Haza jöttem svájcból! Gyönyörű ország és leírhatattlan nyugalom a városban és az utakon egyaránt! Nagyon tetszik! Tanuljak németűl és mehetek bármikor! Nem tudom miért, de olyan szinten volt gyomoridegem! Jól esett haza jönni. Nem tudom leszokatni magam erről de, sajnos nagyon izgulós vagyok. Dübendorfban voltunk. Legszívesebben már márciusban mennék de sajnos nagyon erős német tudás kell mert azonnal ügyfelekkel kell beszélgetnem. Ha már rágondolok,hogy ekkora lehetőségem van a kijutásra már görcsbe rándúl a gyomrom. Pedig nincs mitől félnem. Tőlem függ,hogy megyek vagy nem! Adjatok erőt és mindet lebíró akaratot! :) Átmentünk Luzernbe ahol a munkám lenne és az is egy csoda!!! Lehet ha jól beszélnék németűl akkor nem lenne ilyen bajom!
Kriensben(Luzern) élő 30 körüli anyuka vagyok, jelenleg otthon a 7 hónapos kislányunkkal. Szívesen ismerkednék a környéken élő hasonló korú nőnemű magyarral.
Nemetorszagban, Bajororszagban, videken egy kis telepulesen eltem.
Svajcba, St.Gallen kornyeken egy kis telepulesre koltoztem.
Nemetben brutto 3500 EUR (évi 12x) fizetesem volt, havi netto 2160 EUR.
Svajcban brutto 7000 CHF (évi 13x), havi netto kb. 5200 CHF.
Ez +-kb. ugynannyit ér.
Esetemben, ugyanazt az életvitelt folytatva mint németben, hó végén kb.400 CHF-el marad több mint németben, meg éves szinten hozzájön még a 13. havi fizu. Számomra ez is sok.
Hozzátászem figyelmen kívül hagytam azt a tényt, hogy betegség esetén, a költségek (éves szinten) első 1000CHF-jét én állom és efelett a költségek 10%-át. (asszem van egy plafon, de nemtom az mennyi)
Tehát ez még azért levonandó.
Ez, ha csak a számokat nézzük.
Hozzá lehet még tenni, hogy azért minden, minőségben kicsit jobb (árú/szolgáltatás), meg persze az ország szépsége, stb.
Amivel még lehet spórolni, hogy átjár az ember vásárolni németbe/ausztriába, feltéve hogy határközeli vidéken él.
Én eddig nem bántam meg, még ha nem is tudok lényegesen többet félretenni mint németben, vagy mintahogyan azt reméltem, de nekem ez is megérte :)
Hozzáteszem, munkahelyet mindenképp akartam váltani, tehát mindeképp kellett költöznom is, még németen belül is, így a döntésem könyebb volt ilyen szempontból.
Ezek az én tapasztalataim, egyedülállóként, vidéki kistelepülésen. A családos élet vonzatait német és svájci viszonylatban sajnos nem ismerem. Biztos sokat számít.
Szia, én Zürich közeli lakosként azt mondom, hogy 4500-5000 CHF épphogy elég, de inkább nem valószínű. Lehet az igényeink nagyok, lehet nem, de 6500-7000 alatt semmiképpen nem próbálnám meg, ez elég már ahhoz, hogy kényelmesen élj, és némi tartalékot is képezz.
Nekünk egy gyerekkel 610 a biztosítás, 0-1500-2000 önerővel. 3 hálós lakás 15km-re 2400 garázzsal.
Nem lebeszélni akarlak, csak leírom. Persze lehet jönni olyanokkal, hogy majd vásárolsz a lidl-ben, meg aldiban, meg lehet nem mindenkinek igénye, hogy lásson is az országból-világból valamit, de gondolom, ha már nekiindulsz, akkor már valami eredményét is szeretnéd látni az belefektetett energiának.
A netto fizetésed majdnem megegyezne a bruttoval a gyerekek után járó adókedvezmény miatt. Csak nyugdíjpénztárat kellene fizetned, ami kb. 10%-a a brutto fizetésednek.
Ha mindenképpen Zürich a cél (én meggondolnám), akkor ott még több fizetésre számíthatsz, igaz a megélhetési költségek is magasabbak.
Az egészségügyi rendszer valóban eltér a némettől. Itt minden fizetős. A kötelező egészsépénztár kb. 500-600 frankba kerülne négyőtöknek. És akkor még mindig a tied az önrész (évi 300-2500 CHF) + a számlák 10%-a.
A gyerekek után itt is kapnál családipótlékot, ami 200-250 CHF havonta gyerekenként
Ami gorombán drága itt még a német árakhoz képest is, az a lakás bérlés. Négyőtöknek megfelelő lakás alsó hangon 1.500 havonta. Zürichben meg kb. egy ezresel még több.
