A numizmatika éremgyűjtés beszélgető fórum azzal a céllal nyílt meg, hogy a régi és új pénzérmék, bankjegyek gyűjtői tudjanak itt eszmét cserélni.
Az alaptéma a gyűjtés, rendszerezés, egyes darabok azonosítása, és egy kis pénztörténeti csevej.
Itt lehet bemutatni egyes kérdéses darabokat, kérni a hozzáértők segítségét a beazonosításban, esetleg hozzávetőleges értékelésben.
Miután a reklámozási tevékenység fizetős az index alatt arra legyünk különös figyelemmel.
A fentiektől eltérő, az egymást ingerlő hozzászólások topic rombolásnak minősülnek az ilyenekért tiltás jár.
A Numizmatika címszó alatt pénzekkel, pénztörténettel foglalkozó történeti segédtudományt értünk legfőképp ehhez tartsuk magunkat.
Az 1946-os 5 Ft-osból csak egyféle veret készült, 500-as ezüstből. Az érmék értéke jelentősen függ a tartásuktól (állapotminőségüktől). Nagyságrendben, a Kossuthok 800-1200, A Szent István 4-5000, a Széchenyi 2-3000 Ft-ot érhet.
Egy ismerősöm kért meg, akinek nincs internete, hogy kérdezzem meg, mennyit érnek ezek a régi pénzek? Kétféle 5Ft-ost adtak ki 1947-ben, egy ezüst és egy réz anyagút?
A BÁV és a V-Pearl olyan 300.000 környékén van, de lehet találni becsüs képzést másutt 120-150.000 körül is, pld. ha jól tudom az Alfaképzőnél is, de náluk egyénreszabottan lehet ajánlatot kérni.
Attól függ mire kell neked a végzettség. Akkora gyakorlatot egyik tanfolyam sem tud biztosítani, hogy a tapasztalt becsüsökkel felvedd a versenyt, ahhoz többéves tapasztalat kell. Ha csak az ismereteidet szeretnéd bővíteni, talán a V-Pearl tudja a legtöbbet nyújtani. De ha csak egy szakmát szeretnél megszerezni, akkor bármelyik vidéki, olcsóbb oktatási intézmény megteszi, amelyik garantálja az okj-és bizonyítványt.
mit ajánlanál? én azért azt gondolom a BÁVnak elég nagy neve van itthon én őket találtam a legjobbnak -persze eddig senkivel sem tudtam felvenni a kapcsolatot aki náluk végzett volna.
Az, hogy drága. Töredékéért indulnak okj-s tanfolyamok, amik egyenértékűek. Rutint akkor szerzel csak, ha a szakmában dolgozol is. Amúgy meg túl nagy hangsúlyt fektetnek a brillekre, ami háttérbe szorít más hasznos tudnivalót, mint pld. az érmék ismerete, ezért a becsüseik szétreszelnek mindent.
Azután érdeklődnék, hogy a Leuchtturm GRANDE-rendszerű, A4-es méretű albumának (295x335x70 mm) mekkora körülbelül a kapacitása? Pontosabban, hány GRANDE-tok férne el benne? A tokok 50x50-es, öntapadós érmekeretekhez lennének (20 érmekeret/tok).
Szia! A Heritage Auctions-nál vásároltad őket , ugye? Én is akartam az érmékre licitálni , csak a postázást bonyolultnak találtam... Kérlek a procedúra végén írd már le nekem a tapasztalataidat... Köszönöm!
Én már magyarázkodtam aranyérme miatt (Liszt és Bartók 50), még 3-4 éve az Orczy postahivatalban. Megmutattam az EU/EK rendeletet, majd a vámtiszt lebaszott, hogy honnan kellene neki ezt tudnia, majd elengedte a vámból. 0 ÁFA 0 vám.
az érméről vagy érmékről konkrétumot még mindig nem olvashattunk, ennyire titkos lenne? Rendeltem és vásároltam már én is többször az USA-ból, a vámnál magyarázkodhatsz nyugodtan rávágják amit rá kell. Plusz még lehet kérdezősködni is fognak szinte ugyan az mintha külföldre vinnél valamit.
Ez az egyik legnagyobb aukciósház az USA-ban :) Amit én vettem tőlük, csak porszemcse náluk :):):):)
Meg amúgy már jött tőlük cumó régebben (az is arany), csak az töredék értékű volt... És a PayPal ott megvédett volna.
Átverés nincs benne. Ők már küldenék is UPS-el, csak sajna olyan érzésem van, ha eltűnik a csomag (ami Magyarországon sajnos esélyes) mindenki felmutatja majd a saját ÁSZF-jét, és a végén senki nem fizet.
Ugyanis az aukciós ház kikötötte, nemzetközi kockázatot nem vállal, UPS meg aranyat nem szállít. PayPal-nál meg kitúrtam magam a PayPal Buyer Protection-ból...
Most éppen szállítmányozási biztosítóknál kajtatok biztosítás után, csak ők meg általában az aranyat zárják ki ebből a körből...
Meg próbálom a Trezex-et, ők a nemzetközi Brinks értékszállító csoport tagja... Hátha megfizethető a szolgáltatásuk...
Igen, sajna a szállítás kockázatát és az ezzel járó hercehurcát kifelejtettem a tervből. Bár ehhez hozzájárult az, hogy az aukciósház még a vásárlás előtt kötötte az ebet a karóhoz, hogy nyugodjak meg,teljesen biztosítva vagyok. Aztán később jöttem csak az ügyfélszolgálatos buta, és szarik az én kockázatomra. Ha baj lenne akkor ez az állításuk már megdőlne.... És most fizetés után már sz@rban vagyok...
Most nem idézem be de igen. Strictly prohibited item. Gondolom tiltott küldeményre utólag nem fizetnek kártérítést, még ha fizettem biztosítási díjat akkor sem....
És ugyanez a helyzet a DHL-nél.
Kivétel a Fedex, ott $1k-ig biztosítható, a USPS-nél HU-ra $2.5k-ig de sajna ezek is kevesek most.
Amúgy el...sztam de nagyon.
PayPal-al fizettem, de mivel különböző számlákról/bankkártyákról szedtem össze a pénzt, ezért több részletben fizettem ki. Na ezzel ki is estem a PayPal Buyer Protection programból. :(:(:(
Tapasztalat: PayPal-nál törekedni kell az egyösszegű fizetésre. Ha az meghaladja a $10k-t (PayPal-al max ennyi utalható egy utalásnál), akkor szét kell az eladóval bontatni (már ha lehet) a csomagot külön számlákra+csomagkora, és azokat külön külön, de küldeményenként egy összegben fizetni.
És ha nem jönne meg a csomag(ok), akkor a PayPal visszaszedi a pénzt a küldőtől...