Keresés

Részletes keresés

SajtFondue Creative Commons License 2015.11.25 0 0 972

Grand Saconnex

Genève Servette HC ill a Lions Genève kosar meccsekre van mindig nehany jegy.

Előzmény: erchegyia (971)
erchegyia Creative Commons License 2015.11.25 0 0 971

Ez a kosár- hokimeccs téma érdekelne, kifejtenéd, hol osztanak ilyet?

Előzmény: SajtFondue (964)
gambl-R Creative Commons License 2015.11.25 0 0 970

Természetesen nem árt, ha tud, de nem feltétel. A hochdeutsch is megteszi.

Előzmény: Order of Hermes (969)
Order of Hermes Creative Commons License 2015.11.25 0 0 969

vagyis nem züridüccsül, hanem az épp aktuális kanton dialekten...

Előzmény: Order of Hermes (968)
Order of Hermes Creative Commons License 2015.11.25 0 0 968

De ezeknek nem kell tudniuk züridüccsül? Ma is felszállt valami néni a buszra, odament a sofőrhöz érdeklődni valamiről, hát egy büdös szót nem értettem a diskurzusból.

Előzmény: gambl-R (967)
gambl-R Creative Commons License 2015.11.25 0 0 967

A buszsoforok abszolut nem keresnek rosszul ( nem mindenki IT szakember). A tapasztalattal rendelkezo soforok fizetese kb. 6000 CHF-nel kezdodik. Termeszetesen ez is helyfuggo. Raadasul folyamatosan keresnek embereket. En a helyedben mindenkeppen megprobalnam!

Előzmény: jambimbim (965)
SajtFondue Creative Commons License 2015.11.25 0 0 966

Szia! Én viszont a német viszonyokat nem ismerem, ezért nehéz összehasonlítani. Ráadásul nem tudom, hogy a buszsofőrök mennyit keresnek itt. Nem hiszem, hogy túl sokat, mert látszólag a legtöbb a francia oldalról való, vagy abszolút külföldi. Itt a "bkv" busz sofőrökre gondoltam.

Minden esetre, ha visszaolvasol, nem kell sokat, szerintem rengeteg infót találsz a megélhetési költségekről. Az utóbbi hetekben volt erről szó bőven. :-)

Előzmény: jambimbim (965)
jambimbim Creative Commons License 2015.11.25 0 0 965

Sziasztok,

elore is elnezest ha kerdesem vag temam korabban mar felmerult. Jelenleg Nemetorszagban vagyok buszsofor mar 3 eve. De felmerult, hogy lehet jobb lenne Svajcban. Kinek mi a velemenye vagy tapasztalata: milyen fizetesre lehet szamitani mint buszsofor es egy ketgyerekes (6es 12 evesek a gyerkocok) csalad szamara ez az egy fizetes mennyire eleg? Nem tudom hogy Svajc es Nemetorszag milyen osszehasonlitva mert Svajcot nem ismerem. Milyen a megelhetes es hasonlok?

Minden gondolatot (kiveve persze a tipikus rosszindulatu magyar kommenteket) es tapasztalatot - infot elore is koszonok. 

SajtFondue Creative Commons License 2015.11.25 0 0 964

Mondjuk ez ebben a formában nem feltétlenül igaz. :-)

Sok a költség minden irányba megy a pénz, de azért van bőven juttatás az adófizetők felé is.

Sokat nem gondolkoztam rajta, de így hirtelen ami eszembe jut az önkormányzatnál...

-ha veszel egy bringát, akkor annak a 20%át kifizetik neked. Minden évben 1 20%/fő a családban.

-hozzájárulnak az éves "bkv" bérletedhez.

-A suliban a gyerekek, az osztállyal, NAGYON kedvezményesen (néha ingyen) mehetnek mindenféle osztálykirándulásra, síelésre.

-kedvezményesen lehet napi vonatjegyet venni.

-ingyenes belépőket adnak kosár és hoki meccsekre...stb

Most ennyi jutott az eszembe.

