Keresés

Részletes keresés

teerted Creative Commons License 2015.12.10 0 0 46906

Még az is érdekelne, hogy a program elején és végén milyen laborvizsgálatokat végeztek? Gondolok itt arra, hogy pl. a vérvizsgálatnál milyen jellemzőket mértek, és miért éppen azokat?

Előzmény: azarafael (46874)
_Eti_ Creative Commons License 2015.12.10 -1 0 46905

Az a bajom, hogy annyira nem tudok angolul, hogy értsem az ilyen "szakszövegeket". Próbáltam utánanyomozni az eddig eredményeknek, statisztikáknak (már a MEDI4736-ot illeti, fej-nyak területen), de magyarul meg nincs. Ezért írtam (mint Vitéz Etelka :-)), hogy ha valaki talál valami jót és tudja értelmezni, annak örülnék, ha megosztaná velem. A google fordítóval próbálkoztam, de az meg elég buta, könnyen félreérthető.

Előzmény: g40+ (46900)
g40+ Creative Commons License 2015.12.10 0 0 46904

én korábban nem kissejtes tüdőrákos kísérletről tudtam (Non-Small Cell Lung Cancer, NSCLC -vagyis erre figyeltem), de itt van az Etelka által említett kísérlet:

https://clinicaltrials.gov/ct2/show/study/NCT02319044?term=medi4736&recr=Recruiting&cntry1=EU%3AHU&rank=3&show_locs=Y

Előzmény: _chillout_ (46903)
_chillout_ Creative Commons License 2015.12.10 0 0 46903

Nahát, ez fura. Utánanéztem ennek a szernek és a clinicaltrials.gov oldal szerint kissejtes tüdőrákra folyik vele kísérlet. Keresgélek még.

Előzmény: Vitéz Etelka (46897)
_chillout_ Creative Commons License 2015.12.10 0 0 46902

Szia Etelka, anyukám 2,5 éve küzd a szájfenékrákkal, jelenleg 10 hónapja újra tünetmentes. Nagyon jó, hogy írtál a kísérletről, mindenképp utánanézünk, hogy ő a jelen állapotában jogosult-e, illetva van két sorstársa is, nála rosszabb állapotban.

További kitartást kívánok neked és a nagyfiadnak, jelentkezz gyakran, hogy mi van vele, hogy érzi magát!

Kipinyányi Monyó Creative Commons License 2015.12.10 0 0 46901

Szia Eti, nagyon jól tetted, hogy írtál, ez egy jó fórum.

Nem vagyok hős, csak próbálom végigcsinálni, mert muszáj, mint itt mindenki.

Borzasztó, hogy a fiadnak ilyen fiatalon át kell élnie ezt a kórságot. Nekem is hasonló korú fiam van, megőrülnék, ha látnom kellene, hogy szenved.

Tudom, hogy milyen, ha nem tud enni, velem is ez van. Én is cisplatin+5Fu kemót kapok, hetente egyszer, +25 sugarat. Hogy bírta a fiad a kemót és a sugarat?

A fogyás nagyon nem jó, minden kilóért küzdeni kell, nálam egy étkezés kb 1 órán át tart, kiskanállal, és szigorúan folyékony-pépes ételek, amelyek nem lehetnek savasak, fűszeresek. Mindent turmixolok.

A fiad miket tud megenni? Miket próbáltatok? 

g40+ Creative Commons License 2015.12.10 0 0 46900

Én  tüdős vagyok, egy darabig úgy nézett ki, hogy én is ezt az immungyógyszert fogom kapni egy kísérlet keretén belül. Végül nem, de pár infóm van.

- az alappal nyilván tisztában vagytok, elmondta az orvos, hogyan működik az immunterápia (a fórumon sok ilyen bejegyzés is van pár hétre visszamenőleg, és sok infó van erről a magyar neten)

- a lehetséges mellékhatásokról a szerződésben, gondolom, volt szó.

- a lényeg: ez egy nagyon sokat ígérő gyógyszer (ahogy általában az immunterápiás rákgyógyszerek - ezek közül számosat engedélyezett már az FDA [amerikai gyógyszerfelügyelet], azaz a hatásuk igazolt), sokféle ráknál próbálták, mindenhol nagyon jó eredménnyel (melanóma, tüdő, nyak).

