Á ez az off téma, de nem bírom ki. Jók a dísznövények is persze. Volt két utálat bokrunk nagy betoncserépben. Egész évben büdös volt, virágzáskor különösen. Olyan macskapisi-szerű szag. Utáltam. Az utóbbi két évben már nem is locsoltam, hátha kiszárad. Idén aztán kirángattam és az egyik helyén nagyon kafa parikat termeltünk. No csak kicsiben, vettünk 5 tő koktélparit és azt legeltük egész nyáron. Már kifáradt sajnos. A másikba bazsalikom, rozmaring és két tő eper. Az eper még mindig terem. Délutánonként süti a Nap. Biztos finom is. Az utóbbi időben éppen akkor tünögetnek el a szép piros eprek, amikor már gondolkodunk rajta, hogy most már meg lehetne enni. Komolyan a múlt héten kettő volt, az egyik jó nagy sárgabarack méretű és aztán hipp-hopp eltűntek. Épp egy kandi kamera beszerelésén munkálkodom, mert igazán tudni szeretném ki az a suttyó, aki eleszi a gyerekek elől.:(((
Simán rozsdamentes glettvassal tudod felvinni. Az adott termék minőségét nem ismerem, van kismillió fajta. Amit utoljára vettem, annál külön volt a műgyanta, majd választhattam hozzá 5 csomag színes gránitörleményt. (Én például 2 grafitot, 2 sötétszürkét és 1 világosszürkét választottam.) A festékboltam géppel összekeverték 5 perc alatt, így készen adták oda. 10e körül volt az ára 15 kg anyagnak. Azt hiszem polifarbe márkájú volt, de nem biztos...
Függőlegesen jól terhelhető pontot nemcsak marhavastag dübellel lehet kialakítani,
én ilyen helyen 2 db vékony dübelt raktam, de nem merőlegesen, hanem az egyik dűbel ferdén felfelé ment a felfüggesztési pontból, a másik meg ferdén lefelé. A lefelé irányuló csavar tengelyirányban nyomóerőt kapott, a felfelé álló meg húzó erőt, így ugyanazon teher megtartása jóval kisebb hőhíddal lett megoldva.
Persze ez csak olyan falban alkalmazható, amelynél a húzott dübel biztosan nem fog kicsúszni :)
Ha a fal egész felületén X jóságú a hőszigetelés, néhány ponton meg 0,0000000001 százalékkal gyengébb (pl az illesztéseknél/dübeleknél), akkor ezen pontok felülete sajnos valóban 0,0000000001 fokkal melegebb hőmérsékletű lesz. Ezért amikor a hajnali dér/pára/eső/akármi éppen olvad/szárad a falról, akkor minden esetben lesz olyan 10-20 másodperc, amikor a fal még deres/vizes, de a 0,0000000001 fokkal melegebb hőmérsékletű pontokon már olvad/szárad.
Ez a 10-20 másodperc bőven elég szokott lenni ahhoz, hogy a ház tulajdonosa (miután órákig várta ezt a pillanatot), lefényképezhesse és a szívéhez kapva világvégét sikoltozhasson :)
Köztudott, hogy súrló fényben a fal legkisebb, 2-3 milliméteres egyenetlensége is láthatóvá válik. A Nap fénye szinte minden falat kb 5 másodpercig ilyen súrló fénnyel világít meg. Ezen 5 másodperc türelmes kivárása is szép népi sport, az ilyenkor készült "görbe a falam" fotókkal is lehet jókat pánikolni ;)
Érdekes tapasztalat. Erre mondta volt japofan, hogy ez nem lehet csak akkor, ha elázott tárolás során...
Elképzelhető, hogy ilyesmi oka is van, de érzésem szerint anélkül is benne van a pakliban minőség, testsűrűség függvényében. Én hasonlót 0,44-es knauffal tapasztaltam, ami azért igen alacsony testsűrűségű. Korábban már más is észrevételezte, hogy a tekercses gyapotja nem érte el a névleges vastagságot kitekerés után.
Hőszigetelés szempontjából természetesen számít, mert azzal, hogy sűrűbb lesz a fajlagos (egységnyi vastagságra vonatkoztatott) hőszigetelése legfeljebb minimálisan nőhet, de semmiképpen sem arányos ez a növekmény a vastagság csökkenésével.