Nyilván vannak más dolgok is, amiket mi nem nagyon veszünk igénybe, ezért nem annyira vannak előttem :-)

Előzmény: gambl-R (959)
erchegyia Creative Commons License 2015.11.25 0 0 963

Kék zónára lehet venni napijegyet és vasárnap amúgy is ingyenes. Azért lényegesen olcsóbb mint a parkolóház :)

Lehet, hogy lutri helyet találni, attól függ melyik részre mész. Én úgy vettem észre, hogy az ingyenes időszakokban keresni kell a helyet, fizetősben viszont simán találni.

Előzmény: sanyi1104 (962)
sanyi1104 Creative Commons License 2015.11.24 0 0 962

FASZA!!! 4 napra megyek és a havi (magyar) fizetésemet a parkolásra költhetem! :)

Előzmény: Order of Hermes (961)
Order of Hermes Creative Commons License 2015.11.24 0 0 961

Ha a lakáshoz tartozik parkolóhely és azt kiveszed, akkor semmi. Odaállsz és kész. Az természetesen teljesen elképzelhetetlen, hogy valaki beálljon más dedikált parkolóhelyére. A legtöbb társasháznak van vendég parkolója, de ott csak limitált ideig lehet tartózkodni, máskülönben feljelentenek.

Elméletben az utcán is meg lehet állni, vannak kék felfestésű helyek, ha ilyet szeretnél igénybe venni, meg kell venned az adott kerületre érvényes parkolóengedélyt. Nekem ilyen igazság szerint sose volt, ahol lakunk borzasztó limitált az ilyen helyek száma, szóval abszolút lutri lenne.

Ha csak vendég a kocsi pár napra akkor a legjobb amit tehetsz, hogy keresel egy szimpatikus parkolóházat a közelben, és horror áron bepakolod oda :)

Előzmény: sanyi1104 (960)
sanyi1104 Creative Commons License 2015.11.24 0 0 960

Hól kell intézni a parkolást? "Önkormányzat"? Matricát kell a kocsira ragasztani? Ha csak vendég az autó akkor egy pár napra hogy lehet parkolni?

Előzmény: Order of Hermes (958)
gambl-R Creative Commons License 2015.11.24 0 0 959

Itt nincs ingyen ebed senkinek! :-)

Előzmény: Order of Hermes (958)
Order of Hermes Creative Commons License 2015.11.24 0 0 958

Svájcban mindenhol mindenért fizetni kell :)

Egy lakáshoz tartozó sima parkolóhely az 50-100 pénz, mélygarázs 150-200 per hó.

Előzmény: sanyi1104 (957)
sanyi1104 Creative Commons License 2015.11.24 0 0 957

Az igaz,hogy az albérletednél is fizetni kell a parkolásért? Független,hogy külváros vagy sem?

sanyi1104 Creative Commons License 2015.11.23 0 0 956

Köszönöm! Ez egy nagyon részletes és kielégítő ,válasz volt! Nagyon izgulok. A héten utazok egy ismerkedős hétre a leendő munkahelyre! Nagyon (fosok) nem szószerint de tényleg félek! Ismerősök akik kint élnek csupa jót mondanak a svájci életről. Ez hatalmas erőt is ad nekem!

Előzmény: Ertet Lenke (952)
_chillout_ Creative Commons License 2015.11.22 0 0 955

Ja, még annyi, hogy 6 hónap alatt családdal semmilyen megtakarításra ne számíts. Bármilyen jó a fizetésed, az első hónapok nem a megtakarításról szólnak. Ettől eltekintve egy ilyen fizuból, ha ügyes vagy, havi 10ezer körül el tudsz tenni.

Előzmény: carapace (953)
_chillout_ Creative Commons License 2015.11.22 0 0 954

Szia, ez egy normál consultant fizu, de 6 hónapra nem hoznám a családot, sokkal nagyobb lakást kell bérelni, amit rövid távra nem nagyon osztogatnak.

Ha a szerződés tényleg csak 6 hónapos, az adózást megúszod Quellensteuerrel (10-20% közti a mértéke kantontól, tartózkodási engedélytől, vallástól, családi állapottól függően). A lényeg, hogy amint az évi 120ezret átléped, utólag is adóznod kell, sokat.

