : ki kinek a fia, ki kit öl meg, a Starkiller dolog. Én biztos vagyok benne, hogy a stábból valaki szivárogtatott.
és felrónak sok olyan dolgot, ami a régi trilógiának is felróható volt.
lehet, hogy Abrams kicsit túllőtt a nosztalgiafaktorral, de valahogy be kellett rúgnia ismét a szekeret.
itt látom a fő különbséget:
az emberek egy része szerint kár volt folytatni (vagy legalábbis ebbe az irányba), nyilván nekik nem jött be, sokan viszont régóta vártak SW feelinget, ami azért megvolt bőven szerintem.
mindenesetre a nem túl jó 2015-ös évemet nekem feldobta így a végén, örültem neki, következő vetítéshez irány az IMAX :)
Hétfőig nem nagyon olvasok be, most is csak óvatosan. Valaki, aki szinkronosan látta, leírná, hogy az elején milyen a prológ? Szinkronizált (angol szöveg+magyar felolvasás) vagy magyarított? Ennyit nem baj, ha előre tudok, ha utóbbi, legalább nem táplálom tovább a reményt.
- a technikai megvalósítás, kivéve a CGI lényeket, amik továbbra is iszonyú rajzfilmszerűek
- szimpatikusak voltak az új szereplők, a lány és a néger is
- a "kikacsintások"
- hogy olyan főszüzséje van a filmnek, amit tovább lehet fűzni - de megjegyzem, egyetlen történetvezetés van a fimben, és semmi más, ezért a történések eléggé ad hoc módon, zavarosan zajlanak
De összességében én többet vártam a nagyon jó kritikák után.
Most még persze mindenki ajnározza, mert ki voltak éhezve erre a filmre, pár hónap, vagy pár év, és le fog ülepedni ez is. 1999-ben is mindenki ajnározta a Baljós árnyakat...
1981-84 között volt utoljára olyan, hogy ilyen sok nyitott fejezetet, megválaszolatlan kérdést hagy maga után bennem egy SW film, most ki merem jelenteni, hogy visszatért "belém" (nekem) az SW feeling
ezért is nem tudok mit kezdeni azokkal a kritikákkal, amik arról szólnak, hogy (SPOILER!!!): ez a film ennek meg annak a korábbi epizódnak az ilyenolyan remake-je
most fáj csak igazán, hogy mekkora kihagyott lehetőség az! ha ILYEN filmeket is lehet alkotni, totális félreértésnek tűnnek az előzmény epizódok, nálam a 7 egyetlen negatívuma, hogy még lejjebb értékelődtek bennem az 1-2-3 részek miatta
(azért remélem, x db további megtekintés után is így látom majd és nem a hurráhangulat az oka csak)
azért berakom a filmesből a véleményem, spoiler mentes.
Star Wars, The Force Awakens
(2D, feliratos)
nem csalódtam, nagyon jó volt, puszi dzsédzsé a fejedre.
persze a SW fan állatfajtát már a nyitókép/zene más tudatállapotba helyezi, de a prequelektől eltérően ez meg is maradt a film végéig.
spoilerek nélkül, az új szereplőkkel semmi gond nem volt, Boyega iránti félelmek alaptalanok.
Adam Driver nem rossz, főleg azt tekintve, hogy Darth Vadert úgyis képtelenség überelni.
Daisy Ridley az abszolút főszereplő, jól játszik, szimpatikus is.
régi szereplők, hát őket vártam a legjobban, de basszus tényleg jól megöregedtek, azaz én is, és ez elszomorított.
basszus Carrie Fishernek olyan mély lett a hangja, hogy Csuvinak is elment volna.
de azért jó volt őket látni, főleg Mark Hamillt.
többet erről nem is írok, mert már spoileres lenne.
zene szokás szerint rendben volt.
egyetlen rossz érzésem volt csak, hogy Abramsnak volt egy kis füzete tételekkel, hogy mit látnának a rajongók, és azon szépen végig is ment. de azt hiszem, ez most ennyi év után elkerülhetetlen volt, néha kicsit New Hope remake érzésem volt. de ő is rajongó lévén, látszik a filmen a törődése és szeretete.
és más is írta, a humor is rendben van - pont az a SW féle humor, amit szerettünk.
dráma is van bőven, de nézze meg mindenki.
(ha valaki esetleg rosszabbnak érzi és a szinkronosat látta, tegyen egy próbát feliratosan is, már sokan panaszkodtak.)
The film does open with a lightsaber in space. It falls to the ground in a savannah environment during the day. It is quickly discovered by a farmer named Naka. Naka accidentally ignites the weapon and starts a fire with it. At first he runs, but then turns around and obtains the weapon. I assume he snatches the weapon so it is not destroyed in the fire. Naka then takes the weapon to his elder called The Vicar.
Ilyesmiről szó sincs! Mondjuk nem kizárt, h valamelyik előzmény könyvben visszaköszön majd a jelenet.
Elolvastam az állítólagos kiszivárgott forgatókönyvet (én is végre):
SPOILER:
Maradjunk annyiban, h ez kb annyiban emlékeztet a végleges filmre, amennyiben George Lucas 3. SW forgatókönyve, amelyiket aztán még egy tucatnyi másik követett a végleges EP4 filmforgatásig
Egy spoiler mentes írás. Kritikának nem mondanám. De nagyjából én is ugyanezt érzem a filmmel kapcsolatban. Ettől függetlenül egyszer még biztos megnézem később, ha kicsit lecsengett már az őrület meg a tömeg.
Jó reggelt, mint hagy ritkán itt megszólaló nem törzsvendég legyen szabad annyit megjegyeznem: ez a film kb. annyira szerethető, mint a Schindler listája.