- itt pl. egy amerikai orvos számol be egy 2014-es konferenciáról, ahol erről a szerről volt egy egész szekció, az illusztráció egy 96 éves néni hatalmas nyaki tumorja, amit a medi4736 teljesen eltüntetett (http://blogs.cancer.org/drlen/2014/06/04/the-picture-with-the-smile-that-says-so-much-about-advances-in-cancer-care/) (az oldal, a cancer.org nagyon jó, hasznos, jól struktúrált információs oldal, érdemes használni, egy amerikai rákszervezet honlapja)

- itt egy elsőfázisú kísérlet, többféle rákos betegen próbálták: a beszámoló szerint már 6 hét alatt elkezd csökkenni a tumor mérete, függetlenül attól, mekkora dózisban kapta a gyógyszert a páciens, és ami lényeges: a hatás tartós (http://meetinglibrary.asco.org/content/133649-144)

Etelka, ahogy írtad: Kitartást! Megcsináljuk!

m.é.k.2014 Creative Commons License 2015.12.09 0 1 46899

"tudtuk" - mármint kicsodák? ki rejlik a többes szám mögött? "Akinek nincs vesztenivalója" - mármint a kidobott milliókon kívül, már akinek van annyija szőlőlére, akinek nincs, jó napot. "legyen csak egyetlen ember, akinek segít, már megérte" - feltéve, de meg nem engedve, hogy bárkinek is segít, már megérte a "tudtuk" mögött rejlő többes számnak a reklámnyomulás, hiszen egyetlen delikvensből is milliókat remélnek kiénekelni. Hallgatnom kéne inkább, de érzésem és tapasztalataim szerint ez minden közvetlenül vagy közvetve "érintettnek" bizonyára kényes pontja: hogy nem elég a poklok ilyen-olyan bugyrait a természet meg az egészségügy szeszélyeiből megjárnunk, ráadásul egy csapásra a legkívánatosabb zsákmányállattá válunk a dzsungelben. Különösen nyomasztó, amikor beteg gyerekekkel vagyunk sarokba szorítva: mi van, ha mégis igaz, és mi meg találtunk bántani egy szenvedő szülőt. Érzelmi zsarolás. Egy módon tudhatsz minket megnyugtatni: légy szíves, tegyél fel ide orvosi dokumentumokat a saját esetetekről, persze kitakart névvel. Ha tényleg a korlátlan empátia késztet arra, hogy időt-fáradságot nem kímélve internetszerte hirdesd az igét, angyali türelemmel tűrve a "kekeckedők" okvetetlenkedéseit, bizonyára magától értetődőnek tekinted a bizonyítékok igénylését. Előre megkövetlek, ha a rosszhiszeműség vétkébe estem.

Előzmény: azarafael (46898)
azarafael Creative Commons License 2015.12.09 0 0 46898

Így tudtuk eljuttatni azokhoz, akik érintettek. Akinek nincs vesztenivalója (mint ahogyan nekünk sem volt!), miért ne vágna bele? És legyen csak egyetlen ember, akinek segít, már megérte.

Előzmény: Törölt nick (46878)
Vitéz Etelka Creative Commons License 2015.12.09 0 0 46897

Drága Monyó, te egy hős vagy :-) Csak így tovább...

Sziasztok!

Először írok nektek, pár napja találtam rá erre a fórumra. Nem bírtam 1999-től minden hozzászólást elolvasni, de a frissebbeket talán igen. 

Nem, én nem vagyok beteg (avagy nem tudok róla). A fiam miatt olvastalak titeket. Ő 23 éves, tavaly augusztus óta harcolunk. Ártatlan sebbel kezdődött, ami a nyelvén volt. Fogorvos, szájsebészet, kivágták a sebet (ambulánsan hirtelen), szövettanra küldték, rosszindulatú nyelv-daganat, augusztus volt, épp felvették az ELTE szociológia nappali szakra), műtét, sugár. A sugárnak tavaly decemberben lett vége (fősuli első félévet végigcsinálta). Idén februárban megtudtuk, kiújult, mostmár nemcsak nyelvdaganat, hanem szájfenék is). CT, fősuli halasztás, újabb roncsoló (nyelv-szájfenék) műtét, kemo. Idén júliusban lett vége a kemónak (5FU, ciszplatin, erbitux kombó), utána októberig csak erbitux (ún. célzott terápia). Közben kb. szeptember eleje óta mindenféle fájdalmak, furák. Októberben MR, jaj van ott v.mi, gyanús. Erbitux felfüggeszt, PET-CT. Kiderül, hogy megint kiújult és gyorsan nő (nyelv+szájfenék). 