Előzmény: carapace (953)
carapace Creative Commons License 2015.11.22 0 0 953

Szervusztok. Visszaolvasva láttam, hogy vannak itt páran akik IT-vel foglalkoznak, talán tudtok segíteni.

Van egy állásajánlatom Zürichből, IT, senior developer, investment banking terület. Fél éves contract hosszabbítási lehetőséggel. Az ajánlott napidíj 950 CHF lenne - ez mennyire számít jónak? Illetve ilyen fizetésnek milyen adózási konzekvenciái vannak, és összességében egy 4 fős családdal, átlagos életvitel mellett kb milyen megtakarítási szint elérhető ezzel?

Ertet Lenke Creative Commons License 2015.11.21 0 0 952

Nem minden kereskedő annyira segítőkész, hogy megcsinálja helyetted a papírmunkát. Én már találkoztam ilyennel is, amolyannal is.

A vásárlás menete nem készséges eladó esetén a következő:

- Kiválasztod az autót. Megnézed a szervizkönyvét, mikor, milyen javítások voltak, mi várható hamarosan. Amit a szervizkönyvben látsz azt elhiheted, a hamis szervizkönyvet errefelé büntetik, és egyébként sincs divatban. Megjegyzed, hogy hosszúkás (Langformat) vagy négyzet alakú (Hochformat) rendszámtábla kell-e hátulra.

- Kifizeted. Szerződést írjatok akkor is, ha kereskedő, akkor is, ha magánszemély az eladó. Később egyik hivatal se kéri a szerződést, de neked jó, ha van egy példányod.

- Megkapod a kulcsokat és a forgalmit. Nézd meg, hogy a forgalmi ahhoz az autóhoz tartozik-e (alvázszám, motorszám), mert lehet, hogy a kereskedő egy másikat húzott ki a kupacból. Ez nem rosszindulat, hanem sima tévedés, de velünk már megtörtént. Jogilag, ha a kulcsot megkaptad, akkor az autó a tied, függetlenül attól, hogy kifizetted-e vagy nem. Ezért lehet, hogy csak a teljes ár átadása után kapsz kulcsot.

- A forgalmival (ami le van pecsételve, tehát érvénytelen, nem közlekedhetsz vele) elballagsz a biztosítóhoz, kötelező biztosítást kötni. Ott majd megkérdezik, okoztál-e balesetet az elmúlt valahány évben. Őszintén válaszolsz. A csekket majd kiküldik (ez Svájc, semmin nem kell csodálkozni, működik a dolog), a biztosítás évi díja autó- kanton- és időjárásfüggő :-) , de olyan 5 -600 frankra számíthatsz.

- Ha megkötötted a biztosítást (nyugi, nem kapsz semmilyen papírt, viszont beírják a számítógépbe, hogy megkötötted) elballagsz a lakhelyed szerint illetékes közlekedési hatósághoz ( a címet gugli haver megmondja: Strassenverkehrsamt ), húzol sorszámot, sorra kerülsz, elbalettozod, hogy rendszám kellene mert még nincs. Az ügyintéző ránéz a monitorra, látja, van-e biztosításod. Meg fogja kérdezni, van-e különleges igényed. Ne legyen, mert sokba kerül (pl ZH-666666 rendszám). Megkérdezi, akarsz-e váltórendszámot. Ez azt jelenti, hogy ugyanazt a rendszámot használhatod legfeljebb két autón, adót, biztosítást a drágábbat fizeted, és te döntöd el, mikor melyikkel közlekedsz. Kinyomtatnak neked egy új forgalmit, majd egy másik ablaknál megkapod a rendszámtábláidat. Kétféle rendszám van: langformat és hochformat. Ez a hátsó rendszámtáblára vonatkozik, autója válogatja, melyikre milyet lehet felszerelni.

- Kezedben az új forgalmival, hónod alatt a rendszámtáblával visszamégy az autóhoz, és felszereled, ha tudod.

- Beülsz, vezetsz, örülsz.