Valamennyit azért várj vele hátha lassabban rúgja ki magát, de a legjobb, ha visszacseréled amit tudsz.
Adott 2 féle tekercses üveggyapot, Ursa df 39 vs. Knauf classic 039, 10/5 mindkettő.
Most gurigatom lefele a padlást vele, a bajom az, hogy az ursa kiterítve, egymásra rakva 4 rétegben olyan 16-17cm vastag, a knauf meg 20-21.
A tekercs bontásánál a knauf lecsavarja magát, és rögtön 7-8cm vastag lesz, az ursát úgy kell kézzel végiggurítanom, és csak 5-6cm lesz(ezek még ugye a dupla rétegek).
Szétszedés után sem sokat javul a helyzet az ursánál, a knauf felveszi az 5-5,5cm vastagságot.
Számít valamit hőszigetelés szempontjából, hogy az ursa vékonyabb lesz?
Azon gondolkozom, hogy visszacserélem a tüzépen az ursát knaufra, egy árban hozták, a knauf valahogy jobban tetszik, merevebbnek látszik a szerkezete is, az ursa olyan futtottakmég kategória(210m2-ről van szó).
Ha lakhatóra (fűtöttre) akarjátok megcsinálni a közeljövőben, akkor a födémre nem kell hőszigetelés, csak a ferdetető alá, de oda tegyél minimum 25 cm szálas anyagot.
Például kívülről befelé:
- cserép
- bramac léc
- ellenléc legalább 5x5 cm közte átszellőztető légrés
- páraáteresztő fólia
- szarufa 15 cm közötte hőszigetelés
- fa vagy fém váz legalább 10 cm közötte hőszigetelés
- résmentes párazáró fólia
- opciós lécváz, ha kell a gépészeti hely
- tűzgátló gipszkarton
A födémre elég a lépéshang csökkentő szigetelés 2-3 cm : AT-L2 vagy Steprock.
Minél vastagabb a szigetelés annál inkább megjelennek a dübeles hőhidak. Viszont tisztán műanyag szegest egy bizonyos hosszúság felett nem gyártanak csak fém beütőszegeset (a végén ennek is van 1-2 centi rosszabb hővezetésű műanyag). Azaz ha pl 20 cm feletti szigetelést akar valaki felrakni, ott már előjöhet a probléma.
Ilyen problémákra vannak kifejezetten ilyen célú dübelek. Pl ejot STR, vagy H1 típusa.
Ezek jellemzően úgy vannak megoldva, hogy a beütőszeg vagy ha csavaros akkor a csavar nem a szigetelésrögzítő tányér síkjában van beütés/csavarás után, hanem belemegy magába a rögzítődübelbe 9-10 cmi hosszan, azaz bele van süllyesztve a szigetelésbe. Illetve ha megfelelően csinálod be is süllyeszti magát az anyagba maga a dübel is akár.:
Ezek a dübelek viszont jellemzően sajnos jóval drágábbak :-( És mivel m2-ként kell x (mondjuk legyen 6) darab, akár egy 800-1000Ft környékén megnövelheti a m2 árat.
Illetve létezik önbehajtó hőhídmentes dübel, nagyon jópofa, de szintán baromi drága jelenleg :-(. De lehet előbb utóbb sok gyártó megjelenik hasonló megoldással, és leviszi az árát, mert az igény nő ilyen irányban.
A napokban a környékünkön ezt a jelenséget láttam a reggeli pára (semmi eső) következtében. Min. 6 éve lett felújítva ez a ház. Milyen esetben látszanak így a rögzítő tárcsák?
Néztem ezeket a tipliket, de valahogy nem érzem időtállónak ezekszerint nálad bevállt. Mondjuk ha eggyel több bilinccsel fogatom meg, az segít a tehereloszlásban. Illetve jó ötlet az alulról megtámasztás, köszönöm.
egyébként eljátszadoztam az hőmérőmmel, kint 6 fok van, bent 22 fok, a többi a rajzon....(ez a terasz oldal, a nappali belül, itt nincs még kész, nincs a lábazat szigetelve, ill. a fenti részen sincs szigetelés egyéb okból....sajnos itt csak 5 cm szigetelés fér el, oldalajtók miatt, szerencsére csak 6 méteres rész, abból is kb. 4m üveg ajtó, ablak....