Nem tudom szavakkal megfogalmazni, mennyit szenvedett ez idő alatt :-( Nem tudjátok elképzelni, milyen érzés látni, ha a gyereked szenved. Amikor 46 kg-ra lefogyott (jó, nem volt óriás azelőtt se, de a 170cm/65 kg-hoz képest azért... na), és milyen volt, amikor fel akarta adni. Nagy harcos, csak rövid időkre tört össze, de mindig felállt és megy tovább.

Tudjátok, mennyi mindenre használjuk a nyelvünket? Beszéd, falat-formálás, nyelés, stb :-(. Na, próbáljátok elképzelni, milyen, ha a nyelvetek bármekkora része hiányzik. Ezt most nem is részletezném :-(

Kb. egyidőben azzal, hogy biztosan megtudtuk, hogy másodjára is kiújult (idén november), az is kiderült, hogy részt vehetünk egy II. fázisú kísérletben, amit az AstraZeneca támogat. Ez ún. immunterápia, belevágtunk. Hétfőn volt az első kezelés.

Várjuk a változást, mert jó ideje fájdalomcsillapítókon él, csak turmixokat tud enni.

Ha bárki, akit itt ezt olvassa, és érintett: úgy tudom, most toboroznak a kísérletre. Ez, amiről én tudok, a fej-nyaki daganatokra vonatkozik, és vannak feltételek: kiújult daganata legyen, és kapott platina alapú kemót. Érdeklődjetek!

S ha valaki jól tud angolul és utána tud olvasni a MEDI4736 nevű cuccnak (a fiam ezt kapja), és tájékoztat róla, hogy mik az eddigi tapasztalatok, azt megköszönném.

Kitartást mindenkinek :-) Megcsináljuk :-)

fenyvesic és teerted nevű fórumozót külön üdvözlöm, az ő hozzászólásaik sokat jelentenek.

Eti

Előzmény: Kipinyányi Monyó (46894)
syssy48 Creative Commons License 2015.12.09 0 0 46896

Kapaszkodik a dagid a nyelőcsövedbe, mert érzi a vesztét:) MÁR CSAK A FELE VAN VISSZA!!!!

g40+ Creative Commons License 2015.12.09 0 0 46895

"Valami történik odabent." Gyógyulsz!!!

Kipinyányi Monyó Creative Commons License 2015.12.09 0 1 46894

Nagyon jól bírom a tegnapi kemót! Mintha csak valami gyógyvizet kaptam volna. 

Viszont új tünet, hogy görcsölget a nyelőcsövem, vagy a gyomorszájam, nem tudom pontosan. Hányingerem nincs. Valami történik odabent.

Túl vagyok a felén!!! 3 kemó, 13 sugár. 

Törölt nick Creative Commons License 2015.12.09 0 0 46893

Gondolom járt az utcán is. :)) Na, most már mindegy, hol a tavalyi hó? Most az van, ami van, azzal kell megküzdeni!

Előzmény: Kipinyányi Monyó (46892)
Kipinyányi Monyó Creative Commons License 2015.12.09 0 0 46892

Nem fért bele a szívlapát a ridikülömbe :-)

Előzmény: Törölt nick (46891)
Törölt nick Creative Commons License 2015.12.09 0 0 46891

Nem lecserélni kellett volna a régi háziorvosodat, hanem megütni az arcát egy kemény tárggyal!! :))

Előzmény: Kipinyányi Monyó (46890)
Kipinyányi Monyó Creative Commons License 2015.12.09 0 0 46890

Az én régi háziorvosom is elég érdekes volt. Tavaly elmentem hozzá, hogy fura fájdalmat érzek a mellkasomban. Három méterről rám nézett, és írt fel Xanaxot. Még a vérnyomásomat sem mérte meg, pedig háromévente egyszer látott, nem gondolhatta, hogy hipochonder vagyok :-)

A Xanax a kukában landolt. Szerintem azt hitte, hogy mivel ránézésre elég fiatalos vagyok, hogy nekem nem lehet komolyabb bajom, biztos csak hiszti, vagy klimax :-)

A barátomnak egy időben magas volt a vérnyomása. A háziorvosa felírt neki vérnyomáscsökkentőt, amit szorgalmasan szedett is, csak az volt a gond, hogy akkor is felírta neki automatikusan, mint egy gép, amikor rendeződött a vérnyomása. Ő meg becsülettel beszedte.