Az egészet majdhogynem tovább tartott leírni, mint megcsinálni. (Aki Kelet-Svájcban lakik, és a Genfi-tó mellé megy autót venni, az kétszer utazik oda - vissza, úgy kell a hülyéjének :-) )

A biztosítás annyiba kerül, amennyi az évi díja.

Adót is kell fizetni a kocsi után, ez is kocsi- illetve kantonfüggő, számíts itt is olyan 5 - 600 frankra, nagyot nem tévedsz. Az új forgalmi kiállítása ha jól emlékszem 50 frank. Más költséged nincs, mindenről kapsz majd csekket.

Az egész folyamathoz kell, hogy legyen bejelentett svájci lakcímed, és tartózkodási engedélyed.

Autó eladása:

- Bemész egy közeli postára, a forgalmidat lepecsételteted (érvényteleníted). Ettől a naptól kezdve sem adót, sem biztosítást nem kell fizetned, értelemszerűen az autóval nem közlekedhetsz és nem állhatsz vele nyilvános parkolóhelyen sem. Az addig befizetett adót/biztosítást később napra kiszámolva időarányosan vissza fogod kapni.

- Az autót meghirdeted. Arra figyelj, hogy a kocsi hibáira, sérüléseire már a hirdetésben felhívd a figyelmet, ezzel az utólagos reklamáció lehetőségét kizártad.

- A vevőtől a vételárat átveszed, kulcsot, forgalmit átadod. Részedről az ügylet le van zárva. A rendszám nálad marad, a vevő majd hozza a sajátját.

Előzmény: sanyi1104 (948)
SajtFondue Creative Commons License 2015.11.20 0 0 951

A rendszam a tied. Ha autot cserelsz, akkor at kell rakni a rendszamot. Minden auto rendszam nelkul kerul eladasra.

Előzmény: sanyi1104 (950)
sanyi1104 Creative Commons License 2015.11.19 0 0 950

ÁÁÁÁ!!! Még ott nem járok. Talán az év elején költözök! Csak még itthon próbálok tájékozódni! Egyáltalán nem ismerem az ottani rendszert! Ezek szerint hasonló mint a német. A rendszámot külön kell megcsináltatnom!

Előzmény: SajtFondue (949)
SajtFondue Creative Commons License 2015.11.19 0 0 949

Nekem a kereskedő csinálta eddig mindig, költség mentesen.

Rendszámod már van?

Előzmény: sanyi1104 (948)
sanyi1104 Creative Commons License 2015.11.18 0 0 948

Ismét Helló Mindenkinek!

Svájcban hogyan történik egy autó vásárlás? Átírás, biztosítás stb..

Kereskedő ezeket megcsinálja? Valami egyéb költség van még?

SajtFondue Creative Commons License 2015.11.18 0 0 947

En mar kaptam Budapesti parkolasi buntetest a Svajci cimemre. :-(

Előzmény: Bertrand de Beaufourt (945)
gambl-R Creative Commons License 2015.11.17 0 0 946

Ilyet en is lattam mar. Autopalyamatrca volt ugyan, nem gyorshajtas. Es termeszetesen, nem az enyem. :)

Előzmény: Bertrand de Beaufourt (945)
Bertrand de Beaufourt Creative Commons License 2015.11.17 0 0 945

Ausztriából már jön a bünti Magyarországra, csak idő kérdése. Láttam már Magyarországról Svájcba kiküldött büntetést is, nem az enyémet, persze, hiszen én minden szabályt betartok :-)

Előzmény: erchegyia (942)
Order of Hermes Creative Commons License 2015.11.17 0 0 944

Hát nekem be volt, le is fotóztak, aztán nem jött semmi.

A múltkor viszont amikor kocsit béreltem, megbüntettek 20 frankra. Az autós cég volt olyan rendes, hogy kifizette 50 frank ügyintézési költség fejében...

gambl-R Creative Commons License 2015.11.17 0 0 943

Ha be van jelentve Svajcban, akkor igen, ha nincs, akkor nagy valoszinuseggel nem.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!