Kosz9nom a valaszt. Bevallom a fizetes csabito de sajnos nem tudjuk ez az adott 4500-5000 netto Chf mennyit er ott. Mondjuk Zurichben vagy kornyeken. A neten azt olvastam a tb, betegbiztositas teljesen mas rendszeru mint itt nemetben. En mint buszsofor dolgozom es a munkam reven vagyok biztositva. Illetve az egesz csaladom is altalam. Ez nekunk nem kerul ugymond penzunkbe. A gyerekek 14 eves korukig nem fizetnek a receptre felirt gyogyszerekert. Alap tbnk van de dokinal nem kell fizetnunk. Akar haziorvos akar maganrendeles.
Azt tudom, hogy a lakas illetve a bolti bevasrlas joval dragabb mint itt. Sajnos nincs egy kimagaslo fizetesem. Ami kb 1800 - 2000€ havi nettot jelent. De erre meg jon a csaladipotlek 377 es nemi keves felesegem reszerol.
N szeretnenk mindent ismet elolrol ujrakezdeni ket gyerekkel azert hogy ugyanott legyunk mint most. Persze ha jobban tudnank elni mint itt most akkor belevagnank (ismet) az ujrakezdesnek
De ezeknek nem kell tudniuk züridüccsül? Ma is felszállt valami néni a buszra, odament a sofőrhöz érdeklődni valamiről, hát egy büdös szót nem értettem a diskurzusból.
A buszsoforok abszolut nem keresnek rosszul ( nem mindenki IT szakember). A tapasztalattal rendelkezo soforok fizetese kb. 6000 CHF-nel kezdodik. Termeszetesen ez is helyfuggo. Raadasul folyamatosan keresnek embereket. En a helyedben mindenkeppen megprobalnam!
Szia! Én viszont a német viszonyokat nem ismerem, ezért nehéz összehasonlítani. Ráadásul nem tudom, hogy a buszsofőrök mennyit keresnek itt. Nem hiszem, hogy túl sokat, mert látszólag a legtöbb a francia oldalról való, vagy abszolút külföldi. Itt a "bkv" busz sofőrökre gondoltam.
Minden esetre, ha visszaolvasol, nem kell sokat, szerintem rengeteg infót találsz a megélhetési költségekről. Az utóbbi hetekben volt erről szó bőven. :-)
elore is elnezest ha kerdesem vag temam korabban mar felmerult. Jelenleg Nemetorszagban vagyok buszsofor mar 3 eve. De felmerult, hogy lehet jobb lenne Svajcban. Kinek mi a velemenye vagy tapasztalata: milyen fizetesre lehet szamitani mint buszsofor es egy ketgyerekes (6es 12 evesek a gyerkocok) csalad szamara ez az egy fizetes mennyire eleg? Nem tudom hogy Svajc es Nemetorszag milyen osszehasonlitva mert Svajcot nem ismerem. Milyen a megelhetes es hasonlok?
Minden gondolatot (kiveve persze a tipikus rosszindulatu magyar kommenteket) es tapasztalatot - infot elore is koszonok.
Kék zónára lehet venni napijegyet és vasárnap amúgy is ingyenes. Azért lényegesen olcsóbb mint a parkolóház :)
Lehet, hogy lutri helyet találni, attól függ melyik részre mész. Én úgy vettem észre, hogy az ingyenes időszakokban keresni kell a helyet, fizetősben viszont simán találni.
Ha a lakáshoz tartozik parkolóhely és azt kiveszed, akkor semmi. Odaállsz és kész. Az természetesen teljesen elképzelhetetlen, hogy valaki beálljon más dedikált parkolóhelyére. A legtöbb társasháznak van vendég parkolója, de ott csak limitált ideig lehet tartózkodni, máskülönben feljelentenek.
Elméletben az utcán is meg lehet állni, vannak kék felfestésű helyek, ha ilyet szeretnél igénybe venni, meg kell venned az adott kerületre érvényes parkolóengedélyt. Nekem ilyen igazság szerint sose volt, ahol lakunk borzasztó limitált az ilyen helyek száma, szóval abszolút lutri lenne.
Ha csak vendég a kocsi pár napra akkor a legjobb amit tehetsz, hogy keresel egy szimpatikus parkolóházat a közelben, és horror áron bepakolod oda :)
Köszönöm! Ez egy nagyon részletes és kielégítő ,válasz volt! Nagyon izgulok. A héten utazok egy ismerkedős hétre a leendő munkahelyre! Nagyon (fosok) nem szószerint de tényleg félek! Ismerősök akik kint élnek csupa jót mondanak a svájci életről. Ez hatalmas erőt is ad nekem!
Ja, még annyi, hogy 6 hónap alatt családdal semmilyen megtakarításra ne számíts. Bármilyen jó a fizetésed, az első hónapok nem a megtakarításról szólnak. Ettől eltekintve egy ilyen fizuból, ha ügyes vagy, havi 10ezer körül el tudsz tenni.
Szia, ez egy normál consultant fizu, de 6 hónapra nem hoznám a családot, sokkal nagyobb lakást kell bérelni, amit rövid távra nem nagyon osztogatnak.
Ha a szerződés tényleg csak 6 hónapos, az adózást megúszod Quellensteuerrel (10-20% közti a mértéke kantontól, tartózkodási engedélytől, vallástól, családi állapottól függően). A lényeg, hogy amint az évi 120ezret átléped, utólag is adóznod kell, sokat.