Aztán amikor már majdnem fának ment kocsival, elkezdtük otthon mérni. Folyamatosan alacsony volt, úgyhogy a vérnyomáscsökkentő is a kukában landolt. Azóta jól van :-)

Nincs jó véleményem egyes háziorvosokról, némelyik receptíró automata, bár a mostani dokinőm szuper! (lecseréltem az előzőt).

Szerintem ezek a dolgok a maradék 20-50%.

Előzmény: teerted (46889)
teerted Creative Commons License 2015.12.09 0 0 46889

Azért nem ennyire egyszerű a dolog. Mi a különbség a tudomány és az áltudomány között? Van az ún. bizonyítékon alapuló orvoslás. Ha jó tudom, akkor ma az orvoslásnak ezt a részét tekintik tudományosnak. Az 1990-es években több olyan felmérést végeztek, amelyek során azt vizsgálták, hogy hány orvosi tevékenység mögött van bizonyíték. Az eredmény nem valami biztató. A vizsgálat során az derült ki, hogy szakágtól függően az összes orvosi tevékenység 50-80 százaléka volt "bizonyítékon alapuló". Azonnal felmerül a kérdés, hogy vajon az a maradék 20-50 százalék hová is tartozik?

És akkor mindjárt egy saját példa a múlt hétről. Lejáróban van a jogsim. Elmentem a házikdokinénihez, aki a pár nappal korábbi laboreredmény és a rögtönzött olvasási teszt alapján megírta a szükséges igazolást az alkalmasságról. Ha már ott voltam, megemlítettem neki, hogy kb. két hete megfáztam és köhögök. A délutáni köhögésnél már piszokul fáj a fejem. (Sohasem voltam fejfájós!) Elmagyarázta, hogy a köhögéskor a tüdőben megnő a vérnyomás, és ezért fáj a fejem. Arra már nem adott magyarázatot, hogy reggel és délelőtt miért nem nő meg a vérnyomás. Az orvoslása eredményeképpen fájdalomcsillapítót javasolt. Meglepődnék, ha ezt egy gondolkodó ember bizonyítékon alapuló orvoslásnak, tudományosnak tekintené.A fájdalomcsillapítás időnként szükséges dolog, azonban az még sohasem szüntette meg a fájdalom okát. Azt hiszem, elég, ha csak a fogfájást említem.

Az mindenképpen gyanús, ha az orvosi beavatkozás mögött nincs dokumentált bizonyíték. Ilyen esetben a legkevesebb az, hogy az ember elgondolkodik és kérdez. Aztán vagy válaszolnak, vagy nem.

Előzmény: Kipinyányi Monyó (46888)
Kipinyányi Monyó Creative Commons License 2015.12.09 0 0 46888

Színjózan volt. :-) Azért durva szerintem, hogy orvosok is bedőlnek áltudományos dolgoknak. Valószínűleg elvégezték az orvosit valahogyan, aztán elhülyültek, vagy ami még rosszabb, hogy tényleg van az a pénz...

g40+ Creative Commons License 2015.12.09 -1 0 46887

vagy udvarias vendégként szem előtt tartotta: Rómábann viselkedj úgy, ahogy a rómaiak... 

Előzmény: Kipinyányi Monyó (46885)
Törölt nick Creative Commons License 2015.12.09 0 0 46886

Józan volt? :))

Előzmény: Kipinyányi Monyó (46885)
Kipinyányi Monyó Creative Commons License 2015.12.09 0 0 46885

Nem vagyok meglepődve. Ma reggel az M1-en egy fül-orr-gégész doki torokcsakrát emlegetett :-)

m.é.k.2014 Creative Commons License 2015.12.09 0 0 46884

Ezek szerint neki ennyiért korpás a haja... megérheti még egy ilyen tiszteletre méltó pályát is megszeplősítenie. Szomorú.

Előzmény: Mariska néni (46883)
Mariska néni Creative Commons License 2015.12.09 0 0 46883

(egyikük jól ismert mellrákoskörökben a hatásos nyiroktornája miatt, ebben komolyak az érdemei, no de...)

Anno nagyon sokat szenvedtem a nyiroködémával, hosszas kutakodás után találtam rá először személyesen, később pedig a tanítványaira, akiknek azóta is áldom a tudását. Furcsa ebben  körben látnom...

Előzmény: m.é.k.2014 (46879)
Törölt nick Creative Commons License 2015.12.09 0 0 46882

Nem lehet csinálni ellenük semmit - azt hiszem.

Majd készül egy tanulmány, hogy a szőlőlé nem ártalmas és annyi!

Azt soha nem fogják rájuk bizonyítani, hogy embereket vonnak el a hatékony gyógyítástól, mert azt fogják állítani, hogy ők csak alternatívát jelentenek!! Ez, ha a felszínt nézem, valóban így van...képtelenség tanulmánnyal, vagy bármilyen felméréssel igazolni, hogy a betegségük súlyát érző emberek, akik tapasztalati tények alapján úgy gondolják, hogy a hagyományos orvoslás nem megoldás, azt kikerülve ezeknek a kuruzslóknak a karjába futnak! Mi ezt tudjuk, de valamit tudni és valamit bebizonyítani az két különböző dolog...

Lora1213 Creative Commons License 2015.12.09 0 0 46881

A héten jártam a kékgolyóban.   Az előtérben lévő újságos asztal teljes hosszában reklámtábla van. Varga féle gyógygomba , Pi víz, stb...

m.é.k.2014 Creative Commons License 2015.12.09 0 0 46880

Ja igen! Egybevágó dupla vizsgálatok? Röntgen, CT? Vigyázat, sugárveszély!

m.é.k.2014 Creative Commons License 2015.12.09 0 2 46879

Nem akartam beleszólni, annyira okosakat és helyénvalókat írtatok a témában, szokás szerint. Most is csak emlékeztetni szeretnék rá, hogy valaki már megjegyezte: elég végignézni a munkatársi listát. Nekem is bőven elég volt belőlük ennyi, még a C. tanácsadói névsora is dicsőségesebb ennél, pedig az nagy szó, hogy bárminél is... Néhány 1-3-5 éve végzett dietetikus lányka - ismerjük innen a kolléganők diplomamunkákhoz csatolt kérdőíveit, én egyik-másiknak nekifutottam, de a bugyuta és/vagy közhelyes kérdéseiken gyorsan elvéreztem -, pár gyógytornász (egyikük jól ismert mellrákoskörökben a hatásos nyiroktornája miatt, ebben komolyak az érdemei, no de...), pár laboráns, orvos gyanánt pedig egy tíz-egynéhány éves diplomájú gégész. Ők vehetők igénybe professzori óradíjért, ezen óra alatt kell téged meggyőzniük arról, hogy megéri a milliókat a varázsszőlőlé. Bizonyára megvannak a technikáik. A marketingstratégia, amelynek része az interneten az adatokkal alátámasztott, szakmailag a laikusok szemében hitelesnek tetsző, bizalmas hangvételű, meghitt személyes vallomás. Mint a telemarketingben. De ez cikibb, mert a rizikó nem annyi, hogy mégsem lesz edzés nélkül feszes  a hasad. És ez itt már nemcsak erkölcsi kérdés: jóval szerényebb kamukért büntetett már legalább a GVH. Ezek itt nagyban játszanak, milliókért kínálnak csodás gyógyulásokat. A C. ehhez képest kismiska. Valamit kéne csinálni ellenük, mert emberéletek a tét.

Előzmény: Törölt nick (46878)
Törölt nick Creative Commons License 2015.12.09 0 0 46878

:))

Egy héten belül sikerült megszórni a netet a történettel! Nem rossz.

Előzmény: teerted (46875)
g40+ Creative Commons License 2015.12.09 0 0 46877

én nem emlékszem, hogy valaki azt írta volna, h. a gyerek életével játszol. pár hsz-sal lejjebb arról van szó, h. a fullimmun fb oldala alapján bárki levonhatja azt a következtetést, h. nem kell kemóra vinni a gyerekét, még ha az onkológusok ezt is javasolják (mert azzal kezdődik a történetetek leírása, hogyha tudtatok volna róla, lemondjátok a kemót - őszintén szólva, ezt a mondatot azóta sem értem)...

itt nem a ti történetetek a gáz, hanem ez a mondat egy cég hivatalos oldalán azt sugallja, nem kell kemó, mert ők ki tudnak gyógyítani anélkül is, jóllehet a te leírásodból kiderült, a kemó hatásos volt. az, hogy utána is javult az állapot, mint azt itt többen írták saját tapasztalatuk alapján, nem meglepő. persze a közérzet stb. nyilván nem elhanyagolható tényező, és fantasztikus, ha  a gyermeketek visszanyerte élénkségét, ebben lehet szerepe az életmódváltásnak, de kettőt nem szabadna keverni.

Előzmény: azarafael (46874)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!